Kmetijski del foruma

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kolikor vidim te linke je hec vode ravno v tem. boljše izgorevanje goriva. torej točno kar sem jaz napisal. oziroma v motorju tudi višje oktansko število goriva torej od tega višja moč. zelo zanimivo. aja rabi se pa vrjetno ne ker je voda zastonj
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tudi to je lahko vzrok zapackane peči, največkrat je pa prenizka temp. v kurišču. To se običajno dogaja pri ljudeh, ki "šparajo".

Bistvo mojega vprašanja je pa bilo, kako pospraviti vso to polomljeno vrhovino, ki je sedaj na tleh - v sekance, (ki jih tako propagiraš), če je pa zadeva mokra.? Količine so ogromne. Če jih zmelješ v sekance, jih bo do naslednje kurilne sezone pol segnilo, poleg tega nima nihče na razpolago tolikšnih deponij. Če jih pustiš na tleh v gozdu, bo pa sama bolezen.

Tisto o vodnem plinu sem omenil vmes samo zato, da se boste spomnili, da je določena količina vlage v drveh zaželjena. Seveda v normalnem, razgretem kurišču.

I

Izbrisan uporabnik #9334

A ti veš, kaj je oktansko število? Verjetno sedajle veš, ker si šel na hitro na wiki poplonkat.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.426
5.661
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
A ti veš, kaj je oktansko število? Verjetno sedajle veš, ker si šel na hitro na wiki poplonkat.

Lahko da se motim...ampak po prebranem...mogoce voda v 4T motorju deluje ravno zaradi kompresijskega razmerja (ki ga v peci ni)...in pomaga uplinjat zadeve...
sprasujem se.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.426
5.661
113
Hočeš rečt...hladnejši zrak pomeni večji volumen zraka ( boljše zgorevanje)....."intercooler" varjanta

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Tudi to je lahko vzrok zapackane peči, največkrat je pa prenizka temp. v kurišču. To se običajno dogaja pri ljudeh, ki "šparajo".

Bistvo mojega vprašanja je pa bilo, kako pospraviti vso to polomljeno vrhovino, ki je sedaj na tleh - v sekance, (ki jih tako propagiraš), če je pa zadeva mokra.? Količine so ogromne. Če jih zmelješ v sekance, jih bo do naslednje kurilne sezone pol segnilo, poleg tega nima nihče na razpolago tolikšnih deponij. Če jih pustiš na tleh v gozdu, bo pa sama bolezen.

Tisto o vodnem plinu sem omenil vmes samo zato, da se boste spomnili, da je določena količina vlage v drveh zaželjena. Seveda v normalnem, razgretem kurišču.
Če so smrekovi vrhači jih deponiraš na kup in zmelješ vsaj tja enkrat do začetka poletja. Frišni smrekovi sekanci (z iglicami) so itak dobri samo za toplarne in podobne zadeve, ne za privat odjemalce. Kar se tiče bukovega vejevja se pa nič ne mudi.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kako imate pa deponijo oz. silos urejen, da zadeva zaradi previsoke vlažnosti ne bo segnila do jeseni? V teh deponijah jaz vidim samo plesen, miši in gožnice.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Maja, junija bo vejevje že precej suho in posledično manj občutljivo na gnitje na kupu.
Je pa res da je treba pospraviti smreko, vse ostalo lahko čaka.... Tudi leto ali dve. Bi pa bilo pametno mogoče dobiti tudi na tem področju pomoč iz tujine.
Štos je v tem da naša država po nekaterih info za hlodovino iz državnih gozdov dobi nekaj drobiža (kdo si porazdeli ostalo kupnino? ), z vejami bi imeli samo strošek, pa čeprav bi holzarji prišli s profi mehanizacijo in sekance z vagoni odpeljali v svoje peči. Mi itak lahko kupimo elko, plin....

Nazadnje urejeno:

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

Kakšna je praksa v takih situacijah?

Namreč dosti tečem po gozdu in vidim, da je stanje res katastrofalno.
Si mislim - pa to ne bodo še leta pospravili, ker je res OGROOOOOMNO podrtega.
No, in sedaj praksa.
Prva stvar - kako sploh najt lastnika določenega dela?
Druga stvar - meni je luštno vzet motorko v roke, se nekam relativno blizu s prikolico pripeljat in razžagat in odpeljat, da si počasi drva pripravim. In sedaj vprašanje - kako se to zmeni z nekom, ki je načeloma za, da mu na nek način pomagaš pospravit? Oz, da imata oba koristi od tega? Se mu da 100, 200 EUR, pa npr 5 kubikov odpelješ?

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Bistvo je da jih dež ne pere in potem ne bodo nič gnili ker se sami sebe sušijo. Če bo pa kakšna miš šla direkt v peč se pa ne bom sekiral preveč, čeprov miši ne jedo sekancev.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
ksz

Ravno v drugi temi vidim, da te lahko inšpektor oglobi, če pospravljaš hosto.
A to se dejansko upajo težit parim kmetom na kupu z motorko?

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Seveda se upajo...lani na primer so vse vasi okoli mene obdelali...vse stroje na dizel pregledali če imaš slučajno cviček notri, edino strojev spravljenih v hiši niso pregledali.. bila je taka akcija kot takrat ko so okoli nas iskali pluta...

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
OK, pač pri nekih vsakdanjih opravilih, ki so stalna praksa še nekako razumem.
Tole so pa za moje pojme konkretno izredne razmere, in da pomagaš nekomu oz več ljudi pomaga odstranjevati podrta drevesa in da pride inšpektor težit? Jah, mora met pa res JAJCA.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pospravljanje vrhovine ni nikoli prej bil problem in ne vem kakšen inspektor bi te zaradi tega lahko preganjal - razen zaradi tatvine, če nimaš dogovora z lastnikom gozda. Pravzaprav je bilo vedno kaznivo, če nisi imel svojega gozda pospravljenega (gozdni red).

Vsak pameten kmet ti bo dal rade volje in verjetno tudi zastonj na razpolago, da mu očistiš nekaj gozda, ker to kar imamo sedaj, je katastrofa. Lubadarja in gobe za 50 let naprej, če se to ne pospravi pravočasno.

Tisto, kar pa Suzy pravi, da se ne sekira za težave skladiščenja sekancev, je pa tako, da več kot pol Slo živi v mestih in strnjenih naseljih in nimajo na razpolago v svojih hišah po 20 - 50 m3 prostora za deponijo sekancev. Če bi pa le šli v to, bi pa zadeva zelo hitro postala leglo miši, podgan, kač in kuge. Če bo pa kmet ves ta polom pustil na tleh, bo pa "druga kuga".

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Blizu mene imajo skupno kotlovnico za 4 bloke.....skladišče sekancev je podzemno in se fila sredi ceste skozi luknjo....velikost je tam okoli 10 m3. Ko jih zmanjka jih enostavno pripeljejo....

Tvoje fore glede podgan in ostalega živeža kar leze ali hodi je pa brezpredmetna razprava....

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
inspektor te lahko oglobi če nimaš izpita za delo z motorko!

drugače pa odvisno od lastnika do lastnika... eni bodo veseli pomoči eni bodo kasirali tretji pa ne bodo pospravili nič...