Kdo kupi tako 'neuporabne' hiše????

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
sicer smo se odpeljali en malčk s temo
grin1.gif

matej..tudi jaz sem šel iz 200 na 56 kvadratov pri 28ih...'priceless' je bilo spet priti nazaj po 11 letih!

jabe....jah
wink-1.gif
..kajpa je čas? Kako ga definirati?

Je to čas, ko pod milim bogom nimaš kaj počet v stanovanju in si posledično celo poplodne na netu...ali si stalno v nekem prihajanju in odhajanju z otroci (pakiranje skirojev, kolec, hodit/vozit na igrala)....

ali v hiši....vzeti kosilnico in pokosit travco...ko in če je sneg skidat dvorišče (kar sem pred blokom tudi počel - eden redkih, ne glede na vozni park pred blokom)..spotoma opraš še avto, malo pogledat na ulico če je z deco vse pod nadzorom, se poknit na ležalnik in kako rečt, brat, knjigo, bit na tablici, zalit rože, preštihat vrt....

Ja, za vse to rabiš po svoje pripomočke...a če ti te stvari delaš z veseljem je to to - se temu reče koristno porabljen čas. Osebno raje kosim travo kot sem na netu.
Deca če se hočejo igrat samo stopijo iz hiše..gugalnica, viseča mreža, gugalni stol, kolesa, skiroji, ulica, žoge...kar srce poželi..brez da bi mene rabili-e.
Si pač tako narediš da uživaš v tem kar imaš, ne da si suženj svoje lastnine.

Ker recimo kaj takega v stanovanju lahko samo sanjaš...hiša pa...vsakdanja stvar. In kdor lahko samo zamahne z roko in se presedla med v beton med štiri stene...kapo dol pred njim.
2281778-20150822_100740r.jpg

Priponke

• 2281778-20150822_100740r.jpg
    2281778-20150822_100740r.jpg
    171 KB · Ogledi: 162

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
v tem je štos...zakaj se splača (meni).
2281779-20150719_094927r.jpg

Priponke

• 2281779-20150719_094927r.jpg
    2281779-20150719_094927r.jpg
    127,4 KB · Ogledi: 167

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
NIsi razumel. Danes ti je to v veselje in to lahko počneš. Čez 25 let npr ti bi bilo lahko še vedno v veselje, ampak imaš problem na wc priti brez pomoči... saj veš - bi, pa ne morem... Nihče ne oporeka tvojemu razmišljanju danes, ko ste družina z otroki in imate voljo in zmožnost vzdrževati z lastnim delom in uživati v vsem prostoru, ki ga imate na voljo. Govorimo o času, ko otroci gredo, ti si star 75 let si spalnico že selil v pritličje in vse ostalo tudi, ker ti kolki in kolena več ne dopuščajo, da bi prehodil par šteng. Kaj takrat? buzeriraš enega izmed otrok, da ostane in te prenaša. Ali morebiti, odstopiš hišo novi družini, ki jo bo sposobna izkoristiti in vzdrževati kot ti danes, sam pa greš v 50m2 stanovanje, kjer imaš na pol invaliden vse pri roki in še tam bo vse predaleč. Jaz ne vem, pri toliko starih v okolici, kaj smo res vsi totalno slepi za njihove težave in hibe, vedno več je takih, ki živijo dlje, kot so sposobni sami zase skrbeti, kamoli že celo posestvo zraven pedenati.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
sicer smo se odpeljali en malčk s temo
grin1.gif

matej..tudi jaz sem šel iz 200 na 56 kvadratov pri 28ih...'priceless' je bilo spet priti nazaj po 11 letih!

jabe....jah
wink-1.gif
..kajpa je čas? Kako ga definirati?

Je to čas, ko pod milim bogom nimaš kaj počet v stanovanju in si posledično celo poplodne na netu...ali si stalno v nekem prihajanju in odhajanju z otroci (pakiranje skirojev, kolec, hodit/vozit na igrala)....

Po drugi strani, če nimaš hiše ravno v mestu, lahko hitro postaneš taxi služba za razvoz svojih otrok po popoldanskih aktivnostih, krožkih, urah violine
smile-1.gif
, ipd.

Citat:
Uporabnik vincent pravi:

ali v hiši....vzeti kosilnico in pokosit travco...ko in če je sneg skidat dvorišče (kar sem pred blokom tudi počel - eden redkih, ne glede na vozni park pred blokom)..spotoma opraš še avto, malo pogledat na ulico če je z deco vse pod nadzorom, se poknit na ležalnik in kako rečt, brat, knjigo, bit na tablici, zalit rože, preštihat vrt....

