Klima

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.041
3.745
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik piagolo pravi:
In je kdo v tem minusu meril kolikšen je odvzem moči iz omrežja.
Ko se vklopi potegne tam 1000 W potem pa počasi pada na tam 300 W preden se izklopi. V toplejših dnevih pa začne s tam 600 W, konča pa enako. Imam pa občutek, da ventilator notranje enote v AUTO nastavitvi deluje hitreje, saj ga v bližini klime slišiš, medtem ko je v toplejših obdobjih praktično neslišen.
Je pa klima 12.000 BTU oz. 3,5 kW.
Sprašujem z namenom primerjave s svojo invertersko s spribližno enako grelno močjo, ki ob zagonu potegne skoraj 2000W, ob nekje blizu doseženi vleče 500-600 in ob doseženi, ko le meša zrak in vrti kompresor 80W. Klima je že 10 ali več stara, temperature pa zunaj od rahlega minusa do rahlega plusa.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
446
83
Vprašanje za izkušene - kot je uporabnik IGI ;-)
Doma imam 2 Mitsubishi klimi: FD35VA in FH25VA

Zanima me, če bi lahko priklopil zunanjo enoto od FD35VA (ki je starejša in močnejša) na notranjo enoto od FH25VA (ki je novejša) in obratno?

V spodnji etaži imamo novejšo FH25VA in bi raje imel močnejšo zunanjo enoto, pa vendar bi rad spodaj obdržal 2 loputi in tedenski timer, ki sta na notranji enoti FH25VA...

Bi šlo ali bi lahko šlo kaj narobe?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Huh, koliko ste imeli vi, ki kurite izključno z klimo, večjo porabo januarja glede na december?

tukaj je bil porast celo 25%, sem bil kar malce šokiran.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Imam 3 klima- december 664 kWh, januar 981 kWh. Moram pa priznati, da sem januarja malce pretiraval z ogrevanjem in bi lahko bilo tam 100 kWh manj, pa bi še vedno bilo dovolj toplo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Letošnja zima je bila kar se ogrevanja nasploh tiče kar težka.

Pri klimah sem imel nekaj "intervencij". Vse ki so narejene za ogrevanje preko cele zime (grelni kabel na dnu) so delovale brez težav.

Je pa obstalo nekaj klim, ki so namenjene ogrevanju v prehodnih obdobjih. Namreč temperature se cel mesec niso dvignile nad nulo in posledično se začne v spodnjem delu zunanje enote nabirati led. In v mesecu dni se ga nabere toliko, da ustavi ventilator zunanje enote. Na nekaterih je tudi zvilo kakšne nosilce ventilatorja. Večina je bilo pa "klima je postala glasna in nekaj tolče zunaj". Ja seveda ventilator tolče po ledu
bonk.gif
.

Jah stranke pač najprej razlagajo, da ne bodo ogrevale s klimo celo zimo, ampak samo malce mogoče prehodna obdobja. Na koncu pa klime delajo celo zimo. In letos se je prvič zgodilo, da sem imel klice na to temo.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.977
6.993
113
Jaz sem z FH zadovoljen, je celoten januar lepo grela, tako da top. Pa je navadna 2.5kW, brez dodatnih grelnikov. Mogoče je krivo tudi to, da je bilo lepo mrzlo in nizka vlažnost in ni bilo dosti pogojev za zmrzovanje zunaj?

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz sem z FH zadovoljen, je celoten januar lepo grela, tako da top. Pa je navadna 2.5kW, brez dodatnih grelnikov. Mogoče je krivo tudi to, da je bilo lepo mrzlo in nizka vlažnost in ni bilo dosti pogojev za zmrzovanje zunaj?

Ja temperatura malce pod nulo in nizka vlažnost je za klimo dosti bolje kot malce nad nulo in dež.

Ampak vseeno. letos se mi je prvič zgodilo, da sem imel klice na to temo...

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
446
83
Igi, kje kupuješ grelne kable in kake moči morajo bit in koliko stanejo primerni? Pri meni je problem samo, da poden zamrzne in mi potem teče voda po stopnicah, kjer hodimo v klet... Sem študiral na grelni kabel, da bi ga vklopil v najhladnejših dneh...

Igi, ker si majster, bi mi znal odgovorit na vprašanje nekaj postov višje???
Citat:

Zanima me, če bi lahko priklopil zunanjo enoto od FD35VA (ki je starejša in močnejša) na notranjo enoto od FH25VA (ki je novejša) in obratno?

