Kdo kupi tako 'neuporabne' hiše????

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
hehe, tole so pa prave 'kulle', samo še zid okoli manjka
evil.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Se bom malo razpisal o konceptu vrstne hiše - jaz rečem, da je to "na tla položen blok".
Večino življenja sem preživel v raznih blokih in meščanskih hišah, zadnjih 10 let v vrstni hiši (krajni - mogoče je to olajševalna okoliščina).
V bloku me je vedno bolj nerviralo, da nimam nobenega vpliva na t.i. "skupne stroške", na vzdrževanje, obnovo,... Najhujši so manjši objekti s 3-10 lastniki (enotami), kjer se po mojih izkušnjah zelo težko za karkoli dogovoriš (vedno sta dva ali trije v "opoziciji" in glede na velik % delež lahko vse minirata).
Torej 5 nizov, naš niz meji na travnik in gozd pa "avto"cesto za njima. 5m2 trave pred vhodom, 30 na drugi strani pred teraso, ko odprem vrata dvorišča, si vsak od nas "prisvaja" (za košenje in igro otrok) še kakih 50-100 m2 travnika (teoretično je to cesta ampak je v naravi ni in je nikoli ni bilo).
Vsaka hiša ima svojo garažo, parkingov je +- dovolj. Skupnih stroškov nimamo, pozimi pač sami kidamo okoli bajt, do ulice. Mi imamo konkretno le enega soseda in ker je kolega že od prej je OK, pa tudi celo naselje so "normalni" ljudje.
Ker smo večinoma vsi zaposleni in stalno v "muvingu" mi je teh 35+100 m2 trave za košenje vrh glave.

Ja in mi smo eni od tistih, ki imamo vodoravno "podeskane" fasade na južni strani. Da bi bila "tragedija" še hujša so v naselju tri barve fasad, dve (siva in zelena) prekrivni in naša "rumena" lak lazura, ki pa ni prekrivna in ne skriva strukture lesa (dejansko najhujše pa je da si je projektant izmislil nek odtenek rumene, ki ga je treba vsakokrat na novo naročit pri proizvajalcu in to minimalno 20L). Sicer se v našem nizu trudimo bolj kot drugi in so fasade še v precej dobrem stanju, jih pa zato barvamo na dve do tri leta. Sosedje za nami so pustili fasade od začetka praktično nevzdrževane in sedaj izgledajo že obupno, čeprav sama funkcija fasade ni "ogrožena". Les če se ne motim je neka "Jelovica" smreka, verjetno žnj kvalitete, pač lov-kost gradnja na ključ med 120 in 180.000€ (MB, širši center). Zanimivo, da ima blok za nami enako izvedbo fasade iz nekega "sibirskega" macesna, ki je samo osnovno zaščiten in je v teh letih lepo posivel, le tu pa tam je kaka "deska" na propeler.

Kar pa se tiče konkretne gradnje OT pa je že nekdo napisal: navita cena parcele in komunalij, še kakšna "donacija" in smo pri startni ceni tako visoko, da je dejanski strošek gole gradnje do 3.GF čez 1.000 €/m2, kar je v "realnih časih" povsem nesprejemljiva cena!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Na kratko si si odmeril življenjsko dobo
wink-1.gif

Razlika me tvojo hišo in temi je ta, da si ti hišo delal zase, te so pa narejene za trg. Temu ustrezno so bili izbrani materiali.
Zdaj točno iz katerega materiala so te ne vemo (menda da je macesen)...kolikor sem zasledil je pomembno tudi iz katerega podorčja prihaja..ne vem (To si verjetno sam bolj naštudiral).

Napušč ima svojo funkcijo (res da ne estetsko)..sam nikoli ne bi gradil hiše brez njega..ker mi ni všeč da mi stalno zaliva fasado, okna, temelje,... Mogoče je brez napušča eststeko na začetku bolje videt..a kaka zgleda ta fasada čez nekaj let...je potem druga zgodba.,
(kar seoken tiče...imamo napušč, skrita so noter za 40 cm a nam jih vseeno parkrat letno pošprica)

a spet..vsak zase najboljše ve, kaj mu paše, kako bo imel..ker na koncu si plača sam in bo tudi noter živel. In prav je tako.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Saj ni govoril o življenjski dobi. Čez 20 let bodo otroci doštudirali in odšli. Verjetno še prej, če so prišli v paketu s hišo +/- kako leto.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.176
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Firma je pa zemljo kupovala od ljudi povezanih z upravo. Zato je pa šlo vse v maloro ...

Dejansko so kupili od fizične osebe, tko da ni blo tle mahinacij

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.176
113
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Ti SUMIŠ, da so ga nasrkali tudi podizvajalci?
hysterical-1.gif

Jaz sem 100%, da so ga nasrkali tudi podizvajalci in 99%, da smo ga skozi kakšno od državnih bank nasrkali tudi vsi davkoplačevalci.

Lahko si 100% za oboje. Eni so ga nafukal, da so propadli, pa ne samo zaradi tega projekta.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.176
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Velik fail,tole je samo še za podret, tako dotrajano zgleda.. Edini plus je, da se je investitor fajn opekel zaradi pohlepa, čeprav sumim, da so ga nasrkali tudi podizvajalci.

