Katero toplotno črpalko

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Cel dan laufa nekje z 1,3-1,4 kW moči, dnevna poraba je šla iz 20 kWh prvih 6 dni decembra na sedaj 30 kWh (290m2, ogreva se 120m2, 5cm stiropor fasada in 20cm pod streho). Tile hladni dnevi z nizko vlago so super, defrosti na 2h+, če bi bila visoka vlaga bi bili pri nas defrosti na 40 min ali celo manj.

• Všeč mi je
Reactions: Sokol in B81

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.148
113
Mimogrede, nasa TC (kronoterm) dela pri -5 st. zunaj s 3.9 kwh, vodo greje na 50 st. Tu se zdaj pozna neizolirana hisa.

Kako imate drugi v novejsih? Sploh laufa nonstop?
Meni danes pri -3 zauga med 1,5 in 2,1. Ne vem pa koliko je trenutno voda v radiatorjih, hiša z 12 radiatorji. Se pa pozna da je suh zrak, Ob vlagi in 0 stopinj zna bolj brnet.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Smiselno je da pogledaš kdaj se špice ustvarjajo, zakaj in če jih lahko prestaviš v drug obračunki kvadrat. Jaz pravtako lahko prihranim 11 eur na ta način, ker mi špice 6 do 7 kW dela ravno gretje sanitarne vode. Skozi zimo, je to za eno družinsko kosilo, pa naj bo, ker ni nobenega prilagajanja, le par klikov po tastaturi TČjke je terjalo. Sma pa pri kolegu gledala njegove špice, in jih ima po 14kW, zaradi svojega ID3. Rekel sem mu če je malo pameten, pa lahko privarčuje tank mojega goriva vsak zimski mesec. Tukaj pa se že pozna...
Se strinjam, če je za zamaknit uro ali dve. Ampak vincent ima idejo, da bi vse segrel ponoči, ko je poceni tok. A je že šel kdo računat koliko izkoristek pade pri razliki v temperatur 10 stopinj, recimo 5 podnevi, -5 ponoči?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.148
113
Se strinjam, če je za zamaknit uro ali dve. Ampak vincent ima idejo, da bi vse segrel ponoči, ko je poceni tok. A je že šel kdo računat koliko izkoristek pade pri razliki v temperatur 10 stopinj, recimo 5 podnevi, -5 ponoči?
Seveda ni smiselno. Sicer pa je GENi že danes skoraj izenačil tarifo med "dnevnim in nočnim tokom".

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113

Da bi ponoči nabijal TČ in da bi podnevi počivala, da boš ''šparal''.
Ne vem no, ampak a se samo meni zdi, da se nekdo preveč ukvarja s to omrežnino?
Poglej priponko 78661
Torej, dejansko če se ogrevaš na toplotno črpalko je razlika pri variabili cca. 0,0011 EURa na kWh. Torej kaj? Pol EUR na mesec?
Dejansko lahko nekaj prihraniš na priključni moči, ampak to je potem kaj? Boš dal 4kw dol in prihranil recimo 11 EUR na mesec tistih par zimskih mesecev. Ob tem, da se boš moral cel čas zaj... s tem, kaj in kdaj boš laufal in ob tem, da če boš imel srečo, boš še kazen plačal za prekoračitev.
Hm? Mislim, da se je tukaj za vprašat za smiselnost tega početja.
Ob tem nisem niti dal v kalkulacijo, da lahko tako kurjenje verjetno vpliva na dolgoživost TČ in da je ponoči, ko je bolj mrzlo izkoristek TČ konkretno slabši in če nabijaš na višjo temperaturo predvidevam, da izkoristek spet pade. Sem kmet, nisem YT doktor, ampak to mi nekako ne pije vode.

Bistveno je kaka bo omrežnina v določenem delu dneva.
Jaz do zdaj še nisem videl cenika. Po tvoji tabeli (desni del tabele) praktično ni razlike, levi del tabele si moram pa še znat obrazložit 'omrežnina na priključno moč' -> torej če boš imel domenjeno večjo priključno moč boš plačeval več (bistven je itak 1 časovni blok)? Recimo da imaš domenjeno 5 kW priključno moč se bo teh 3,61 EUR kako obračunavalo? ali je to znesek, ki ga boš plačal če v prvem časovnem bloku presežeš priključno moč za 1 KW (v eni uri?)?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ob tem nisem niti dal v kalkulacijo, da lahko tako kurjenje verjetno vpliva na dolgoživost TČ in da je ponoči, ko je bolj mrzlo izkoristek TČ konkretno slabši in če nabijaš na višjo temperaturo predvidevam, da izkoristek spet pade. Sem kmet, nisem YT doktor, ampak to mi nekako ne pije vode.

