Katero toplotno črpalko

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Zemlja-voda in voda-voda so itak monoblok, saj zunanje enote ni. Zunaj je samo vrtina (in po potrebi še jašek z razdelilnikom) in cevne povezave v kotlovnico, kjer imaš ponavadi toplotno črpalko, nad njo pa še bojler, vse skupaj v enem ohišju, podobno velikem kot hladilnik z zamrzovalnikom. Ta "hladilnik" je potem povezan neposredno na ogrevalni sistem ali pa posredno prek zalogovnika.
jep. in vse prek 60cm ... mere vaših zalogovnikov, in če so lahk "prevrnjeni" ?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.324
2.425
113
Problema v el.-en. omrežju sploh ne bi bilo, če ga ne bi šli uporabljat za nekaj, za kar se ga zadnjih 120 let, od kar se ga načrtuje, ni nikoli planiralo. Vedno je bil planiran z idejo večjih proizvodnih enot in množice malih porabnikov.

Sedaj pa smo čez noč šli (iz ideoloških razlogov, saj je ugašanje JE v Švabiji popolna norost) v idejo množice malih prioizvodnih enoti in množice malih porabnikov. Česar se pa s sistemom kot ga imamo enostavno ne da.

Kakšna je torej rešitev? Une pičke zmešane iz Bruslja (velja za oba spola) je treba sterati na Antarktiko... Ali pa počakati še 120 leto, da bomo imeli el.-en. omrežje takšno kot v pravljici.

O tem, da bomo menda v 10ih letih narudarili toliko bakra kot prej v 7000 letih zgodovine človeštva pa kdaj drugič. Zato, da se bo lahko višji sloj fural v el. avtih? Hahahahaha!

Rešitev je uporabiti pamet, ko nekaj načrtuješ za par 10 let v prihodnost. Ampak je to praktično nemogoče izgleda niti za 5 let vnaprej. Evo primer iz moje vasi. Ravnokar kopljejo za novo cev za vodo. Nimamo urejene niti kanalizacije in niti odvoda meteornih vod. Leta 2028 bomo imeli obvezno priključitev na sistem odvodnjavanja meteornih vod zna bit tudi kanalizacijo, ma o tem se še niso zjasnli. Tako da namesto bi cevi dali zdaj notr, bomo čez 5 let spet kopali. Aleluja. Tako tudi pri el. omrežju nihče ne študira niti par let vnaprej. Ampak nekdo je napisal, da pred 40 leti je lahko vsaka hiša laufala pozimi še 3 ali 4 termoakumulacijske pečke, skupaj se pravi vsaka hiša 8-10kW skupne porabe, ok kuhalo se je na plin, pomivalnih strojev ni bilo ravno na pretek, pralni stroj je pa že imela skoraj vsaka hiša, pa fen tudi. Omrežje se ni nič sesuvalo. Zdaj je pa problem ena TČ.. to so bučke.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
jep. in vse prek 60cm ... mere vaših zalogovnikov, in če so lahk "prevrnjeni" ?

Pri Z/V opcijah imaš v notranjem ohišju tudi kompresor in vso elektroniko, zato zaseda večji volumen kot notranje enote split sistemov (v katerih je po večini obtočna črpalka z izmenjevalcem, preklopni ventil in nekaj krmiljenja).

Glede na to, da te muči prostor, poglej če se da dobiti ločene opcije zalogovnik + notranja enota (kar bi se verjetno dalo dobiti)...in daš enoto pod stopnice, za zalogovnik SV pa poiščeš kak prostor drugje v hiši (se da zmontirat tudi leže (ni optimalno a gre) , kam pod strop).

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.293
113
Eno je zalogovnik eno je pa bojler dijoporko. En bojler nekje že je. In plac za njega. Inverterji pa ne potrebujejo zalogovnika, je sistemske vode dovolj v vseh sistemih. Razen, če imate "inženirja" na obisku. Mislim, da bi v tej temi sodelujoči morali vsi poznat termine, drugače te itak vsak mujo / janez inženir pelje scat. V tem primeru, ni treba sodelovat v temi in je pač pagare sistem, bodite pametni doma pred svojo, svojim. You pay. Ti tako, ti pa tako.

• Všeč mi je
Reactions: damirj

Piton

Guru
11. apr 2022
1.770
-139
113
ja, sej lohk je tud žaga za hlodovino, pa še marsikej
u reali pa je dons na kmetih več "lublančanov" k u lublan

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Pri Z/V opcijah imaš v notranjem ohišju tudi kompresor in vso elektroniko, zato zaseda večji volumen kot notranje enote split sistemov (v katerih je po večini obtočna črpalka z izmenjevalcem, preklopni ventil in nekaj krmiljenja).