Po parih letih se pokaže kak fail so tovrstne gradnje...dobesedno za farbanje folka. Gor poknejo leseno fasado (logiš brez napušča, ker ni 'in') da tisti trenutek zgleda 'fensi'...po parih letih se pokaže dejansko stanje. Kakorkoli že, leseni del bo v parih letih zgnil (dvomim da je uporabljen kak eksotičen in trpežen les). Sicer ne vidim dobro iz česa je streha ..se bojim da bo delila podobno usodo kot fasada - v parih letih potrebna menjave.

Les je nek brazilski, trd ko [cenzura] da se ga ne da vrtat in žagat. Les je za 100 let

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.176
113
Citat:
Uporabnik panaque pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Bojda gre za macesen, ker nisem ravno strokovnjak za les, ne upam trditi, kako se obnese, slišal sem, da je recimo tik zelo odporen na razne 'mokre' razmere, plus po mojih izkušnjah z morja, se dobro drži na raznih plovilih

Les je nek brazilski, ne vem katera vrsta, sem pa takrat dobil vzorec dolg cca 60 cm in je dilca težka kot satan, veliko težja kot macesen.
So pa to takrat šraufal na fasado kot da majo prvič mašino v rokah, vse nekaj cik-cak šraufi.
Originalna barva lesa se vidi še na kakšni dili pod oknom, bi pa to seveda moral na nekaj let mal naoljit ali kakorkoli že vzdrževat....v glavnem - porazno vse skupaj. Objekt datira po mojem v leto 2007.
So pa tiste cajte, ko je bilo denarja vsi vse lahko prodal, enkrat se pač zadeva ustavi in to je le en del zgodovine projektov v naši preljubi deželi...

Oljit ga je treba na par let, to je res. Je pa to neka varjanta kot tik na barkah. V glavnem je topšit roba, tle se ni šparal. Probaj ga prevrtat pa prežagat pa boš videl zakaj je cik cak in zakaj je majstr tolk klel ko je to montiral

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Downsizing. Prodaš graščino, kupiš hišo. Ali še bolje, stanovanje, ker se ti ne da več/ne moreš več =bat z vzdrževanjem.

Ali pa si dovolj premožen, da je nekdo plačan, da se =be z vzdrževanjem.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Hmmm....sliši se na izi. Dejansko pa?

družinska hiša, če si jo dobro zastavil ne povzroča pretiranih stroškov, običajno ranga 200 kvadratov..če ne rabiš si naseljen v polovici.

Ne vem no...bil v stanovanju...pa priznam da si za časa mojega življenja ne želim več bit (pa smo imeli za 56 kvadratov višje stroške kot zdaj na 200 kvartov, s tem da je mat v enem nadstropju).

Kapo dol tistemu, ki lahko na 'klik' zamenja okolico, življenjske navade - takih, ki imajo svojo lastnino priznam da ne poznam (če si v najemu je to prej kot ne stalnica).

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Jst sm pri 25ih to naredu na klik. Iz 200 na 50. Zato te ne razumem.

Priceless je bit na svojem brez tasce in da ti starsi ne uletavajo k muhe polet v flet.

Da bi pa zdej su nazaj sobivat s tasco al pa mojimi starisi, ja res nocna mora. Loh pridejo se kdaj na obisk, k je tko fino k grejo in toj to.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Jst sm pri 25ih to naredu na klik. Iz 200 na 50. Zato te ne razumem.

Priceless je bit na svojem brez tasce in da ti starsi ne uletavajo k muhe polet v flet.

Da bi pa zdej su nazaj sobivat s tasco al pa mojimi starisi, ja res nocna mora. Loh pridejo se kdaj na obisk, k je tko fino k grejo in toj to.

Pri 25ih ni problema. Pozneje, ko so otroci, je vseeno malo težje. Priceless je bit na svojem, to pa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
situla je edina za trg delana nepremičnina, ki se upravičeno kliče za nadstandardno. v kolikor je res notri vse tako kot piše in kot je v predstavitvenem stanovanju (glede na slike). Delili smo si tudi enega izvajalca in če je tam delal tako kot meni in če so vsi izvajalci bili na tem nivoju, tudi izvedba špila...

@Vincent - si pri stroških skupaj vrgel samo evre ali tudi svoj čas, mašinerijo ki si jo nabavil, da vse postoriš? Košnja trave, lakiranje/barvanje lesa, čiščenje in kidanje tlakovcev/asfalta, čiščenje 200m2 prostorov,... Čeprav lahko ta svoj čas zanemariš in celo praviš, da ti je to hobi, je vseeno nekaj vreden. Ko tega nisi več sposoben, moraš nekoga najeti in ti bo tisti povedal, kako se vrednoti taka dela. Ali pričakuješ, da bo nekdo od otrok ostal in to prevzel istočasno pa sobival z mamo/očetom oziroma taščo/tastom? Znaš biti razočaran, to ti lahko pove veliko staršev dandanes... Ostanejo praktično samo tisti, ki nimajo izbire.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Vzdrževanje hiše ni poceni. Menjava oken, strehe, ipd. Vplačuješ mesečno v "domači rezervni sklad"
smile-1.gif
?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Firma je pa zemljo kupovala od ljudi povezanih z upravo. Zato je pa šlo vse v maloro ...

hysterical-1.gif

Pa saj to je naravnost IDEALNO za "mahinacije".

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

hysterical-1.gif

Pa saj to je naravnost IDEALNO za "mahinacije".
Kot da jaz nisem dovolj povdaril, da so kupili od ljudi (ki so mimogrede fizične osebe), povezanih z upravo ...
hysterical-1.gif