Kamen spotike: motoristi in dolge luči

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Tudi za mobitele v avtomobilu veljajo prometni predpisi, ki jih je potrebno upoštevat.

Kar pa v praksi ne velja. Sem enkrat prav opazoval voznike in kar precej jih je imelo v roki telefone in veselo čvekalo. Če opaziš, da se na cesti nekdo čudno obnaša, je to verjetno posledica uporabe GSM-ja.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Kot prvo sam nisem motorist. Tudi ne zagovarjam njihovega kršenja prometnih predpisov.
Dolge luči pri motoristih me motijo, še bolj pa me motijo ksenon kiti na avtomobilih. Če ima motorist dolgo luč se da vsaj nekako vozit, če pa nekdo za tabo vozi s ksenon kitom, ki sveti vsepovsod tam, kjer nebi smel, pa je zelo težko vozit.

Torej začnimo vsi, vključno z motoristi, vozit po predpisih in s homologiranimi in izpravnimi vozili pa bo tudi lepše vozit po slovenskih cestah.

Tera

Zelenc'
10. maj 2008
1
0
1
Živjo!

Tukaj sem nova, prijavila pa sem se v bistvu zaradi te debate, ker zadnje čase opažam da se na cesti dogajajo precej čudne stvari... posledice novega zakona najbrž... (le kdaj bodo začeli deliti kazni za prepočasno vožnjo...)

Torej, mene osebno motoristi z dolgimi lučmi ne motijo posebej, opazim jih pa v vsakem primeru, saj spremljam promet za sabo in če se le da se umaknem malo na stran... ponoči me pa itak moti vsaka malo svetlejša zadeva in kot predhodnika, vozniki s ksenonkami... ja, verjamem, da voznik bolj dobro vidi, ampak za tistega pred njim je to prekleto moteče... se mi je že zgodilo, da sem začela rahlo vijugat, ko mi je nekdo z dolgimi ksenonkami pripeljal izza ovinka... res neprijetna zadeva, zdaj pa so z njimi začeli noreti še kamionarji, ki so že tako zgodba zase.

Opažam pa še en fenomen. Ne vem, je to posledica hitrega načina življenja al ne vem kaj, samo dejansko me preseneča stanje kulture voznikov na cestah. Dnevno se vozim iz KR v LJ in nazaj in na cesti doživim svašta. Vse je tako prekleto nestrpno, bog ne daj da ustavim pešcu na prehodu (!), ki se obupano trudi priti čez cesto, al pa da koga spustim v kolono, ali pa da dam komu prednost (nasproti vozeče vozilo ki zavija, nihče pa ne ustavi, recimo Medno), ali pa če NE rinem po vsaki sili skozi zeleno luč, ki bo ITAK ugasnila čez par sekund in bi ITAK obtičala sredi križišča... če to naredim, se že sliši histerično trobljenje pa vidi mahanje v vzvratnem ogledalu, češ če sem normalna! Pa govorimo o Celovški recimo ob 7.30 zjutraj, ali pa o tisti cesti skozi Medno in Medvode (tudi Celovška?? - sem na novo priseljena, pa še ne vem, hehe)
Ne vem no, prav razočarana sem in mislim, da bi bila kultura in stanje na cestah veliko boljša, če bi ljudje pol toliko kot uporabljajo hupo, uporabljali ogledala in smernike. Je bolj koristno, vsaj po mojem mnenju.

LP in lep vikend vsem!
smile-1.gif

Fetici

Fizikalc
1. feb 2008
550
36
28
Moje mnenje je da tudi za motoriste veljajo enaka pravila in zakoni kot za avtomobiliste
cool-1.gif

Potem se bom še jest vozil z dolgimi lučmi, da me bojo prej opazili - pa še maglenke bom prižgal
confused-1.gif

Omejitev je za vse 130 km/h!!!!!!!!

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.767
167
63
Živjo!

Jaz dostikrat rečem, "eh, to smo pa pač Balkanci". In pravi prijateljica, da to ni noben izgovor.
Tudi meni se zdi, da nestrpnost in nekultura na cesti rasteta. Verjetno skupaj s povečevanjem socialnih razlik med prebivalstvom. Dober avto da lastniku še poseben psihološki naboj. Tega je treba seveda uporabiti na šibkejših.
Lepo se vidi na tem forumu, ko je govora o motoristih so vsi pridni, vozijo po CPP in jih skrbi za varnost. Potem pa pogledaš temo o kaznih, so pa motoristi še nekaznovani, avtomobilisti pa vsi. Nekateri kar krepko.

Je.bi ga, smo Balkanci
17758-icon_confused.gif

Sicer jaz dostikrat pskusim vozit striktno po predpisih. Pa mi ne uspeva prav dolgo, ker je nevarno. Nevarnost prometne nesreče ali pa, da me kdo zvleče iz avta in prebuta, ker sem ustavil na STOP znaku.

Takle mamo.

lp

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.216
1.712
113
40
Citat:
Uporabnik elvir_vr6 pravi:
V zadnjem obdobju sem bil zelo pozoren na motoriste, ki so se vozili z dolgimi lučmi. Mene osebno niso nič motili, pa ne, da bi bil pristranski, res me niso. Morda ga ti gledaš preveč direktno v luči. Je pa res, da sem te primere opazoval v sončnem vremenu.

