Katero toplotno črpalko

B81

22. jul 2007
37.599
10.891
113
Aja pozabil, hisa 260+m2, 2 etazi, 14 radiatorjev, starih po vecini 35+ let, seveda pod policami.
Kaksne butalastine so delali vcasih :D

• Všeč mi je
Reactions: tony

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pa sej ni blo sam to. Kurlo se je velenjsko svinjarijo, med tem ko je bukovina gnila po gozdovih. V našem bloku je blo 64 kurišč, po dve na stanovanje, takih blokov pa v okolici 10, si lahko predstavljaš kakšna svinjarija je bla to. No bizi prav da je blo super.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Potem mi je pa sine ravno pred telimi -5C totalno zašuštral test :) Celo noč luftal eno sobo, da je bilo zjutraj po tleh mrzlo ko na drsališču, nato popoldne še zgornjo kopalnico na isto. In "sistem 24/7 plin na minimum" v celem dnevu ni naredil ama ništa. Tla zgoraj v pol bajte mrzla še 3.dan, tako da sem šel na 50C v radiatorjih, ko je ravno stisnano danes na -5C tako da sem moral pojačat na 60C v radiatorskem sistemu, ker ni bilo več vzdržno.

Nič jasno? Ko je sosed naredil takle za=b, je šel aklimatov alu radiator na pol. Zmrznil.

V radiatorje gre sedajle 39 stopinj. Talnega ni.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Dodajam še model TČ, ker mi prejšnjega posta ne pusti urejati - TČ je Zubadan 10kw, hiša velikost 160m2, ogrevanje 3 etaž.

Tam kjer je na grafu špica, mi je ogrevalo sanitarno vodo (na 45 stopinj).

Je pa tale app od Mitchubishi TČ tako obupen, da me še čudi da ga niso posodobili.

Imaš tudi tisti LG dodatek od 100l za dogrevanje Zubadana ?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
zunanj temp. pod 0, čeprav vreme kaže nižje (senzor TČ vedno kaže malo topleje, ne vem zakaj). Dvižni vod 48 stopinj zgornja črta, povratni vod spodnja črta
Temp. v bajti na 22 stopinje, med 22 in 3 uro je 21 st., ta urnik bom počasi izklopil.

V neizolirani hiši se izgubi okoli 5-6 stopinj pri temp. vode v cirkulaciji.... TČ je nastavljena na NORMAL, obtočna črpalka pa na 1 ali 2 watta. Oboje se v hudi zimi prestavi na več, tako da TČ dela močneje (porabi več) in obtočna hitreje, da se voda ne ohlaja.

pri -15 stopinj bo dvižni vod prek 60 stopinj, dodatnega 6KW grelca še nismo uporabili, ker je tako nastavljeno, da se ne prižge.

karkoli se dela, najprej izolacija hiše, potem pa vse ostalo :D

Poglej priponko 77159
kira sorta TČ ?

urosvrunc

Pripravnik
20. jun 2012
282
22
18
Take informacije rabimo !!! (trolarji, učite se :)
Vesel tole berem, ker zgleda, kot da ne bom rabil kupovat Zubadana :) ! Zakaj se ti nisi odločil zanj ?
Vidiš morda tudi podatek, koliko stopinj filaš v vod noter ?
Razlika med vstopno temp. in povratnim vodom je cca 4 stopinje.Ecodan naj bi po svetovanju monterja imel manj problemov z kompresorji in z novim plinom naj ne bi bilo več takšne razlike med njima.....

B81

22. jul 2007
37.599
10.891
113
jabe ima menda eno poceni in kar laufa. resno se poraja vprašanje, če se splača dat 12+k za TČ. Ali 10k.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.144
667
113
ok zdej pa jaz rabim eno svetovanje:

Do sedaj sem imel TČ naštimano, da dela na notranji termostat 23°C. TČ Zubadan 10kW. Delovalo dve sezoni b.p.

Zadnje dva/tri dni opažam, da je temperatura v radiatorjih zelo mlačna, prav tako je občutek v hiši hladnejši (prej zdej dve sezoni tega ni blo za čutit) in kaže na termostatu notranjo temperaturo 22°C, redko,če sploh (brez pomoči sonca) da zleze sama na 23.

Danes sem imel čas in sem se malo igral, naštimal gretje na krivuljo in naštimal na +2 (to verjetno pomeni povečanje temperature voda za +2°C ali kaj drugega?)
Zdej to laufam že približno 5ur in radiatorji so neprimerno bolj vroči, tudi v hiši je občutek, da je bolj toplo. zunanja temperatura se ni spremenila za več kot 3°C. (čez dan +3 zdej je 0°C in sneži).

Danes čez noč bom pustil +2, potem pa bom zniževal glede na občutek v dnevni sobi, kjer je termostat.
Na kolko mate nastavljeno krivuljo? sem šel v info in pri 0°C bi moralo šibati notri 40°C v radiatorje ampak imam občutek da ni dosegalo tega.

lp
matej_

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Krivulja ma koeficient, jest mam ta hip 1,25 to kar ti si ti štelal je vznožje. V temi krivulje TČ nazaj maš razpredelnico kaj naredit.
Glede na to da je dve leti šibal, lohk da ti kak senzor škripa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.455
6.963
113
jabe ima menda eno poceni in kar laufa. resno se poraja vprašanje, če se splača dat 12+k za TČ. Ali 10k.

Imam eno klimo TČ, ki je bila takrat pač price/performance. Katera je to danes, ne vem. Malo kolobarijo, v osnovi pa vse enake.

Drugo kar je, je pa, kako je dimenzionirana. To je večji zalogaj prodati. Grelec je tam tam z vragom, danes se bolj kot 10 let nazaj. Dela se PR s tem, da reces, da ga notri ni. Drazje se prodaja TČjke, ki imajo manj notri kot "all inclusive". Kot da je samo za dogrevanje. Vodi lud zbunjenog se je temu vcasih reklo...