Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Kot receno, v 8h zimah skupaj ni slo za ogrevanje hiše 2000€. Z grelcem vred. Za defroste in kot receno minimalno za dogrevanje, kadar res pritisne. Ce vklopi grelec, se komoresor toliko manj matra. Tako med defrosti, kot pri ogrevanju. TČ pazi sama nase zelo dobro. Nikoli ne tera preko 80%, kar kot mi je bilo receno, je meja ko se vse skupaj zacne prevesati v preobremenjenost materialov ali cesa ze, ne vem vec...

Sam bati se ni treba grelcev, pa bo se najboljs.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Kot receno, v 8h zimah skupaj ni slo za ogrevanje hiše 2000€. Z grelcem vred. Za defroste in kot receno minimalno za dogrevanje, kadar res pritisne. Ce vklopi grelec, se komoresor toliko manj matra. Tako med defrosti, kot pri ogrevanju. TČ pazi sama nase zelo dobro. Nikoli ne tera preko 80%, kar kot mi je bilo receno, je meja ko se vse skupaj zacne prevesati v preobremenjenost materialov ali cesa ze, ne vem vec...

Sam bati se ni treba grelcev, pa bo se najboljs.
Seveda dokler govorimo o novejsi, solidno izolirani hiši.
Če pa s TC ogrevas neko neizolirano hišo z radiatorji in rabiš dvizni vod 45 stopinj, pa grelci niso več tako nedolžna zadeva. Ko recimo pribiješ 3x3kW ni več heca. Ze brez grelcev TC pri starših letno potolče dobrih 8MWh.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.530
113
Gor dec sprašuje za kombinacijo talno in radiatorji, se prav bistveno višjo T kot imaš ti in verjetno za vsaj faktor 2 bolj potratno hišo. Pol smo mal ugibal in pol smo se mal pozanimal. Debata pač. Bolj to, kot da se od politike pregovarjamo, predvsem pa bolj koristno. Ti maš rešeno z grelci, drugi z minimalnim zalogovnikom, tretji jemljejo iz sanitarne vode.

• Všeč mi je
Reactions: igi in ncnifrej

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Za defroste ne bo slo kaj dosti vec... za defroste ni vazno, koliko je potratna hisa. kar nekaj TČjk ima celo na voljo v meniju, da izbira kako naj dela defroste. Grelci ali kompresor. Razlog je napisan zgoraj.

Kar se pa tice porabe, pa seveda. Hotela sem samo pojasniti zakaj ni ne vem kaj se vse notri navleceno, kar bi kompliciralo in drazilo sistem za nic profita na koncu. Ne v zivljenjski dobi, ne v denarju.

• Všeč mi je
Reactions: igi

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.530
113
Torej nizji ko mam dvizni vod, pa manjsa ko je izguba povratnega - boljs je?
Ne. Ko ti začneš ogrevat je dvižna T preračunana po krivulji glede na tvoje potrebe. Povratni vod je v začetku na sobni. Takoj ko ratata blizu, v tej veji ni odjema toplote in so verjetno vsi ventili v radiatorje zaprti ali z drugo besedo, ogrrvanje gre na off.

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.075
879
113
Ne. Ko ti začneš ogrevat je dvižna T preračunana po krivulji glede na tvoje potrebe. Povratni vod je v začetku na sobni. Takoj ko ratata blizu, v tej veji ni odjema toplote in so verjetno vsi ventili v radiatorje zaprti ali z drugo besedo, ogrrvanje gre na off.
No sej tole “manjs izguba povratnega” - sem mislu tko kot si napisal - da ni odjema v prostoru.. torej je prostor ogret - torej me ne €€€ ;)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
TC kot vem merijo tudi pretok in ce tega ni dovolj ( priprti radiatorji...) Gre na off

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Imam kolega, ki “ne rabi” zalogovnika. On “ne rabi” niti elektricnih grelcev, ker je investicija brezveze. Ima majhno hiško s talnim gretjem in lg toplotno monoblok. V talno gre menda dobrih 50 litrov vode. Preden je sel na smucanje je spustil temperature vode na najnizjo kar je tc dovolila. No in en dan ji ni uspelo narediti defrosta, ker je zmanjkalo “tople” vode. Grelcev ni imela, da bi si pomagala. In je enostavno zamrznila samo sebe. Izmenjevalec je počil, voda v kompresor…

je bilo pa poceni na zacetku vse skupaj. Delalo ni pa niti mesec dni. Potem pa kriv proizvajalec, pa prodajalec, pa…

Ne vidim povezave s tvojim prijateljem, nimam monobloka in imam grelce.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Tocno tak. Meni prakticno vedno defrosta z grelci, ker je T v talnem prenizka. In izracuna da bo povratna T prenizka in potem vklopi grelec. Ne marajo TČ prenizkega. Ko konca, pa nadaljuje in ni treba najprej vode dogreti v talnem nazaj na "delovno" T.

Saj o tem govorim, tudi nam vedno leti grelec pri defrostu. In presneto, bi bilo za izračunati, koliko štroma tisti grelec požre v povprečnem zimskem mesecu da se greš v investicijo nekega nevem koliko 100L empara za vodo ki pa ga je potrebno konec koncev tudi ogrevati kar ga sicer ne bi bilo treba.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.005
9.530
113
Saj o tem govorim, tudi nam vedno leti grelec pri defrostu. In presneto, bi bilo za izračunati, koliko štroma tisti grelec požre v povprečnem zimskem mesecu da se greš v investicijo nekega nevem koliko 100L empara za vodo ki pa ga je potrebno konec koncev tudi ogrevati kar ga sicer ne bi bilo treba.
Pa dobr no, za različne stvari so različne rešitve. Kot sem prebral imaš tudi ti nizkoenergetsko hišo. Tko da ne morš svojih rešitev primerjat z drugimi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
To ti lahko jaz povem. Grelec mi je v osmih letih pokuril 6050kWh, od tega 350kWh za dogrevanje. Torej skuril mi je cca 5700kWh za defroste. Defrosta mi pa res pogosto v neugodnih pogojih okoli nicle.

Teh 6050 gre seveda v sumo 19150kWh za ogrevanje. Ce bi defrostal s kompresorjem bi od teh 5700kwh porabil za tole 1/3, torej 1900kWh.

Prisparala bi 3800kWh ali 380€, oziroma manj kot 50€/leto.

kalbo
Potratnost hise nima veze z defrosti.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in AvtoFun

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Ima ima, če je hiša bolj potratna dela TČ z večjo močjo in mora delat večkrat defroste oz so le-ti bolj "močni", kot drugače ko je mogoče samo malo ivja na rebrah.

• Všeč mi je
Reactions: igi