Klima

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Težava je v tem, da je to mnenje, da je boljše kupit novo kot popravljat staro mnenje enega, meni nepoznanega serviserja. Jaz se na klime ne spoznam, z lastnikom (s katerim sva načeloma v zelo dobrem odnosu) pa sva se pogovarjala, da bomo poizkusili najti kakšno ugodnejšo varianto. In ker je on dosti odsoten, sem se v to iskanje ugodnejše variante podal jaz. V pogodbi klima ni omenjena, dejansko je tudi bila vgrajena s strani in na željo prejšnjih najemnikov.

Kakorkoli že, pustimo okoliščine ob strani - zanima me samo, ali je možno dobiti kompatibilno samo zunanjo enoto ali ne? Poznavalci pa povejte, če je vprašanje slučajno preveč generalno in če potrebujete kaj več informacij.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Inverterski Airfel-Daikini vseh moči za zelo nizko ceno, PM.
grin1.gif

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Kompresor in še kaj je Daikinovo.
wink-1.gif
Klima enakovredna Mitsubishiju za polovično ceno.

Večina ljudi še za Daikin prvič sliši, pa je v bistvu stopničko višje od Mitsubishija.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Panasonic? Prej bi dal v to druščino Toshibo. Daikin in Carrier naj bi bila v svojem razredu v samem vrhu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.776
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik klemen_ pravi:
Kompresor in še kaj je Daikinovo.
wink-1.gif
Klima enakovredna Mitsubishiju za polovično ceno.

Večina ljudi še za Daikin prvič sliši, pa je v bistvu stopničko višje od Mitsubishija.
smile-1.gif
Potem pa povej kaj dobim za 500 evrov (jurja sem dal za micko)

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Tole ja, pa 5,3kW in 6,4kW. Je tudi 2,6kW, ampak je tako majhna razlika v ceni napram 3,5kW, da nima smisla. Cene so zato tako nizke, ker gre za lanske modele. Več info pa na PM.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.606
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
Ma daikini, mitsubishi in panasonic so tam tam...

Hja... Bmw, audi, Renault so tam tam....

Vzemi bmw serije 1 brez opreme in novega espace polno naloženega. Ma zadeva je tam tam.

Novi espace in dačija je tudi tam tam. Sej pa so skoraj enaki deli uporabljeni, oziroma renaul je zadaj...

Sej pa Gree za 250 in daikin za 1500 je vse isto. Sej pa je not "enak" kompresor...

NO NI TAKO! Pa mi je konec koncev vseeno kaj prodam, pri vseh imam kalkulacijo koliko mi mora ostati. In ja enako je kot pri avtih. S skoraj vsakim prideš od A do B. Vse ostalo pa je stvar udobja, kvalitete izdelave, glasnosti, kasnejših servisov....

Samo ne pol jokat, ko za "coolwex" in podobno stane elektronika 500€. Cela klima je pa vredna 200€.
In kot sem ze celikokrat napisal, če rabite za hlajenje 14 dni v letu kupite najcenejšo. In čez 4 leta ne jokajte, da bi popravljali, ampak enostavno vr¿eš dol in novo gor.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Jaz imam mitsubishi za jurja pa ni bilo neke razlike po karakteristikah z daikine za isti pare neke razlike. Crknle boste pa obe enako po približno istem času.
Ali pač ne?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.327
4.139
113
Hm jaz imam že 10 let Cool tech kitajca pa dela
Res pa ga rabim cca 14 dni na leto.
Dal pa 52000 sit

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.459
346
83
34
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Ma daikini, mitsubishi in panasonic so tam tam...
Sej pa Gree za 250 in daikin za 1500 je vse isto. Sej pa je not "enak" kompresor...

Daikin je kupil Airfel in notri daje svoje komponente. Da daje identične kot v Daikin klime, ne bom trdil, nekje se že zaradi cene mora poznat razlika proti "pravemu" Daikinu. Je pa zunanja enota identična Daikinovim modelom, "krasi" jo tudi Daikinova nalepka. Hočem reči, da Airfela nikakor ne smemo primerjati z raznimi "Cooltechi, wexi" in podobnimi, konec koncev je tistale klima zgoraj še leto nazaj stala 690€.

Da bo lažje razumet, če še jaz naredim primerjavo z avtomobili..Airfel=Škoda.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.606
1.207
113
Celje
Citat:
Jaz imam mitsubishi za jurja pa ni bilo neke razlike po karakteristikah z daikine za isti pare neke razlike. Crknle boste pa obe enako po približno istem času.
Ali pač ne?

Daikin je odličen. Tako izdelava kot delovanje. Ampak! NE oni za 450! Oni je samo daikin, ki dela in nič več. Pač napis daikin je na škatli. Tudi mitsubishi za 500 je samo klima, ki dela.

Vse klime nad jurja so praviloma dosti bolje narejene. Crkne pa itak ena kot druga lahko.

Jst recimo se rad vsedem v opremljen avto. In če imam možnost imam rad kvalitetnen monitor in tipkovnico na prenosniku. Tudi tablica mi je fajn če je odzivna in natančna. Pa rad imam tiho klimo. Pa... Vse po svojih zmožnostih in potrebah.

In če rabiš klimo za ogrevanje preko cele zime, in bos s tem privarčeval 300€/sezona, če ti je pomembna statistika okvar, ... e potem ne iščite klime za 300€ ki ima kompresor od "toshibe"... Sej bo delala, ampak nič več.

