Izolacija vs zrak

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Debelina izolativnega sloja pod streho je debelejša kot na zunanjih stenah. Če imamo na voljo dovolj prostora, je z ekonomsko-tehničnega vidika optimalno vgraditi 40 centimetrov klasične mineralne volne, na primer, z ustrezno kombinacijo različno učinkovitih izolacijskih materialov pa je lahko sloj debel tudi samo 30 centimetrov.

Vir:http://www.deloindom.si/obnove/obnavljamo-hiso-na-streho-vec-izolacije-kot-na-zunanje-stene

Mene pa nekaj zanima zakaj se zgoraj omenja da z različno kombinacijo izolacijskih materialov lahko potem zmanjšamo debelino na 30cm. Ja pa sej izolacija materiala je znana, nevem kako lahko s kombinacijo različnih slojev samoposebi zmanjšaš debelino za isti efekt izolacije? v Čem je trik. Jaz ga ne vidim.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Poraja se mi vprašanje, če v mansardi namesto 40cm mineralne volne, enostavno pustiš luft, kaj se zgodi -poleti oz pozimi. Zrak je boljši izolator kot volna.
rolleyes-1.gif

Nič se ne zgodi, samo klima bo bolj garala in pozimi boš pokuril več drv/olja/elektrike/whatever

Res čudno da folk daje izolacijo na fasade, ko je pa na tisoče kubikov zraka okoli...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz jo bom prodajal (če mi jo sploh uspe dobit)....ne sicer tvoje kubature..a verjetno 8 paketov steklene volne 10 cm debeline po 20 EUR (mislim da je noter malček prek 9 m2).

(salonitke še rabiš?
wink-1.gif
).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik kroja pravi:
Mene pa nekaj zanima zakaj se zgoraj omenja da z različno kombinacijo izolacijskih materialov lahko potem zmanjšamo debelino na 30cm. Ja pa sej izolacija materiala je znana, nevem kako lahko s kombinacijo različnih slojev samoposebi zmanjšaš debelino za isti efekt izolacije? v Čem je trik. Jaz ga ne vidim.

'Štos' je v poletju...kjer je pomembno v kakem času vročina prebije izolacijo. In tu se izolacija kot taka (volna) precej slabo odreže. Zato je tu na mestu uporabiti les ali rečeno po domače..podeskati ostrešje (les ima 10 x boljši fazni zamik od steklene volne).

Za prek zime je izolacije 'hitro' dovolj, problemi se potem pojravljajo poleti.

Tako da...dobra streha ima danes zračni most (da hladiš oz. imaš disatnco od pregretih strešnikov), podeskano ostrešje (zaradi faznega zamika lesa) ter 30 ali več cm izolacije.
Pri taki kombinaciji imaš celo leto ustrezno klimo.

Kot vedno in povsod v življenju..ena stvar nikoli ni dobra (najboljša) na več podorčjih..zato se naredi kombinacijo z namenom združevanja pozitivnih lastnosti materiala.

Zelo dober članek pokojnega Grobovška:

Zaščita pred vročino v mansardi

(primerjaj zadnji stolpec tabele...les iglavcev in steklena volna).

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
aha, to je pa res! kar se tiče različnih slojev "izolacije" in vročina.

Očitno sem že preveč z mislimi v kurilno sezono.

Tole je fajn pregledat.

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
imam še eno vprašanje, pa ne se smejat.

zakaj je recimo parket na dotik toplejši od keramike, če je v prostoru recimo 20 stopinj. Torej imata oba enako temperaturo.

predvidevam če se z roko dotaknem keramike, ki je bolj toplotno prevodna, pač vleče mojo toploto iz moje roke, zato je ta hladen občutek bolj izrazit. Je to to?:)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
Kako pa se obnese talno glede na parket ali ploščice? V sobah bi vseeno imel parkete, se mi zdijo bolj domači in topli za udobje.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Ne smeš imeti "predobrega" parketa. Maksimalno dvoslojni. Tudi vsi materiali niso primerni, ker lahko les enostavno preveč izolira. Danes je itak ponudbe dovolj in ti bodo v vsakem salonu pomagali... Keramika pa ni problematična.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
dvomim da je čisto vseeno, ker imaš potem večji zamik ogrevanja. Če imaš dobro izolirano itd, - passiva, itak se talno odsvetuje..Ker če ti pride kdo na obisk se baj temp v stanovanju zviša za par stopinj in jo s talnim ne zmoreš zregulirat. Če imaš v tleh še večjo akumulacijo je to še večji problem. Vem da so detajli, samo nekaj bo na tem.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Bikovo sranje, oprosti.
Ravno za objekte z zelo malo energetskimi potrebami je primerno nizkotemperaturno ogrevanje. In najbolj logična izvedba nizkotemperaturnega ogrevanja je talno.
Fazni zamik ogrevanja te v tem primeru zanima toliko kot vpliv barjanske megle na spolno življenje rdeče pande na Kitajskem. Nič. Nula. Zero. V pasivni bajti s talnim ogrevanjem NI regulacije in sprememb temperature, cilj je imeti vse na konstanti. Posledično ima v tem primeru Mato prav: vseeno je kaj daš na talno gretje. Ko se sistem na začetku zime energetsko zbalansira, je to to do spomladi, ko ga ugasneš.
Tisto o dvigih temperature ob obiskih so pa buče.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
Pasivne bajte se ogrevajo z zrakom, ravno zaradi tega.

niso buče, pasivno bajto družina ogreje na 20 stopinj če pol ure teka po bajti. Da dobiš obisk, pa vsak malo spije... ne rabiš ogrevanja.
wink-1.gif
(je pa vino dražje)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
problemček, ki ga jaz vidim pri pasivkah je v tem, da so običjano montažne in kot take v pomankanju masive za akumulacijo toplote. Torej se ti lahko zgodi ob obiskih, da se pleg familije nagrbanči še 4 do 5 obiskovalcev in posatne zadušljivo...a to bo na koncu vvsaki sobi (ne gelde na tko kako je zidana)...takrat pač ensotavno odpreš okno na V pa imate svež luft, ter odvajate viška (plus vina se manj stanka
wink-1.gif
).

mmmm si me zrajcal z vinom..sem v nedeljo prvič pil rum....če ne bi vozil bi se ga dobro natankal
wink-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
valjda, zračiš, ampak z vidika pasive, kao ne smeš izgubljat toplote :D da ja ne bomo kaj stran vrgli.