Katero toplotno črpalko

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.068
878
113
Dej a mi lahko nekdo po domace razlozi razliko med:
- adaptivna krivulja ogrevalnega kroga
- vremensko vodena krivulja (-15/+15)

po moznosti se na Kronoterm TČ.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.068
878
113
vse kar najdem o tem je tole https://kronoterm.com/osnove-toplotne-crpalke/sobni-termostat-kt-2a/

"KT-2A IN ADAPTIVNA KRIVULJA
Klasične naprave za ogrevanje uporabljajo vremensko krivuljo za uravnavanje temperature vode, ki jo pošiljajo v ogrevalni sistem. To pomeni, da je treba nastaviti temperaturo izhodne vode glede na zunanjo temperaturo, kar je za večino ljudi zelo težko. Poleg tega je vedno potrebno prilagoditi nastavitve, če se lastnosti objekta spremenijo (npr. naknadna izolacija), saj bi neprilagoditev pomenila večje stroške in manjšo udobje.

Adaptivna krivulja predstavlja inovativno in uporabniku prijazno rešitev. Na podlagi pametnega termostata in sobnega regulatorja K2-2A izračuna najnižjo potrebno temperaturo vstopne vode v ogrevalni sistem oz. izstopne vode iz toplotne črpalke, ob upoštevanju lastnosti objekta, da dosežemo želeno temperaturo v prostoru. Algoritem se ves čas uči in se samodejno prilagaja, ko se lastnosti objekta spremenijo. Na ta način dosežemo želeno udobje ob največji učinkovitosti in brez dodatnih nastavitev."

online/pdf navodila so dizastr.. čudi me, da sem imel to "inovativnost" izklopljeno. Toplo je enako - porabo elektrike pa še čakam da bo par dni enakih po temperaturah.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Prehod Evrope v/na zeleno bo zgolj pahnila ljudi v revščino in bedo (in povratek v srednji vek).
Odkar imamo 'evropske poslance' gre Evropa z dvignjeno glavo proti propadu, kjer si sledi prosti pad.

Namislili so si 'zeleno evropo' nihče pa se ni vprašal kje so bo jemala energija....plin se ukinja zaradi rusa (ostane elektrika), termo so ugasnili (se ugašajo) ker so fuj, jedrske se ugašajo, ker so 'ta zeleni' bili preveč pametni, fosilna goriva se ukinja (gremo na elektriko), les je sporen (gremo na elektriko)...
a elektrike ni (saj se vse ugaša) ni je niti za trenutne potrebe, kje je še nadomeščanje plina, nafte, lesa ?

Farse o fotovoltaiki in vetru so zgolj in samo farse...če nimaš ti hrbtenice, torej ogrodja za vsaj 80% telesa, žil in živcev (omrežja), da to ogrodje živi in funkcionira, ti tudi posamezni prstek (mezinček leve noge (fotovoltaika), in sredinec desne roke (veter)) ne koristi. Ker če se telo zgrudi....tudi ta dva prstka ne bosta migala.

Za poslance v EU (za naše velja identično) bi bilo potrebno uvesti bičanje...vsak, ki nekaj predlaga in ne zna predložiti, kako se bo zadeva dejansko speljala, bi ga mogli bičati dokler tega ali ne pove ali dokler ne utihne (vem, razpizden sem...)...ker da glasujejo, da se ukine fosilna goriva v pogonskih agregatih....brez da bi kdo predlagal eno samo pametno rešitev (tako, ki pije vodo) je kriminalno dejanje.
Budalaščine poslancev na koncu kdo kasira? MI, raja, v obliki gnojnice, ki se ulije po nas.

Nazadnje urejeno:

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Prehod Evrope v/na zeleno bo zgolj pahnila ljudi v revščino in bedo (in povratek v srednji vek).
Odkar imamo 'evropske poslance' gre Evropa z dvignjeno glavo proti propadu, kjer si sledi prosti pad.

Namislili so si 'zeleno evropo' nihče pa se ni vprašal kje so bo jemala energija....plin se ukinja zaradi rusa (ostane elektrika), termo so ugasnili (se ugašajo) ker so fuj, jedrske se ugašajo, ker so 'ta zeleni' bili preveč pametni, fosilna goriva se ukinja (gremo na elektriko), les je sporen (gremo na elektriko)...
a elektrike ni (saj se vse ugaša) ni je niti za trenutne potrebe, kje je še nadomeščanje plina, nafte, lesa ?

Farse o fotovoltaiki in vetru so zgolj in samo farse...če nimaš ti hrbtenice, torej ogrodja za vsaj 80% telesa, žil in živcev (omrežja), da to ogrodje živi in funkcionira, ti tudi posamezni prstek (mezinček leve noge (fotovoltaika), in sredinec desne roke (veter)) ne koristi. Ker če se telo zgrudi....tudi ta dva prstka ne bosta migala.

Za poslance v EU (za naše velja identično) bi bilo potrebno uvesti bičanje...vsak, ki nekaj predlaga in ne zna predložiti, kako se bo zadeva dejansko speljala, bi ga mogli bičati dokler tega ali ne pove ali dokler ne utihne (vem, razpizden sem...)...ker da glasujejo, da se ukine fosilna goriva v pogonskih agregatih....brez da bi kdo predlagal eno samo pametno rešitev (tako, ki pije vodo) je kriminalno dejanje.
Budalaščine poslancev na koncu kdo kasira? MI, raja, v obliki gnojnice, ki se ulije po nas.

