Kje kupiti "steake"

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
No to je primer, ki sem mi ta ga opisal prej. Samo jst se tega še zmeri ne bi šel doma. Nek rizik se mi zdi, pa sploh, če dobiš tako govedino se splača zment pri mesarju naj visi 21 dni, tako kot v Toskani. Tam imajo pašniško vzrejo govedi za ta namen in potem lepo visi cel hrbet z zadnjim stegnom 21 dni. Pomojem mnenju boljše od USA. Bolj naravno, malo manj mastno, ravno prav skoncentriran okus. To bi se že dalo, pa se verjetno ne splača....LOL. Skoraj vsi prodajajo meso, ki ni niti teden dni odstalo. Jbg.....bomo že.
smirk-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Super recept.......roštilj ti pač da še malo okusa po ognju, drugače pa je superca. Edino.....si kdaj poskusi prej zapečt na ponvi ali direkt v pečico flikneš? Da poseben okus še tista skorjica potem.....
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Zmeraj ga na brzino osmodim na ponvi, mam eno staro lito, ki sem jo pojerbal, ponev ima cca 6 kil če ne več. Jo dobro razbelim par kaplic olja pa po vseh straneh za 2 do 3 minute in pol v pečico
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Z zažganim zenfom?
smirk-1.gif


Če že dajam kaj zenfa, ga dodam predno gre v pečico, drugače pa brez začimb "osmodit".
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Po debati z enim ineternetnim prijateljem, iz USA ki je drugače z balkana: Angus je 20-30% dražji od navadne govedine Bio govedina je pa x2. Tam je krava 24+ nesecev stara pri nas 14-16, meso ''zori'' 4-6 tednov, pri nas 4-5 dni. To naredi razliko v kolagenu in maščobah. Zato so njihovi zrezki okusnejši in sploh sposobni za žar.

Sam se nebi spravil v zorjenje mesa, rabi se -2 stopinje, preveč za zmrzovalnik, premalo za hladilnik.

Marinada je druga zadeva. Ponavadi je pivo, alkohol (whisky) BBQ sauce... lahko traja par dni. Soli se z grobo soljo tik pred pečenjem. V marinado bi lahko šel tudi jogurt... pač da zmehča meso. Njalažje je dat v vrečko in vsake toliko malo zmasirat meso. Marinada je stvar okusa, kakor komu paše.

Pečenje, prvo na vročem ognju, potem ''kuhanje'' do željene prepečenosti v sredini. Poletje se začenja, in bom letos začel tudi z govedino. Če bo uspelo, bom postavil kakšno sliko.

Vreme se popravlja, žar se čisti....
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Pozabil:

odtipkajte v google/images angus beef, pa potem še kobe beef, pa boste videli razliko od naših krav.... naše so OK za juhce itd, ampak za žar je pa druga zgodba. Kobe je pa hudooooo draga govedina.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Vidim, da ti vse gre ene toliko kot ekonomija/politika....

http://www.forbes.com/sites/larryolmsted/2012/04/12/foods-biggest-scam-the-great-kobe-beef-lie/

All the myths about cows getting massages and drinking beer while listening to classical music are just that, myths, but nonetheless real Kobe beef is produced under some of the world’s strictest legal food standards, whereas “domestic Kobe” beef production, along with that in Australia and South America, is as regulated as the Wild West.
 

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Tukaj jih imajo v ponudbi.Kvaliteta in cena mi (še) ni znana.Se pa priporočam
za podobne linke ali naslove s cenami.
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Malecky, Kobe je isto kot parmezan sir, zaščitena blagova znamka, da se pa narediti isto z drugo ''firmo'''. Kobe je blagovna znamka goveda Wagyu.

V USA in Europi se dobi samo Kobe Style govedina, V bistvu je Wagyu, praktično ista. Na žaru je razlika očina.

To da krave masrajo (ali ne) ter da pijejo pivo je lari fari. Dejstvo je da ima ta vrsta goveda več kolagena in mščobe med vlakni. In s tem je bolj primerna za pečenje na žaru.
 

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Lepo zorjene steake (4 tedne + ) se dobi na ljubljanski tržnici pri Kodila Gourmet ob Mesarskem mostu.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik milos621 pravi:
Lepo zorjene steake (4 tedne + ) se dobi na ljubljanski tržnici pri Kodila Gourmet ob Mesarskem mostu.

ajsz sem vceraj nabavo v coolhouse ;D pa bomo vidli ce bodo za kaj :D
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Ne vem, če je že kdo omenil ali ne, ampak tudi merkator prodaja zorene zrezke, 21 dni, kar bi naj bilo ravno prav. Cena cca 25-30 na kilo.