Katero toplotno črpalko

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
nimam. na spletni pa ne najdem take razdelitve, da bi vedela, kaj pomeni. Imam tako, kot je philips pripel, samo da imam tudi pri blokih napisane vrednosti.

vse meritve:
priključna moč 14 kW
minimalna moč 3,8 kW

to pa pomeni, da je max odjem 14kW (3x20A najbrž?) in tvoja minimalna moč v vseh blokih za obračun je lahko 3,8kW. mi, na 3x25A, imamo pa minimium pri 4,6kW. Se pravi, toliko je minimalna fix moč in posledično fix strošek, četudi ne porabiš niti enega kWh. Pavšal, kot je bil dosedaj za polno dovoljeno moč.
Ja saj pri blokih so vrednosti ampak povsod enake.

Čudno mi je ker so "kao" tri meritve, pa je samo pri drugi možno kliknit na meritve, tam pa mi šele nič ni jasno. Kar neki datumi iz 2022 in 2023 pa vsak blok ima čisto nek X datum in meritev.

Kakorkoli enkrat čez leto ali dve, mi bo vse jasno, ali pa tudi ne. ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.465
6.972
113
Sem zdaj dol prenesla še app na telefon in mi kaze enko kot na netu. Ne vem, kaj je to za ena zmesnjava ali pri tebi ali pri elektro MB.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Evo sem poslikal iz računalnika:

Screenshot 2023-11-10 at 12.00.08.png
Screenshot 2023-11-10 at 12.00.50.png

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.465
6.972
113
To je kar nekaj.
26.5. bloka 1 ni.
26.7. tudi ne, ampak so vse vrednosti dane na tvoj minimum - 3,8kW.
23.8. pa ni 0, ampak prazno, kot ima philips prazno.

Tole ni nič, pozanimaj se magari ali Elektro MB takle vsem ven dajo, ali je pri tebi napaka.

Izgleda drugače takole:

Potem pa desno:
- EDIT ikonca: da sam določiš moči...
- lupa: pogledaš na podlagi katerih 3 meritev so določili moč po vsakem bloku (datum, ura, in moč)
- download ikonici: download v excel ali csv

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.802
113
to pa pomeni, da je max odjem 14kW (3x20A najbrž?) in tvoja minimalna moč v vseh blokih za obračun je lahko 3,8kW. mi, na 3x25A, imamo pa minimium pri 4,6kW. Se pravi, toliko je minimalna fix moč in posledično fix strošek, četudi ne porabiš niti enega kWh. Pavšal, kot je bil dosedaj za polno dovoljeno moč.
A imaš morda kakšen link za to minimalno dogovorjeno moč glede na varovalke?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.074
6.920
113
pri taščici
Problem TC je da z visanjem temperature ogrevalne vode izgublja na izkoristku in so materiali bolj obremenjeni(tlak....) kot bi lahko bili. Tako so tudi podvrzeni kaksni odpovedi prej kot bi sicer pri nizjih temperaturah vode

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Pri nas želimo spalnico na 19, kopalnica 24, ostalo 22. In to 24/7, ne vem zakaj bi določene dele dneva imel drugačno temperaturo, edini razlog ki ga lahko vidim je, da se špara. Ker tako se je šparalo prej na kurilcu, no pri TČ ne boš nič omembe vrednega prišparal, če boš ponoči nižal temperaturo. Ker če boš tako šparal se bo zgodilo da ko bo najbolj mraz zjutraj, bo TČ še toliko bolj obremenjena/glasna/imela slabši izkoristek, da nadoknadi nočno znižanje temperature in vse to se bo dogajalo na začetku višje tarife ob 6 uri zjutraj. Kmalu bodo posebej glede na obremenitev začeli zaračunavati še moč in najdražji blok bo.. seveda pozimi od 6 ure zjutraj naprej.

