Katero toplotno črpalko

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Sicer smo pa v temi o TČ, ki investicijsko ni več tok zanimiva v smislu menjave sistema na plin ali kurilca. Sej bomo kmal pogruntal, da vsenaštrom ne bo šlo za vse. Eni boste na štrom, eni bomo na drva in plin še lep lep čas.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Pod crto je vedno enako. Ne menjas, dokler dela, ko je treba nujno menjati, menjaš na trenutno najugodnejšo varianto. Vsaj trenutno spekulacijo in kalkulacije odstranis.

Na drva bodite pa čim dlje, da jih bo kdo odkupil od mene. Se mi to bolj splaca kot kuriti jih.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: sad in luciano

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
To tvoje velja, če se ti ne zgodi ekstrem, kot je bil lani, ko je bla nafta že skor po 2 EUR in je skupi s subvencijo padlo direkt nazaj 7 jurev. Pol pa z lahkoto poješ kiks (ki ni bil moj) izpred 10 let in pač vržeš ven investicijo, ki se je takrat vrnila v dveh letih. Bla je nujna, ampak žal energent napačen.

vsak ma svojo računico, anede :)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Bilo včasih. po novih omrežninah vas bo TČ moč (ki greje vseh 24h) konkretno tepla !

Da sem pomešal vse sisteme ? Nisem. Le iščem cenejše sisteme, ker TČ za 12k€ to ziher ni !
Tudi bi vse zavtomatiziral, ker vidim da se da. Točno bi sprogramiral klimo, da takrat ko me ni dogreje, da dragemu plinu ni treba. Da bi pa zarad dragega plina (ki me morda itak samo SV jebe) kupoval drage in močne TČ me pa zaenkrat niste prepričali.

Tudio s tistimi mlačnimi radiatorji, ter da sem starček ne. Lepše se obnašajte v pisanju in raje 2x preberite kaj vam piše kdo. Dejstvo je da jutranja "hajcnga" radiatorjev na ful, nardi iz zmerno hladne sobe, zardi konvekcije in zakroženja tega zraka, vročo sobo. Kar nam je zjutraj všeč ! Ko pa se odpelješ v službo, pa zaradi nehanja kroženja takoj pade nazaj na skoraj isto temp. kot je bila pred jutranjo hajcngo. TČ pa zato mora laufat celo noč (in še kdo si v službi) in kurit kWh in kW. Zakaj ? za 12k€ !? oprostite, to v 2025 ne bo pilo vode. Še sploh ker al ne razumete ali ne berete, a verjetno vam je razumljeno (ker ste taki stokovnjaki), da estriha pač ne bom šel razbijat in devat talno gretje namest radiatorjev. Torej radiatorji še vedno bodo. Mlačni. Me še niste prepričali. Bom moral iti enkrat prespat k vam, da vidim kako operirate zjutraj pri 22C :) Nam paše kroženje zraka od 60C radiatorjev in občutku 24C :)

Da ohranjat objekt na določeni temperaturi moraš dnevno dovesti toliko toplote kot jo izgublja. V tem je vsa logika Torej če ti želiš imeti v hiši 20 stopinj, in rabiš pri določenih zunanjih pogojih dovesti 20 kWh toplote, je 'vseeno' ali jo dovajaš po malem 24 h ali jo dovedeš v 3 sunkih (vsakič po cca 7 kwh). in suma sumarum bo v obeh primerih v povprečju temperatura 20 stopinj (načeloma je slabše delat v sunkih a tule ne igra vloge).

Zdaj če vam je OK da imate notri 5 stopinj in zgor ob odhodu in prihodu dovedete večje količino toplote, da imate občutek toplote, potem bo poraba definitivno nižja..ker bo povprečna temperatura v hiši konkretno nižja.

A tule, če si opazil je popolnoma vseeno kater vir ogrevanja imaš..ali je to TČ, plin, drva, premog,...

(drugače pa ja, osnove ti niso jasne, a nič ne de..razmišljaš in boš zgruntal, kar je OK).

