Katero toplotno črpalko

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Od kar je obračunska enota za plin namesto kubičnih metrov KW/h je postal plin precej draga stvar.

To je samo, če se tako odločiš kajne ? jaz imam cisterno.

Aha, sem našel pod STV da zgleda je ogrevanje sanitarne vode.
ker ni naveden litrov, a to pomeni, da jo sproti greje kot jo porabljaš, ali je kak drug sistem ? kolko kW to žere ?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.158
113
Če si prepričan, zakan bi te prepričevali.

Kar se pa tiče priključne moči, nas bo verjetno zjebalo vse nas z TČjkami. To je, če želiš, utemeljen razlog. In ne zaugne ob gretju prostorov, temveč vsaj pri meni ko ogreva sanitarno vodo.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Če si prepričan, zakan bi te prepričevali.

Kar se pa tiče priključne moči, nas bo verjetno zjebalo vse nas z TČjkami. To je, če želiš, utemeljen razlog. In ne zaugne ob gretju prostorov, temveč vsaj pri meni ko ogreva sanitarno vodo.

ima tvoj TČ bojler za sanitarno vodo ?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.158
113
To je recimo moja poraba enega hladnejših dni v januarju. Sem šel skozi cel januar skozi in ta je najbolj potraten. Imam radiatorje in 12kW Mitcubishija. Koliko žere ko je -15 pa res ne vem, po mojem letos januarja ni bilo takega mraza. Tiate konice do 6kw so pa kot sem rekel ogrevanje sanitarne vode.

Priponke

• SmartSelect_20231108_193044_mySolarEdge.jpg
    SmartSelect_20231108_193044_mySolarEdge.jpg
    98 KB · Ogledi: 67

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
TČ ni plin niti drva. Te imajo največji izkoristek ko najbolj žarijo, tudi kondenza je takrat najmanj ali nič. TČ ni ustvarjena da dela konice, ima regulacijo in zna delat od vsaj 30% nazivne moči, nekatere še manj. In da dela 30% svoje moči cel dan ali da dela 3x na dan na 100% je slabše. Ko se stene pregrejejo, so lahko radiatorji brez problema mlačni, letni izkupiček pa je v prid celodnevnemu delovanju. TČjk je na svetu montiranih na stotisoče, in verjemi nisi ti tisti, ki boš odkril toplo vodo.
Regulacijo ma lohk, oziroma je dons noro, če je nimaš, tud peč na plin ali kurilca ali pelete in komot šiba 30 stopinj v radiatorje. K peči na drva, ki ima prav tako regulacijo pa moraš prigradit zalogovnik in potem šiba enako. Razlika je le, da TČ nardi ko ne dela špic večjo razliko med električno in toplotno močjo, zato je tukaj še toliko bolj odsvetovano kampanjsko ogrevanje.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.158
113
To je samo, če se tako odločiš kajne ? jaz imam cisterno.

Aha, sem našel pod STV da zgleda je ogrevanje sanitarne vode.
ker ni naveden litrov, a to pomeni, da jo sproti greje kot jo porabljaš, ali je kak drug sistem ? kolko kW to žere ?
Ko sanitarna voda pade pod nastavljeno temperaruro, prekine gretje prostorov in začne gret vodo. Ima pa 180l bojler vgrajen.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.144
667
113
kzs...
oz. za Alesss
sam sem imel letno porabo UNP plina 1900-2000€ v hisi bivalne 140m2, dvoslojni okni, 10cm stiropora, radiatorji.

junija leta 2021 sem dal Micko zubadan 10kW z 300l "zalogovnikom" za SV, cena je bila 8400€ - 2500€subvencije se pravi 5900€.
prvo leto 21/22 sem imel porabo elektrike za ogrevanje in SV 187€ (jansa castil tahujse tri mesce cez zimo), 22/23 sem imel porabo za ogrevanje in SV nekje 550-600€.
ogrevam na 23stopinj (ne na krivuljo) dokler so zunanje temp. do 0°C potem ko temperature padejo, zmanjšam na 22°C ampak sam zaradi tega, ker mi je drugace prevroce. termostat je v dnevni sobi spodej.

se pravi nastavljam TC 3xletno, jeseni na 23st, pozimi na 22st. in potem spomladi spet na 23st, cez poletje pustim kot je nastavljena.

mogoce ti to kaj pomaga.
s kronotermom sem imel tezave z s. pjem kateri mi je zelel prodati njihovo TC (ceprav sem pisal direkt na kronot. za ponudbo).