Bom šel na TČ. Hvala vsem za potrpljenje z mano.
Ker vem kako bom tale nam ljub nočni hlad rešil :) Odprli bomo okna ! hahaha, naj nam netmetering segreva Zemljo. Živel netmetering, pogrešali te bomo. Odlično si nam služil 7 let za pospešitev SEjev. Plus bom dodal v vsako sobo še elektro radiator, in to 5kW, da se zjutraj (še v najcenejšem časovnem bloku) na timer vklopi in bo zjutraj na horuk segrel prehlajeno sobo, ker je TČ in 40C radiatorji ne bodo. Sarkazem za ckrnit, ampak res bi lahko to naredil, saj me bo ujčkal letni netmetering !
No, v resnici bom naredil takole, vi mi pa povejte, če bi delovalo: 2 uri pred spanjem v otroških sobah timer da radiator na 0, pred spanjem še za nekaj časa odprejo okno, da se shladi soba, potem zjutraj pa timer 2 ali 3 ure pred bujenjem da radiator na 23C, in ker pravite da bo v radiatorskem sistemu itak le 40C, bo morda do zbujanja ravno dovolj za naše navade podgrelo sobo. Upam, da dovolj. Ali bom slučajno rabil še več ur zjutraj, da bi pač še prej prej timer odprl raditorje ? Bom videl v praski, kajne, razen če kdo že sedaj dela to tako in ima radiatorje s TČ in lahko pove prakso ?
Zdaj pa nazaj na konkretne izbire & modrovanje: katero TČ kupit za mojih 8 radiatorjev in SV ? Na plan z idejami z rešitvami pod 7k€, oz. z modeli s takimi super funkcijami in izkoristki, da bom rade volje zanje dal 10k€ ? še enkrat 100m2 hiša, 7MWh energijskega pobega / leto.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Bom šel na TČ. Hvala vsem za potrpljenje z mano.
Ker vem kako bom tale nam ljub nočni hlad rešil :) Odprli bomo okna ! hahaha, naj nam netmetering segreva Zemljo. Živel netmetering, pogrešali te bomo. Odlično si nam služil 7 let za pospešitev SEjev. Plus bom dodal v vsako sobo še elektro radiator, in to 5kW, da se zjutraj (še v najcenejšem časovnem bloku) na timer vklopi in bo zjutraj na horuk segrel prehlajeno sobo, ker je TČ in 40C radiatorji ne bodo. Sarkazem za ckrnit, ampak res bi lahko to naredil, saj me bo ujčkal letni netmetering !
No, v resnici bom naredil takole, vi mi pa povejte, če bi delovalo: 2 uri pred spanjem v otroških sobah timer da radiator na 0, pred spanjem še za nekaj časa odprejo okno, da se shladi soba, potem zjutraj pa timer 2 ali 3 ure pred bujenjem da radiator na 23C, in ker pravite da bo v radiatorskem sistemu itak le 40C, bo morda do zbujanja ravno dovolj za naše navade podgrelo sobo. Upam, da dovolj. Ali bom slučajno rabil še več ur zjutraj, da bi pač še prej prej timer odprl raditorje ? Bom videl v praski, kajne, razen če kdo že sedaj dela to tako in ima radiatorje s TČ in lahko pove prakso ?
Zdaj pa nazaj na konkretne izbire & modrovanje: katero TČ kupit za mojih 8 radiatorjev in SV ? Na plan z idejami z rešitvami pod 7k€, oz. z modeli s takimi super funkcijami in izkoristki, da bom rade volje zanje dal 10k€ ? še enkrat 100m2 hiša, 7MWh energijskega pobega / leto

Pri zapiranju radiatorjev brez zalogovnika imaš lahko težave pri defrostih

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28

Si res želiš iti dol iz plina?

Hvala za informacijo, a nimam tega plina. Jaz kurim propan = ostanek od predelave dizla in bencina in mi Arabci ta izmet/smeti drago prodajajo :(
Ta od GEN-I je pa metan, in končno da so ga mal spustili, ker je šel (samo) lani (3x??) ful gor.

GAVRAN: če to ugašanje za nekaj ur počnem le z dvema manjšima radiatorjema, a bom vseeno "zjebal" TČ sistem, da bo prevečkrat defrostal ?