• Objave ne odobravam
Reactions: trance0

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.156
113
Da ohranjat objekt na določeni temperaturi moraš dnevno dovesti toliko toplote kot jo izgublja. V tem je vsa logika Torej če ti želiš imeti v hiši 20 stopinj, in rabiš pri določenih zunanjih pogojih dovesti 20 kWh toplote, je 'vseeno' ali jo dovajaš po malem 24 h ali jo dovedeš v 3 sunkih (vsakič po cca 7 kwh). in suma sumarum bo v obeh primerih v povprečju temperatura 20 stopinj (načeloma je slabše delat v sunkih a tule ne igra vloge).

Zdaj če vam je OK da imate notri 5 stopinj in zgor ob odhodu in prihodu dovedete večje količino toplote, da imate občutek toplote, potem bo poraba definitivno nižja..ker bo povprečna temperatura v hiši konkretno nižja.

A tule, če si opazil je popolnoma vseeno kater vir ogrevanja imaš..ali je to TČ, plin, drva, premog,...

(drugače pa ja, osnove ti niso jasne, a nič ne de..razmišljaš in boš zgruntal, kar je OK).
Torija štima, ampak predzadnji odstavek je čist mimo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Vprašanje za Jabe in ostale excell strokovnjake:
na MojElektro imam zapisane dogovorjene/obračunske moči pri samooskrbi:

25.05.2023 - vsi bloki 5,9 kW

26.07.2023 - vsi bloki 3,8 kW

23.08.2023 - vsi bloki 0 kW

vse meritve:
priključna moč 14 kW
minimalna moč 3,8 kW

Kaj zdaj pomenijo ti podatki?

Kje imaš to. Jaz ko grem, na dogovorjena/obračunska moč, dobim samo dogovorjene vrednosti bloka. nič govora o samooskrbi. Če desno kliknem na lupo pa vidim še za vsak blok maximalne izmerjene vrednosti. Recimo za blok 1 imam dogovorjeno moč 6,7, ki so jo določila na podlagi 3 max moči 7,2kW, 6,5kW, 6,3kW

PujsaPepa

Pripravnik
12. feb 2011
91
0
8

Ne bo držalo. Nekdo v prejšnjih postih, je lepo razložil, da TČ ne uspe tako hitro za toliko stopinj dvignat medija v sistemu,
kot to storiš s plinom (oljem, drvmi). A da je zato TČ bolj učinkovita in manj požrešna. Tudi v € manj požrešna.

TČ se še vedno splača, ker ne boš plačeval nobenih njenih porabljenih kWh, če še letos vstopiš v letni netmetering !
Se oproščam, če postnem semle razlago in mal reklame :( ni moja, a dobro povzame bistvo zakaj vsi
norijo v letni netmetering in sončne elekrarne in jih briga koliko TČ res porabi energije. Tisto o omrežnini pa tudi
ne predstavlja toliko €. Si več prideš notri, ker boš plačeval 0€ za vse kilovate čez celo leto.

===========================================
Samo še letos imate čas oddati vlogo (zgraditi pa leta 2024) za sončno elektrarno,
če želite biti deležni LETNEGA NET METERINGA, torej tega, da si poleti delate
viške kilowatov, ki jih nato s pridom porabite pozimi, ko vam bi (brez net meteringa)
še toliko panelov ne bilo dovolj, da bi vam pozimi zagotavljali dovolj kWh porabe.

Za vas v par dneh izdelam vlogo, enopolno shemo (skupaj z hranilnikom energije,
da boste dobili še več subvencije iz EKO SKLADA) ter vse jaz oddam na vaš elektro.
Nič dela za vas.

Ja, lahko vam vlogo "brezplačno" oddajo tudi prodajalci solarne opreme,
a ste potem dolžni kupiti sončno elektrarno pri njih.
Z "mojo" vlogo ste neodvisni, in lahko prosto zbirate ponudbe različnih izvajalcev,
ter verjemite da boste tako potem privarčevali več1000€, in ne le 50€, kot če vam
prodajalec odda vlogo. Kaj hitro to potem ni več "brezplačno", kajne ?

