Izbrana kakovost ali kako nategniti slovenskega potrošnika

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Treba je vedet kaj je pekorino, ker potem veš zakaj ga pri nas ne boš dobil. To so siri ki so izredno veliki in ustvarjeni za "zorenje" oz. morajo zoret ker drugače niso ok. Za tak sir gre 500l+ mleka, od neke bovške ovce pa na dan dobiš pod 1l .... ker jasno mleko za sir rabiš sveže je kalkulacija potem taka da bi za en sir rabil par 100+ ovc in takega rejca pri nas ni, sploh pa ne da bi delal en velik kolut sira, ker rabiš še opremo dimenzionirano za tako velikost. Pa potem staranje pa logistika, enostavno ni kalkulacije ker bi kila sira morala stat 100 eur da bi se splačalo. In koneckoncev to itak ni tradicionalno, siri pri nas so majhni oz. lahko rečemo miniaturni in to je tudi potem lokalna posebnost.

Parmezan je isto sranje. Tu sicer bi se dalo pokrit potrebe po mleku, samo zorenje od 1-2 leta pomeni konkretno zorilnico. Pa ker se da domač sir z geografskim poreklom prodat precej drago noben ne bo plačal ekstra cene zorjenega. Za recimo tolminca, tam 3kg hleb, ki ima dober potencial staranja do pol leta se "dobre" primerke prodaja sveže (na planinah) in jih folk potem stara doma če rabi staran pridih. Sam sem že postaral par komadov. Vsekakor po staranju 3kg sira, dobiš po pol leta trdoto/gostoto 2 leti staranega parmezana, ni pa enak po okusu/aromi, ker majhen sir precej več diha kot nek 30kg parmezan in dobiš precej več "arome" ki je iz zunanjosti in ne od notranjosti (kar je načeloma smisel velikih trdih sirov).
Slovenskega pekorina (ali parmezana) ne boš našel, tako je. So pa približki, ki pač niso pekorino ampak so siri iz ovčjega mleka (ali celo mešanega) in je to je bržkone edina skupna lastnost.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Feniks

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.489
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Problem v sloveniji je splošno nizka kultura uživanja kvalitenih sirov. Najbolje prodajani so najcenejši generiki tipa edamec/gauda in ceneni "zorjeni" siri tipa parmezan delani za trgovske znamke, kjer šteje samo cena in količina. Od domačih proizvajalcev lahko iz tega konteksta izvzamemo samo Planiko in pa posamične kmete, ki se ukvarjajo s prodajo butičnih sirov. Dokler pa bomo imeli slovenci za "dober" sir Jošta in podobne generike, ne bo preboja. Dober zgled so nam lahko Italijani in Švicarji (siri Raclette ipd..).
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
Tega ne razumem. Kmet bi imel dve fizični štali? Kako pa bi skril? Če ne drugega, slej ko prej rabiš veterinarja in te bo prijavil, da stvar deluje nelegalno.
Zakaj skril? V" eni "stali krmi živali za prodajo v" drugi "stali pa zase. Vsaj tako trdijo eni. Vse ostalo je po reguli.

So pa eni "eko" kmetje imeli dve kmetiji (eno on eno tast/žena). Na eni so gojili eko govedino na drugi konvencionalno. Pa se je kdaj kakšen bikec prodal kot "eko" a to ni bil. Ali pa zelenjavar kupoval zelenjavo od konvencionalnih pridelovalcev (ponoči ...sem na lastne oči videl in bil zraven leta nazaj) Ampak to je čisti nateg. Vse take natege bi enostavno rešilo vodenje masne bilance. Ampak tega nočejo niti večji igralci. Ker če se vpelje bo problem.
 

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.235
717
113
Če ima kdo čas naj gre v soboto na ljubljansko tržnico in bo videl kako se spravlja v promet "dalmatinsko sadje in zelenjava". Zanimive so cene pridelkov kjer se prodajajo domače mandarine po 6 evrov na akciji za 2 kg. (Bile so tudi po 8 evrov). Vrsta pa ene 20 metrov. Senčniki ali pa dežniki so pa z zagrebškega Dolca. Res nobenega reda pa tudi kontrola je bolj slaba od kje je zelenjava in sadje. Prodajalci (mislim da niso proizvajalci) pa v trenirkah hrvaške nogometne reprezentance.
 

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Slovenskega pekorina (ali parmezana) ne boš našel, tako je. So pa približki, ki pač niso pekorino ampak so siri iz ovčjega mleka (ali celo mešanega) in je to je bržkone edina skupna lastnost.
No, tega sem se bal in pravzaprav pričakoval. Ker bi raje kupil domačega, tudi če je kak evro dražji. Nič, bodo potem razni domači ovčji in kozji samo za pikat ...
 

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
169
41
28
Zakaj skril? V" eni "stali krmi živali za prodajo v" drugi "stali pa zase. Vsaj tako trdijo eni. Vse ostalo je po reguli.

So pa eni "eko" kmetje imeli dve kmetiji (eno on eno tast/žena). Na eni so gojili eko govedino na drugi konvencionalno. Pa se je kdaj kakšen bikec prodal kot "eko" a to ni bil. Ali pa zelenjavar kupoval zelenjavo od konvencionalnih pridelovalcev (ponoči ...sem na lastne oči videl in bil zraven leta nazaj) Ampak to je čisti nateg. Vse take natege bi enostavno rešilo vodenje masne bilance. Ampak tega nočejo niti večji igralci. Ker če se vpelje bo problem.

Predstavniki kmetov hočejo masne bilance. Ne vem pa točno zakaj še niso zaživele. Naj bi kmalu.

