Kam peljat avto na optiko?

Pongo

Pripravnik
19. jul 2007
644
0
16
Obišči stran
samo sprašujem
d055.gif

in si zrihtala že al še ne? morm jst it zraven?
evil.gif

netko

Guru
25. jul 2007
6.953
2.256
113
kakšne pa ti strelaš... volan ima še kako veze z optiko in nič se ga ne sname in popravi amapk ti ga na optiki naštelajo... kako je povedal že nekdo pred mano s tisto štango... btw na enmu ležečemu policaju si mal prehitr pa si malo pokvariš optiko pa naslednjič spet in si tam kot ni treba pa je lahko vmes samo en mesec...

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Ce ni bil volan nikoli snet z droga in stoji postrani potem se ga ne premika na "ripnah" ampak se isce vzrok v podvozju.
Lahko ima kaka roka malo lufta pa volan ni vec naravnost, od udarnih jam se tudi hitro razstela optika, ce je katero od zadnjih koles srecalo robnik se lahko cel avto malo postrani pelje in zato volan ne stoji vec naravnost, lahko pa je tudi samo malo manj napumpana ena guma....

Volan se naravna z obema volanskima koncnikoma, ki se jih nastavlja toliko casa da je volanska letev tocno v sredini ko je volan naravnost. Seveda se potem nastavi se stekanje koles, ker je le v redkih primerih nastavitev 0 stopinj.
Sam izvajam to doma z navadno vrvjo in metrom pa se je dosedaj se vse dobro peljalo in ni pobiralo gum.

@ Tamara

ce ti pobira levo gumo po notranjem robu je mozno da je malce napacen nagib kolesa (vsaj pri golfih se je dalo to nastavljati) Morda se bo s to nastavitvijo tudi volan poravnal. Mojstra pa na zalost ne morem nobenega svetovati ker raje sam doma rihtam avto
smile-1.gif

woofer

Pripravnik
25. avg 2007
103
0
16
Citat:
Uporabnik Alan pravi:
Ce ni bil volan nikoli snet z droga in stoji postrani potem se ga ne premika na "ripnah" ampak se isce vzrok v podvozju.
Lahko ima kaka roka malo lufta pa volan ni vec naravnost, od udarnih jam se tudi hitro razstela optika, ce je katero od zadnjih koles srecalo robnik se lahko cel avto malo postrani pelje in zato volan ne stoji vec naravnost, lahko pa je tudi samo malo manj napumpana ena guma....

Volan se naravna z obema volanskima koncnikoma, ki se jih nastavlja toliko casa da je volanska letev tocno v sredini ko je volan naravnost. Seveda se potem nastavi se stekanje koles, ker je le v redkih primerih nastavitev 0 stopinj.
Sam izvajam to doma z navadno vrvjo in metrom pa se je dosedaj se vse dobro peljalo in ni pobiralo gum.

@ Tamara

ce ti pobira levo gumo po notranjem robu je mozno da je malce napacen nagib kolesa (vsaj pri golfih se je dalo to nastavljati) Morda se bo s to nastavitvijo tudi volan poravnal. Mojstra pa na zalost ne morem nobenega svetovati ker raje sam doma rihtam avto
smile-1.gif

A mi prosim razložiš kako to delaš, ker namreč tudi jaz sem slišal da se to da delat doma, pa me zanima kako ?
hvala

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik woofer pravi:

A mi prosim razložiš kako to delaš, ker namreč tudi jaz sem slišal da se to da delat doma, pa me zanima kako ?

hvala

Jaz sem na Yugotu še tako delal. Špagca, pa pripopaš na zadnje gume in potegneš naprej. In štimaš sprednje gume, dokler niso naravnost. Takrat je špilalo (beri gume so se normalno rabile), sedaj si pa tega ne bi več upal. Škoda gum, pa malce predrage so
redface-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
V Domžalah v prostorih bivšega AS-a naredil optiko za 33 €. Nimajo pa več tiste stare optike ko na vsako kolo natikajo "senzorje" in se le ti potem med seboj "gledajo" ampak imajo na steni "senzor", na feltne pa samo "ogledala" naštimajo. Se je poba kar malo namatral pa še ni tako kot je treba, ker je bil avto po desni strani enkrat mal udarjen in mu pomaga samo menajva amortizerjev oziroma drugih delov. Ampak če do sedaj ni požiralo preveč gum jih tudi sedaj ne sme (optika pa sem delal zarani menjave končnika)

Hazler

Pripravnik
3. sep 2007
361
0
16
Obišči stran
K Španu. Hvalijo ga vsi mehankarji. Pa še res je. Malo je dražji, naredi pa super. 8000 SIT je stal prej. MIslim pa da je zdaj isto.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.004
10.754
113
kod Džej-Zija
ksz

Meni so optiko odlično zrihtali na AMZS na Dunajski. Je bila težava z enim ekscentrom, ki se ga ni dalo odvit, pa so se potrudili in zadevo rešili. Pa še volan je pred optiko stal rahlo postrani, sedaj pa nič več. Sem bil že na par optikah pri različnih mojstrih, pa so mi na AMZS prvič dosedaj še tlak v pnevmatikah preverili in enako napolnili,da ni bilo odstopanj zaradi tega. Je pa tako, kot je nekdo omenjal. Delal mi je starejši gospod z belimi brki, ki je zadevo res obvladal.

Prej sem bil pri enem na Fužinah, ki ni naredil nič, zaračunal pa vseeno polno.
13.gif