Katero toplotno črpalko

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.729
113
Razlika bo za vse. A ni tako? Enako bom jaz imel podražitev iz sedanjih 15 na 40 eur, tisti brez SE ki bo imel položnico namesto 200 pač 225.
Nisi linkov gori pogledal?
Naši izračuni kažejo, da bo značilni gospodinjski odjemalec (poraba približno 4000 kWh na leto) zaradi prestavitve začetka izvajanja prenovljenega obračuna na 1. julij 2024 na letni ravni plačal približno 1 % manj omrežnine kot v letu 2023. Približno enak učinek bo tudi pri malih poslovnih odjemalcih. Če bi nov obračun omrežnine veljal celo leto, bi ta odjemalec na letni ravni, ob nespremenjeni rabi omrežja, plačal 11,91 EUR oz. 5 % manj omrežnine kot v letu 2023.

Od tukaj: https://www.uro.si/w/omreznina-ni-strosek-je-investicija-v-naso-prihodnost

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.976
6.148
113
Naši izračuni kažejo, da bo značilni gospodinjski odjemalec (poraba približno 4000 kWh na leto) zaradi prestavitve začetka izvajanja prenovljenega obračuna na 1. julij 2024 na letni ravni plačal približno 1 % manj omrežnine kot v letu 2023. Približno enak učinek bo tudi pri malih poslovnih odjemalcih. Če bi nov obračun omrežnine veljal celo leto, bi ta odjemalec na letni ravni, ob nespremenjeni rabi omrežja, plačal 11,91 EUR oz. 5 % manj omrežnine kot v letu 2023.

Od tukaj: https://www.uro.si/w/omreznina-ni-strosek-je-investicija-v-naso-prihodnost
Njihovi izračuni me ne zanimajo. Ker to kaj pišejo je lahko samo laž, ker spreminjat niso šli zato, da bo končni odjemalec plačal manj. Sam pa trenutno ne morem naredit svojega izračuna, ker nimam certifikata s seboj. Sploh pa jaz nisem povprečni uporabnik, ker imam TČ. Kdo pa danes na letni ravni porabi 4MWh? Blokarji in tisti ki kurijo drva.

• Všeč mi je
Reactions: sad in trance0

koli9999

Zelenc'
1. okt 2014
27
4
3
Nisem še vsega prebral / poštudiral..., ampak na kakšen način bodo tiste z SE obrali? Ali ni tako, da se oddana moč v omrežje ne obračuna (omrežnina)? Če imaš na vhodni strani TČ oz. polnilnico za e-avto, potem ja..., ampak če samo oddajaš?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.068
6.916
113
pri taščici
Elektrarnarje bodo obrali na ta nacin da bodo morali placati visjo "prikljucno" moc (enako kot tisti brez SE) , ne bodo pa delezni nizjega prispevka glede na prenesene kwh.
Obicajni uporabnik bo tu kompenziral visjo prikljucno moc.
Elektrarnar pac ne. (Ker je ne placuje)

• Všeč mi je
Reactions: sad

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Tako je, pri nas z 9 MWh letne porabe bo ta znesek omrežnine vezane na kWh manjši za nekaj čez 100€. So pa že decembrski računi kr absurdni, pa sploh še podražitve niso upoštevane, 180€ za 1050kWh porabe, 3-4 leta nazaj je bil znesek za tako porabo 100-110€.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.066
878
113
ponoči 1kW, čez dan 500W, SV 2kW, defrosti 3kW
Ok kako ti pa rata da ti dela z 1kW?
Kronoterm - kadarkol jo “pogledam” je 3kW+, SV gre pa sploh v visave.. slikca je pa dnevni povzetek..
cca 200 kvadratov, pol talno, vse radiatorsko. Na 21.7 stopinj, 24/7. Tko lepo enakomerno toplo se nismo imel.