V soncu mi je vseeno...ampak zvečer in ponoči pa je katastrofa! In učinek je mislim da ravno nasprotn..ko pravte da si večate varnost..v mraku nekoga zaslepit je kvečjemu nevarno a?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.497
1.654
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Citat:
Uporabnik elvir_vr6 pravi:
V zadnjem obdobju sem bil zelo pozoren na motoriste, ki so se vozili z dolgimi lučmi. Mene osebno niso nič motili, pa ne, da bi bil pristranski, res me niso. Morda ga ti gledaš preveč direktno v luči. Je pa res, da sem te primere opazoval v sončnem vremenu.

V soncu mi je vseeno...ampak zvečer in ponoči pa je katastrofa! In učinek je mislim da ravno nasprotn..ko pravte da si večate varnost..v mraku nekoga zaslepit je kvečjemu nevarno a?
Govor je o vožnji z dolgimi lučmi podnevi!

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
ksz
Če imate motoristi prižgane dolge luči zato, da bi bli bolj opazni na cesti....zakaj nimate raje rotacijske lampe na čeladah? Bi bli bolj opazni.
To bi morala biti obvezna oprema motoristov!

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.767
167
63
To je pa zato, ker se rotacijske lampe prepočasi vrtijo. Za cel krog rabijo cca. 0,44 sekunde. Mi pa v tem času pri hitrosti cca. 250km/h (po naselju, po odprtih cestah še več) naredimo tako dolgo pot, da uporaba rotacijskih lamp ni efektivna. Dokler se ne nejade druga rešitev je dolga luč pač najbolj primerna.

lp

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.767
167
63
Zaenkrat še, vendar pa že v nekaj desetletjih pričakujemo tovrstne težave. Razvoj gre naprej motocikli so vse hitrejši. Ravno zadnjič je na tvoji solati je tekla debata tudi o tem. Sedaj pospešeno vgrajujemo aftermarket xenon sisteme, ki smo jih kot group buy kupili nekje v Turčiji. Seveda so precej modre barve, ker ima modra krajšo valovno dolžino. Ob vsakem kompletu pa članu naše tolpe svetujemo tudi kako nastavit višino snopa, da stardeca bolj za sigurno v betico zadene.

ja, zelo smo ozaveščeni kar se varnosti tiče in zelo aktivno spremljamo najnovejša dognanja ter seveda prispevamo tudi svoj del izkušenj.

tule pa smo za informacijo v pravem razmerju koliko časa potuje svetloba od Zemlje do Lune.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Speed_of_light_from_Earth_to_Moon.gif

lp

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
V bistvu ne. To delamo zgolj iz lastne tolažbe. Motoristi smo že itak podrli Einsteinovo teorijo, da ni nič hitreje od svetlobe. Motoristi potujemo s hitrostjo svetlobe, to je res, ampak naša senca potuje še hitreje. Sem pa pred cca. dvema letoma prišel z motorjem domov in sem ugotovil, da sem izgubil senco. Le-ta je potem tavala nekje na južni polobli in me iskala. Šele čez nekaj dni je naletela na dobre ljudi, ki so me kontaktirali preko e-maila (še dobro, da je senca poznala moj e-naslov), povedal sem jim svoj naslov in senco so mi poslali priporočeno po avijonski hitri pošti. Verjetno je odveč poudarjati, da tistih par dni nisem upal iz hiše, bilo je namreč sredi poletja z veliko sonca. Če bi kdo opazil, da sem brez sence, bi me verjetno sežgali na grmadi. Ko je poštar pozvonil na moja vrata, sem videl da mi je dostavil senco in ponovno snidenje je bilo zelo ganljivo, kajti človek brez sence sploh ni več človek, ampak samo še duh, zombi. Ljudje brez tovrstne izkušnje ne morejo razumeti takšne stiske, katero je občutila že večina motoristov (divjakov) in nekaj astronavtov (tudi vesoljska plovila potujejo z veliko hitrostjo).
Tistega dne sem sklenil, da ne bom več vozil tako hitro (razen če bi oblačno in senca ne bo z menoj), v sončnem vremenu bom vozil največ s hitrostjo zvoka, to je 340m/s.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Nekaj povej po pravici!
Motoristi se kar naprej pritožujete, da avtomobilisti ne gledajo v vzvratna ogledala itd....
Kako pa kaj vi motoristi gledate v vzvratna ogledala? Še posebej kadar jo pičite 200, 250+ po ovinkih

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Kako pa kaj vi motoristi gledate v vzvratna ogledala? Še posebej kadar jo pičite 200, 250+ po ovinkih
Za druge ne vem, ampak sam veliko gledam v ogledala, tudi pri 250+kmh, mogoče se najde kakšen še bolj usekan motorist, ki vozi 300.
grims-1.gif

Se je že zgodilo, da sem vozil cca 230 kmh in sem se moral umakniti hitrejšemu avtomobilistu.
Drugače pa odkar vozim motor, sem tudi kot avtomobilist boljši voznik. Na motorju se ti izpopolni občutek za predvidevanje, poleg tega pa veliko bolj opazuješ okolico, ki vpliva nate. Seveda tako obnašanje preneseš tudi v avto.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Nisem vedu, da se da pri višji hitrosti bolje opazovati okolico.
Motoristi ste res nakaj posebnega.

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Nisem vedu, da se da pri višji hitrosti bolje opazovati okolico.

Tega tudi nisem rekel. Bo treba bolj pozorno brati. Saj bi ti še enkrat napisal, ampak se ne maram ponavljat.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Na motorju se ti izpopolni občutek za predvidevanje, poleg tega pa veliko bolj opazuješ okolico, ki vpliva nate. Seveda tako obnašanje preneseš tudi v avto.

Vsak teden berem o tem v črni kroniki ja
crazy1.gif