Katero toplotno črpalko

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
dobr,po svoje imaš prav. Ampak tako pavšalno je težko govorit.

Če ima dobro izlolirano hišo, talno gretje, dobro lokacijo,... potem res ne rabi kakšne hude TČ.
Se pa to spremeni, ko imaš visokopotratno hišo, radiatorje,... potem se pa vidijo razlike med TČ.
cenovne razlike s kao boljšim izkoristkom in vsem kar se oglašuje v premium znamkah, ne dobiš noter v nikol v lajftajmu. pri starih neizoliranih hiša z radiatorji in ostalo šaro, pa tako vprašanje sploh če je TČ smiselna - kot primarni vir ogrevanja.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.340
2.429
113
Tole s subvencijami previdno... Enkrat mi je en projektant rekel, nisem pa šla preverjati, da lahko za isto stvar dobiš subvencijo le enkrat. Torej če si za ogrevalno napravo že dobil, ne boš še enkrat. Jaz, ki sem kandidirala s hišo, ki je zajemala ogrevanje, prezračevanje, okna, fasado in vse, ne morem za nobeno reč več dobiti subvencije.

Nisem 100%, ampak bi rekla, da je vredno preveriti ta info, če se resno odločaš.

Drži.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Če ti je vseeno krmiljenje in izkoristki, potem LG monoblok, je tako poceni, da lahko vsako leto novega kupiš ;)

Saj so tudi največja jajca, ki jih lahko nabaviš (dvomim, da je spettako blazno poceni..vsaj v primerjavi z japonci, evpropejci imajo cene x2 ali x3).

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
cenovne razlike s kao boljšim izkoristkom in vsem kar se oglašuje v premium znamkah, ne dobiš noter v nikol v lajftajmu. pri starih neizoliranih hiša z radiatorji in ostalo šaro, pa tako vprašanje sploh če je TČ smiselna - kot primarni vir ogrevanja.

imamo 55 let staro hišo, fasada neizolirana, radiatorji,..

strošek ogrevanja je bil 550€ (oz 850€, če bi upošteval polno ceno elektrike)
(junij 2021-junij 2022).
Res smo zelo zadovoljni.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.645
113
Marlbor
Zunaj je fajn malo rebra Alu oprati pa ventilator.

K meni pride vsako leto in pregleda pa kontaktorje in elektro instalacijo če bi se kaj grelo
Magnetni filter ščisti pa neko tekočino od proizvajalca filtra noter nalije.
To imaš ziher Orco. Oni hodijo takšnih "servisov" delat, pa ti izdajo račun v višini stroška 3 mesecev ogrevanja v špici sezone. :valjamse:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.681
2.749
113
Tole s subvencijami previdno... Enkrat mi je en projektant rekel, nisem pa šla preverjati, da lahko za isto stvar dobiš subvencijo le enkrat. Torej če si za ogrevalno napravo že dobil, ne boš še enkrat. Jaz, ki sem kandidirala s hišo, ki je zajemala ogrevanje, prezračevanje, okna, fasado in vse, ne morem za nobeno reč več dobiti subvencije.

Nisem 100%, ampak bi rekla, da je vredno preveriti ta info, če se resno odločaš.
Delno drži. Če izvajaš enak ukrep potem ne dobiš, če izvajaš drug ukrep pa BP.
Konkretno - moj ukrep je bil zamenjava stare plinske peči (ravno se je pokrilo s tem, da je začela zafrkavat po 15 letih) za novo kondenzacijsko - namenski razpis. Edine omejitve - odstranitev stare peči in prepoved odstranitve nove naslednja tri leta.
Nov ukrep je izvedba TČ - pri zamenjavi starega ogrevanja (tri leta je že mimo) dobiš 2.500€, pri prvi vgradnji ali če ne zamenjaš pa 1000€. Meni je tudi 1000€ OK, če pa vzamem Imergass hibrid pa dobim 2500€.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.499
7.012
113
Delno drži. Če izvajaš enak ukrep potem ne dobiš, če izvajaš drug ukrep pa BP.
Konkretno - moj ukrep je bil zamenjava stare plinske peči (ravno se je pokrilo s tem, da je začela zafrkavat po 15 letih) za novo kondenzacijsko - namenski razpis. Edine omejitve - odstranitev stare peči in prepoved odstranitve nove naslednja tri leta.
Nov ukrep je izvedba TČ - pri zamenjavi starega ogrevanja (tri leta je že mimo) dobiš 2.500€, pri prvi vgradnji ali če ne zamenjaš pa 1000€. Meni je tudi 1000€ OK, če pa vzamem Imergass hibrid pa dobim 2500€.

Tudi jaz sem imela popolnoma drug ukrep. Eno je koliko casa mora biti masina v bajti, da ne vracas, drugo pa, ce lahko spet dobis. v glavnem, ce si se pa pozanimal za prmej in je tako kot pravis, pa sploh super.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
imamo 55 let staro hišo, fasada neizolirana, radiatorji,..

strošek ogrevanja je bil 550€ (oz 850€, če bi upošteval polno ceno elektrike)
(junij 2021-junij 2022).
Res smo zelo zadovoljni.
ogrevani kvadrati in temp v prostorih.

Pri znancu imajo 100 let staro hišo, tudi TČ 200€ na leto samo, nič izolirano brez oken. Ampak ne grejejo :evil:

• Všeč mi je
Reactions: GStar in Valhalla

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Zanimivo je to ...da k prešaltajo na toplotne črpalke so kr naenkrat full zadovoljni z 4 do 5 stopinj nižjo temperaturo v bajti.

• Haha
Reactions: B81 in sad