Citat:
Uporabnik heinz pravi:
Bi še jaz imel eno vprašanje in sicer glede minimalne dolžine cevi, me lokalni majster prepričuje da morajo biti cevi dolge vsaj 3m da klima noromalno deluje oz da plin lepo prihaja iz tekoæega v plinasto stanje oz obratno . Sam namreč želim montirati notranjo in zunanjo enoto narazen samo za debelino steno cca 50 cm + kar je še potrebno za priklop.
Kakor sem brskal sem ta podatek o minimalni dolžini cevi navajajo bolj low budget proivajalci (Gorenje, Carrier...)
Nekako sklepam da recimo MSZ-FH25 nima teh težav? Ali se motim?
Hvala
LP
Predpisano je 3 metre. Vsi proizvajalci... Klima ima pred kompresorjem itak "zaščito" da tekočina nebi prišla v kompresor, ampak je vseeno fajn, da se že v ceveh uplini.
Eden od podatkov, ki sem jih zasledil v servisnih navodilih je še, da zna biti klima glasnejša, če so cevi prekratke. Vibracije se lažje prenašajo na notranjo enoto, če je vse "našpanano". Jaz se v glavnem kar držim te dolžine. Tudi pri preboju skozi steno. Če klimo montiraš tako kot bi se naj (da je luknja na levi strani notranje enote) imaš že pod klimo skor 40cm cevi, potem skozi steno 50cm in potem še do zunanje enote in si že na 2 metrih. Jaz vedno naredim še eno zanko za enoto, ker kaj kmalu se kdo spomni na novo fasado in podobno. In imaš potem še tistih 15 cm rezerve, da lahko narediš nove priključke. Je pa vse to po navadi skrito za zunanjo enoto.