Kazen - jaz nisem vozil

I

Izbrisan uporabnik #488

Pa tudi o tem smo že večkrat govorili, da zoper svoje bližnje se ni dolžan izpovedati...

Poznam pa tudi primere ko kdo zaradi preveliko nabranih pik v takšnem primeru zaprosi družino in kdo drugi prevzame krivdo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
In seveda ti ne veš, kdo je vozil avto, ker imaš takšno ženo, ki ti laže, otroke pa tako slabo vzgojene, da ne upajo priznati, da so vozili oni, s taščo in tastem ste skregani, tako da ti ne bodo priznali, nečakinja je pa itak razred zase?

To, kdo je vozil, ni moja stvar. Jaz nisem, to je dokazljivo. Naprej naj iščejo pooblaščeni organi.
Tule na nekaj pozabljate: to, da moraš dokazat, da nisi vozil, je obrnjeno dokazno breme,. To je dovoljeno samo izjemoma. OK, pri lastniku avta, recimo, ravno iz razloga da mora malo pazit nanj. Ampak ko ta dokaže da ni vozil boš pa kaj? Celi familijo poslal položnice po tem sistemu? Sorry, mapk tako pač ne gre. Bo treba kar najti voznika, ki je tkrat sedel za volanom in mu dokazat, da je takrat sedel za volanom (kar ni noben problem, če takoj ustaviš storilca). Ker v nasprotem preimru lahko kar za vse prekrške (in KD) uvedemo obrnjeno dokazno breme.
V pravu pač obstajajo ene osnovne norme, in pri njih je tako, da je bolje, da en kriv uide, kot bi bil en nedložen kaznovan. Lastnikov avta, ki niso vozili in ki lahko razumno dokažejo, da niso vozli, je v celi množici potencialnih storilcev izjemno malo. Tako malo, d azaradi tega pač ne moreš podirat celega pravnega sistema. Eni pač uidejo, jebiga.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Pa tudi o tem smo že večkrat govorili, da zoper svoje bližnje se ni dolžan izpovedati...

Tole zdaj resno sprašujem, v čem je finta tega? Zakaj je bližnji več "vreden" kot ostali, po kakšni logiki je to "določilo" v zakonu ?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
In seveda ti ne veš, kdo je vozil avto, ker imaš takšno ženo, ki ti laže, otroke pa tako slabo vzgojene, da ne upajo priznati, da so vozili oni, s taščo in tastem ste skregani, tako da ti ne bodo priznali, nečakinja je pa itak razred zase?

To, kdo je vozil, ni moja stvar. Jaz nisem, to je dokazljivo. Naprej naj iščejo pooblaščeni organi.
Tule na nekaj pozabljate: to, da moraš dokazat, da nisi vozil, je obrnjeno dokazno breme,. To je dovoljeno samo izjemoma. OK, pri lastniku avta, recimo, ravno iz razloga da mora malo pazit nanj. Ampak ko ta dokaže da ni vozil boš pa kaj? Celi familijo poslal položnice po tem sistemu? Sorry, mapk tako pač ne gre. Bo treba kar najti voznika, ki je tkrat sedel za volanom in mu dokazat, da je takrat sedel za volanom (kar ni noben problem, če takoj ustaviš storilca). Ker v nasprotem preimru lahko kar za vse prekrške (in KD) uvedemo obrnjeno dokazno breme.
V pravu pač obstajajo ene osnovne norme, in pri njih je tako, da je bolje, da en kriv uide, kot bi bil en nedložen kaznovan. Lastnikov avta, ki niso vozili in ki lahko razumno dokažejo, da niso vozli, je v celi množici potencialnih storilcev izjemno malo. Tako malo, d azaradi tega pač ne moreš podirat celega pravnega sistema. Eni pač uidejo, jebiga.

Jaz samo govorim iz moralnega vidika. Itak vsi vemo, kdaj vozimo od nekog drugega avto in kdo vozi našega, tako da povedati, kdo točno je vozil ne bi bil nek problem. A ker je naša družba skorumpirana, se to pač ne more pričakovati in vsak išče povsod način, da nekoga okoli prinese ali se izogne odgovornostim.