// nekoga je še enkrat zanimalo, pa sem pozabil odgovorit: moja hiša je klasična kocka, vsi prostori na kupu, zgoraj celo mansarda in je takoj
uber vroče - jeseni velikokrat že kar z sušilcem dovolj zagrejem zgoraj . Spodaj pa s kuharijo, ali obiski (ne morš verjet koliko toplote 6 oseb oddaja) //

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
Ali sumiš, da bi jaz (100m2, montažna izolirana a nepasivna hiša, 7MWh letnih energ.izgub, radiatorji) morda zdržal tudi z ECODANOM ? Kako ogrevaš SV ?
Težko kaj takega rečem. Na netu je ogromno o tem in razlikah med njima. 300 l SV ogreva Zubadan. Lahko zgolj rečem, da sem v 3 letih že povrnil investicijo, saj sem na leto kuril 2000 l UNP, me je skoraj fršlok, ko sem prebral, da je l danes 1,44 €. Še to, ne ukvarjam se s temp. po posameznih sobah, zgolj hidravlično sem uravnotežil radiatorje s pripiranjem spodnjih ventilov. Niti ne uporabljam vremensko vodene regulacije. Toliko nižam temperaturo dvižnega voda TČ, da je udobje v hiši in dela na minimalni moči 24/7. S prižiganjem in ugašanjem TČ boš zgolj zmanjšal udobje v hiši in hkrati skoraj nič privarčeval.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Kaj delaš z hidravličnim urav. ? V prevročem prostoru pripreš spodnji ventil na radiatorju? Zgornji-glavni je odprt do konca?

Kako pa v primeru talnega če sta 2 stanovanja na isti veji (pumpi) ? V zgornjem je prevroče.... je boljše malo zapret zgornje-glavne ventile ali spodnje?

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
Ja, vse zgornje radiatorske glave so odprte, pripiraš spodnje ventile. Traja pa to nekaj dni. Pripreš za en cel obrat, počakaš dan ali dva itn.
Talno imam v dveh nadstropjih, vsako ima svoj razdelilec, v vsakem razdelilcu je pet vej. Tudi tam lahko pripiraš posamezno vejo ali pa na glavnem dovodu, kjer določiš, kakšno temperaturo spuščaš v talno.
V aktualnih zunanjih temperaturah je dvižni vod nastavljen na 33 C, kar zadostuje za 21 - 22 C v sobah z radiatorji in 23- 24, kjer je talno- 24/7, poraba 15 kW/dan s SV. Meni je to sicer pretoplo, pa še Uršula bi me za ušesa, ampak dopovej to ženskam. Seveda pa je vsaka hiša specifična- 12 cm izolacije, okna 1,1, betonski strop v mansardi in 15 cm izolacije.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Kje bi pa pripreš talno? Na spodnjih ventilih v razdelilcu?

Kakšna je pa razlika na talnem če imaš:

- zgornje ventile odprte, spodnje na pol priprte
- zgornje na pol zaprte, spodnje odprte?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ja, vse zgornje radiatorske glave so odprte, pripiraš spodnje ventile. Traja pa to nekaj dni. Pripreš za en cel obrat, počakaš dan ali dva itn.
Talno imam v dveh nadstropjih, vsako ima svoj razdelilec, v vsakem razdelilcu je pet vej. Tudi tam lahko pripiraš posamezno vejo ali pa na glavnem dovodu, kjer določiš, kakšno temperaturo spuščaš v talno.
V aktualnih zunanjih temperaturah je dvižni vod nastavljen na 33 C, kar zadostuje za 21 - 22 C v sobah z radiatorji in 23- 24, kjer je talno- 24/7, poraba 15 kW/dan s SV. Meni je to sicer pretoplo, pa še Uršula bi me za ušesa, ampak dopovej to ženskam. Seveda pa je vsaka hiša specifična- 12 cm izolacije, okna 1,1, betonski strop v mansardi in 15 cm izolacije.

2 nadstropji imaš talno, in potem v enem delu še radiatorje ?