Sem precej klim obesil, šraufal, popravil, odmontiral... Največ "finih" ki so v delavnici so z napisom Cooltech (prva serija) in Panasonic kaksnih 8 let stara serija. Praktično brez okvar se je meni do sedaj pokazal Mitsubishi. Zato ga imam "rad", ker lahko po montaži pozabim nanj, pa tudi v praksi deluje precej dobro. Ne trdim pa, da panasonic, daikin, gree, gorenje, samsung (plastikfantastik), ne bodo delovale.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Citat:
Uporabnik igi pravi:

In če rabiš klimo za ogrevanje preko cele zime, in bos s tem privarčeval 300€/sezona, če ti je pomembna statistika okvar, ... e potem ne iščite klime za 300€ ki ima kompresor od "toshibe"... Sej bo delala, ampak nič več.

Sem pravkar gledal eno cenejšo klimo, ki ima kompresor Toshiba...dej povej, kaj ne štima s tem kompresorjem, kaj crkujejo al kaj je narobe?

igi

Guru
13. okt 2007
5.606
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik kocka pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Sem pravkar gledal eno cenejšo klimo, ki ima kompresor Toshiba...dej povej, kaj ne štima s tem kompresorjem, kaj crkujejo al kaj je narobe?

mah ni to Toshiba...Vsi oglašujejo, "ima kompresor od..." oziroma sej danes verjetno kompresorje dela ena firma in je je to, potem pa gor nalepke. SO prazlične tehnologije kompresorjev. Eni so bolj učinkoviti, varčnejši, tišji, mirnejši tek,... a so dragi (višji rang klim) Kompresor kar tako tudi ne crkne, če je montaža narejena tako kot se zagre (brez smeti v cevi, nove cevi, vakuumiranje sistema).

Navadnih ON/OFF klim ni več. EU direktiva. Tisto je načeloma delalo, ker ni imelo kaj crkniti. Bil je kompresor in stikalo.
Danes pa so samo še inverterji in "inverterji". Bistvo je v krmilni elektroniki. Dobre zadeve so spet drage. "Inverter", ki je narejen zato, da zadosti direktivi, je na krmiljenju moči kar nekaj. Že res da nekaj krmili, ampak v praksi je to daleč od klime "nad jurja". Sej crkuje pa tudi ne vse povprek. To moram priznati. Ko crkne pa ni kaj popravljati. Kje boš našel dela za "tošibo" čez 4 leta? NIKJER! Spet, včasih je vse pasalo križem, danes pa ima vsak svoj način krmiljenja in... bi se dalo, ampak je preveč dela.

Ampak še enkrat!
Razlika med klimo za 300€ in klimo za 900€ je OGROMNA. Za 14 dni hlajenja je ona za 300 odlična.
Enako kot "klio storia". Za v službo oddaljeno 2 km pripeljat je OK. Če pa vsak dan narediš 200 km+ pa že paše nekaj dražjega.

In če zapravimo deset tisoče eurov za nove avte ( in na njih vsako leto pušimo tisoče), potem je nakup solidne klime za dobrega tisočaka dobesedno odlična investicija.
Občutek pod takšno klimo je boljši (bolj se prilagaja potrebam in če uporabnik zadevo uporablja kot bi jo naj ni občutka hladnega pihanja), ko je potrebno hitreje ohladi/ogreje prostor, je zaradi dobrega krmiljenja tišja, pri ogrevanju dosti manj izgublja na moči, ko je zunaj hladno. In iz stališča, da je trenutno to najcenejše ogrevanje pomeni, da z njo vsako leto privarčujemo!

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Ali pač ne?

Daikin je odličen. Tako izdelava kot delovanje. Ampak! NE oni za 450! Oni je samo daikin, ki dela in nič več. Pač napis daikin je na škatli. Tudi mitsubishi za 500 je samo klima, ki dela.

Vse klime nad jurja so praviloma dosti bolje narejene. Crkne pa itak ena kot druga lahko.

Jst recimo se rad vsedem v opremljen avto. In če imam možnost imam rad kvalitetnen monitor in tipkovnico na prenosniku. Tudi tablica mi je fajn če je odzivna in natančna. Pa rad imam tiho klimo. Pa... Vse po svojih zmožnostih in potrebah.

Sem precej klim obesil, šraufal, popravil, odmontiral... Največ "finih" ki so v delavnici so z napisom Cooltech (prva serija) in Panasonic kaksnih 8 let stara serija. Praktično brez okvar se je meni do sedaj pokazal Mitsubishi. Zato ga imam "rad", ker lahko po montaži pozabim nanj, pa tudi v praksi deluje precej dobro. Ne trdim pa, da panasonic, daikin, gree, gorenje, samsung (plastikfantastik), ne bodo delovale.
Seveda razumem da za tistih par sto evrov se ne aplača, ker je šrot od klime. Jaz sem samo rekel da klime okoli jurja istega cenovnega okvirja po specifikacijah niso odstopale in bi bilo vseeno katero od teh treh bi imel.
Sam imam MUZ-FD25VABH.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Klima ni samo 'kompresor'.

To je. Če Daikin prodaja klime za 400 in 1.200 eur ni to zato ker bi se sam zafrknil ali pa bi radi koga nategnili amapak zato ker dobiš toliko kot si plačal. Šrot robo za malo denarja zna tudi daikin, toshiba ali mitsubishi naredit.

Verjetno ko kupuješ avto ne gledaš samo kakega motorja ima...