Kegging

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
To je obična polnilna cevka za steklenice ki jo dobiš v kir kompletu za pivovarstvo. Ali posebej v trgovinah za pivovarstvo.
Z nje vse snameš, da ti ostane samo cevka ki jo potisneš v parti pipco. Pazi da bo pipca "topla" sobna temperartura in ne iz hladilnika, ker drugače rada poči. Na cevko namestiš še čep ki ti omogoča tesnenje na steklenici in počasno spuščanje zraka iz nje.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Sallexs in HafnerMa

Sallexs

Zelenc'
12. sep 2018
9
0
1
To je obična polnilna cevka za steklenice ki jo dobiš v kir kompletu za pivovarstvo. Ali posebej v trgovinah za pivovarstvo.
Z nje vse snameš, da ti ostane samo cevka ki jo potisneš v parti pipco. Pazi da bo pipca "topla" sobna temperartura in ne iz hladilnika, ker drugače rada poči. Na cevko namestiš še čep ki ti omogoča tesnenje na steklenici in počasno spuščanje zraka iz nje.

hvala :) ja, sem sedaj našla in sta 2 varianti, poskusim pa vidim kaj bo boljš
 

Priponke

  • bottle-filler-transparent-black-9-mm-inner-diameter.jpg
    bottle-filler-transparent-black-9-mm-inner-diameter.jpg
    1,9 KB · Ogledi: 199
  • beergun-300x300-0-img563.jpg
    beergun-300x300-0-img563.jpg
    32 KB · Ogledi: 217

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Čeprov tole zna biti kar problem, iz stališča oksidacije itd...dobro bi bilo vsaj prespargati flaše...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Za takojšnjo uporabo na obiskih jaz kar preko pipe, ki ima sicer regulacijo, napolnim flaše in jih začepam. Ali pa v plastenko. Sicer imam tudi tole: https://gutenbrew.eu/si/home/28-pressure-bottle-filler-carbonation-cap.html ampak spet lahko s tem polniš zgolj plastenke. Gre pa direkt iz corny soda in sicer pod tlakom. Najprej plastenko nafilaš s CO2, potem pa pivo. V tem primeru se oksidaciji (če do nje ni prišlo že prej) 100% izogneš.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ja ja tole je kot bi za šankom s pipe natočil v steklenico. Je treba čimprej spit zaradi oksidacije.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Ja ja tole je kot bi za šankom s pipe natočil v steklenico. Je treba čimprej spit zaradi oksidacije.

Kaj pa vem... Jaz pa ne vidim tako velikega problema oksidacije. Pivo je dobro še minimalno 3-4 dni... Jaz natočim iz kega, pokrovček na flašo za 2-3 min in potem zaprem - s tem izpodrine kisik in naredi co2 posteljico (enako kot pri flaširanju...) Sicer malo izgubi karbonizacije ampak ni preveč očitno.
Kalbo je točil iz soda in prijavljal na tekmovanja - zadnjo flašo so pili po slabem tednu, pa so vseeno žlahtne kovine padale... Je pa važno da si previden...
 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Pa napolniš čim bolj do vrha, s tem tudi zmanjšaš izgubo co2-ja. Jaz sem zadnjič za trke tako filal (sicer so bili isti dan), ampak ni bilo nobene razlike. Super je izpadlo. Aja, polnil sem kar preko pipe, in nisem niti nataknil gor kake cevke, ne s tistim nastavkom.
 

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
potem pa prosim ne tako skrivnostno :)
kje ga najdem... danes sem po dolgem času priklopil regulator in evo prazna jeklenka (2kg)
 

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Še kak naslov za dobit prehrambeni co2?
V Kopru so Istrabenz plini, ampak mi je malo daleč. Messer v LJ pa ima čudovit delovni čas od 7.00-14.30
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Vem, da je bilo nekje napisano, pa ne najdem zdaj...
Utiševalec, prosim za pomoč!
Razlika med tehničnim in prehrambenim co2?
Kaj trošite ostali?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Jaz že od začetka uporabljam tehničnega. Mislim pa , da je Utiševalec napisal, da je razlika samo v čistoči.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sam uporabljam tehničnega že ves čas in ni nikoli nobenih problemov. Velikokrat izpihujem s CO2jem fermentorje/posode/kege in nikoli še nisem opazil da bi imel kakšen vonj. Tako da ne vidim potrebe po tem da bi uporabljal namenskega za prehrano ki je dražji in težje ga je dobit.

Po drugi strani če zarjavi notranjost jeklenke je vseeno če medicinskega točiš, ker se bo vseeno pojavil oksidni kovinski vonj. Tako da je potrebno biti pazljiv kaj se dela s praznimi jeklenkami, idealno je da je v njih vedno CO2, če pa se jih popolno sprazne pa jih je potrebno čimprej nafilat da se prepreči oksidacijo površine (seveda to velja samo za jeklenke na bazi železa [jeklo], alu je na to neobčutljiv).
 

gajba

Zelenc'
4. okt 2017
7
0
1
Lager se mi lagerira ca 10dni na 2C. Ker potrebujem fermentor, bi ga rad pretocil v keg in tam nadaljeval lageriranje. Kako se lotiti če želim naravno karbonizacijo s sladkorjem? Vsujem sladkor v keg in dvignem T na 12C ter začnem konzumirati cez 14dni? Ali je boljsa varianta pustiti v kegu na 2C dodatnih 14dni šele nato karbonizirati in dvigniti T na 12C. Kaj pa če vsujem cuker in pustim na 2C. Bo kvas peidelal kaj CO2? Prosim za nasvet, saj se prvič srečujem z lageriranjem in tudi kegeriram šele drugi batch.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz bi pretočil v kege, karboniral na 16°C in po ~ enem tednu spet dal lagerirat na 2°C.
Tako ti bo kvas za ziher pojedel ves sladkor, nato pa se bo spet posedel, kot se za lager spodobi.