Kam z 5000eur

hja1

Pripravnik
30. mar 2016
185
2
18
Kakšne predloge imate kam vložit 5000eur za par let, da bi z čim manj rizika pridobil čimveč. Banka, razni forexi in podobno odpade. Za nakup neprimičnine je premalo, edino kar mi pade na pamet je srebro, ima kdo kakšen pametnejši predlog?

Hvala

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik hja1 pravi:
...da bi z čim manj rizika pridobil čimveč. Banka, razni forexi in podobno odpade.
Hvala

Heh,klasične želje,vsak vlagatelj bi rad s čimmanj rizika pridobil čimveč
cool-1.gif

Definiraj najprej,koliko % letno pričakuješ oz.s koliko donosa bi bil zadovoljen?...realno seveda

hja1

Pripravnik
30. mar 2016
185
2
18
Ne vem, ker po pravici še nikoli nisem vlagal. Za srebro se pač enkrat slišal, da so določeni kar nekaj zaslužili zato sem ga tudi omenil. O zlatu nisem razmišljal, ker sem predvideval, da je to bolj naložba da se rešiš oziroma omiliš inflacijo. Razmišljal sem tudi v vlaganju v kakšne azijske ali pa ruske sklade. Nimam pojma kako varno je to in tudi ne kakšen zaslužek ali izgubo lahko pričakujem. Če razmišljam od 5-10% sem verjetno preveč optimističen?

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Pa imej v mislih, da se pogovarjaš z uporabnikom, ki je 100 % prepričan, da je Zemlja ravna in ne okrogel planet.
Da se ne boš kaj preveč zanašal na njegove nasvete.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Nalozbe ki jih mas v mislih so rizicne. Kar se pa tice kovin je pa to bolj za dodatek k ze tako razprsenimi nalozbami.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik hja1 pravi:
Ne vem, ker po pravici še nikoli nisem vlagal. Za srebro se pač enkrat slišal, da so določeni kar nekaj zaslužili zato sem ga tudi omenil. O zlatu nisem razmišljal, ker sem predvideval, da je to bolj naložba da se rešiš oziroma omiliš inflacijo. Razmišljal sem tudi v vlaganju v kakšne azijske ali pa ruske sklade. Nimam pojma kako varno je to in tudi ne kakšen zaslužek ali izgubo lahko pričakujem. Če razmišljam od 5-10% sem verjetno preveč optimističen?

S tako majhno vsoto se nima smisla ukvarjat s kovinami...azijski in še posebej ruski skladi so precej volatilni,lahko sicer zadaneš "dno" in naredš dober donos,lahko pa ga zgrešiš in potem boš čakal nekaj let,da prideš na nulo (poglej si graf Raiffeisen Russia na vzajemcih).
Od skladov ti namesto preveč rizične Rusije svetujem delniške svetovne,npr. Infond Beta,KD Prvi izbor,Raifeissen Global,itd...moraš pa se zavedat,da pri nobenem od teh skladov nimaš garantirane nobene varnosti,samo predvidene donose na podlagi donosa v preteklosti...

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.031
3.733
113
Kaj šele, če bi imel 500 K. Kak norček bi šele bil.
Je kje več kot 0.5%?

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
"V Nemčiji je ena izmed manjših hranilnic sporočila, da bo strankam od septembra za vloge nad 100 tisoč evri računala 0,4-odstotne kazenske obresti."

Nad 100 k - kar tako ali tako ni več zajamčena vloga (tudi v DE), torej je tega zelo malo.
Trenutno ena hranilnica. Verjetno bodo kmalu sledile vendar, to so hranilnice, ki imajo (tudi pri nas) izrazito preveč denarja, veliko komitentov z ne prevelikimi vlogami.
Tako da, če se ne bo nič spremenilo pri politiki FED/ECB, se tudi tu ne bo nič bistvenega spremenilo..

Je pa dejansko res, vezane vloge v bankah niso več naložba (niso niti nikoli zares bile). Zgolj najmanj tvegano hranjenje denarja za potrebe v prihodnosti.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.863
1.568
113
Notranjska
Še malo pa bo denar le v digitalni obliki, kaj se bodo šele potem izmišljevali.
rolleyes-1.gif

Banke izgubljajo svojo primarno vlogo, spodbujati podjetništvo in investicije v ustvarjalni del gospodarstva. Raje lupijo komitente.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Kaj če se po desetletju spet lotim vzajemnih skladov?
Pa recimo da vsaj kakšnih 5 let ne bom potreboval vloženega denarja.
V katere sklade naj vložim?
Definitivno bom zadevo razbil med več upravljalcev in najbrž tud po vrsti naložbe: delniški obvezniški, mešani.
gledam malo tole kam ostali slovenci vlagajo
http://vzajemci.com/?tableType=mostSold&max=50

Tudi obvezniških se ne bi izognil. Vidim pa da niso ravno največkrat naročeni skladi v zadnjem obdobju.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Raje tako kot si zaslužil teh 5 jurjev probaj spet obrniti kaj.

Brezveze je denar nositi raznim ljudem v oblekah, če sam v 5 letih ne moreš 1x obrniti zadeve in primakniti 10% (500€) zraven, se moraš pa zamisliti nad seboj.