Jakičeve čelade

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
M70 da smo sli predelvat v M21
confused-1.gif

Kolikor vem smo imeli za svoj čas najsodobnejšo verzijo kalašnikovke, ni šlo samo za kaliber, tudi standardna optika, pa railsi za lasersko vadbeno streljanje ipd.!
grin1.gif

Ne vem koliko tega so predelal ker potem so vojakom kupil tiste plastične igračke!
zmaga.gif

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Seveda so boljši. Dvomim da imajo 55ke še rusi, ampak glede na skoraj 100 tisoč narejenih jih je še veliko. Vprašanje je tudi cena 72 dobiš že za 1-2 miljona USD, vprašanje koliko še stane predelava na nove standarde zaščite in elektronike, 80ke dobiš za 5-6 miljonov USD, moderen tank, še vedno v izdelavi. Vprašanje je koliko smisla ima na Slovenskem terenu tak tank, ko se lahko podobno naredi tudi s starejšim.

Kar se pa čelad tiče pa berem po bolj vojno strokovnih forumih, da te sedanje res niso primerljive z čeladami najnovejših generacij.

Nisem pa noben militarist ali strokovnjak, mi je pa zanimivo branje.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
...
Ja, to pa v našem kupleraju res nekaj pomeni.
hysterical-1.gif

BTW: Jakič se hvali, da bodo čelade plačane v treh obrokih. Hmm, državna revizijska komisija je zaradi podobnega razloga razveljavila razpis za elektronsko cestninjenje:
Citat:
Meni, da naročnik "ne more bremeniti ponudnikov, ki so, glede na trenutne razmere, verjetno tudi sami v situaciji, ko si ne morejo privoščiti financiranja tako kompleksnega projekta in nato čakati na poplačilo deset let".
http://www.finance.si/8343218/Razpis-za-elektronsko-cestninjenje-razveljavljen-Kapsch-izvisel

Za "naše" spet veljajo posebna pravila, ali kaj?

Tule si pozabil, da bi se cestninski sistem dobavil kompleten in nato placeval na obroke, tu pa se bodo, kolikor sem razumel, tudi celade dobavljale postopoma).

Sicer sva OFF; ampak, a se ti z utemeljitvijo razveljavitve strinjaš?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ne 55 vrjetno nimajo več. ampak sem govoril o 72ki. če so jih naši predelali in potem zelo hitro umaknili potem to ni ravno racionalno. bolje dati malo več in to potem uporabljati malo več časa. modernizacija malo modernejše reči pa bi skoraj morala biti cenejša kot mdernizacija zelo stare reči...

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Se strinjam, bila bi bolj logična, imajo še polno M84, pa bi jih tudi treba modernizirat. Teoretično so še vedno vrhunski tanki, ampak da se jih dopolnit.

Glede poslov z SV, mnogokrat nekaj smrdi. Pač niti nisem strokovnjak niti nimam vseh podatkov. Mislim pa da obstajajo inštitucije ki bi morale skrbeti za to. Tudi tole z čeladami je malo čudno, ampak dokler se komu ne dokaže krivda na sodišču je nedolžen. Če je pa standard da imajo čelade rok trajanja, se je pa reba tega držat.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
so jih tudi m84 modernizirali. vendar v bitveno manjši meri kot t55. zato pravim, da bi bilo bolj smiselno kupiti malo "novejše" tanke in jih modernizirati z minimalnim vložkom.

proti čeladam pa nimam nič. pa tudi proti ostalim sfaljenim nakupom je bolj kot ne drobiž. dobro to ni opravičilo...

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.056
6.255
113
blizu močvirne prestolnice
Glede standarda le to, je Hojs lepo povedal, so lepo podaljšali rok trajanja s strani proizvajalca, pa še Jakiča je na laži dobil, češ da bi bile lahko cenejše, kar je tudi logično, lansko leto so dali za tisoč čelad 180 evrov po komadu, sedaj pa za 6000 čelad 160 evrov. Pri taki količini bi morale biti kvečjem 140-150 ,evrov po komadu.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Kar se pa čelad tiče pa berem po bolj vojno strokovnih forumih, da te sedanje res niso primerljive z čeladami najnovejših generacij.

