Kje kupiti "steake"

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Alkoholik, oprosti, ampak malo si težek.....jaz samo pravim, da se bi dalo enako kakovostno govedo vzredit tudi pri nas in potem naredit in prodat steake prave kvalitete. To je pač izdelek. Kranjsko klobaso znaš sigurno precenit ali je dobra ali ne. Ista štorija je pa pri steakih....

Pa ne me prosim imet za norca z marketinškimi forami in psihologijo. To sicer lajhko velja za večinsko "rajo", ki se navzven kaže in duva s tem, kaj si lahko privošči - ne pa za ljudi, ki vedo kaj bi radi. Zaenkrat slo. govedine, ki bi bila marmorirana kot se zagre pri nas še nisem videl v prodaji. Sem pa že jedel dober slo. pridelan steak. Ne gre za to, da niso OK. Gre za to, da bi bili lahko boljši - smo pa doma v Sloveniji., kjer se govedina se v večini prodaja na kilo, malo za juhco, malo za zrezke, malo pa za golaž.
Mladi rejci in mesarji bodo pa verjetno že znali poskrbeti zase in se predstavit na trgu tudi s kakšno "novostjo". Z veseljem čakam ta trenutek.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.112
4.081
113
Verjetno ti je jasno da je cena avstralske ali pa argentinske 1. klasa steak govedine zelo nizka že napram "navadni" slovenski govedini. Pa ne si delat utvar da tam gojijo kravice za tvoj zrezek v harmoniji z Mozartovo glasbo, gre kar lepo za "intenzivno" rejo. Seveda prilagojeno in dokaj kakovostno, ampak še vedno ni to kravica ki bi bila deležna ljubezni kot jo pri nas dobi Fleka od kmeta Janeza ki jovsak dan potreplja, ji prinese nekaj priboljškov in joče ko gre v zakol!
grin1.gif


No da poenostavim, slovenska steak govedina se pri enaki kakovosti ne more cenovno primerjat z uvoženo. No go, cela slovenija ima toliko krav kot jih ima en zanikrn farmer v argentini. Če že bi pri nas lahko gojiji "vrhunsko" zadevo, ampak potem govorimo o cenah ki jih ti ne boš stresel za en zrezek pa če si še tak gurman.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.546
2.934
113
v lokalni ostariji
twinman res sem težak
smile-1.gif


je pa res, da ima tujina pač drugačen način reje, druge sorte... že tako ali tako se recimo vidi razlika v mesu npr čb ali simentalčka...

a dejansko ogromno ljudi pač kupi tuje samo zato da ne kupijo slovenskega... "stari ej ne morš jest slovenske govedne morš japonsko, argentinsko..."

lepo, da znaš ceniti dobro meso. a verjemi, če bi bil biznis bi ga mesarji, kmetje itd že furali... tako pa na koncu še tako dobrega kosa ne bodo prodali ker nima pravega "pedigreja"...
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Sem nabavil zdaj 3 t-bone in 1 rib eye. Je pa jeba, težko je najt kos, ki je lepo odrezan. Pa Rib-Eye-i so tam od 900g dalje do kile in pol. Pa potem še malo postrani odrezan, tako da ni varjante, da ga lepo spečeš.

Dva t-bona sem vzel tam slabe pol kilce, enga 80 dek in en rib eye 90 dek. Moram še naštudirat, kako ta debele sploh spečt, da ne bo black and blue ampak nek medium rare. Mislim, da jim vsaj malo pečice ne uide...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Repliciram kar obema....

Jaz se čisto zavedam kakšna je vzreja. Gre za živali s travnikov, ki pridejo za zadnje par mesecev v "pitalnice". Enako je v USA. Koruzo so tudi že delno ukinili, pa jim dajejo žito na koncu, ker je maščoba kvalitetnejša - poudarek je "na koncu". Tisto o lepem življenju sem napisal zato, ker je bilo omenjeno da so naše krave pa s pašnikov.
Cena dobro vzrejene govedine v Toskani (pa je to pri Checciniju, ki je super star mesar!) je kar nekje enaka tej ceni, ki jo pri nas hočejo za steake. Osebno sem mnenja, da je možno kakovostno gojit govedo za nadaljno predelavo v steake tudi pri nas, a se rejci ne obrnejo. V trgovinah se prodaja pofl, so sicer tudi izjeme. Biznis bi lahko delali mesarji skupaj z rejci. Bolj, kot to da to ne bi bilo možno, je pri nas problem to, da so vsi tako požrtni, da bi prodali tudi gnoj za zlato, če bi lahko. Krava se je v teh krajih vedno cenila zaradi mleka. Te kulture nimamo v krvi, da bi cenili dobro govedino tudi v drugačnem smilsu od golaža in župe.
Sigurno pa dokler se ne bo našel, kakrikirano, vnuk iz Amerike z denarjem in idejo, da bo začel čredo in delal steake, se ne bo nič spremenilo.
 
Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.546
2.934
113
v lokalni ostariji
twinmann hudijh zanesenjakov ki bi resnično razlikovali okuse je malo... tako kot je malo hudih somiljerjev... in za teh par zanesenjakov se ne splača menjat črede.
dokler bo veliko ljudi npr t-bon jedlo fajn pečenga (da ne bo krvav) pač tudi ostalo ne moreš pričakovat...

verjemi, kolikor so kmetje iznajdlivi bi že redili tako goved če bi bil trg... da bo pa skrbel za nevemkakšno prehrano itd na koncu pa dobil tistih 3,2€/kg je pa tudi nesmiselno knede?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Kje pri nas, pa se dobi slovensko vzrejeno govedino (mislim že meso, ne žive živali), katere so se ves čas pasle po naravnih pašnikih?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Alkoholik, to je pa tud brez veze po eni strani. Potem nikoli ne bo boljše......nekak tko simptomatsko slovenceljsko. Se ne splača.
cool-1.gif
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
ponudba slovenskega mesa je tako uborna da konec. Za primerjavo, tlele na irskem dobis v vsaki stacuni vsaj 21 dni starano govedino (tud v aldiju) za normalno ceno. Ni lepsga kot po delavniku doma zakurt en staran blackl angus ribeye. Zakaj to lahko delajo irski kmetje, slovenski pa ne, mi ne bo nikol jasno.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kje pri nas, pa se dobi slovensko vzrejeno govedino (mislim že meso, ne žive živali), katere so se ves čas pasle po naravnih pašnikih?
Pri nas(ok, zdej ne več, je pa še pri sorodnikih). Ampak je ne damo
evil.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Zakaj to lahko delajo irski kmetje, slovenski pa ne, mi ne bo nikol jasno.
Še ne dolgo nazaj, je bila pri povprečnemu kmetu pljučna nekej, kar se je vrglo stran/psu/v golaž ali pa je mesar spizdil zase. Sin mora pa itak delati tako, kot ata pravijo...
evil.gif
Bo še trajalo dolgo časa, da bo kaj sprememb.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Kmet je pač vedel, da je to najmanj zanimiv del mesa. Vse kar je na njem je, da je mehek. Okusa ni ne vem koliko. Zato so se kmetje včasih tako obnašali oz. je bilo za ženske. Danes pa vedo, da dobi zanjo 25EUR/kg. Med tem, ko je v trgovini 35 ali več.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Meso pri nas ni slabo. Bi bilo pa boljše, če bi tako, kot ti praviš na Irskem, na police lifrali že običajne kose po 21 dnevih v hladilnici.
Zadnje čase mi uspe dobit po naročilu pri mesarju meso, ki odvisi svojih 7 - 10 dni. Govorimo samo o tem, da meso "odvisi svoje". Ne o zorenju ali staranju. Je pa to mission impossible v velikih trgovinah. Poizkusite se zmenit pri svojem mesarju, vkolikor ima svojo večjo hladilnico.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Meni čisto vseeno za zorenje, t-bone, pljučno..ne vem kaj vse, za mene bi bilo čisto gut navadno mleto meso, 20% maščobe, ostalo "rodo".

Ampak seveda, da bi bila žival na prostem, dostop do kvalitetne hrane.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Daj ne nabijaj, pač nimaš pojma.

Slovensko meso veš kako zgleda (za razne stejke recimo, nima veze kater cut=, potem pa googlaj stejke v tujini. Če ne vidiš razlike, potem si slep ne samo tup.

 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.725
6.734
113
pri taščici
Sosed ima skotsko govedo, celo leto na paši. Na zalost dobijo tudi kaksno travnato silazo pozimi poleg sena.
Starsi so pred leti pridajali nekemu gostincu stare krave. Pokupil je vse, "preverjene" krave brez silaže. Imel jih je za juho (vecino mesa je najbrz zavrgel po kuhanju). Potem je po ebi strani zacelo primanjkovati krav brez silaze, tisti ki pa so jo se imeli pa so hoteli dobiti kak tolar vec za njo (kot ce s ja doma prodali po delih). Ker se to gostincu ni "izslo" je nehal kupovati tako meso. Kako so na to odreagirali gostje ne vem.

Tisti ki ne loči silaznega mleka od mleka brez silaze ima pokvarjen okus, ali pa enega se ni pil. Enako je pri mesu.
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
KSZ
Resno vprašanje: se pravi je lahko od neke namensko rejene kravice nek drug del boljši od pljučne klasične slovenske krave? Vsaj po cenah sodeč, kar pa mi ne gre najbolj v glavo..bo treba res probat.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
"boljši" je pač subjektiven pojem. Nekomu so lahko možgani (ali jetra) veliko boljši od pljučne, pa vemo kakšna je razlika v ceni.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.546
2.934
113
v lokalni ostariji
Malecky imaš prav... nimam pojma... pojem imate samo internet nabijači. dvomim da si kdaj videl še toplo polovico;)

drugače pa hanzi seveda je razlika med silažo in nesilažo vendar če je prehrana pravilna (pravo razmerje) in silaža kvalitetna se razlika ne občuti oziroma se občuti manj... je pa hudič če silaža ni pravilno pripravljena (sploh tam kjer tlačijo s kakšnimi majhnimi traktorčki, dovoz je pa velik je problem)... preverjeno.

še enkrat, rejci redijo to kar se splača... večina četudi bi bil slo zrezk enak tujemu bi raje vzel tujega... pač fensi šmensi... večina potrošnikov pa pač išče meso s čimmanj maščobami...

mimgrede kot z animivost: italjani kupujejo stare, mastne krave.... v sloveniji tržišča za njih ni...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
No dajte rajši, namesto bluzenja teorije, povedat kje se dobi pri nas kvalitetno meso, pa ne mislim drago in ne vem kakega okusa, ampak meso normalno rejene živali, oz pravilno...

pa da je res tako, ne samo da rejec reče
wink-1.gif


en čas je obstajalo "pohorje beef" ki bi naj bilo oh in sploh, zadnje čase pa nikjer več ne najdem tega