V spodnji etaži imamo novejšo FH25VA in bi raje imel močnejšo zunanjo enoto, pa vendar bi rad spodaj obdržal 2 loputi in tedenski timer, ki sta na notranji enoti FH25VA...

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Igi, kje kupuješ grelne kable in kake moči morajo bit in koliko stanejo primerni? Pri meni je problem samo, da poden zamrzne in mi potem teče voda po stopnicah, kjer hodimo v klet... Sem študiral na grelni kabel, da bi ga vklopil v najhladnejših dneh...

Igi, ker si majster, bi mi znal odgovorit na vprašanje nekaj postov višje???
Citat:

Kupujem klime z že vgrajenimi grelnimi kabli, ker pri višjih modelih ni razlika samo v grelnem kablu ampak tudi v delovanju pri nizkih temperaturah.

Za drugo vprašanje pa ne bo šlo. Po mojih informacijah je razlika v logiki krmiljenja in napajanja.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.040
996
113
1 vprašanje za poznavalce.
Talna klima Fujitsu, uporabljam v glavnem za ogrevanje pozimi, 5 leto dela BP....Je pa že nekaj časa dokaj glasen ventilator(notranja enota)..Zadeva je na enkrat postala glasna in ne gre na slabše.....Težko opišemo "hrup".....Ni kot bi nekaj škripajo,drgnilo,...Bolj kot kaka resonanca....Podoben hrup kot ga ustvarja kak transformator recimo....
Je nekaj na ventilatorju ,...Ampak kaj.......Pride v Poštev le menjava ventilatorja?????

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Pri Mitsubishiju je bil svoje čase problem ležaj na ventilaorju. Ta je začel po parih letih piskat.

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Pri meni je ravno nasprotno bilo. Imam tri enote in dve zunanji enoti in vse so šepale ko je bilo -15. Plin se kar ni mogel in ni mogel ogreti. Ko se je ogrel, se je hitro shladilo. Načeloma imam 21-22 v stanovanju, takrat je bilo problem imeti 21 stopinj in tudi ni bilo čutiti tiste toplote, ki jo ponavadi da. Pa obe zunanji enoti zdrzita do -25, plus da imam še dodatne grelce, da mi tudi cev ne zmrzuje.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik corsol pravi:.Bolj kot kaka resonanca....Podoben hrup kot ga ustvarja kak transformator recimo....
Je nekaj na ventilatorju ,...Ampak kaj.......Pride v Poštev le menjava ventilatorja?????

Tipični znaki za okvaro ležaja. Slej ko prej ti bo dokončno odpovedal in ventilator bo obstal. Če si sam tako spreten, da lahko popraviš, potem boš tako vedel kako in kaj, drugače pa čim prej zamenjaj ventilator, da ti ne bo klima škripnila takrat, ko jo boš najbolj potreboval.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:.Bolj kot kaka resonanca....Podoben hrup kot ga ustvarja kak transformator recimo....

Tipični znaki za okvaro ležaja. Slej ko prej ti bo dokončno odpovedal in ventilator bo obstal. Če si sam tako spreten, da lahko popraviš, potem boš tako vedel kako in kaj, drugače pa čim prej zamenjaj ventilator, da ti ne bo klima škripnila takrat, ko jo boš najbolj potreboval.

Ni nujno. Na mitsubishiju se nisem menjal lezaja... je pa zelo velika verjetnost da je ventilator zasvinjan. In takrat se slisi kot neke vrste "tresenje". Vse razdreti, oprati ventilator in gasa naprej. To sem pa ze velikokrat videl.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Ni nujno. Na mitsubishiju se nisem menjal lezaja... je pa zelo velika verjetnost da je ventilator zasvinjan. In takrat se slisi kot neke vrste "tresenje". Vse razdreti, oprati ventilator in gasa naprej. To sem pa ze velikokrat videl.
Zasvinjan ventilator je lahko vzrok za okvaro ležaja. Če je okvarjen ležaj, se bo njegovo ohišje grelo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Zasvinjan ventilator je lahko vzrok za okvaro ležaja. Če je okvarjen ležaj, se bo njegovo ohišje grelo.

Že že, samo mitsubishi na večini modelov nima krogličnega ležaja na ventilatorju. Ima neke vrte pušo ki je vpeta v gumi obroč. In zadeva kvečjemu cvili in ne "ruži".