Jakičeve čelade

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
mislim, da motorja niso menjali. nakar je tank rabil 300 litrov na 100 km. hitrost na terenu ene 30km/h...
bi bilo ceneje kupiti rabljene t 72... ampak to je pa že druga zgodba... aja pa top je bil tudi isti. 105mm...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Top je bil v originalu 100mm, potem so nadgradili v takega da omogoča izstrelit kaj več kot 50let staro strelivo!
grims-1.gif

Motor imam pa v spominu da je bil menjan, lahko da ni bil nisem ziher.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.427
2.781
113
A ni Fotona se pod Jugo delal te sisteme, in sicer za ta tank, ki so ga za JLA delali. T72 oz. neka YU oznaka. M84?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Šlo je za T-55 ker sem se sam že spraševal kaj ima pomen zamenjat motor, komplet oklep in tehniko na tanku ki je skoraj še videl 2. s.v!
grin1.gif

No odgovor je bil nacionalni interes, ker so pač lahko ponucali slovensko industrijo (STO RAVNE, fotona) in naredili precej sodobno izvedbo 50 let starega tanka. Fotona mislim da je opremila komplet optiko tanka in sistem za nadzor streljanja. To slednje se je potem vgrajevalo povsod po svetu v T-72 in klone.

oklep ni bil zamenjan, samo dodan je bil izraelski ERO oz ERA oklep, pa top kopija legendarnega L7

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
aja točno 100mm. 105 so imeli zahodnjaki.
kolikor se spomnim motorja niso menjali in tudi poraba 3x večja kot pri m84 kaže na to, da motor dela pod zelo visoko obremenitvijo - če je menjan je bistveno prešvoh.
za porabo sem 100% da je 300l/100km ker sem bil enkrat na dnevu slovenske vojske in sem gledal zakaj je ta tank tako žejen.

pa mislim, da oklepa niso menjavali ampak so samo še enag čez namontirali. top bi pa lahko dali 105, če smo že v natu...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

najboljše pri obnovi tankov T-55 je to, da so jih nekaj let po (predragi) obnovi vzeli iz uporabe - nacionalni interes.

PS: pa o nakupu vojaške bolnice ROLA-2 se tudi ne govori več; so nabavljali "naši", pa mora pod preprogo...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.479
5.681
113
Fotona je ze v jugi razvijala laserske namerilne sisteme za tanke....fotr prav po spominu nekje na zacetku 80s
Smo bli vodilni na tem podrocju takrat....tko da so nam v turciji takrat na vojaskem sejmu zaplenl razstavni eksponat...kobajagi niso stimal papirji...neuradno je pa nato popokal tehnologijo

recimo dimnik od KELa...toplarne v siski je bil glavna tarca za umerjat sistemre
smile-1.gif

Apollo8 oprosti ker je moscanska toplarna zvisela
tongue-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Meni je nekdo iz Fotone nosil baterije in stisnjen zrak za infra kamero( Fotonino za tanke), s katero smo ponoči opazovali okolico. Javka je pa bila ena gostilna pod Šmarno.
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Meni je nekdo iz Fotone nosil baterije in stisnjen zrak za infra kamero( Fotonino za tanke), s katero smo ponoči "opazovali" divje svinje

.. sem te popravil ker se ne spomniš več dobro!
grin1.gif

Sicer pa ja fotona je bila v yugi hi-tech podjetje, ki se je lahko razvilo zaradi državne podpore v "vojaško tehniko". V 90h letih so nadaljevali te projekte precej neuspešno, so pa s cuzanjem države vseeno uspeli ohranit ime in tudi trg. Bistveno je da je recimo fotona od držav(e) pobrala precej razvojega denarja in je zato lahko uspela. Kar iz nič začet delat neko sodobno vojaško tehniko (tudi čelade) pa enostavno ne gre!

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.479
5.681
113
Mi smo pa kot mulci...v 90s "kradl" odpadne lece (z napako) iz zabojnikov ib
n pol z njimi zgal mravlje in imena v klopce...jih mam se par doma

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Šlo je za T-55 ker sem se sam že spraševal kaj ima pomen zamenjat motor, komplet oklep in tehniko na tanku ki je skoraj še videl 2. s.v!
grin1.gif

No odgovor je bil nacionalni interes, ker so pač lahko ponucali slovensko industrijo (STO RAVNE, fotona) in naredili precej sodobno izvedbo 50 let starega tanka. Fotona mislim da je opremila komplet optiko tanka in sistem za nadzor streljanja. To slednje se je potem vgrajevalo povsod po svetu v T-72 in klone.

