Kafetiera

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
+ kava nima zoca
- precej manjša izbira mletih kav, ker mora biti za kafetijero bolj grobo mleta
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
- na koncu odpri pokrov in pomešaj preden natočiš v šalco


zakaj je treba pomešat? Se ne zmeša dobro ko se preliva čez?


Kako pa izgleda dozirnik?
 

slako

Pripravnik
22. okt 2007
208
0
16
vrhnika
Ali kdo ve zakaj mi zadnje čase ne gre vsa voda skozi? Zamenjal sem tesnilo pa še vedno nagaja. Pride ven mogoče slaba polovica imam pa kafatiero za 6 oseb.
 

slako

Pripravnik
22. okt 2007
208
0
16
vrhnika
Kave ni preveč in tudi ni potlačena. Vrsto let uporabljam vedno enako in se mi je too sedaj začelo dogat.
 

ShamRock

Zelenc'
27. avg 2015
1
0
1
Lep pozdrav,

jaz imam z Bialettijem slabe izkušnje. Kafetiero (ne Bialetijevo) uporabljam odkar jo je takrat še moja nova punca, zdaj že moja soproga, prinesla v moje takrat še "samsko" stanovanje, nakar sem jo nekaj časa opazoval, potem pa preizkusil in je od takrat v uporabi dnevno še danes. Vmes sva kot poročno darilo dobila novo kafetiero Bialetti standardne oblike (ki ima zgornjo posodo oglate oblike) in je sicer izgledala veliko bolje kot tastara, a se je po treh uporabah zrahljal in na koncu v celoti odmontiral držaj pokrovčka na vrhu, zaradi česar je potem tam uhajala para, kondenz pa tekel po posodi in na štedilnik. Ker je ta držajček narejen iz slabe plastike, ga tudi ni šlo pritrdit ali dovolj dobro popravit brez večjih naporov, zato sva novo zadevo posravila in je odtlej in do danes dnevno v uporabi stara, ki deluje brez težav.

No pred kakšnima dvema mescema, pa sem sam kupil novo za v službi, kjer imamo v kuhinji indukcijsko ploščo in ker najboljši sosed ponuja Bialettija za indukcijo, sem kupil tega. In mi ni všeč. Je sicer moderne oblike z okroglim zgornjim lončkom, a ima vodilo za držalo pokrovčka zgoraj montirano tako, da čisto vsakič priteče nekaj kavne pare ven steče na štedilnik, pri tem pa je še težko primit držaj, saj je tisto kar steče navzdol po držaju vroče. Kar se indukcije tiče moraš biti zraven in vmes manjšati moč, saj imaš sicer kavo po vsem štedilniku. Enkrat sem sprobal kaj se zgodi, če nastaviš indukcijski štedilnik na ful in pač čakaš, tako kot doma s staro kafetiero na steklokeramiki in rezultat je bil kava na vseh stenah, kuhalniku, posodi, ki je zložena zraven ipd... kar me je stalo 20 minut čiščenja. Prejšnji teden, pa se mi je zgodilo tudi, da se je zamašila luknjica na cevki, po kateri teče kava v zgorno posodo in je najprej začel tuliti varnostni ventil, ko pa sem opazil da je nekaj narobe in posodo odstavil iz kuhalnika, pa je zadeva spustila in mi izstavila nov račun za 20 minut čiščenja celotne kuhinje, saj je kava veselo zapustila posodo, kot takrat, ko sem preizkusil delovanje indukcije na ful...

V primerjavi s "staro" kafetiero, ki jo postavim na štedilnik in lahko grem na stranišče in bo nastala težava šele potem, ko se kava skuha, potem pa se celotna posoda zagreje toliko, da začne kava ponovno vreti v zgornji posodi, zaradi česar gre čez rob in na štedilnik - kar je zelo udobno - je tale nov bialetti z indukcijo prej razočaranje. Med drugim navodila celo pravijo, da je potrebno uporabljati grobo mleto kavo in res je kave v zgornji posodi, potem ko je kuhana, v primerjavi s "staro" kafetiero precej. Skoraj toliko kot če kuhaš klasično turško in pustiš da se preden naliješ malo usede.

Pred nekaj dnevi sem gledal v merkurju druge znamke kafetier in izgledajo boljše kot Bialetti, ročaj je narejen drugače, pa tudi dno mislim da ima manjši del, ki se dotika indukcije in se tako mogoče počasneje greje. Torej če ima kdo izkušnje s temi konkurenčnimi naj deli svoje zgodbe. Meni je sicer žal 25 evrov, ki sem jih namenil za to kafetiero, ki jo zdaj imam in jo bom najverjetneje še nekaj časa poizkusil uporabljati - mogoče na običajnih kuhalnikih, ki niso indukcijski tudi deluje bolje...
 

damirj

Guru
9. maj 2012
5.321
2.423
113
Mi uporabljamo eno starejso inox in dela dobro tako na indukcijski kot prej na steklokeramicni. Edino indukcijske ne smem dati na full pac pa na dve stopnji manj.. In se vedno je prej skuhana kot na steklokeramicni na full.
 
