Kafetiera

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.309
113
Že nekaj časa pijem grenko kavo, kar mi seicer ni tako všeč kot sladka, ampak malo je le potrebno gledati na zdravje. Danes je sladkor največji sovražnk. Turška se po moji vednosti pije sladka, vsaj v Bosni ti servirajo turško v džezvi, poleg dobiš majhen fildžan (skodelica) in dve kocki sladkorja. Potem prvo kocko sladkorja namakajo v kavo in jejo, drugo pa se prelije s kavo. Sladka kava je res dobra.
V shoping centru Tiare v Villeseju sem vsak mesec, tako da poznam Bialettijevo trgovino in naslednjič bom za začetek vzel malo kafetiero in skodelice, kasneje pa bomo videli kako mi bo všeč.
višek izobrazbe hvala lepa za dobro voljo in nasvete.
Veretno pa se s kafetiero in penilcem mleka lahko naredi tudi soliden kapučino?

Lep dan še naprej
 

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Vse kave pijem brez ali malo sladkane. Če je preveč sladkano, sploh nima več okusa po kavi.
 
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Že nekaj časa pijem grenko kavo, kar mi seicer ni tako všeč kot sladka, ampak malo je le potrebno gledati na zdravje. Danes je sladkor največji sovražnk. Turška se po moji vednosti pije sladka, vsaj v Bosni ti servirajo turško v džezvi, poleg dobiš majhen fildžan (skodelica) in dve kocki sladkorja. Potem prvo kocko sladkorja namakajo v kavo in jejo, drugo pa se prelije s kavo. Sladka kava je res dobra.
V shoping centru Tiare v Villeseju sem vsak mesec, tako da poznam Bialettijevo trgovino in naslednjič bom za začetek vzel malo kafetiero in skodelice, kasneje pa bomo videli kako mi bo všeč.
višek izobrazbe hvala lepa za dobro voljo in nasvete.
Veretno pa se s kafetiero in penilcem mleka lahko naredi tudi soliden kapučino?

Lep dan še naprej

ja komot s kafetiero in penilcem narediš super kapučino. Lončke za penjenje mlekov maš tud bialetiju, prav tako tudi tiste električne penilce, kot si ga limal kak dan, dva nazaj

kave se ti pa splača še pogledat v kakem desparu, pa tudi VIVO ma kar precej kav na zalogi, če te mikajo drugi okusi, znamke. drugače maš tud mattionija v tem okolišu.
 

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
ksz
Kristus, kaj ste vi vsi komplicirani
smile-1.gif

Stara sem pol stoletja, pila kav vrste oh in sploh, pa nikdar ne delam drame iz tega. Zjutraj dobim svojo dozo in to je to. Jo pa moram dobiti, to je res, pogosto poevzano z migrenami.
Tudi jaz jo pijem iz kafetiere, zjutraj, v službi, nesladkano, brez mleka. Pa po pravici povem, da ne ločim barcafe od ili, ali pa spin....tok o tem.
Kar se pa tiče čiščenja: delala sem kemijski faks, pa nismo toliko komplicirali glede čiščenja, kot se tu komplicira glede pranja kafetiere
cheer.gif
 

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Saj to je tudi problem (ali prednost, kot vzameš) kafetjere, da so si kave zelo podobne, močne in grenke.
 
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
ksz
Kristus, kaj ste vi vsi komplicirani
smile-1.gif

Stara sem pol stoletja, pila kav vrste oh in sploh, pa nikdar ne delam drame iz tega. Zjutraj dobim svojo dozo in to je to. Jo pa moram dobiti, to je res, pogosto poevzano z migrenami.
Tudi jaz jo pijem iz kafetiere, zjutraj, v službi, nesladkano, brez mleka. Pa po pravici povem, da ne ločim barcafe od ili, ali pa spin....tok o tem.
Kar se pa tiče čiščenja: delala sem kemijski faks, pa nismo toliko komplicirali glede čiščenja, kot se tu komplicira glede pranja kafetiere
cheer.gif

poglej iz bedre strani. tam pri mramorju pisariš da si diplomirala iz njegovih del, tle bi pa lahk na kemijskem faksu, magari podiplomskem diplomirala iz čiščenja kafetier. Pol alterja bi prišlo na zagovor.
cool-1.gif
 

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ja no, to je bilo prvo, preden sem poznala Alter
smile-1.gif


Ampak res, včasih smo poznali spoštovanje profesorjev in jaz jih še danes
cool-1.gif
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.309
113
Po prebranem vidim da večina pije grenko kavo. Vam je to všeč, ali pazite na zdravje. Kot sem že napisal, sam spadam med zadnje. Rad imam normalno sladkano, ampak jbg.
smile-1.gif
 

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Prvo in drugo. Ristretto ne rabi nobenega dodatnega sladkorja, espresso tudi pijem brez. Francosko in filter tudi, obe ponavadi z mlekom. Moko s sladkorjem, ker ima "premočan" okus brez.
 