T55 je še vedno dober tank, seveda ob ''manjši'' modernizaciji in pravilni taktični uporabi. Mnogo vojsk po svetu ga še uporablja. Tudi novejši tanki niso neuničljivi.

Dober primer uporabe stare tehnike so Prage v zadnjih balkanskih vojnah. V principu protiavionski, pa so bile strah in trepet kot orožje za podporo pehote.

Če pa obstaja rok uporabe čelade se je treba držat predpisov. Verjetno je že napisano z nekim razlogom. Smiselnost slovenske vojskke in učinkovitost je pa druga debata.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Koliko je, čeprav zelo moderniziran, T-55 še dober tank, je stvar (druge) debate. pravo vprašanje se glasi: zakaj se je v obnovo 30 tankov vrglo 52mioEUR in se jih 5 let po prenovi "upokojilo".

Za obnovo(!) 50 let stare tehnologije smo plačali skoraj toliko kot za nove Patrije (po kosu) - ker je obnova t-55 povezana z "našimi" seveda ni problematična, kajne?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ja samo za ta denar bi dobili boljše rabljene. pa laserske merke bi še vedno lahko dali noter...

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Mi tankov ne rabimo, rabimo pa transportno letalo, da nebi plačevali za to drugim....
Namesto tega so si ga omislili politiki...

To je to pr nas...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Denar je šel v domače roke, koliko ga je šlo okoli riti nazaj v drug žep itak ne bomo vedeli.

Se je pa tanke opremljalo v skladu z NATO potrebami. Enako so "naše" kalašnikovke (m70) za potrebe NATOta predelali v klasičen NATO kaliber z dodano optiko.

Orožarski posli pač, ampak ko pridemo do tega pridemo do politike in se nima smisla sedaj ukvarjat s podrobnostmi!
grin1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
To je samo jaklič dal fest zaslužit prijatelju kateri je dobil naročilo, nič drugega ! Prav zanimivo da nihče ne dregne v detajle...supervizor ve več kot so novinarji pripravljeni napisat....

Izbrali so najcenejšga ponudnika. Torej?

Ja, to pa v našem kupleraju res nekaj pomeni.
hysterical-1.gif

BTW: Jakič se hvali, da bodo čelade plačane v treh obrokih. Hmm, državna revizijska komisija je zaradi podobnega razloga razveljavila razpis za elektronsko cestninjenje:
Citat:
Meni, da naročnik "ne more bremeniti ponudnikov, ki so, glede na trenutne razmere, verjetno tudi sami v situaciji, ko si ne morejo privoščiti financiranja tako kompleksnega projekta in nato čakati na poplačilo deset let".
http://www.finance.si/8343218/Razpis-za-elektronsko-cestninjenje-razveljavljen-Kapsch-izvisel

Za "naše" spet veljajo posebna pravila, ali kaj?

Tule si pozabil, da bi se cestninski sistem dobavil kompleten in nato placeval na obroke, tu pa se bodo, kolikor sem razumel, tudi celade dobavljale postopoma).

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ja samo za ta denar bi dobili boljše rabljene. pa laserske merke bi še vedno lahko dali noter...

Bi ti kupil avto iz tujine z neznanim številom km, ali starejšega rabljenega z znanim številom mirovanja. Koliko smisla in denarja je druga debata. Velik del cene novih tankov je elektronika. Primerjava Patrije in tanka čeprav starejše generacije pa ni na mestu. Čisto drugo funkcijo imata.

Kar se pa čelad tiče se pa bunite zakaj smo v NATO in na misijah v tujini. Če je predpisan rok 10 let je treba zamenjat. Koliko stvari plačujemo še za vojsko, pa niti ne pride v vesti.

PS: mislim da se M70 ne da predelat na 5,56 (NATO). je verjetno ceneje in bolj logično kupit M21ali kaj drugega.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ne, avto bi si prej ogledal. tako bi tudi oni malo svoje strokovnjake poslali na izlet.
so pa v sovjetrkih rezervah ziher bili (mogoče so še) boljši tanki kot tisti t 55.