Bialetti imaš takole:
- bialetti original v ita in hudičevo drag
- bialetti narejen v vzhodni europi, okej in cenovno ugodno
- potem pa neka marka, ne spomnim se točno, low cost zadeva od Bialettija, delana v vzhodni EU.

z Bialettijem mamo super izkušnje. Drgač pa lahk kupiš ono električno kafetiero od Bialettija, če nisi najbolj zihr al ti bo navadan delala n aindukciji.

poglej na bialetti.it, sigurno kaj najdeš zase.
 

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Bialetti imaš takole:
- bialetti original v ita in hudičevo drag
- bialetti narejen v vzhodni europi, okej in cenovno ugodno
- potem pa neka marka, ne spomnim se točno, low cost zadeva od Bialettija, delana v vzhodni EU.

z Bialettijem mamo super izkušnje. Drgač pa lahk kupiš ono električno kafetiero od Bialettija, če nisi najbolj zihr al ti bo navadan delala n aindukciji.

poglej na bialetti.it, sigurno kaj najdeš zase.

V trgovino vzameš majhen magnetek. Če se prim lonca potem je lonec primeren za indukcijo...
 

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Kavo s te italijanske "kafetere" ali kako naj bi se to imenovalo, doma res pije kar nekaj Primorcev.

Se pa to potem proti notranjosti hitro neha in že v LJ se najde ljudi, kateri imajo v kredenci postavljeno kafetero, katere se nikoli več ne dotaknejo oz. jo ponujajo drugemu "za test". V upanju, da bo vsaj njemu morda pa le koristila.

Seveda je razlog dejstvo, da je veliko slabši okus tako pripravljene kave. Zakaj to Primorci dalje koristijo. Vse kaže na to, da jim je enostavnost in hitrost prioriteta pred okusom. Argument proti pravi turški kavi, katerega navajajo, je ponavadi "zoc" med zobmi (najbrž ne znajo pravilno počakati, da se kava usede) in redkost. Res se zaradi "zoca" v turško daje več vode, a seveda se da tudi na tak način pripraviti gosto kavo, vendar separacija "zoca" je težja in manj uspešna.

Kava iz kafetere (govorimo za isti tip kave (Barcafe, Lavazza) ima namreč bolj grenak okus iz preprostega razloga - višje temperature. Idealna temperatura "kuhanja kave" je namreč 88 do 95 stopinj . Če se ne motim, je Espresso kava delana z vodo na 90 stopinja, torej znotraj tega "okna".
Medtem ko voda v klasični kafeteri doseže temperaturo med 110 do 120 stopinj - več kot zelo preveč. Morda je kako stopinjo nižja, ko teče skozi zrnje, a velike razlike ni. Dajmo reči 105 stopinj (pa še to verjetno pri idealnih pogojih), kar pa je 10 stopinj nad maksimumom. In ne samo to, ko teče skozi zaradi pritiska temperatura ni konstantna in teči začne že pri 50 stopinjah . tako da ima voda pravzaprav samo kratek trenutek temperaturo "v okviru".
Medtem ko se turška kava odstavi takoj, ko se začne "dvigovati" , kar pa je nekaj pred vretjem. Torej nekaj stopinj pod točko vrelišča. Vemo, da voda zavre pod 100 stopinjami , če nismo ob morju. LJ ima nadmorsko višino cca 300m, kar pomeni, da voda zavre pri cca 99 stopinjah. Ker odstavimo na par stopinj nižji temperaturi, pademo točno v tisti čarobni temperaturni okvir.
Je pa res težava, da pri večina dela nek hibrid med bosansko in turško kavo, saj dozirajo šele, ko voda zavre, s tem pa uničijo okus. Kavo naj bi se po turškem načinu dalo v mrzlo vodo in nato, kot že rečeno, odstavilo ko začne kipeti . nato dodalo še malenkost vode in ponovno pristavilo do kipenja.
Menda pa je še boljši način (ni posebnega, tradicionalnega imena) enostavno odstaviti vodo, ko se med segrevanjem začnejo pojavljati mehurčki. V to vodo dodati kavo in je nič več segrevati.
Tako "kuhano" kavo pustimo kratek čas odstati, da se zrna usedejo na dno in potem z mirno roko in previdno prelijemo v skodelice. S tem tekočino separiramo od "zoca", saj slednji v skodelici uničuje kvaliteto kave (pozabil sem točno, zakaj že).

Če se kafeteri kljub slabšemu okusu ne moremo odpovedati, se da vsaj omiliti njene slabe lastnosti in malo približati pravi kavi s tem, da se ogreva počasi in pri odprtem pokrovu, tako da ne vrže vode skozi. Ob tem je potrebno proces spremljati in še preden se voda v zgornji posodi približa maksimalni gladini, je potrebno kafetero odstaviti z gretja . S tem morda (nisem prepričan) niti ne bi presegli 95 stopinj.
Nekateri kavni freaki tako kafetero položijo iz zavijejo v mokro in mrzlo brisačo, da kafetero ohladijo in s tem posledično prekinejo tok prevroče vode skozi zrna. Ob tem postopku morda celo dobimo okus prave turške kave.
Kot sem do sedaj zasledil pri Primorcih, pa oni naredijo veliko neumnost, saj terajo tisto bogo kafetero vse do trenutka, ko začne "grgrati" ali pa še dlje, s tem pa napitek dokončno uničijo.

