Katero toplotno črpalko

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Če tam ni problem in je država večino leta pod minus st C in je 15x večja kot SLO in ima samo 2x več prebivalcev, ti daje jasno vedet, da so EL podjetja pri nas enostavno zaspala.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Trafoti so in niso problem oz. nizkonapetostno omrežje je v sloveniji večinom celo močno predimenzionirano izven mest, ker je taka tudi demografija. V mestih se pa trafo bloke v postaje dodaja po potrebi to niso neki zahtevni projekti. Visikonapetostna omrežja so v sloveniji primarno narejene z namenom transporta, tako da interno imajo ogromne rezerve. Po 400kV daljnovodih gre večinoma elektrika preko naše države oz. precej več elektrike steče preko teh omrežji, kot jo mi sami porabimo.

Samo kot primer, ko je govora o zastarelem omrežju iz juge. V jugi se je veselo kurilo premog v TE, težka industrija razvita, elektrike je bilo vedno viška, tako da smo še tisti ki smo imeli drva doma kurili po 2-3 termoakumulacijske peči. Trafoti so zdržali, pa je bila poraba najbrž večja kot sedaj. Enako viskokonapetostni vodi ki so morali podpirat kurenje v pečeh za jeklo/aluminij/....

Tako da s stališča energije za potrebe hiše/stanovanj in industrije je naše omreže odlično. Problem se ustvari pri dodatni porabi ki jo predstavlja elektromobilnost in na drugio strani na dislocirani nestalni proizvodnji ki jo predstavljajo sončnice.

• Všeč mi je
Reactions: philips

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.149
113
Sva že pogruntala, da Finci nimajo problema, sam ti ne živiš na Finskem.
Koliko gledam statistiko imajo pa Finci dražjo elektriko kot mi. A imajo tolk visoki standard, ali so pač manj obremenjeni z BMW-ji, novimi fasadami po hišah, bazenčki pred njo, ter stanovanji za 500+ keur.+, kot smo mi? Ker mi gledamo da bi pri energentih (v zrak vržen denar) privarčevali maksimalno, da si lahko privoščimo druge materialne dobrine.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Kaj boš delal z bazenom pri minusu? Imajo sicer svoje finske savne, ki tudi znajo kurit 2-6kW odvisno kolk so velike.. Ampak ne stanejo tolk kot bazen.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Koliko gledam statistiko imajo pa Finci dražjo elektriko kot mi. A imajo tolk visoki standard, ali so pač manj obremenjeni z BMW-ji, novimi fasadami po hišah, bazenčki pred njo, ter stanovanji za 500+ keur.+, kot smo mi? Ker mi gledamo da bi pri energentih (v zrak vržen denar) privarčevali maksimalno, da si lahko privoščimo druge materialne dobrine.

Zanimiv je zadnji stavek:
Je pa Ruusunen ob koncu še opozoril, da bi bile tako nizke cene lahko nevarne za prihodnje poslovanje operaterjev. "Če produkcija ni dobičkonosna, se jo po navadi umakne s trga."

Ker točno pojasnjuje, da je večina el distributerjev samo poskusila na lahek način zaslužiti.

• Všeč mi je
Reactions: trance0

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.977
6.149
113

Ker točno pojasnjuje, da je večina el distributerjev samo poskusila na lahek način zaslužiti.
Ravno sedaj sem bil na kavi z sodelavcem, ki mu pubec trenutno špila hokej na Finskem. On ravno trdi obratno, da na Finskem še nikoli ni zdržal v dnevni sobi, če ni imel oblečenega volnenega puloverja. Običajno imajo vsaj 2 stopinji hladnejše prostore, kot smo jih navajeni mi.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Ravno sedaj sem bil na kavi z sodelavcem, ki mu pubec trenutno špila hokej na Finskem. On ravno trdi obratno, da na Finskem še nikoli ni zdržal v dnevni sobi, če ni imel oblečenega volnenega puloverja. Običajno imajo vsaj 2 stopinji hladnejše prostore, kot smo jih navajeni mi.
Potem so zgleda samo za nas v apartmaju nastavili na termostat na 30. Ampak dvomim, je blo enako vroče tudi v šoping centrih, v restavracijah, še v santa parku bi se komot v kratkih rokavih sprehajal.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija

Ne, zadnji stavek pojasni, da so elektrodistributerji odvečni oz., da je konkurenca med njimi navidezna in namenjena ribarjenju v kalnem. Vsi bi z davkoplačevalskim denarjem gradili elektrarne, potem pa prek distribucijskih podjetij z mešetarjenjem kradli elektriko državljanom.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.630
4.356
113
Na Jahorini sem lani tudi imel 12kw električno peč v apartmaju in temperatura za v kopalkah hodit.

