Katero toplotno črpalko

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Seveda sem temperaturo mislil za DNEVNE prostore.
Tudi mi imamo v spalnici 18-19 stopinj.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.076
879
113
ok torej kuriš 24/7 isto..
ko greš spat - otroku zapreš radiator za "1 stopnjo" (kot bivalno / spalni prostor).. spalnica je tud pri nas hladnej

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Ja, pri TČ je to verjetno res potrebno, pri olju ni blo teh potreb, ker je regulacija hitro podelala jutranjo špico z višjo T dvižnih vodov, v kotlu je blo pa tok mal vode, da to ni bla nikakršna izguba. Zdaj bo pa tko al pa tko verjetn treba zjutri pred kofetom v kurilnico in zakurit, ker je takrat po mojem optimalno. Tačas ko bom pil kofe se bo kotel stabiliziral in bom šel lepo v službo. Kotel pa itak dela na 80 stopinjah, viški šibajo nižje v zalogovnik.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.677
2.748
113
Ljudje težimo z leti k udobju in čim manj dela, ti pa si si nakopal obvezno gimnastiko zjutraj. :aplauz:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.023
11.147
113
sicer pa smo sredi oktobra, TČja še vedno nisem zalaufal, v hiši je cca 24 stopinj, spalnice pa hladne. Naj traja. Šparamo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Ljudje težimo z leti k udobju in čim manj dela, ti pa si si nakopal obvezno gimnastiko zjutraj. :aplauz:
Odvisno kako gledaš. S temi 10 minutami sta mela naša stara dva ful enih težav, pa peči ne bosta vidla od bliz, da pa dela, se pa sliš še manj, kot prej. Men recimo teh 10 minut ne predstavlja nikakršnega problema, ravno nasprotno. Vse pri hiši naredimo sami, pa mi bo problem zjutri zakurt peč, k bi jo znal zakurt triletni otrok? Za prihranek gremo pa vsi skup na en orenk dopust, pa še ostane nam. Enkrat na teden trikrat peljat voziček drv v kurilnico je pa tud ful ena gimnastika, mater, sej bom še nabildal.... :valjamse: Tko da na to gimnastiko pozabi, ker se bolj prešvicam, ko grem zjutri peš od garaže do šihta.

PS: Aja, pa šparat s kurjavo ne mislim, ker če kaj, me pa zeblo niti slučajno ne bo. Je blo tega čist zadost v mladih letih.

• Všeč mi je
Reactions: MaverickT

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
aha, traume iz mladih let :evil:
Yes. Ko so pri nas v bloku v Šiški privlekli dalinjsko ogrevanje in zablindirali dimnike je bla moja mati ravno v krizi in ni mogla plačat radiatorjev. Kurjave je bo pa ko dreka v kleti...ironija. Kar nekaj zim je blo svinjsko mrzlo. Takoj ko je zamenjala službo so leteli radiatorji not. Tko da če se bo le dalo, nikoli več.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.023
11.147
113
pri nas je bilo obratno, vse na ful odprto, hladil si z odpiranjem. Sem si rekel, vroče nam ne bo nikol več, da bi okna odpiral (in vohal dim) :evil:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Ja to počne moj svak še vedno. Ko mu omeniš zalogovnik in regulacijo se pa sam reži. In ja, ni fajn, če je konstantno pozim v stanovanju 17 stopinj, pa pri vseh oknih not piha. S tamalim sva v sobi kjer sva spala mela rožice na oknu. K sm prvič punco domov prpelu, sva se mogla dat dol pod kovtrom, ker je tok zeblo. V glavnem, nikoli več. No po tisti zimi, ko naju je s punco zeblo, je pol mati nabrala za radiatorje, jest sm pa okna skonto zrihtu, sem glih pr enmu privatniku prek študenta delu. Pol je blo pa toplo ;)
Se pa bojim, da bo letos pozim marsikje kle okol nas skor tko k je blo pri nas včasih, pa bojo radiatorji not.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.076
879
113
se neki prej pozabu - velikost zalogovnika? tega za ogrevanje? kombinacija talne + radiator.. cca 250 m2

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Dej, ti tam v sosednji temi odgovorim, da ne bomo smetil tele teme o TČ.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in darjan

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.957
2.634
113
Vidiš, kle bi mene neslo. Ponoč bi mi blo vroče, čez dan bi me skos rahlo zeblo. Pri nas že leta podnev od šestih zjutraj pa do desetih zvečer 22-23 in ponoč 18. Smo se en čas igral pa čase sm mel nastavljene, da je zjutri segrel, pa pol ni grel, pa popoldne spet. Pa sem pol nastavil enako kot pri starih dveh, od 6 do 22 in vikend od 7 do 23. Pol me je pa enkrat kap, ko sem pogledal graf željene temperature pri starih dveh.....mat je blo vroče, starega je zeblo, pa je pršla mim sobne enote, pa je obrnila na 18, stari je prišel mimo in obrnil na 28, in to po desetkrat v istem dnevu. Pa enkrat sta šla na dopust pozim, pa mi je blo čudn, kaj je neki mraz po podnu, je obrnila tipko na 10 stopinj... No pol sm pa lepo na regulatorju nastavi 23 in zaklenu sobno enoto. Sej vrtela sta še, sam brez učinka.
Zakaj se tukaj na forumu dnevno prepričuješ da TČ ni zate in da so drva oh in sploh? Se nisi še čisto prepričal?

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in sajkek

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
In kje v zgornjem sestavku si to prebral? Govorim o dnevno nočnem režimu in ne o tem kaj je zame in kaj ne. To je že zdavnaj odločeno.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.076
879
113
Dej, ti tam v sosednji temi odgovorim, da ne bomo smetil tele teme o TČ.
bom prebral tudi tam.. samo jaz sprašujem o zalogovniku v kombinaciji s TČ..

mal googlam - kao zalogovnik pri TČ pomaga, če imaš več ogrevalnih krogov (talno + radiator).. prodajajo mi pa od 200 - 400l.. nimam pa ideje v kolikem času 200-400l vode shladiš? optimistično/iluzorno bi s TČ nabral "zalogo" toplote čez dan.. pa potem ponoč imel mir.. vem pa ne

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Vidiš, kle bi mene neslo. Ponoč bi mi blo vroče, čez dan bi me skos rahlo zeblo. Pri nas že leta podnev od šestih zjutraj pa do desetih zvečer 22-23 in ponoč 18. Smo se en čas igral pa čase sm mel nastavljene, da je zjutri segrel, pa pol ni grel, pa popoldne spet. Pa sem pol nastavil enako kot pri starih dveh, od 6 do 22 in vikend od 7 do 23. Pol me je pa enkrat kap, ko sem pogledal graf željene temperature pri starih dveh.....mat je blo vroče, starega je zeblo, pa je pršla mim sobne enote, pa je obrnila na 18, stari je prišel mimo in obrnil na 28, in to po desetkrat v istem dnevu. Pa enkrat sta šla na dopust pozim, pa mi je blo čudn, kaj je neki mraz po podnu, je obrnila tipko na 10 stopinj... No pol sm pa lepo na regulatorju nastavi 23 in zaklenu sobno enoto. Sej vrtela sta še, sam brez učinka.
Pa ti uspe do jutra ohladiti bajto za 5c. Potem imas se slabso izolacijo kot jaz v mansardi.
V pritlicju jaz brez ogrevanja ne ohladim za 3C v hude mrazu najbrz.
Mansarda jenpa druganpesem (10cm je izolacije na strehi....)

• Všeč mi je
Reactions: darjan