Katero toplotno črpalko

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
A se mogoče kdo od komentatorjev spomni, kakšen je naslov teme? Izgleda, da ne. Naslov je namreč: KATERO TOPLOTNO ČRPALKO? In kakšno solato smo naredili iz teme? A je res tako težko odpreti novo temo in izpostaviti problem s primernim naslovom?
no dobro, pa nazaj na temo:
v luči novih podražitev elektrike sem tudi sam začel razmišljati o nabavi TČ. trenutno imam radiatorsko gretje z 2+4kW električno pečjo. zaradi pomanjkanja prostora v kopalnici sem omejen na monoblok rešitve, ali pa split rešitve brez zalogovnika.
zanimajo me vaše izkušnje z različnimi modeli. kolikor se bral po forumih, naj bi Toshiba imela obupen uporabniški vmesnik in zastarelo tehnologijo, Mitsubishi in LG hvalijo, kako je z ostalimi firmami?

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.067
878
113
ena za kategorijo "meni nič jasno".

Kronoterm - vremensko vodeno.. torej predvidevam, da "šlata" zunanjo temperaturo. Dva grafa - zelo podobna zunanja temperatura (spodnja črta), 28.12 je TČ čez noč počivala.. danes je pa skoz neki delala.. vmes nekih sprememb nisem delal.. sistem je 24/7 enako

1704293639199.png

1704293663810.png

B81

22. jul 2007
37.593
10.882
113
Označi še odtaljevanje, tisti svetlozeleni visoki so verjetno odmrzovanje ali gretje SV + koliko je nastavljena temp. prostora?

aja zeleni je zalogovnik...mene to ne zanima, je na auto.
Daj gretje SV na urnik ponoči, pa ne bo tolikokrat grelo vode.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
ena za kategorijo "meni nič jasno".

Kronoterm - vremensko vodeno.. torej predvidevam, da "šlata" zunanjo temperaturo. Dva grafa - zelo podobna zunanja temperatura (spodnja črta), 28.12 je TČ čez noč počivala.. danes je pa skoz neki delala.. vmes nekih sprememb nisem delal.. sistem je 24/7 enako

Preveri če imaš res vremensko vodeno, ali imaš morda njihov AI.
Pa četudi je vremensko vodeno, je 28.12. morda res ponoči čakal, ker je "videl" da bo popoldne se temperatura višala.
Lahko kje razberešp tudi moči (kW) ki jih je zaugala ? Na tvojem grafu vidimo samo IN-OUT temperaturo medija, kajne ?

Težave so lahko tud cevi kjer redko tocite vodo. Tam potem tudi termosok najbrz ne nuca veliko.
Ker tja ne pride oziroma ga tja ne spustite.
Naziganje bojlerja na 60 + nima smisla. V bolnici je morala vroca voda teci nekaj.minut. Na "vseh" pipah.
To se najbrž ni naredilo in so ostali rokavi "nepregreti"

t.i. slepi rokavi..se pa potem (če se želi bilj temeljito čiščene) namesto pregrevanja vode uporabljajo namenska čistila. Smo imeli kar težave s to rečjo (Zidar, SCT pa KC)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

masevc

Guru
2. sep 2007
3.527
895
113
Ni legionela tezava v ceveh dolgih 100 ali vec metrov?
ne verjamem, da je v hisi s 5 pipami to problem, ce jih dnevno veckrat uporabljas. In seveda imate obtocne crpalke, ki vodo sucejo skoz po ceveh.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.217
710
113
Smeska imas na koncu.
So pa ze bile ideje kako odpadno vodi pobrat toploto preden zapusti hišo.
Nad greznico imam jaz malo kdaj sneg. Ga mora res veliko vrzt v kratkem casu.
Takrat zacnes tuhtat da bi lahko naredil "geosondo" tako da bi cev v greznico vrgel. Samo mal vecja bi morala bit , da je cev ne bi zamrznila
Odpadnemu zraku se precej uspešno pobira toploto. Res ne vidim problema da bi se še odpadni vodi.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Še jaz, temperatura hiše nastavljena na 21 °C (TČ), vse "prižgano", hiša prazna.

Poglej priponko 78377
NICE !!!! a to maš TČ voda/voda verjetno, ker tkole komaj 1kW moči je pa res malo.
So pa to 15minutna povprečja, tko da morda malo manjšo špico pokaže kot energymeter SE, kajne ?
btw. tista 2.5kW špica bi bla pa verjetno sanitarna voda ?
kdo razbere pri sebi na koliko minut/ur mu niha krivulja moči od TČ ? ker verjetno lahko po tem vidiš ali imaš pravilno dimenzionirano TČ ?

B81

22. jul 2007
37.593
10.882
113
Ponoči se ti ugasne peč. Sem mislil, da je to pogosteje v izoliranih hišah.