Katero toplotno črpalko

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
No, voda ki ni primerna za TC je sicer lahko pitna!
Vsebuje namrec.prevec raztopljenih zelezovih spojin in ostalega "sranja" ki zamasuje izmenjevalec. Ljudje pa se kar živijo od te vode.

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Lahko. Lahko pa tudi ne. Reagiral sem samo na prepričanje, da je podtalnica po defoltu primerna za pitje. No, ni. Ne vsaka.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Rabim kontakt / priporocilo na ZS za zanesljivega monterja visokotoplotnih crpalk Daikin ki bi pripeljal in montiral na primorskem.
Monterja ne brezjajcnih gumijastih mozicev ki 10x ne pridejo na dogovorjen ogled ali ne dvigajo vec telefonov.

B81

22. jul 2007
37.659
10.950
113
Rabim kontakt / priporocilo na ZS za zanesljivega monterja visokotoplotnih crpalk Daikin ki bi pripeljal in montiral na primorskem.
Monterja ne brezjajcnih gumijastih mozicev ki 10x ne pridejo na dogovorjen ogled ali ne dvigajo vec telefonov.
Kolega v MB bil en teden brez tople vode, na srečo poleti, ker serviser ni znal rešit (Daikin, menda 7 let star), na koncu bila obtočna kriva.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Predvsem glej, da bo “lokalc”.
Imas enega vecjih uvoznikov v Novi Gorici. Mogoce njih povprasas po priporočilu monterja.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.310
113
Konec IKA PE Izola ali PE Nova Gorica. Ne bo pa Daikin. Dobiš monterja in dobiš TČ. Ker zdajle je problem dobit TČ.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
par strani nazaj je bilo "trokiranje" (al neki tacga omenjeno) - ko ste mi razlagali, da do tega pride zato, ker TČ ne zna "tako malo delat" (oz. je minimalna moč prevelika, da bi se inverter prilagajal... pa se gre "on/off")

Kakšnega ranga pa so te minimalne moči? 300W / 1kW / 2 kW?
Govorim o sami moči TČ (brez upoštevanja COP faktorja)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Težko boš našel tle univerzalni odgovor, ker je odvisno od proizvajalca do proizvajalca (in kakovosti vgrajenih delov) - kako nizko se lahko spusti določena TČ z delovanjem, hkrati pa vpliva na to taktiranje še zunanja temperatura - torej bi te moglo bolj zanimat pri kaki izhodni moči, je TČ v stanju še delat (mali odjem imaš pri višjih zunanji temperaturah, pri katerih ima TČ posledično višji COP torej izhodno moč...po domače: Če je TČ v stanju delat z 10 % moči in takrat porabi 300 W bo pri zunanji temperaturi 5 stopinj dala od sebe 1,5 kW moči (kjer bojo tvoje izgube recimo 2 kWh), pri zunanjih 15 stopinjah pa 2 kW (tvoe izgubne pa so 1 kWh). Enkrat se bo mogla ustavljat, drugič ne bo potrebe.

• Všeč mi je
Reactions: igi in ncnifrej

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
prilagam eno sliko "porabe", ki sicer ni merjena na TČ ampak skupna poraba. Je pa za to porabo v glavnem kriva TČ. In par dni nazaj je bilo še precej skakanja gor dol, ker še ni bilo zunaj preveč mrzlo (nimam sicer podatka ali je samo spustilo moč tako nizko in potem nazaj gor, ampak je čisto možno, da je na nizkih delih grafa dejansko TČ ugasnila za kratek čas). Drugi graf pa se lepo vidi, da je že bila potrebna večja moč in je zadeva že precej konstantna.
tc.jpg
bolj konstanta.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.001
6.174
113
Naj me nekdo popravi, če se motim. Meni se zdi normalno da TČ-jke v prehodnih obdobjih taktirajo. Ker je spodnja meja do kod lahko še vedno dela omejena. Micka mislim da ima najmanjšo moč delovanja na 30%. In če je majhna potreba po toploti pač dela on/of.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in igi

damirj

Guru
9. maj 2012
5.329
2.426
113
V prehodnih obdobjih je rešitev samo termostat, ki zna precej bolje komandirat kako naj deluje TČ kot pa interna logika TČ.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Naj me nekdo popravi, če se motim. Meni se zdi normalno da TČ-jke v prehodnih obdobjih taktirajo. Ker je spodnja meja do kod lahko še vedno dela omejena. Micka mislim da ima najmanjšo moč delovanja na 30%. In če je majhna potreba po toploti pač dela on/of.
ja in 30% od 5kW je 1,5kW od 10kW pa 3kW.

V smislu, da če vzameš premočno ni OK, ker bo več taktiranja.
Če pa prešvoh, bo pa grelce pozimi več vklapljala.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.329
2.426
113
Tudi lahko, samo pač mi pri časovniku še vedno ni bilo čisto prav, ker željena temperatura ne sledi ravno uram..