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Vedno se lahko zraven postavi še nov trafo, ali pa se obstoječega zamenja za močnejšega. Ampak dokler na trafotu ne kurite varovalk ga ne bodo na zalogo šli menjavati...
Pričakujem od osebja foruma, da vsaj malce omejuje širjenje debate iz čisto eksplicitnega vprašanja v temi na vsesplošno "gostilniško" debato, ki je nepotrebna in uporabnikom, ki iščejo konkretne informacije, povzroča preglavice. Zakaj se ne odpre nova tema in je potem forum preglednejši?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
No, da se vrnemo nazaj na TČ debato....
Kako široke imate notranje enote pri sistemih voda-voda/zemlja ? in visoke ? gre namest 60cm hladilnika do stropa ?
Ter če ima kdo zalogovnik vode zelo nizek in širok (da ga spravim pod stopnice). Jah v mali hiši živim.
(ja, da so pri voda-zrak notranje tako ugodni dimenzij 60cm že vem, a so me zasrbeli prsti za voda-voda/zemlja)

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
No, da se vrnemo nazaj na TČ debato....
Kako široke imate notranje enote pri sistemih voda-voda/zemlja ? in visoke ? gre namest 60cm hladilnika do stropa ?
Ter če ima kdo zalogovnik vode zelo nizek in širok (da ga spravim pod stopnice). Jah v mali hiši živim.
(ja, da so pri voda-zrak notranje tako ugodni dimenzij 60cm že vem, a so me zasrbeli prsti za voda-voda/zemlja)

Monoblok nima notranje enote

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Mi pa tudi če bi imeli še 5 JE, bi našli problem v el. omrežju.. ker pač tipično je npr v moji vasi kjer je cca 15 hiš , imamo en trafo na štangi, verjetno ni močnejši od 100kVA ? Kako nej bi to potem 15hiš cukala vsaka 10kW ?
Problema v el.-en. omrežju sploh ne bi bilo, če ga ne bi šli uporabljat za nekaj, za kar se ga zadnjih 120 let, od kar se ga načrtuje, ni nikoli planiralo. Vedno je bil planiran z idejo večjih proizvodnih enot in množice malih porabnikov.

Sedaj pa smo čez noč šli (iz ideoloških razlogov, saj je ugašanje JE v Švabiji popolna norost) v idejo množice malih prioizvodnih enoti in množice malih porabnikov. Česar se pa s sistemom kot ga imamo enostavno ne da.

Kakšna je torej rešitev? Une pičke zmešane iz Bruslja (velja za oba spola) je treba sterati na Antarktiko... Ali pa počakati še 120 leto, da bomo imeli el.-en. omrežje takšno kot v pravljici.

O tem, da bomo menda v 10ih letih narudarili toliko bakra kot prej v 7000 letih zgodovine človeštva pa kdaj drugič. Zato, da se bo lahko višji sloj fural v el. avtih? Hahahahaha!

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Saj imaš dimenzije vendar na internetu za vsako toplotno črpalko! Večinoma so vse takšne kot zrak-voda!
Večinoma so širše. Vseh pač tudi ne poznam. Pa še dodatno vprašanje je bilo, tako da bodite uporabni,
kot ste bili pri temperaturah, trolerjev ne rabimo :)

A ni monoblock samo pri voda-zrak ?
(ker če je monoblock tudi pri voda-voda/zemlja, kaj imaš potem vse zunaj, vrtino in monoblock, notri pa zalogovnik in elektroniko ? dimenzije ?)

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Zemlja-voda in voda-voda so itak monoblok, saj zunanje enote ni. Zunaj je samo vrtina (in po potrebi še jašek z razdelilnikom) in cevne povezave v kotlovnico, kjer imaš ponavadi toplotno črpalko, nad njo pa še bojler, vse skupaj v enem ohišju, podobno velikem kot hladilnik z zamrzovalnikom. Ta "hladilnik" je potem povezan neposredno na ogrevalni sistem ali pa posredno prek zalogovnika.