• Ljubezen
Reactions: sad

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
Kot sem pisal. en sam tak dan z -15C ti bo pokvaril dogovorjeno odjemno moč :(
če tudi s TČ in brez hranilnika energije (od SE inverterja) pridete pod 5kW, potem super, so še šanse da se zapeljem v TČ svet :)

Tale predlog od NARODNJAKA mi je ful zanimiv (kjer pravi da je z 30% popustom na 6000€):
A dajte znalci prosim komentirat njegove karakteristike. Meni izglda kot da je za radiatorje, če omogoča temp.medija 60C ?
COP ima naveden 3, pri -7C in 35C rad.sistema. Torej je pri mojem mediju (ne vem, 50C, oz. eni pravite da bo 40C dovolj:), bo COP pod 2 ? torej 5kW ?
Sanitarne vode pri tem ni, kajne ?
Ter če kdo pozna Kronoterm - v čem se ti Slovenci razlikujejo Micubišiji od njega ? in ostali (Viessman, Fujitsu, Daikin, Panasonic, ...) ? ker cena od Kronoterm gre tudi proti 15k€ :(
Jaz uporabljam 10 kW M. Zubadan že tretjo sezono. Kombinacija radiatorjev in talnega ogrevanja. Pri predhodnem kampanjskem ogrevanju z UNP je bilo za radiatorje potrebnih 55 C vtoka, sedaj zadostuje pri teh zunanjih temperaturah 33 C vtoka 24/7, ko bo zunaj minus, pa 35 C.

• Ljubezen
  • Všeč mi je
Reactions: Alesss in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Da bi pa zarad dragega plina (ki me morda itak samo SV jebe) kupoval drage in močne TČ me pa zaenkrat niste prepričali.

Tudio s tistimi mlačnimi radiatorji, ter da sem starček ne. Lepše se obnašajte v pisanju in raje 2x preberite kaj vam piše kdo. Dejstvo je da jutranja "hajcnga" radiatorjev na ful, nardi iz zmerno hladne sobe, zardi konvekcije in zakroženja tega zraka, vročo sobo. Kar nam je zjutraj všeč ! Ko pa se odpelješ v službo, pa zaradi nehanja kroženja takoj pade nazaj na skoraj isto temp. kot je bila pred jutranjo hajcngo. TČ pa zato mora laufat celo noč (in še kdo si v službi) in kurit kWh in kW. Zakaj ? za 12k€ !? oprostite, to v 2025 ne bo pilo vode. Še sploh ker al ne razumete ali ne berete, a verjetno vam je razumljeno (ker ste taki stokovnjaki), da estriha pač ne bom šel razbijat in devat talno gretje namest radiatorjev. Torej radiatorji še vedno bodo. Mlačni. Me še niste prepričali. Bom moral iti enkrat prespat k vam, da vidim kako operirate zjutraj pri 22C :) Nam paše kroženje zraka od 60C radiatorjev in občutku 24C :)
Mi tebe prepričevali? Ti si prišel sem z vprašanji in popolnoma pomešanimi informacijami. Mi ti poizkušamo samo podati best practise, itd.

