35W/m2 je kaj? Potreba? Ja, ne vem, odvisno od hiše. Koliko porabiš sedaj pri kakem izkoristku peči, potem pa dalje...
P/P je vedno bil na strani riževk. Klima TČ... to so slabšalni izrazi po katerih išči... Torej investicija + letna poraba. praviloma so japonskega izvora ali imena. Včasih so bile bistveno cenejše od tako zvanih "ta pravih TČ", danes ne vem. Vsaka izmed teh ima dovolj spodobno regulacijo, da na začetku sezone klikneš on, na koncu pa off, vmes pa sama pelje. Izrazi niso naključni, ampak skrbno izbrani, da se dela navidezno bistvena razlika.
to rečeno, v razmislek še nekaj. Včasih in še danes se je pri tem P/Pju ustavilo, eden pa ni šel skozi pri Janezih, da si Bog. Višje pozicionirane nacije (beri Nemci in Švedi - in na glas mislim geografsko višje, ostalo pa potiho) kupujejo te stvari z glavo, Janez pa dostikrat s srcem. Torej ne najbolj racionalno. Torej pri nas se kupuje na najnižjo T v kraju kjer živiš. Potem pa še eno številko višje, ker "nisem tako bogat, da bi poceni kupoval " (ponavadi je to izgovor za vse irracionalne nakupe). Kot da toliko pritiska 24/7 cel mesec. V resnici pa kako uro, pa še to vsako 3. leto. Pokriva se recimo do 2/3. Jaz sem npr izbrala po nasvetih severnjakov, da pokriva do -7 ali -8, potem pa tudi, če se grelci vklopijo. Pri nas človek sliši grelec, pa mu slabo rata, skupaj leze in je nasploh slabšega počutja. Mantra, pri moji se še nikdar niso grelci vklopili, uživa pri nas status dobro izbrane TČ. Nekdo pa služi... No, to rečeno, pokrivanje potreb do -8 v Kranju pomeni, da je TČ za ogrevanje v polnih 8 zimah porabila 19145kWh, od tega so grelci pomagali z 354kWh, torej manj kot 2%, če sem prav na hitro zračunala. To je TČ izbrana za -7. Kot rečeno, to ne gre skozi na splošno pri nas, mogoče bo pri tistih s SE vseeno malo drugače, če se ne bojijo vsake minute delovanja grelcev, pa bodo nehali preplačevati zadeve.
Zdaj pa, res ne ve tako zelo aktualno, je treba preveriti cene danes...
- če bi izbrala tako da do -20 ne rabi grelcev, potem bi morala za isto znamko plačati točno 2k€ več
- če bi izbrala ta pravo, s bile pa takrat vse tok ogromne, da ni bilo za razmišljati o drugem P/Pju, daj pa še ene 2k€ zraven ali pa več.
Jaz 2k€ do sedaj sploh še nisem zapravila za ogrevanje, zdaj pa tudi ne bom več, ker se vse pogliha z letnim netmetringom.
Življenjska doba... v glavnem vsi miti, ki so se na začetku pojavljali, kot so ne bodo zmogle ene konkretne zime, ker to so klime, porabile bodo bistveno več, delale bodo par let, so padli, razen življenjske dobe. to je treba še malo počakati. Kot prvo nobeni elektroniki in mašineriji v današnji potrošniški družni, ki mora glavnino oddelati zunaj v takih pogojih kot jih TČ ni za zaupat brezhibnih 20 let. Ne glede na pedigree. Kot drugo, spet se z desetletji opleta, kot z dnevi. bo že tako, da bomo vsi ven metali še delujoče TČjke. Zakaj? bo že kaj, zmeraj je. pač treba je narod pripraviti do tega, da menja, ne more imeti 20 let isto kurilnico, čeprav je to in bo tudi takrat najbolj smotrna odločitev. Denar se mora obračat.
Naj pa vseeno rečem nekaj. Danes, predvsem zaradi raznoraznih uredb v razvitejših kulturah, so TČjke že zelo tihe. Vseeno, če imaš kakega soseda blizu velja biti uvideven in izbirati glede na glasnost zunanje enote, pa čeprav bo TČ malo več stala.
Kot drugo, če je važno ime, kot se je potegnila analogija z avti in se misli, da se dela nek vtis s tem, potem so znamke tipa Alpha Innotec, Stiebel pa še kaka bi se našla, pravi naslov. Nibe je že nižje, že hoče biti ta racionalen nakup med ta pravimi. To je VW, no. kao hud za rajo, zdaj ko smo že pri avtih... Ker kaj lahko se ti zgodi, da imaš elito, ampak Janez, ki gre mimo, sploh ne ve kaj gleda, medtem ko se mu na Golfa ali Passata dvigne. To je Nibe.