Ja, za vse to rabiš po svoje pripomočke...a če ti te stvari delaš z veseljem je to to - se temu reče koristno porabljen čas. Osebno raje kosim travo kot sem na netu.
Deca če se hočejo igrat samo stopijo iz hiše..gugalnica, viseča mreža, gugalni stol, kolesa, skiroji, ulica, žoge...kar srce poželi..brez da bi mene rabili-e.

Kolikokrat na leto roštiljaš? Koliko časa ležiš v viseči mreži? Kolikokrat res uživaš svojo lastnino? Moje izkušnje pravijo, da v bistvu hudičevo malokrat.

Sumim, da so blokarji veliko več v naravi, hodijo po hribih, kot si pripravljen priznati. Blokarji se spakirajo in grejo. Stanovanje jim ni alfa in omega življenja.

Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Ker recimo kaj takega v stanovanju lahko samo sanjaš...hiša pa...vsakdanja stvar. In kdor lahko samo zamahne z roko in se presedla med v beton med štiri stene...kapo dol pred njim.

Zelo idilično si predstavil bivanje v hiši.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
NIsi razumel. Danes ti je to v veselje in to lahko počneš. Čez 25 let npr ti bi bilo lahko še vedno v veselje, ampak imaš problem na wc priti brez pomoči... saj veš - bi, pa ne morem... Nihče ne oporeka tvojemu razmišljanju danes, ko ste družina z otroki in imate voljo in zmožnost vzdrževati z lastnim delom in uživati v vsem prostoru, ki ga imate na voljo. Govorimo o času, ko otroci gredo, ti si star 75 let si spalnico že selil v pritličje in vse ostalo tudi, ker ti kolki in kolena več ne dopuščajo, da bi prehodil par šteng. Kaj takrat? buzeriraš enega izmed otrok, da ostane in te prenaša. Ali morebiti, odstopiš hišo novi družini, ki jo bo sposobna izkoristiti in vzdrževati kot ti danes, sam pa greš v 50m2 stanovanje, kjer imaš na pol invaliden vse pri roki in še tam bo vse predaleč. Jaz ne vem, pri toliko starih v okolici, kaj smo res vsi totalno slepi za njihove težave in hibe, vedno več je takih, ki živijo dlje, kot so sposobni sami zase skrbeti, kamoli že celo posestvo zraven pedenati.

Velikokrat so si starejši sami krivi za svoje težave. Ves kapital v preveliko hišo (kjer naj bi srečno živeli skupaj s potomci) in za slovenske razmere predobre avtomobile, potem pa zmanjka za starost.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
kje je tu govora o denarju? Ali je kje kaka povezava med stanjem na TRR in zdravjem v pozni starosti (za naše razmere), pa je jaz ne vidim.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
kje je tu govora o denarju? Ali je kje kaka povezava med stanjem na TRR in zdravjem v pozni starosti (za naše razmere), pa je jaz ne vidim.

Je povezava, večkrat videno. Starost, hiša je prevelika, preveč je za čistit
smile-1.gif
, ne morejo večkrat dnevno hoditi po stopnicah, problemi s pripravo kurjave, vzdrževanje je drago in radi bi šli v stanovanje, pa ni denarja. Hiše seveda ne bi prodali, raje umrejo. Res pa je, da stare hiše (če niso ravno na dobri lokaciji) niso vredne prav veliko.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
Ne mešaj hrušk in jabolk. Ali je (zaenkrat) važno koliko imaš na TRR, da ne bi pri 75 letih imel fuč kolka ali postal senilen? Ni. Na TRR imaš lahko milijon in bržkone bi lahko plačal nekoga, ki te bo ob treh zjutraj štupo ramo nesel na sekret, ker imaš tudi probleme s prostato, vendar domnevam, da ti je kljub temu bližja opcija, da bi čimdlje to lahko počel sam. Namesto WCja vtakni karkoli želiš v enačbo, kar ti ni, da najameš druge. Enim ni problema, da jim drugi čistijo, drugi to dojemajo, kot da jim nekdo brska po intimnih stvareh, jih pač moti, da nekdo poleg najbližjih lahko dostopa do vsakega kotička privatnega prostora. In kaj je lažje - skrbeti za 50m2 ali 200m2, kadar sam vihtiš sesalec in krpe. Je lastna sposobnost teh opravil kaj večja, če imaš milijon na TRR?

Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Hiše seveda ne bi prodali, raje umrejo.

To je problem, ki ga jaz vidim. Bajt se ne tretira kot lastnino, ampak kot otroke. Eni se še tem se lažje odpovedo kot zidovom...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
Citat:

Po drugi strani, če nimaš hiše ravno v mestu, lahko hitro postaneš taxi služba za razvoz svojih otrok po popoldanskih aktivnostih, krožkih, urah violine
smile-1.gif
, ipd.

Kolikokrat na leto roštiljaš? Koliko časa ležiš v viseči mreži? Kolikokrat res uživaš svojo lastnino? Moje izkušnje pravijo, da v bistvu hudičevo malokrat.