Dejstvo je da jutranja "hajcnga" radiatorjev na ful, nardi iz zmerno hladne sobe, zardi konvekcije in zakroženja tega zraka, vročo sobo. Kar nam je zjutraj všeč !
Jah, če pa to hočeš, pa nabij še eno klimo v to sobo in bo. Zalaufaš 15min prej preden vstaneš in boš ko bubreg v loju.
Razlog razmišljanja o menjavi je 2000€ letnega stroška za plin.
Računam da 1/3 gre za sanitarno vodo. Nekaj še kuhamo s plinom, a sumim, da tega ni veliko.
Ti kar računaj na blef. Si že slišal za tisto: garbage in, garbage out? Če računaš tako, kot širiš laži, potem boš zmagal. Beri spodaj:
Spreminjal boš lahko morda 1x na leto. Zime boš vseeno fasal na 10kW, če boš še kak BEV dal filat (bohnedej na hitro 11kW) še toliko več.
Uradni vir pa pravi tako (ne tisti, ki računa, pa se mu zdi in ocenjuje):

Odjemalci lahko spreminjajo dogovorjeno obračunsko moč večkrat. To lahko storijo prek spletnega portala Moj Elektro v okviru nacionalnega podatkovnega vozlišča ali neposredno pri elektrooperaterju.

Torej operater bo PREDLAGAL enkrat letno moč, ki bi odjemalcu ustrezala, le ta pa bo lahko le to SPREMENIL večkrat. Nekje sem zasledil enkrat mesečno, ampak nisem prepričan. V 2024 in 2025 pa bo prehodno obdobje, kjer se penali ne bodo zaračunavali, če boš šel čez, če NE BOŠ SPREMENIL DOGOVORJENE OBRAČUNSKE MOČI.

Kot sem pisal. en sam tak dan z -15C ti bo pokvaril dogovorjeno odjemno moč :(
Kot sem jaz DOKAZAL z uradno povezavo zgoraj, je to popolnoma napačno in dejansko laž.

Pa res bi te prosil, da preden začneš z nekimi vprašanji, vsaj osnovne informacije pridobiš in če že kaj širiš, da jih preveriš.

• Ljubezen
  • Všeč mi je
Reactions: Alesss in urosvrunc

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Ko je bilo nekaj o -15, pa vse na pamet so bile neke navržbe. To ne maramo, res ne, zatorej sem si vzela 5min in šla v svoje excele...

Torej šla sem po arhivih arsota, da bi našla, kdaj je bilo nazadnje pri nas (Brnik) pod -15 in sem šla v daljno leto 2018. 28.2. je bilo -20,2 (pri nas je ponavadi stopinjo manj, ampak naj bo to), ampak TČ ni zahtevala takrat največje moči, ampak 2 dni prej, ko je bilo zgolj -17,2. 26.2.2018 je TČ terjala ob 5:04 zjutraj kar 4,667kW. To je 3. blok. Je pa res 28.2. enkrat v 1. bloku ravno tako zahtevala grelec in je bil 20min prižgan in je bilo nekaj čez 4kW. Kamot plačam penal za tole.

Moj elektro mi je pa zdajle določil 6,7kW v 1. bloku. v 2. in naslednjem pa 6,9. Nekaj me obup še ni zapopadel. Najbrž bo vse drugače, ko položnica pride :rolleyes:

Kot rečeno, dogovorjeno moč se lahko spreminja vsak mesec po blokih. jaz se sicer ne vidim, lahko pa recimo tisti še vseeno bolj lene sorte, ki so na TČ, to naredijo po koncu ogrevalne sezone in znižajo, pred sezono pa spet malo povišajo. 2x/letno torej. Ni ful nekaj dela za glavnino učinka.