Me zanima, kako bi nek zagovornik tega (da se ne rabi povedati kdo točno je vozil) gleda na zadevo, če bi mu nekdo povozil bližnjega, a lastnik vozila pač "ne bi vedel" kdo je bil in morilec bi bile enostavno na prostosti.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:

Zaslišanje obdolženca

114. člen

(1) Obdolženec se zasliši praviloma ustno. Obdolžencu se pove, česa je obdolžen, nato pa se vpraša, kaj lahko navede v svoj zagovor; pri tem se mu pove, da se ni dolžan zagovarjati in tudi ne odgovarjati na vprašanja, če pa se zagovarja, pa ni dolžan izpovedati zoper sebe ali svoje bližnje ali priznati odgovornosti za prekršek. Pri zaslišanju se mu lahko dovoli, da uporablja svoje zapiske.

Tu pa se zdaj pojavi utemeljen odgovor kot so ti ga dali zgoraj
smile-1.gif
če ti žena pa deca ne pomenijo več kot sosed.

Zakaj je tako? Ker gre pri teh osebah za tesno intimno povezanost, kjer si "vse" zaupajo itd.. Tudi odvetnika obdolženca npr. ne moreš zaslišati o zadevah, ki mu jih je ta zaupal.

Zadeva je dokaj logična ali?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Pravilno razmišljanje. Ti moraš samo sebe razbremeniti, nakar mora sodišče samo iskati pravega storilca.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
zanimivo....
če bi dobil sliko in bi bilo vidno na njej da lastnik vozila sedi na sopotnikovem sedežu, bi tud dokazal s tem, da nisi vozil. In ko te vprašajo (če te vprašajo) kdo je pa ta bjonda, ki vozi, odgovoriš "ne vem".
uf-1.gif

sory, ampak nekak se mi zdi, da se splača vozit z drugim avtom, če kdo rad na pedal tišči.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Logično iz vidka obrambe, je pa jasno, da tisti bližnji ravno najbolj poznajo osebo in tudi povečini vedo, če je kar storil ali ne. S tem se potem zelo podaljša in podraži obravnava, ker mora sodišče in tožilstvo iskati nove dokaze, namesto da bi zgolj naložilo "tebi" odgovnost, da poveš kdo je bil.

Zanimivo "predavanje", na to temo, oz podobno:

https://www.youtube.com/watch?v=i8z7NC5sgik
https://www.youtube.com/watch?v=08fZQWjDVKE

I

Izbrisan uporabnik #488

Če se lastnik avtomobila razbremeni v takšnem postopku, ponavadi zadeva pade in ne iščejo dalje.

Verjetno ne bo "mira", dokler ne bom tu spet prilimal ene sodbe. Nekoč sem jo že.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Ma ne rabiš sodbe limati - dovolj je navedba 8. člena iz Zakona o pravilih cestnega prometa kjer piše:

Citat:
8. člen
(odgovornost lastnika vozila)
(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
(2) Če je lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek njihova odgovorna oseba.
(3) Lastnik, imetnik pravice uporabe vozila oziroma voznik, kateremu je bilo tako vozilo zaupano za vožnjo, ne sme omogočiti, dopustiti ali dovoliti vožnjo vozila osebi, ki kaže znake nezanesljivega ravnanja ali osebi, ki ne sme voziti tega vozila.

S tem, da za dokaz ne štejejo izjave treh živih prič, da so te dotočnega dne videli na drugem koncu Slovenije.
tongue-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
skratka......... da dokazati, da lastnik vozila ni vozil je skrajno težko razen če si slučajno tisti čas v zaporu ali priporu.
tongue-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Pomoje niti ne. Prvi pogoj je da se s slike ne vidi voznika (se pravi sem spada bolj ali manj vse kar je slikano od zadaj). Za drugega pa je še najlažje v primerih, da si v času ko je bil s tvojim avtom storjen prekršek, bil v službi, kjer si zrihtaš potrdilo (ne vem, izpis ur, če se štempljaš ali kaj podobnega).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Jaz samo govorim iz moralnega vidika. Itak vsi vemo, kdaj vozimo od nekog drugega avto in kdo vozi našega, tako da povedati, kdo točno je vozil ne bi bil nek problem. A ker je naša družba skorumpirana, se to pač ne more pričakovati in vsak išče povsod način, da nekoga okoli prinese ali se izogne odgovornostim.