Sumim, da so blokarji veliko več v naravi, hodijo po hribih, kot si pripravljen priznati. Blokarji se spakirajo in grejo. Stanovanje jim ni alfa in omega življenja.

Zelo idilično si predstavil bivanje v hiši.

maš kr prav. to slepljenje, kako je super duper imet velik vrt pa drevje pa velik dvorišče pa 200kvadratov pa neokrnjena narava pa visečo mrežo pa blablabla.... za vikend rataš suženj hiše. med tednom si pa taxi služba, če nisi v mestu. in to da otroku vse naštimaš pred vrata da se bo igral je bolano vincent. če si doma na periferiji pa res ne rabiš gugalnice pa bazena pa peskovnika. a k smo bli mi mejhni smo mel bazen v potoku al pa šlauf iz pipe, pa gugalnico na drevesu iz enga štrika pa največja vodna pištola je bla narjena iz posode za prašek z luknjo čez zamašek, petelin za pištolo so ble pa mišice pod pazduho. nč čudnga da so eni skoz na netu, če pa jih zaklepate.

lp

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.756
113
pri taščici
Vincent mi deouje toliko pameten kot njegovi starši. Tudi ce bodo otroci zapustili gnezdo, se znajo vrniti. Tudi vincent se je vrnil. In večini ljudi vec pomeni pomoc otrok kot pa nekega doma upokojencev. Vsaj dokler niso popolnoma nepokretni in rabijo prakticno bolnisnico in ne DU.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Vincent mi deouje toliko pameten kot njegovi starši. Tudi ce bodo otroci zapustili gnezdo, se znajo vrniti. Tudi vincent se je vrnil. In večini ljudi vec pomeni pomoc otrok kot pa nekega doma upokojencev. Vsaj dokler niso popolnoma nepokretni in rabijo prakticno bolnisnico in ne DU.

Ti zidaš hišo za svoje otroke, da se bodo lahko vrnili v gnezdo?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Ti zidaš hišo za svoje otroke, da se bodo lahko vrnili v gnezdo?
Boljše šparat dnar, da mu lahko parcelo kupiš takrat ko si bo zaželel bajto ...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.579
10.797
113
Kolega, kaj je zate prevelika bajta? 200m2? 300 m2? Ker mešamo kup pojmov. Če imam 200m2 bivalne, tudi če v en prostor ne stopim celo leto me BK.
evil.gif

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.832
5.933
113
Nevem kakšen fetiš imate eni za košenje trave, če boš rekel hišniku bloka ti jo bo z veseljem prepustil za 2 urno košenje ,sam grem rajše tečt / s kolesom/ whatever kot da se zaganjam s kosilnico celo popoldne.
Igrala: pri bajti moraš vse sam narediti/kupiti/postaviti, pred bloki so že postavljena, otroci se igrajo skupaj.
Da ne omenjam vsakodnevnih voželj otrok s periferije v mesto na njihove krožke/dejavnosti.
Do odhoda v oš je otrokom na periferiji ok , potem ne več, ker vidijo, kako je drugim iz mesta.
Ali ko so stari 10-12 in prihajajo prve ljubezni, spet je razdalja problem.

Roštiljaš in visiš v mreži lahko tudi v mestu.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
ja kje? na travniku pred blokom? :D Kdo ti bo pa v bloku pomagal, ko sam en boš mogel na WC? Blokarji ste daleč od tega, da bi bili družabni in bi si pomagali med sabo.. večinoma se še na stopnicah ne pozdravljate in greste hitro vsak v svoj 8x8m velik kvadrat prostora namenjem buljenju v zid poslušanju stokanja zgornje sosede, kako se premika do WCja. Jasno pa nekaterim je to v užitek in pa to, da ni prostora za ustvarjalen hobi. Itak da se potem preganjate po bližnjih gozdovih in nabirate gobe na parcelah lastnikov hiš. To je edino koristno. Naj gleda vsak po svoje na kvaliteto življenja, meni več pomeni, da imam svoj bazen vrtu in da lahko grem po solato in paradižnike na moj vrt ali pa da lahko pes prosto teka okoli po travniku in ne samo na razdalji od kavča do postle in balkona.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
Če obojne argumente združimo pa dobimo kaj? rezultat je v prvem postu. Za vse ki ste si na nasprotnih bregovih sicer nesprejemljiv kompromis, za nekoga ki išče prednosti obojega, pa mogoče niti ne. Odločitve glede vzdrževanja ipd so komplet na tebi in neodvisne od soglasja sosedov, ki ga dajo ali pa ne iz različnih razlogov. imaš svoj parkpac in imaš svojih par kvadratov pred hišo, da se lahko umakneš ven, pa da to ni jasvni prostor prenatlačen z neznanci. Kljub temu s tem ni veliko dela. Si v mestu oziroma dovolj blizu ali delujočim javnim transportom, da nisi taxi in da sam bolj omaj čakaš da mulc izpit naredi kot on sam... takale hiša pobere nekaj slabosti obojih - bloka in hiše, vendar tudi nekaj prednosti. Vsak sam pa ve, kaj mu je bolj in kaj manj pomembno in kje so kompromisi sprejemlivi in kje ne...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Kolega, kaj je zate prevelika bajta? 200m2? 300 m2? Ker mešamo kup pojmov. Če imam 200m2 bivalne, tudi če v en prostor ne stopim celo leto me BK.
evil.gif

