Kmetijski del foruma

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala, Hanzi!

@vandrovec: vem in mi je kar všeč, da se je vrnil, vsaj kar se tiče strokovnih debat, ostalega nisem prav veliko bral.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Saj dokler ni groženj s smrtjo po ZS ga je zanimivo brati(ima velikokrat pametne). Takrat pa se vprašaš s kakšnimi imaš opravka.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.103
-8.778
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
tega ne razumemem najbolje. drva gorijo in rabijo enegijo da izhlapi vlaga. potem rabijo še ogromno energije da voda razpade na kisik in vodik in potem kisik in vodik reagirata in data nazaj en del energije. in potem mora biti vlažnost 15% ker dobiš tako več energije?
Vidim da ne
grin1.gif

Voda(kisik iz vode) reagira z ogljem in tvori CO, iz vode pa ostane H2.
Sama energijska bilanca je enaka(ni nič več energije), vendar ker nastali plin izgoreva v komori, imaš nekaj višjo temperaturo dimnih plinov, kot pa če bi imel samo žerjavico. Se pravi je bolj fora v mestu kjer se sprošča energija
wink-1.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
par na par in se mi zdi, da smo na 15k.

moja peč nova in vse ostalo z gorilcem, polži, odjemalci, avtomatiko.....pripeljano in postavljeno ....7000 €

dela že kr nekaj let vse brez problema s tem da je peč nonstop užgana in temperatura v celem letu v peči nikol ne pade pod 50 °C...edin takrat ko jo pucam jo ugasnem za par ur.....

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik FuriousG pravi:
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
še en posnetek mletja....

https://www.dropbox.com/s/0ws5qxua256rv7q/20131108_092037.mp4
Suzi, a je tole Biber 7? Zanimiva postavitev! Motor ima lasten? Sva s fotram ravno letos hotli nabavit takle mlin, ampak sem kar vesel, da ga nisva. (ga je pa kolega nabavil in bomo sodelovali). Sej materiala bo letos polno, cena bo pa pomoje padla pod 10eur za nasuti meter.
rolleyes-1.gif

@softi: Bider ti naredi predelavo peči za dokaj mejhne denarje. Par jurjev, če se prav spovnem. Rabiš pa prostor za deponiranje sekancev. Tega pri nas doma ni, zato smo pol šli na peč na drva. Je pa fajn, da imaš pri peči en manjši zalogovnik (kubik ali dva), če se slučajno kaj polž zabaše. Nekje pod kozolcem imaš pa deponirane ostale sekance.
En znanec ogreva veliko hišo (kmetija, ne vem točno koliko kvadratov) s približno 50 NM sekancev letno.

mende je biber 7
hysterical-1.gif
....ja...motor ima lasten men se zdi tam okol 200 konjev moči..itak vse stolčen da morš že vrnk gledat zagva je to en stroj....ima pa še enga zelo velikega kateri je v stvari kladivar in les dobesedno razbije, vendar so to večji sekanci namenjeni v toplarne... računa pa storitev tam 4-5€ nm3....

Robe je pa res kolikor hočeš....dones malo naredil obhod v mojem gozu in še malo od sosedovih...že kar je na tleh je robe ogromno samo je še ogromno stoječega brez vrhov oziroma krošenj katerega bo treba podret....

v stvari jst sploh ne nucam nič lesa iz gozda saj imam že dovolj odpadkov iz delavnice....

Taboljše debele bo treba na žago sfurat...drugo bo pa ziher zgnilo v gozdu saj ne bo smisla prodajat drva za katere ne boš dobil tud za porabljeno nafto ne...

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
tkole pa zgleda polž.z presipnikom.....gorilec...in vmesno dodajanje zraka kjer se vidi da je veliko odvisno od zraka....

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
tega ne razumemem najbolje. drva gorijo in rabijo enegijo da izhlapi vlaga. potem rabijo še ogromno energije da voda razpade na kisik in vodik in potem kisik in vodik reagirata in data nazaj en del energije. in potem mora biti vlažnost 15% ker dobiš tako več energije?
Vidim da ne
grin1.gif

Voda(kisik iz vode) reagira z ogljem in tvori CO, iz vode pa ostane H2.
Sama energijska bilanca je enaka(ni nič več energije), vendar ker nastali plin izgoreva v komori, imaš nekaj višjo temperaturo dimnih plinov, kot pa če bi imel samo žerjavico. Se pravi je bolj fora v mestu kjer se sprošča energija
wink-1.gif
torej vse to izhaja z tega da peč ne dobi dobolj kisika iz zraka in da namesto co2 nastaja co? zato voda deluje kot dodaten vir kisika v peči?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne gre za "premalo kisika". To je nevarno!

Če na žerjavico s temp. 900 C in več brizgneš vodo, dobiš kot razpadne produkte CO in vodik - oba sta energetsko bogata. Pri teh temperaturah in seveda prisotnosti kisika takoj izgorita v vodo in CO2, energetska bilanca je pa precej pozitivna.

Verjetno ste že slišali za vbrizgavanje vode v valje letalskih motorjev med 2. sv. vojno?

Sicer se pa vodni plin v industriji izdeluje z brizganjem vode na žareči koks, uporablja se pa pri raznih organskih sintezah - tudi za heptan, oktan oz. sintetični bencin.
Je tudi zelo strupen (CO) , vendar v primeru uporabe, kot ga opisujem, te nevarnosti ni, ker pri teh pogojih hipoma izgori v končne produkte.

Toliko o suhih in vlažnih drvah in gorenju le - teh. Nekoč sem vedel tudi priporočen procent vlažnosti, odvisno od sorte lesa, pa se ne spomnim več. Tam okoli 8 - 10 % je.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
In te vrednosti pri sušenju na prostem ne dosežeš. Mogoče nekaj tednov v kurilnici. Vlažnost lesa ki je bil skladiščen na prostem je po mojih podatkih bližje 15 kot 10. Me pa firbec matra koliko je odvisna vlažnost od vremena. Bok magar enkrat tehtal nek kup drv na prostem ob različnem vremenu, potem pa še v kurilnici.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zračno suh les ima vlažnost okrog 15%, ta podatek drži.
Pri dvigu zračne vlage za daljše obdobje (mesec ali dva) so lahko ta procent dvigne na 17-18, odvisno od vrste lesa.
V kurilnici pa bi verjetno lahko posušil les na manj od 10%

mr_

Guru
20. sep 2007
9.417
2.770
113
Citat:
Če na žerjavico s temp. 900 C in več brizgneš vodo, dobiš kot razpadne produkte CO in vodik - oba sta energetsko bogata. Pri teh temperaturah in seveda prisotnosti kisika takoj izgorita v vodo in CO2, energetska bilanca je pa precej pozitivna.

Verjetno ste že slišali za vbrizgavanje vode v valje letalskih motorjev med 2. sv. vojno?

Sicer smo offtopic...

Smo slisali, zakaj se pa kasneje ni vec uporabljalo oz. zakaj se ne vec? Uniceni motorji? Previsoke teperature? Saj ne mislim navadnih avtov...motosport.