To o 33C medija in 21-22C v sobah z radiatorji, je v kakšnem razponu zunanjih temperatur ?
Pri nas je ravno obratno in mojo zebe in mormo nažigat plin na 23C :) , torej koliko ocenjujete (od oka, vem da je vsaka TČ in vsaka hiša posebna) na kolko stopinj bom moral filat medij skozi radiatorje za teh 23C notri pri 0C zunanje, in na kolko pri -10C zunanje... cca, od oka, približno (pa ne se potem skregat, če bo nekdo bučko usekal. samo svojo verzijo/mišljenje povejte... povrečje vseh bo potem glih pravo po moje :)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
2 nadstropji imaš talno, in potem v enem delu še radiatorje ?

To o 33C medija in 21-22C v sobah z radiatorji, je v kakšnem razponu zunanjih temperatur ?
Pri nas je ravno obratno in mojo zebe in mormo nažigat plin na 23C :) , torej koliko ocenjujete (od oka, vem da je vsaka TČ in vsaka hiša posebna) na kolko stopinj bom moral filat medij skozi radiatorje za teh 23C notri pri 0C zunanje, in na kolko pri -10C zunanje... cca, od oka, približno (pa ne se potem skregat, če bo nekdo bučko usekal. samo svojo verzijo/mišljenje povejte... povrečje vseh bo potem glih pravo po moje :)

Število defrostov je predvsem odvisno od zunanjih pogojev. Najslabše je pri plus dveh ali treh stopinjah zunanje temperature in veliki vležnosti (megla) ko vlaga zmrzne na zunanjih rebrih toplotne črpalke in zamaši pretok zraka, takrat toplotna vzame energijo (vsaj deloma) iz notranjih prostorov (ohladi radiatorje) da stopi led in srež na rebrih. Zato je kar se porabe tiče bistveno ugodneje imeti zunaj nekaj stopinj pod ničlo in zelo suh zrak, ker takrat praktično ni defrostov. Če imaš znotraj preveč radiatorjev zaprtih, imaš problem ker jih lahkozelo ohladi da dobi energijo za odmrzovanje reber.

Moji pogoji so bili že napisani, temperaturo dvižnega voda imam na 39 stopinjah, nižje od -10 pa v dveh sezonah nisem videl. Notranji termostat je na 22 ali redko na 23 stopinjah. Razlika med -10 in 0 bo, če bo pri ničli veliko defrostov, minimalna (po mojih izkušnjah)

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Število defrostov je predvsem odvisno od zunanjih pogojev. Najslabše je pri plus dveh ali treh stopinjah zunanje temperature in veliki vležnosti (megla) ko vlaga zmrzne na zunanjih rebrih toplotne črpalke in zamaši pretok zraka, takrat toplotna vzame energijo (vsaj deloma) iz notranjih prostorov (ohladi radiatorje) da stopi led in srež na rebrih. Zato je kar se porabe tiče bistveno ugodneje imeti zunaj nekaj stopinj pod ničlo in zelo suh zrak, ker takrat praktično ni defrostov. Če imaš znotraj preveč radiatorjev zaprtih, imaš problem ker jih lahkozelo ohladi da dobi energijo za odmrzovanje reber.

Moji pogoji so bili že napisani, temperaturo dvižnega voda imam na 39 stopinjah, nižje od -10 pa v dveh sezonah nisem videl. Notranji termostat je na 22 ali redko na 23 stopinjah. Razlika med -10 in 0 bo, če bo pri ničli veliko defrostov, minimalna (po mojih izkušnjah)

Se lahko teh defrostov rešiš, če bi zunanjo enoto ogradil v neko hiško ?

Domnevam da voda/voda & voda/zemlja teh težav nimata :) kakšne druge težave/neprijetnosti se pa pojavijo pri njima ?

Je za radiatorje veliko bolje vzeti voda/voda ali voda/zemlja ? Sicer ne vem kam bi to spravil, ker tukaj pa je to takoj za 2 hladilnika velikosti naprav
ali še več, kajne ? ali že obstaja kaj manjšega... pogojno bi mi en visok hladilnik 60cm širine in en nižji (npr. 100cm višine, pa je lahko 100cm širok) tudi
prišel v poštev.

• Haha
Reactions: Hanzi