Verjetno ni tako zelo hudo. Bil sem zdaj na na severu Finske, kjer sploh še ni tiste taprave zime saj smo se vrteli samo med -10 in -18 st C. Iz hiš se ne kadi prav veliko, mogoče preštejem na prste ene roke dim iz dimnikov na hišah. Temperature so tudi prenizke baje za toplotne črpalke. No potem po debati z lokalci sem izvedel, da se večina greje lepo na električne radiatorje in le majhen del na plin in še manjši del na drva in notri v hišah 30+st C. Jaz sem prvo premaknil termostat na 22stC, ker mi je blo obupno vroče. Ampak da gremo na nit nazaj, očitno nekega velikega problema ne z elektriko niti ne z energenti tma gor ni, imamo ga pa mi tukaj, ko imamo še zime, ki so le redko pod 0stC .

• Všeč mi je
Reactions: Seba81 in trance0

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Verjetno ni tako zelo hudo. Bil sem zdaj na na severu Finske, kjer sploh še ni tiste taprave zime saj smo se vrteli samo med -10 in -18 st C. Iz hiš se ne kadi prav veliko, mogoče preštejem na prste ene roke dim iz dimnikov na hišah. Temperature so tudi prenizke baje za toplotne črpalke. No potem po debati z lokalci sem izvedel, da se večina greje lepo na električne radiatorje in le majhen del na plin in še manjši del na drva in notri v hišah 30+st C. Jaz sem prvo premaknil termostat na 22stC, ker mi je blo obupno vroče. Ampak da gremo na nit nazaj, očitno nekega velikega problema ne z elektriko niti ne z energenti tma gor ni, imamo ga pa mi tukaj, ko imamo še zime, ki so le redko pod 0stC .

Ja ampak pametni Finci so šli v jedrsko. Mogoče zato, ker nimajo butastih ekofašistov in kradljivih kleptokomunjar?

19. jul 2007
2.888
1.605
113
Ultra zanimive cifre:

Finland: Per capita consumption: c. 14,800 kWh in 2021
Slovenia: Per capita consumption: c. 6200 kWh in 2021

Če bo kdo gledal še ostale podatke, vsi so za leto 2021, so pa Finci zalaufali nove bloke 2022, in so šli + 60 % v produkciji jedrske energije, samo to še ni vključeno v statistiko (ki je za 2021)!!!

Velja opomniti da je Francija desetljetje nazaj veljala za gospodarskega bolnika Evrope, sedaj, ko se je pa energetska situacija zaostrila, pa Franciji kar dobro gre, Nemčija pa gre po drugi poti.

France: Per capita consumption: c. 6400 kWh in 2021
(69 % elektrike iz jedrskih)

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Mal se vprašaj od kje imajo Finci štrom....

• Všeč mi je
Reactions: tony in sad

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Mi pa tudi če bi imeli še 5 JE, bi našli problem v el. omrežju.. ker pač tipično je npr v moji vasi kjer je cca 15 hiš , imamo en trafo na štangi, verjetno ni močnejši od 100kVA ? Kako nej bi to potem 15hiš cukala vsaka 10kW ?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.871
695
113
Mi pa tudi če bi imeli še 5 JE, bi našli problem v el. omrežju.. ker pač tipično je npr v moji vasi kjer je cca 15 hiš , imamo en trafo na štangi, verjetno ni močnejši od 100kVA ? Kako nej bi to potem 15hiš cukala vsaka 10kW ?
Vedno se lahko zraven postavi še nov trafo, ali pa se obstoječega zamenja za močnejšega. Ampak dokler na trafotu ne kurite varovalk ga ne bodo na zalogo šli menjavati...

• Všeč mi je
Reactions: B81

Piton

Guru
11. apr 2022
1.770
-139
113
10KW sisanja pri vseh porabnikih naenkrat je že mal bosa.
Ajd, razn če bi se ogreval na štrom direkt.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Dela pralni, sušilec, žena kuha na indukciji kosilo (na treh rinkah), toplotna dela (ali namesto nje bojler greje vodo), kaka luč, hladilnik, skrinja.

Kje smo?

Da si gre otrok še lase sušit.

Če sta dve gospodinjstvi v hiši (kar ni redkost)... imaš lahko 'zanimive' špice brez super naključij.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Ne da bi ga našli, imamo ga, pa ne sam mi.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Vedno se lahko zraven postavi še nov trafo, ali pa se obstoječega zamenja za močnejšega. Ampak dokler na trafotu ne kurite varovalk ga ne bodo na zalogo šli menjavati...
Smo dobili pred par leti močnejšega, ker je zraslo 5-6 novih hiš, sicer bi še vedno bili na stara jugoslovanska jajca priklopljeni.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Dela pralni, sušilec, žena kuha na indukciji kosilo (na treh rinkah), toplotna dela (ali namesto nje bojler greje vodo), kaka luč, hladilnik, skrinja.

Kje smo?

Da si gre otrok še lase sušit.

Če sta dve gospodinjstvi v hiši (kar ni redkost)... imaš lahko 'zanimive' špice brez super naključij.
Za to pogruntat rabiš vedet nekaj, kar so vsakega štromarja prvo naučil v šoli, da se vati seštevajo in posledično amperi.