Pošljite mi SMS na 040/19-66-13 z vašim emailom, preko katerega bomo komunicirali.
Od vas bom potreboval zadnjo elektro položnico in vašo davčno številko, ter
morda še številko parcele (če iz položnice ne bo dovolj dobro razvidna lokacija panelov)

Ko mi nakažete 25€, se lotim izdelave, ter pošljem vso dokumentacijo na vaš elektro,
in ko/če je soglasje odobreno (ponavadi 30 dni), mi nakažete še preostalih 25€.

Simpl, ko pasulj. Ne odlašajte. Zagotovite si vaše kW na vaši trafo postaji še danes,
preden si jih rezervira za naslednje 4 leta vaš sosed.
Ali sploh postaviti elektrarno boste razmišljali drugo leto.
Ali "ponudili" kW iz vašega soglasja sosedu :)

• Objave ne odobravam

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Ja, na mojelektro. Zraven "dogovorjene", ampak kot te razumem, ti tega se nimas. Odvisno od varovalk, ampak ne vem če premosorazmerno. Najbrz...
Ta del imam dejansko edino "izpolnjen" in štima, ostalo je prazno.

1699547047535.png

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Kje imaš to. Jaz ko grem, na dogovorjena/obračunska moč, dobim samo dogovorjene vrednosti bloka. nič govora o samooskrbi. Če desno kliknem na lupo pa vidim še za vsak blok maximalne izmerjene vrednosti. Recimo za blok 1 imam dogovorjeno moč 6,7, ki so jo določila na podlagi 3 max moči 7,2kW, 6,5kW, 6,3kW
Samooskrba sem napisal, če bi to bilo važno.
Kje to gledaš Moj Elektro, jaz v mobilni app. in tam imam kot je napisano.

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
95
20
8
Tisto o omrežnini pa tudi
ne predstavlja toliko €. Si več prideš notri, ker boš plačeval 0€ za vse kilovate čez celo leto.
Sem že napisal izračun v drugi temi. 60% računa za elektriko predstavlja dejanska poraba elektrike/energije, 40% pa omrežnina+prispevki. To je dejstvo. Če plačaš 100 EUR na mesec elektrike, je 60 EUR dejanske porabe elektrike, 40 EUR pa stroški omrežnine in prispevkov.

Omrežnina pri lastni SE je pa fiksna, glede na to kakšne varovalke imaš oz. priključno moč. Sedaj je za 3X25A cca 19 Eur z DDV, bo pa ta strošek drugo leto zagotovo višji.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.921
5.991
113

Alesss

Prmerjava 24/7 tč (1) vs tvoje ogrevanje na urnike na prikazu košnje trave (2)

(1) majhen 10 kg robot, ki dela čez dan

(2) 1x na 10 dni, ko je trava višine 20 cm poženeš kosilnico, vrtni traktor, riderja, lakserco, koso in se zapodiš v akcijo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
Sem že napisal izračun v drugi temi. 60% računa za elektriko predstavlja dejanska poraba elektrike/energije, 40% pa omrežnina+prispevki. To je dejstvo. Če plačaš 100 EUR na mesec elektrike, je 60 EUR dejanske porabe elektrike, 40 EUR pa stroški omrežnine in prispevkov.

Omrežnina pri lastni SE je pa fiksna, glede na to kakšne varovalke imaš oz. priključno moč. Sedaj je za 3X25A cca 19 Eur z DDV, bo pa ta strošek drugo leto zagotovo višji.

Mogoce, ampak je to BS. Ker imas fix stroske, katerih delez pada z vecjo porabo elektrike. To pa je dejstvo.