Kolega sajkek (in ostali), to ni natečaj, kaj je absolutno najboljše. Enim ustreza hiša, drugim stanovanje. Pripisovati idilične lastnosti hiši (ali stanovanju) pa je malce zgrešeno. Izkusil sem oboje in meni stanovanje ustreza, nekomu drugemu pač absolutno ne.

Obstajajo stanovanja in hiše, ki združujejo slabe strani obeh, ampak te niso predmet debate (npr. stanovanja nekje bogu za hrbtom, neuporabne hiše).

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Hmm...

Po kateri formuli ocenjuješ "pamet" staršev uporabnika in njega samega?

Poznas starše?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
jabe...če do wc.ja ne moreš imaš povsod problem..v hiši še vedno lahko greš v pritličje živet. V bloku pa če si v 2 štuku (bog ne daj 3 tjem ali 4tem od 4ih pa narediš kaj?). Situacija je identična.
K sreči moški umremo prej
evil.gif
, ženska pa dobro shajajo tja do 90ih..vsaj če gledam sosede...že malokatera pod 80 let pa vse same v hišah oz. so mladi spodaj...njim je važno da je trava pokošena, kaj na vrstu..hiša pa taka kot je, jih bo preživela (kar povsem drži).

Resolver...jaz sem v mestu prej delal skoraj dvojno več km kot zdaj izven mesta...sem sam mislil da bo obratno a ni
wink-1.gif
.

Za dejavnosti, stojim jaz na stališču, da naj vsak hodi na tiste, ki jih lahko..ali v okviru šole (ki je500 metrov stran) ali je drugje,da bo prišel sam od njih. Nimam pa lastnih frustracij preko katerih bi otroke fopal da trenirajo nekaj, do česar jim ni. Torej...se ne vozimo, se pa (kar pač je takega) naredi vse s 'pešfordom' (v kolikor pa pride kaj...pa OK...tistih par mesecev voziš, a to sem tudi prej v LJ...razdalje manj, časovno običajno več).

Nimam pa super otrok, ki bi hodili na 1000 in 1 dejavnost, če sem iskren..sta najbolj veseli, ko smo enostavno doma.

Vidiš..to mene moti: ko smo bili 'blokarji'....za vsak drek si se moral pakirat in spravit v avto...in si preživljal dneve v prihajanju in odhajanju (tu je zame lepa vzporednica med 'morjem' v hotelu in kampom (kjer si pred prikolico in boli te briga za vse)...kdo pozna obe opciji že ve o čem govorim,). Tudi če smo šli na igrišče..tri šope ključev s sabo, da smo prišli do koles/skirojev, cel aprocedura da si rpišel pred blok..pa je bilo treba še na igrišče.
V hiši pa imaš vse pred hišo...jaz, ko pridem domov, se preoblečem, nekaj pojem in grem ven pred hišo...in tam preživljam čas do večera...prav tako otroci (ko pač ni šolskih obveznosti..a še te lahko naredijo zunaj).
Če se komu zahoče gibanja, športanja se obuje, vsede na kolo in gre..odriv..in že smo na poti.

A kot sem rekel..imej toliko, kot lahko obvladuješ, da ti je vse skupaj v užitek in ne v breme...pri nas je vsega ravno dovolj (imamo 'bonsai' izvedbo okolice..dovolj parkinga, dovolj 'terase', dovolj zelenja (vizelnega kot uporabnega za jesti), ravno prav vrtička...in pokrivamo vse naše hobije, konjičke, želje in potrebe.

To je to.

Roštilj?
tongue-1.gif
Praktično vsak teden..tudi 2 x (razen kadar žena štrajka in ne dovoli), mreža...skoraj vsak dan v igri, prav tako gugalni stol, ležalniki obvezno, gugalnica... Meni je škoda poletja vsakega dneva posebej da bi ga prebil noter...v stanovanju žal nimaš izbire..ali spet nekam migriraš ali si nekje v zaprtem prostoru.

Kar se pa starosti tiče...marsikoga drži pokonci to da še nekaj prčka, da se ne preklada samo iz kavča na posteljo. Ko pa enkrat več nič ne moreš je pa vseeno kje si - takrat si kvečjemu za dom.