Daš prosim link?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Sistem je bil vgrajen tudi v enega T55. Vem, ker sem bil v vosjki zadolžen ravno za ta tank (šlo je sicer za poveljniški tank 74 OKBM). Imel je tudi aktivni oklep in ostale nadgradnje, ki so jih razvili v Ravnah. Uradni podatkov sicer nimam, a tako naj bi se nadgradilo vse skupaj 30 tankov (po wikipediji).

Sem pa potem v službi precej delal s fotono in tam so imeli pa pod eni nadstreškom M84 (yu varianta T72), ki je bil testni za te zadeve. Z vstopom v nato je bilo konec posla z gadafijem, sadamom in podobnimi, tako da so se s tem nehali ukvarjati.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.761
6.530
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Glede standarda le to, je Hojs lepo povedal, so lepo podaljšali rok trajanja s strani proizvajalca, pa še Jakiča je na laži dobil, češ da bi bile lahko cenejše, kar je tudi logično, lansko leto so dali za tisoč čelad 180 evrov po komadu, sedaj pa za 6000 čelad 160 evrov. Pri taki količini bi morale biti kvečjem 140-150 ,evrov po komadu.
Po tej politični matematiki bi jih tudi Hojs lani z lahkoto dobil za 165-170 po komadu.
grims-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Šlo je za T-55 ker sem se sam že spraševal kaj ima pomen zamenjat motor, komplet oklep in tehniko na tanku ki je skoraj še videl 2. s.v!
grin1.gif

No odgovor je bil nacionalni interes, ker so pač lahko ponucali slovensko industrijo (STO RAVNE, fotona) in naredili precej sodobno izvedbo 50 let starega tanka. Fotona mislim da je opremila komplet optiko tanka in sistem za nadzor streljanja. To slednje se je potem vgrajevalo povsod po svetu v T-72 in klone.

T55 je še vedno dober tank, seveda ob ''manjši'' modernizaciji in pravilni taktični uporabi. Mnogo vojsk po svetu ga še uporablja. Tudi novejši tanki niso neuničljivi.

Ja t-55 je odličen za boj proti plemenom, ki uporabljajo kalašnikovke in sulice. Za ostalo ga je že zdavnaj povozil čas

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Koliko je, čeprav zelo moderniziran, T-55 še dober tank, je stvar (druge) debate. pravo vprašanje se glasi: zakaj se je v obnovo 30 tankov vrglo 52mioEUR in se jih 5 let po prenovi "upokojilo".

Za obnovo(!) 50 let stare tehnologije smo plačali skoraj toliko kot za nove Patrije (po kosu) - ker je obnova t-55 povezana z "našimi" seveda ni problematična, kajne?

to je finančno najbrž res, ampak tanka ne kaže ravno primerjati s kolesnikom

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:

Imaš privatno sporočilo, da ne delamo reklame za druge forume. Drugače je pa tisti forum zanimiv in strokoven, z mnogimi prijaznimi člani.

Daš prosim link?

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

Ja t-55 je odličen za boj proti plemenom, ki uporabljajo kalašnikovke in sulice. Za ostalo ga je že zdavnaj povozil čas

Zakaj tako misliš?

Lej s takimi so proluknjavali abramse. Vsak RB naredi specifično luknjo.
http://aircraft-planet.com/?p=3290

T55 se da solidno modificirat
http://en.wikipedia.org/wiki/File:T-55H,_Partner_2007.jpg

Predsem je pa važna pravilna taktična uporaba, pa se da s takim eliminirat druge moderne tanke. Sploh pa na terenu kot je v Sloveniji. Misliš da cev 100-120mm ni dovolj?

Sem proti temu da se naše vojake pošilja v druge države, če se jih pa že pa naj imajo dobro zaščito in opremo.

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Roko na srce jaz si ne bi upal voziti tanka t-55, tudi če bi znal. Še za kalašnikove puške so nam govorili v slo.vojski kako so baje efektivne do 400 metrov:), pa si ne bi upal jih uporabljati nikoli na taki razdalji, ker zadaneš praktično nič. Se enostavno preveč izpostaviš. Te puške so pomoje bolj za na juriš, prsa na prsa.

Za čelade, pa mislim, da jih še dolgo ne bo, da bi bile dobra zascita proti vojaškemu orozju. Mislim, da ti moč metka prej vrat zlomi.