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
95
20
8
Zapalilo se je na te bloke, ko mutav na telefon. Bo podražitev, ja, ampak kaj šele pride. Na netu sem našla cenik Petrola po novem letu.
sicer bo to veljalo najprej za tistih 10%, ki so neregulirani, ampak za občutek in vseeno s ogromnim ščepom soli, ker ne zanm oceniti, koliko je verodostojno:
VT: 0,16395 €/kWh
MT: 0,14795 €/kWh
ET: 0,15595 €/kWh
na to seveda pride še DDV in omrežnina (ki pa bo, kot razumem res bistveno manjša v tem delu)

p.s.
jaz imam trenutno na samooskrbi 0,05685€
E3 napredni paket cenik trenutni, drugi stolpec z DDv:

VT0,220000,268040
MT0,082000,10004

Po 1.1.2024

Nove cene za paket E3 Napredni v redni ponudbi v EUR/kWh:
VT: 0,25995 (0,31714 z DDV)
MT: 0,08200 (0,10004 z DDV)

Cena VT :oops1:o_O

Sedaj plačujem na istem paketu, po regulirani max dovoljeni ceni VT 0,14396 z DDV. Torej podražitev na VT bo x2 z 1.1.2024

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
95
20
8
Pa še to, sedaj imam na računu za Oktober 239 enot porabe VT, za katero sem plačal 34 Eur z DDV.

S 1.1.2024 bi za isto porabo po novi ceni plačal 76 EUR z ddv

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.635
4.367
113
E3 napredni paket cenik trenutni, drugi stolpec z DDv:

VT0,220000,268040
MT0,082000,10004

Po 1.1.2024

Nove cene za paket E3 Napredni v redni ponudbi v EUR/kWh:
VT: 0,25995 (0,31714 z DDV)
MT: 0,08200 (0,10004 z DDV)

Cena VT :oops1:o_O

Sedaj plačujem na istem paketu, po regulirani max dovoljeni ceni VT 0,14396 z DDV. Torej podražitev na VT bo x2 z 1.1.2024
Saj ostaja še vedno 90% porabe po regulirani ceni 10% pa po tržni!!??

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ne bo držalo. Nekdo v prejšnjih postih, je lepo razložil, da TČ ne uspe tako hitro za toliko stopinj dvignat medija v sistemu,
kot to storiš s plinom (oljem, drvmi). A da je zato TČ bolj učinkovita in manj požrešna. Tudi v € manj požrešna.

To je zgolj slabost TČ, da ne more v kratkem času dovesti veliko toplote, ker enostavno ni dovolj močna.

Izgubljene kilovatne ure toplote je potrebno z nečim nadomestiti. S čim nima veze. Se pa seveda, ko imaš nek ogrevalni sistem, prilagodiš njemu (zdrava pamet to narekuje).

• Objave ne odobravam
19. jul 2007
2.890
1.605
113
To je zgolj slabost TČ, da ne more v kratkem času dovesti veliko toplote, ker enostavno ni dovolj močna.

Izgubljene kilovatne ure toplote je potrebno z nečim nadomestiti. S čim nima veze. Se pa seveda, ko imaš nek ogrevalni sistem, prilagodiš njemu (zdrava pamet to narekuje).

Sploh ne bi govoril o slabosti TČ. Zakaj bi pa sploh moral "v kratkem času dovesti veliko toplote".

Ti rabiš napravo, ki it na enostaven, finančno vzdržen način ogreva stanovanjsko enoto, kar v večini primerov TČ dela super (sploh v primeru vsaj nekaj izoliranih objektov in talnega gretja).

• Všeč mi je
Reactions: sad in Gavran

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.468
6.972
113
jaz v mobilni app. in tam imam kot je napisano.

nimam. na spletni pa ne najdem take razdelitve, da bi vedela, kaj pomeni. Imam tako, kot je philips pripel, samo da imam tudi pri blokih napisane vrednosti.

vse meritve:
priključna moč 14 kW
minimalna moč 3,8 kW

to pa pomeni, da je max odjem 14kW (3x20A najbrž?) in tvoja minimalna moč v vseh blokih za obračun je lahko 3,8kW. mi, na 3x25A, imamo pa minimium pri 4,6kW. Se pravi, toliko je minimalna fix moč in posledično fix strošek, četudi ne porabiš niti enega kWh. Pavšal, kot je bil dosedaj za polno dovoljeno moč.