• Všeč mi je

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Ales
Bistveno manj bos placal obracunake moci ce bo tc delala 24/7 na 3 kw na 35C radiatorje kpt pa ce boš zjutraj in zvecer jo pognal za dve uri na polno na 50+ C radiatorje.
Ce hoces se znebiti vispke obracunske moci, bos pac v casu q. Tarife ugasbil tc in tudi indukcijo .
Ker ena furjasto kuhanje na indukciji in v pecico ti lahko.ppdere celo leto.
Prej kot pa TC ki bo delala 24/7

• Všeč mi je

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Se to
Tc ima kaj hitro vecjo porabo pri 2C kot pri -5 ali nizje.
Zakaj
Ker je pri 2C bistveno vec vlage v zraku (sploh ce je megla...) in dela bistveno vec defrostov kot pri -5.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
KEr se ne spoznam na plin in cene naj nekdo drug komentira tole, če je realno in gre skupaj...

Imam ziher 20cm v stenah izolacije. 7MWh baje da rabi hiša na leto za ogrevanje (po specifikacijah pred gradnjo - montažna). Radiatorji pod vsemi okni v celotni dolžini. Kopalnica sedaj vredu pokrita, vroče ko hudič.
Razlog razmišljanja o menjavi je 2000€ letnega stroška za plin.

Torej 20cm izolacije v stenah, koliko pod streho? Montažna hiša , izgube imaš ocenjene na 7MWh letno, poraba plina pa 2 jurja na leto? Tako na hitro mi to ne gre skupaj ali pa je res tako drag postal plin. Če greš na TČ bi tole moralo bit tam 500€ letno, če je res za 7MWh izgub.

Pri nas je izgub hmmm malce več, samo 5cm stiropor fasada in 20cm pod streho, hiša je 290m2 v 3 štukih (resda večinoma ogrevamo le cca 130m2), neoptimalna L oblika hiše, ogromno toplotnih mostov (2x 15m2 neizoliranih balkonov), okna stara lesena zamenjane samo šipe s K1,1,. Porabo za TČ imamo cca 4,5MWh letno = ~600€, povprečje zadnjih 5 let . TČ 15 let stara enofazna 9kW Ivt ax09 za 670€ + par 100€ za montažo. TČ je omejena in deluje med 42% in max 77%, tako da preko 3kW praktično nikoli ne pride, le v mrazu po defrostu za par 10s nabije na 3,8kW, kar pa ne vpliva na 15 min interval preveč. Na moj elektro so nam dodelili moč BLOK 1 4,4kW, v ostalih 5,3kWh,

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
No, naj še povem, da sem šla na moj elektro pogledat, koliko je bila max moč v obdobju 1.4.2023-31.10.2023, ko sigurno TČ ni ogrevala drugega kot SV. Max moč je bila 5,96kW. Bog ve, kaj sem takrat nažgala...

• Haha

urosvrunc

Pripravnik
20. jun 2012
282
22
18
Če bodo ti obračunski bloki res takšen problem kot se tukaj razpravlja ali je možno na TČ omejiti največjo trenutno moč. Sam imam Ecodan 8kW, niti ne poznam njene največje trenutne moči, nimam pa vgrajenih grelcev.

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
No, naj še povem, da sem šla na moj elektro pogledat, koliko je bila max moč v obdobju 1.4.2023-31.10.2023, ko sigurno TČ ni ogrevala drugega kot SV. Max moč je bila 5,96kW. Bog ve, kaj sem takrat nažgala...
Tole dosežeš s indukcijo + kakšnim dodatnim gretjem vode - ali v pralnem, pomivalnem stroju ali mogoče pečica in si čez 5kW. Čeprav malo se vseeno mora poklopiti, ker težko zadaneš vklope in izklope naprav ravno na začetek in konec njihovega 15 min intervala, se "razlije" nekaj moči še v naslednji 15 min interval.

• Všeč mi je

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.575
4.723
113
Kurim olje, elektrike plačam 70 eur mesečno, pa se doma še nihče ni vprašal kdaj bi zagnal indukcijo, pečico, pralni, pomivalni stroj ali karkoli drugega. Zaženeš ko rabiš, ugasneš ko ne rabiš.

Pride tole preračunavanje, lovljenje pravih minut dneva, krivulj in konstantna skrb za porabo po nakupu 15k TČ za ogrevanje ali kje ste izgubili razsodnost?