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Vidiš, prav prisilil si me, da se oglasim na tvoj post.
wink-1.gif

Ne zvijem džole zraven kave, ker mi nič ne nuca.
cheer.gif

Tisto sem pisala namesto nekoga drugega, ki je spal v istem apartmaju kot jaz
evil.gif

Mam pa pač ta problem, da mi ne prime
cheer.gif
če je to problem.
Tko je v lajfu
evil.gif
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.309
113
A si menjala Bucota staro za novo? Ne bi rekel da Buco zvija džole.
smile-1.gif
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.309
113
Še eno vprašanje imam za vse, ki uporabljate kafetjero. Namreč, danes sem na enem od hrvaških forumov bral, da naj kafetjere iz aluminija ne bi bile najbolj priporočljive, ker naj bi bil aluminij za telo strupen. Iz tega razloga so baje da tudi prenehali izdelovati aluminijasto posodo. Da je bolj pametno kupiti nerjavno kafetjero. Kaj je sedaj res?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Here we go ...

Aluminij je kovina in kot vsaka kovina v telesu lahko deluje škodljivo. Znane so varne dnevne doze aluminija za uživanje in te so precej višje od tistega kar bi dobil če bi vso hrano pripravljal v alu posodi. Precej več aluminija boš dnevno zaužil preko hrane ali pa preko vode (ja tudi pitna voda vsebuje aluminij). Če govorimo pa o šalci kave pa sploh ni dileme!
tongue-1.gif


Ampak ok četudi predpostavimo da je aluminij strupen se na surovem aluminiju tvori plast aluminijevega oksida, ta plast je dokaj učinkovita zaščita samega jedra pred zunanjimi vplivi. Sam aluminij je namreč neodporen na npr. kisline, medtem ko alu oksid je. Zato se tudi priporoča da se aluminjastih posod ne drgne z žičnato gobico ali kako drugače abrazivnimi sredstvi ker se s tem odstrani plast oksida, ki ščiti lonec. Priporočila niso zaradi zdravja ampak bolj zato ker se drugače uničuje posoda.

Da gremo še naprej, iz začetka te teme sicer piše ampak da še malce bolj obrazložim. Alu kofetier se (znotraj) ne čisti drugače kot splakne z vodo, s tem ne samo da nastane plast alu oksida, zaradi hitrega izparevanja vode nastaja tudi plast vodnega kamna. Vodni kamen torej prekrije celotno površino ki pride v stik z vodo oz. kavo in stika z aluminijem sploh ni. Dalje zaradi vodnega kamna (baje) potekajo tudi kemični procesi ki potem dajo kavi pravi okus.

Glede inoxa ali aluminija, aluminij precej bolje in hitreje prevaja toploto zato se tudi uporablja pri kafetjerah. Inox ima pač drugačne lastnoti in če dlakocepimo "kava ni ista".
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.309
113
Danes sem v Italiji v Bialettijevi trgovini kupil kafetijero za 3 skodelice. Pravkar sem jo testiral in skuhal 3 kave in jih vrgel stran. Sem pa opazil, da ko začne voda v kafetijeri vreti, mi pri navoju, kjer je združen spodnji in zgornji del spušča kapljice vode. To se mi je zgodilo 2x, prvikrat in tretjič. Lahko da sem prvikrat kafetijero premalo zategnil, vendar drugič in tretjič je bila zategnjena sigurno dovolj. In v tretje mi je spet spuščalo kapljice vode. Verjetno to ni normalno, zato sem takoj pomislil, da sem dobil škart robo, ki ne tesni dobro. Prosim za mnenja, kaj lahko storim, oziroma, ali je kafetijera škart?

Lep večer
 

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
od kje tebi ideja da je aluminij nenevaren in da je celo prisoten v zivih bitij? To je edina snov, ki ni naravno prisotna v nobenem živem bitju. Aluminijive soli so zelo nevarne, ker vplivajo na zivcni istem, misice.
Ok, kafetiera ne bo Fadilu pustila nobenih posledic. Ce ti kaplja, poglej ce je gumica lepo ulezana v utor.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.309
113
Citat:
Uporabnik spenstar pravi:
od kje tebi ideja da je aluminij nenevaren in da je celo prisoten v zivih bitij? To je edina snov, ki ni naravno prisotna v nobenem živem bitju. Aluminijive soli so zelo nevarne, ker vplivajo na zivcni istem, misice.
Ok, kafetiera ne bo Fadilu pustila nobenih posledic. Ce ti kaplja, poglej ce je gumica lepo ulezana v utor.

Gumica izgleda da je normalno uležana v utoru. Če bo v prihodnosti še kapljalo, jo bom ob priliki nesel nazaj v Bialetti shop v Villeseju, pa naj tam baba pove, kaj je narobe.
smile-1.gif