Lager se mi lagerira ca 10dni na 2C. Ker potrebujem fermentor, bi ga rad pretocil v keg in tam nadaljeval lageriranje. Kako se lotiti če želim naravno karbonizacijo s sladkorjem? Vsujem sladkor v keg in dvignem T na 12C ter začnem konzumirati cez 14dni? Ali je boljsa varianta pustiti v kegu na 2C dodatnih 14dni šele nato karbonizirati in dvigniti T na 12C. Kaj pa če vsujem cuker in pustim na 2C. Bo kvas peidelal kaj CO2? Prosim za nasvet, saj se prvič srečujem z lageriranjem in tudi kegeriram šele drugi batch.
Karbonacija se ti pri 2C ne bo zgodila. Pri karbonaciji lahko tudi pri lagerju mirno dvigneš temperaturo tudi na 20 ali več (enako kot pri aleu). Nato daš keg spet na lagering. To je to. Ko jaz delam lager, itak lageriram v flašah, kar pomeni, da v fermentorju končam fermentacijo, flaširam, pustim na toplem, da karbonira in šele potem dam na lagering (kolikor pač gre pri mojih pogojih). Menim, da bo karbonacija po lageringu izničila njen efekt. S karbonacijo se bo kvas namreč spet prebudil in naredil fermentacijo dodatnega sladkorja. Po tem boš pa na istem, kot si bil pred (prvim) lageringom. Zato bi jaz na tvojem mestu kar takoj karboniral in potem raje podaljšal lagering.