Glede na to, da te muči prostor, poglej če se da dobiti ločene opcije zalogovnik + notranja enota (kar bi se verjetno dalo dobiti)...in daš enoto pod stopnice, za zalogovnik SV pa poiščeš kak prostor drugje v hiši (se da zmontirat tudi leže (ni optimalno a gre) , kam pod strop).

Leže baje od Kronoterma ne gre, ker zajema hladno vodo na spodnjem delu, prevrnjen bi ga pa na napačnem mestu.

Te noči pri -5C sem tudi ugotovil, da filat le 40C v moje radiatorje s plinsko pečjo ni ok. Mansarda je ok, spodnji štuk pa max 21.5C.
Ko sem dal na 57C je blo ok in na 23C... zdej moram sprobat še kako vmesno temperaturo.
Ali je pri TČ to vseeno malo drugače, ker bolj zvezno in stalno fila 40C, ne tako kot moja plinska. Torej, ali je odvod pri TČ ves čas na 40C ? ker pri plinski ni. Niha in se ohladi po 1 minuti, da jo spet zagreje 4.minuto.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Meni zdele, ko je zunaj nula in željenih 22 stopinj v prostorih in ni sonca v oba dvižna voda šiba 47,2 stopinje, tako da ti lepo pozabi max 40 stopinj, ker te bo zeblo. Ti boš rabil visokotemperaturno TČ, ki pa ni tako učinkovita kot nizkotemperaturna.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.293
113
Zeblo ga ne bo, če s plinom naštima 21,5°, pa vemo, da so radiatorji pri plinu ali olju 3/4 časa mrzli, 1/4 časa pa do konca gas. Pri TČ bojo stalno 40 - 45°. Pri očetu imam naštimano 42°C DV in bi mu še lahko znižal na 40°. Sam nisem jaz pagare. Naslednjo zimo (omrežnine) bova na novo optimizirala, urnike že furava.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Pri meni je DV 43°c - pri zunanji nuli. Notranja temperatura je 23°c. Ogrevanje hiše brez zunanje izolacije z TČ 24/7.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Meni zdele, ko je zunaj nula in željenih 22 stopinj v prostorih in ni sonca v oba dvižna voda šiba 47,2 stopinje, tako da ti lepo pozabi max 40 stopinj, ker te bo zeblo. Ti boš rabil visokotemperaturno TČ, ki pa ni tako učinkovita kot nizkotemperaturna.
Skoraj gotovo ne rabi "visokotemperaturne", ker po opisanem bržkone ne bo rabil več kot 45° v dvižnem vodu. Moraš vedeti, da toplotna črpalka v radiatorje ves čas pošilja vodo iste temperature, ni takšnega nihanja kot pri kotlu.

• Všeč mi je
Reactions: sad

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Skoraj gotovo ne rabi "visokotemperaturne", ker po opisanem bržkone ne bo rabil več kot 45° v dvižnem vodu. Moraš vedeti, da toplotna črpalka v radiatorje ves čas pošilja vodo iste temperature, ni takšnega nihanja kot pri kotlu.
Pri meni ni praktično nobenga nihanja, bil je ob petih zjutri boost, ko se je vkloplo ogrevanje. Pumpe bodo nehale šibat ob 23. uri.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Zeblo ga ne bo, če s plinom naštima 21,5°, pa vemo, da so radiatorji pri plinu ali olju 3/4 časa mrzli, 1/4 časa pa do konca gas. Pri TČ bojo stalno 40 - 45°. Pri očetu imam naštimano 42°C DV in bi mu še lahko znižal na 40°. Sam nisem jaz pagare. Naslednjo zimo (omrežnine) bova na novo optimizirala, urnike že furava.
No sej to pa lahko sproba. Pač pusti plinsko peč šibat 24/7.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Pri meni ni praktično nobenga nihanja, bil je ob petih zjutri boost, ko se je vkloplo ogrevanje. Pumpe bodo nehale šibat ob 23. uri.

A ti potem "furaš" TČ kot mi je bilo rečeno, da ni optimalno (Da mora TČ skoz delat enako in po malo)
// pa prvenstveno me zanimajo take hiše, ki imajo radiatorje, ne talno //

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Radiatorje moraš imeti čim večje, to je nujno za čim nižji DV. Seveda mora biti tudi hiša izolirana. Brez izolacije in s premajhnimi radiatorji se bo vsaka "klima" toplotna črpalka matrala.