Priponke

• IMG_6482.png
    IMG_6482.png
    899,7 KB · Ogledi: 69

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Kronoterm - kadarkol jo “pogledam” je 3kW+, SV gre pa sploh v visave.. slikca je pa dnevni povzetek..
cca 200 kvadratov, pol talno, vse radiatorsko. Na 21.7 stopinj, 24/7. Tko lepo enakomerno toplo se nismo imel.
mimogrede, pripel si sliko od energije kWh v deseticah,
mi se pa pogovarjamo o moči kW v enicah.
A imaš to možnost pokazat, če ne drugače iz SE energymetra ?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.442
6.955
113

Z vec kot 2kW sploh ne more. To je max. Poleg tega ni treba defrostov kompenzirat, ker jih dela z grelcem

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.976
6.148
113

Zdaj sem doma vse podatke vnesel , Zaključek: ja upalili so lastnike sončnih elektrarn, zato pa pravijo da za povprečnega uporabnika ne bo razlike. Kar je res. Če nebi imel elektrarne bi na letnem nivoju bilo ceneje za 2 eura. Ker pa jo imam me bodo položnice letno stale 92 eurov več, če nebi delal prilagoditve pa še 30 eur zraven.
V čem je keč? Dvignili so priključno moč, sistemsko pa znižali omrežnino, in kot sem rekel tako, da za navadnega uporabnika ni razlike, za nas sončničarje pa bo več. sad je imel prav.
Ajde če razdelim na 12 mesecev je to manj kot 8 eur na mesec, ajde, preživjet ču ... :)

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.442
6.955
113
po po 14h do sedajle?...

nič... nisem se slučajno pri 14h ustavila. Zdej bodo počasi začeli spet.

Panasončič Aquarea 5kW, grelec je 3kW

prejšnjo kurilno sezono je grelec porabi 356kW za defroste in 55kW, ker... je micena. Kar me vrne na prejšnj pogovor in ponavljam že n-tič. Moja TČ je dimenzionirana, da s kompresorjem zmore do -7 ali -8, od tam naprej bivalentno z grelcem. V praksi pa se zelo ogiba prižigu grelcev. V sezoni 9.2017-8.2018, ko je bila najhujša zima (omenjenih -21 pri nas) je blagovolila z grelci pokuriti 146kW za dogrevanje. Zakaj - ker mi omrežnine in do pred 2 leti energije z vso inflacijo niti slučajno ne morejo nabiti toliko, da bi za časa delovanja TČjke notri prinesla 2k€ razlike pri nabavni ceni večje - predimenzinirane.

Regulacije TČ nisem tikala že od 2015. Setpoint pri zelo slabem ali zelo sončnem vremeu spremenim, če se mi glih da, to je pa to. In se je tudi ne nameravam. Niti ne bom spreminjala drugih navad. Z veseljem računam, koliko me bo zdaj prišlo dražja (cca 10€/mesec), tudi koliko, ČE bi kaj spreminjala, nimam pa vseselja do sprememb.

B81

22. jul 2007
37.588
10.878
113
Zdaj sem doma vse podatke vnesel , Zaključek: ja upalili so lastnike sončnih elektrarn, zato pa pravijo da za povprečnega uporabnika ne bo razlike. Kar je res. Če nebi imel elektrarne bi na letnem nivoju bilo ceneje za 2 eura. Ker pa jo imam me bodo položnice letno stale 92 eurov več, če nebi delal prilagoditve pa še 30 eur zraven.
V čem je keč? Dvignili so priključno moč, sistemsko pa znižali omrežnino, in kot sem rekel tako, da za navadnega uporabnika ni razlike, za nas sončničarje pa bo več. sad je imel prav.
Ajde če razdelim na 12 mesecev je to manj kot 8 eur na mesec, ajde, preživjet ču ... :)
Saj preživeli bomo vsi, kar mene osebo moti, je to, da so se spravili na sončnice, ki so jih na polno zreklamirali z zelenim in nižanjem stroškov, enako s toplotnimi črpalkami in vse to zato, ker država rabi dnar in ga je pač nekje poiskala. V izgovor pa bo: ja saj ste dobili subvencije... kot da brez njih ne bi delali se in tč...