Me zanima, kako bi nek zagovornik tega (da se ne rabi povedati kdo točno je vozil) gleda na zadevo, če bi mu nekdo povozil bližnjega, a lastnik vozila pač "ne bi vedel" kdo je bil in morilec bi bile enostavno na prostosti.

V tem priemru gre za kaznivo dejanje in so postopki drugačni (in tudi obrnjenega dokaznega bremena ni).

In še 1x: nihče se ne izogiba odgovornosti. Če dokažeš, da nisi vozil (ker v resnici nisi) si vso odgovrnost, ki jo imaš, tudi izpolnil. Naloga, da isščejo storilca, je na strani organov pregona. Zakonodajalec jim je v primeru prometnih prekrškov delo olajšal z obrnjenim dokaznim bremeno, ki je sicer v nasprotju z "nedolæen, dokler se ne dokaže, da je kriv" (upam, da se vsaj s tem principom strinjaš, drugače je ta debata brez smisla), ampak zato je treba tistimu, ki je "avtomatko kriv" dati tudi dovolj ohlapne pogoje da vzbudi dvom v svojo krivdo (ali misliš, da se moramo vsako minuto življenja nekje štemplajt, da bomo lahko 100% dokazali). In tako je sistem tudi narejen (in prav je tako).
Vse, kar je treba, da ne bo izmikanj je, da organi pregona storilca pač identificirajo (kar je najlažje tako, da ga takoj ustavijo).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Logično iz vidka obrambe, je pa jasno, da tisti bližnji ravno najbolj poznajo osebo in tudi povečini vedo, če je kar storil ali ne. S tem se potem zelo podaljša in podraži obravnava, ker mora sodišče in tožilstvo iskati nove dokaze, namesto da bi zgolj naložilo "tebi" odgovnost, da poveš kdo je bil.

Naj pa voznika takoj ustavijo, pa ne bo nobenih komplikacij. ALi to, zelo preprposto rešitev, namenoma prezreš?

Ne moreš (spet: osnovni principi prava, ki zagotavljajo, da ne prihaja do zlorab, izsiljevanj, pritiskov, močenj ipd) od človeka zahtevat, da zatoži ženo (ali pa sebe). Ker s tem tudi njega kaznuješ (ja, ločitev bo, pa stroški, pa ...). Tako pač ne gre in s tem se sprijazni. Tudi rok ne sekamo, pa ne mučimo za izsiljenje priznanja ipd ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
skratka......... da dokazati, da lastnik vozila ni vozil je skrajno težko razen če si slučajno tisti čas v zaporu ali priporu.
tongue-1.gif

Zdaj pa tole temo (in podobne, v katerih je tekla ta debata) lepo še 1x preberi. Skupaj z linki, ki so v njej. ALi pa, če se tio ne da, enostavno nehaj pisat stvari, o katerih ne veš dovolj in pač verjemi tiosti, ki se na to spoznajo in so stvar tukaj že pojasnili.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
KSZ

Kake so pa tolerance pri stacionarne radarju, da se jim sploh splača zahtevek za kazen dajat naprej? 2 km/h preveč? 5 km/h preveč? Več?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
V detajlih: sem bil tisti dan kaz z njim v LJ. Samo glede na uro je moral biti nekdo iz servisa, ker sem pustil avto tam in odšel peš do stranke. Žal pa nisem imel DN iz servisa in je bilo najlažje na ta način razbremeniti lastnika.

Drugače je vseeno bila dobra šola...
evil.gif