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Najmanjsi odjem pri meni je drobiz cez 300W. Koliko ima COPa takrat ne vem, najbrz je pa precej visok. In ne taktira. ponoci dela v bloku recimo 10-12h potem se ne vklopi več. Ker pac minimum lahko sledi potrebam.

To receno, taktiranje se na veliko problematizira. Najbrz ni optimalno z vidika porabe, obrabe in ne vem kaj vse, ampak ni to nek problem za lase pulit. Marsikdo sploh ne ve, pa se nikjer ne pozna...

• Všeč mi je

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
ja in 30% od 5kW je 1,5kW od 10kW pa 3kW.

V smislu, da če vzameš premočno ni OK, ker bo več taktiranja.
Če pa prešvoh, bo pa grelce pozimi več vklapljala.
Moja gre recimo od 0,5-3kW, kar je ~16%. 6kW izvedba gre od 1-6kW, 9kW izvedba enake črpalke pa gre od 1,5-9kW. Vsi torej (enako) minimalno na ~16%.

• Všeč mi je

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
A mi lahko tisti ki ste kupili (nekje nad 12kW) TC lani/predlani napisete kaj imate (proizvajalec, kW, bojler, zalogovnik) - ter koliko ste dali za kurilnico.. nizkoenergijske resitve z 6kW TC mi pri moji “galeji” od bajte ne pridejo prav nic prav

ponudbe, ki jih dobivam (negarantirane cene, dobava nekje sredi 2023) so zmer bolj divje - pa sploh ne vem vec kdo je tu bolj nor.. (najbrz jaz - da sploh se razmisljam o TC)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Smiri... A moraš nujno delati novo kurilnico (vem, da je trenuntno na plin, ampak a je peč crknila)? Tale kriza se bo najbolj poznala na račun FOMOta. En tak pardoks gledamo. V strahu pred tem, da bo nekaj veliko koštalo, že na začetku vnaprej ves denar od sebe damo. Ta metoda je dobra samo za flajštr dol potegnt pa brazilko...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.002
9.532
113
Odvisno, kako gledaš na zadevo. Je treba mal preračunat. Je pa res, da je zdele že ful pozno, za te odločitve je bil čas zgodaj spomladi, ko cene še niso ponorele. Če imaš na eni strani energent, ki je tako zelo drag, da si pokriješ eno petino investicije v menjavo energenta v eni sami sezoni zgolj na razliki v ceni energenta in veš, da je bil prvotni energent vedno, tud v najlepšem obdobju vsaj za fakror 2 dražji, k temu pa dodaš še državno subvencijo, ki ti takoj pokrije še četrtino investicije, ni pol več za razmišljat. Bolš da imaš pet let enake stroške in čez pet let ogrevaš vsaj pol če ne več ceneje,. Pri nas je bil ta čas 12 let nazaj, ko je šla nafta v višave, pa nisem dovolj težil, smo zgolj investiral v zmanjšanje porabe. Po mojih izračunih bi v 12 letih prihranil za fasado in bi mel dons usta do ušes.

So pa to stroški ogrevanja, ob katerih se teb zvrti v glavi. Poraba med 2000 in 2600 litrov na sezono, to je od 2800 do 3700 EUR na sezono ob današnjih cenah in olje mora bit že v cisterni ta hip, tko da lohk za letos komot vzameš ceno med 3300 in 4200 EUR. Cena mojga energenta je med 750 in max 1000 na sezono. S plinom so pa cifre še nekoliko večje. Bi šel pa sam v primeru plina verjetno v kombinacijo TČ in plin, pa bi potem gonil tist, kar je cenej, prostora oboje zavzame malo.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.074
879
113
Jabe - plinska peč dela (je nekje v 15 letu), viški SE me ne bolijo (suncontract deluje).. mi je želja zamenjat plin za TČ.. mejčkn se edin bojim, da bom v tem "čakanju da kriza mine" - spomladi 2023 izvedel, da je sedaj pa dobavni rok 3/4 2023..
kaj je pa FOMO?

kalbo - ja sej se strinjam s tabo. začel sem gledat enkrat spomladi (tam nekje konec kurilne sezone oz. tam okrog ukrajine pomoje). Naivno malo pričakoval, da če "SE postavim od februarja do maja - bom pa tud toplotno zrihtal čez poletje"- pa ni glih tko..
drgač računam skoz - sej zato sem tud objavil vprašanje glede cene kurilnc.. ker če so bile lani 12K (ocena - ker nimam pojma kolk so bile - zato tudi sprasujem). in mi jih prodajajo (dobava 2023 - negarantirane cene) za 20K+.. potem se mi matematika podre.. eno sezono še nekak "poflikam" razliko v ceni energenta (plin v primerjavi z elektriko iz sončne) - prav dolgo pa to ne bi vlekel.. bo pač treba nekak "ugriznt" v to kislo jabolko..