Pregrevanje do ali celo nad vreliščem povzroči aromo v kuhinji, vendar ta aroma nam je pravkar ušla iz kave.

Sem pa se o tej tematiki pogovarjal z inženirjem iz Italije, kateri mi je kot njihov best of the best način omenil in priporočil neko neapeljsko kafetero, katera ni tako praktična, zahteva še bolj grobo mleto kavo, saj ima sito večje luknje, AMPAK vode NE PREGREJE:
cheer.gif



Namesto pritiska na račun pregrete vode skozi zrno spusti vodo na račun gravitacije.

ŠE TO: Ko se kupi kavo iz vrečke, jo je po odprtju potrebno takoj neprodušno zapreti. Kava s časom izgublja na kvaliteti, bolj kot je na zraku, hitreje se to dogaja.
Najboljša kava bo tista, katero sproti zmeljemo tik pred uporabo.
 
Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Super napisano.

Bi pa kot primorc, ki pije tako turško in kafetiero dodal, da prijem kafetiero samo zato, ker je bolj močna (po okusu in učinku) od turške.

Glede temperatur vode, bi te popravil. Pri kafetieri sigurno voda ne preseže 100°C, ko gre med zrna kave. To lahko enostavno preveriš tako, da ko je kava skuhana, jo zli v lonček in jo kuhaj naprej, pa boš videl, da ti takoj ne zavre. To pomeni, da voda nima več kot 100°C.
Marsikdo ki kuha na kafetiero ve, da če jo pozabi odstavit, mu čez čas kava v kafetieri zave, nikoli pa ko je skuhana ne vre.

Glede "grgranja" kafeiterie tudi ni napaka. Ampak jo moraš malo še pustiti, ker vsa voda še ni prišla na plano.

Aja, pa kavabar v kateriteri pri pravem primorcu nima kaj delat.
 

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Verjemi, da bi rad potrdil, da imaš prav, s tem pa priznal, da se motim. Ampak za enkrat vztrajam, da voda v trenutku prehajanja skozi zrno ima več kot 100 stopinj.
Vsekakor pa se seveda strinjam, da v zgornji posodi temu ni več primer, saj se ohladi že višje v tistem "lulčku" in potem v samem ohišju. Zgornji del je toplotno vseeno dovolj ločen, čeprav se drži skupaj.
BTW, če si Primorec, v kar ne dvomim
cool-1.gif
, poslušaj Italijana iz posnetka, kaj pravi glede stopinj v kafeteri (Moka). Mislim da znaš italijansko bistveno bolje kot jaz, zato poslušaj na zgornjem posnetku malo naprej od 3:50, kaj pravi makaronar za klasično kafetero (moka). čentodeči do čentoventi. Zdaj pa naj me kokla brcne, če ni to 110 do 120, kot je sicer povsod zapisano.
Če ne bo potrebno pa meriti s tistim laserjem na vsaki točki posebej... :D

In ne, res za samo kvaliteto in okus kave kafetero ni dobro pustiti do grgranja, lahko mi verjameš, da boš pil boljšo kavo, če jo odstaviš in ohladiš še pred grgranjem Saj ni potrebno, da popiješ čisto vso vodo, če jo malenkost več ostane, ni nič narobe.
wink-1.gif
Sicer pa test ni težek:


EDIT: Sranje kafetere torej je, da vsaj po takem postopku, katerega uporabljajo naši Primorci, dobimo "zažgano kavo".
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Kaj pa glede same kave? Kaj po večini pijete?
Jaz kar kakšen barcafe ali kaj podobnegs. Doma pri starših kafetiera, ko sem sam doma, pa turško, v službi ravno tako.
Sem pa letos za praznike svojim najbljižjnim kupil kavo Escobar. Naročil sem jo pri Omarju na Vrhniki osebno in jo šel iskati v pražilnico.
Ko pa probaš tako kavo, sveže spraženo in sveže zmleto....to je pa čisto nekaj drugega kot ta industrijska.
Kot da bi primerjal industrijsko pivo z craft pivom
 

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Kvalitetno kava za katero se ve tip, izvor, je sveže pražena in sveže mleta, ter skuhana na na pravi temperaturi, to je najboljše izmed najboljšega.
Zato ti verjamem, da je čisto nekaj drugega.
cheer.gif
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
ŠE TO: Ko se kupi kavo iz vrečke, jo je po odprtju potrebno takoj neprodušno zapreti. Kava s časom izgublja na kvaliteti, bolj kot je na zraku, hitreje se to dogaja.

Odkar sem videl v neki trgovini v Avstriji, da vso mleto kavo hranijo v zamrzovalniku, to prakticiram tudi sam. Kava veliko dlje ohrani duh in okus. Drugače pa odličen zapis.
467716-post_slo.gif