Jaz to prakticiram že 12 let. Talno grejem med 22 in 6 uro, ter od 14 do 17 ure..vstopna temperatura vode se giblje med 27 in 28 stopinjami - torej nobenega 'nabijanja' (maks vstopna temperatura vode v talnem je limitirana na 30 stopinj, pri zunanjih -20)

V povprečju temperatura med dnevom in nočjo ne niha bistveno v Lj. kotlini kjer smo locirani, torej je tudi COP naprave cca podoben (itak, da je razlika) a je cena el. energije vseeno 50 % nižja (vsaj bila). Dogrevanje (med 14 in 17 uro) pa vršim v času najvišje temeprature dneva, spet...kadar ni sonca, skoraj ni zaznavna ta razlika). Ker imam predimenzionirano TČ sem se enostavno temu lahko prilagodil - nastavil urnike leta 2012 in to je to.

Kot bi rekli po novih smernicah...jaz že 12 let skrbim, da trošim energijo v času, ko jo je viška in ne takrat ko je največja potreba po njej :cheer: :evil: (pravičen sem? :bonk:)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Če imaš v prvem bloku določeno moč 10kW, boš plačeval FIKSEN mesečni strošek 10x 3,xx za prvi blok.

In to je to?

(se mi je zdelo preveč glupo, da bi vprašal za to opcijo - po sistemu: saj ni res, pa je. Bi pričakoval, da bojo obračunali višjo omrežnino za blok 1, ki naj bi bil najbolj sporen glede na dejansko porabljeno energijo v tem terminu - torej konkretne razlike na desni strani tabele med posameznimi bloki).
Ah ja...bullshit.

Torej je treba samo vedeti koliko nas bojo kresnili, če bomo presegali dogovorjeno priključno moč. Ti podatki so znani?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Ja sorazmerni delež prvega bloka v celotnem obdobju 1 meseca. To pa ste že nekje delali excele - ane.

Ker bere se kot 10 x 3,xx + drugi blok + tretji blok,...

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
No, o tem pa sploh nisem razmišljal. Je kje točno napisano, kako je? Ker potem je razlika še manjša.
Jaz to prakticiram že 12 let. Talno grejem med 22 in 6 uro, ter od 14 do 17 ure..vstopna temperatura vode se giblje med 27 in 28 stopinjami - torej nobenega 'nabijanja' (maks vstopna temperatura vode v talnem je limitirana na 30 stopinj, pri zunanjih -20)

V povprečju temperatura med dnevom in nočjo ne niha bistveno v Lj. kotlini kjer smo locirani, torej je tudi COP naprave cca podoben (itak, da je razlika) a je cena el. energije vseeno 50 % nižja (vsaj bila). Dogrevanje (med 14 in 17 uro) pa vršim v času najvišje temeprature dneva, spet...kadar ni sonca, skoraj ni zaznavna ta razlika). Ker imam predimenzionirano TČ sem se enostavno temu lahko prilagodil - nastavil urnike leta 2012 in to je to.

Kot bi rekli po novih smernicah...jaz že 12 let skrbim, da trošim energijo v času, ko jo je viška in ne takrat ko je največja potreba po njej :cheer: :evil: (pravičen sem? :bonk:)
Če hočeš biti po novih smernicah, moraš nabiti gretje med 12.00 in 17.00. Potem boš eko. :evil: Ker greješ ponoči si parazit.:valjamse:

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.261
3.898
113
No, o tem pa sploh nisem razmišljal. Je kje točno napisano, kako je? Ker potem je razlika še manjša.

Če hočeš biti po novih smernicah, moraš nabiti gretje med 12.00 in 17.00. Potem boš eko. :evil: Ker greješ ponoči si parazit.:valjamse:
Oportunist, ki bi izkoriščal najnižje cene. Jasno ga kvaliteta izkoriščane dobrine ne zanima.
In zaradi takih potem zmanjka za ostale. :evil:

• Haha
Reactions: Hanzi in sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
Nekaj aktualnih linkov na tematiko obračuna omrežnine:

Uraden primerjalnik: https://www.uro.si/w/omogocen-dostop-do-primerjalnika

Akt o določitvi tarifnih postavk za omrežnine: https://www.uradni-list.si/glasilo-...ifnih-postavk-za-omreznine-elektrooperaterjev

Splošen opis sitema novih omrežnin z outdated datumi: https://sodo.si/sl/nov-obracun-omreznine

PS: verjetno še vedno velja prehodno obdobje za obračun prekoračitev dogovorjene moči - se ne zaračunava penale do konca 2025, VENDAR samo za tiste, ki ne diramo dogovorjene priključne moči, ki nam jo je določil distributer. Pri meni konkretno je še vedno 5 X 0 (nula).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Edino logično se mi zdi, da bi ti omrežnino za priključno moč (po nekem ključu) obračunavali v primerih ko presegaš dogovorjeno moč glede na blok v katerem jo prekoračiš.

Ker tole kar smo do zdaj debatirali praktično ni razlike od starega sistema -> Priključno moč plačaš s položnico, omrežnina je enaka po blokih (vsaj za zdaj a verjetno višja), torej bi/bo lahko edina razlika do mnogo višje položnice, če presegaš dogovorjeno moč...kjer naj bi (spet po logiki) bilo bolj pomembno a to narediš med 7 in 14 uro ali sredi noči.