Drugače pa se motiš glede domačih pečenic. Jaz kupljenih še nisem dobil tako dobrih, kot so domače od mesarja, ki ve kaj dela. In to samo meso, špeh, sol, česen in poper. Razmerja so važna, tega pa kot kaže ne obvlada vsak. Pa seveda kako je bil pujs krmljen. Samo na žitu ali pa samo na pomijah ne bo nič dobrega, niti zrezek ne. (se pravi sem jaz varen, živim od cukra :evil:)
Predpostavljam, da je isti hec ko gre za sire. Če na mleku plavajo rumeni madeži (preveč koruzne silaže, neuravnotežen obrok, premalo sena) je najbrž težko narediti dobrega padanota.

Drugače pa ja, žalostno kaj se grejo eni kmetje. In s tem mečejo slabo luč na vse ostale. Sem tudi jaz slišal zanimive zgodbice. Od samih kmetov, ki take falote poznajo. Pa veterinarji jih tudi poznajo. Da bi naredili red pa ne.
 

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.604
2.412
113
Pomurje
posnetki društva AETP zmontirani, da se nekatere podrobnosti ne skladajo z notranjostjo njihovega hleva
Bi jim kar verjel.
Po drugi strani me zanima, kako so in bodo uradni organi, ki bi naj skrbeli za našo varnost, odreagirali na dejstvo, da so tuje osebe vstopile na območje reje živali za prehrano, kjer vstop vsakemu načeloma ni dovoljen. Sploh pa ne v obdobju širjenja ptičje gripe. Se to preiskuje, ali bodo zamižali na obe očesi? Torej podobno kot če bi pri prometni nesreči dali pihati samo povzročitelju, oškodovancu pa tega ne bi bilo treba, čeprav mogoče celo kaže znake nezanesljivega vedenja.
Kolikor vem od domačinov je problem večplasten.
Verjetno niso snemali iz tega kvazi društva, ampak je snemal en od "zaposlenih".
Delim naprej babačulababarekla.


Je pa ta kmetija pokregana z veliko ljudmi, domačini iz bližnje okolice tam ne kupujemo nič, zakaj ocenite sami.
Hanzi je precej uganil zakaj.

Verjamem, da tudi krivi niso vsega, bodo inšpekcije že odreagirale, da bo prav.
Ampak pogrom je storjen, poti nazaj več ni.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.604
2.412
113
Pomurje
Drugače pa ja, žalostno kaj se grejo eni kmetje. In s tem mečejo slabo luč na vse ostale. Sem tudi jaz slišal zanimive zgodbice. Od samih kmetov, ki take falote poznajo. Pa veterinarji jih tudi poznajo. Da bi naredili red pa ne.
Kaj pa naj naredi veterinar? Vsak kmet je samsvoj veterinar. K madžarom po zdravila, tam se marsikaj prodaj, kar se pri nas ne sme.
Ko pa zagusti pa kličejo veterinarja. Predvsem pri porodih so domačini specialci. So tele že s traktorjem ven vlekli, pa ni šlo.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.076
113
v lokalni ostariji
Predstavniki kmetov hočejo masne bilance. Ne vem pa točno zakaj še niso zaživele. Naj bi kmalu.

Drugače pa se motiš glede domačih pečenic. Jaz kupljenih še nisem dobil tako dobrih, kot so domače od mesarja, ki ve kaj dela. In to samo meso, špeh, sol, česen in poper. Razmerja so važna, tega pa kot kaže ne obvlada vsak. Pa seveda kako je bil pujs krmljen. Samo na žitu ali pa samo na pomijah ne bo nič dobrega, niti zrezek ne. (se pravi sem jaz varen, živim od cukra :evil:)
Predpostavljam, da je isti hec ko gre za sire. Če na mleku plavajo rumeni madeži (preveč koruzne silaže, neuravnotežen obrok, premalo sena) je najbrž težko narediti dobrega padanota.

Drugače pa ja, žalostno kaj se grejo eni kmetje. In s tem mečejo slabo luč na vse ostale. Sem tudi jaz slišal zanimive zgodbice. Od samih kmetov, ki take falote poznajo. Pa veterinarji jih tudi poznajo. Da bi naredili red pa ne.
Nič se ne motim glede pečenic. Na žalost boš ljudem ki so navajeni pečenic lepe barve kompaktnih itd težko prodal domače, brez barvil, "mesarske soli" (to izredno radi uporabljajo izkušeni mesarji ki predelujejo po kmetijah). Se najdemo eni ki znamo ceniti pravo robo ampak težko. Lepo, da tudi ti prisegas na domačo. Veliko pa jih misli, da je domača enaka kot trgovinska samo kupljena pri kmetu:) seveda so se tudi kmetje prilagodili povpraševanju.

Kar se pa tiče krme je pa ta izredno pomembna veliki kmetje znajo sestaviti dober obrok, tudi s silazo (ki spet mora biti prave kvalitete z dovolj odzema. Težava silaže je bila pri malih kmetij ki niso imeli dovolj odzema in je plesnela, je niso dovolj potlačili ob izvedbi silosa (en imt539 pač tezko kvalitetno potlaci veliko mase)). Včasih je govedo pravilno krmljeno s silazo in suho krmo enako ali celo boljše kot kakšno samo na suhi plesnivi krmi... ni vse črno/belo. V glavnem kmetijstvo je zajebano posel če se greš zares.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.016
3.669
113
Pri mojem sinu ni držalo.
Ga je babica kar nazaj not potisnila
Moral bi veterinarja poklicat :evil:

Pri govedu pač ni isto kot pri ljudeh.

Pri nas smo celo imeli primer, ko je veterinar opravil carski rez, ker tele ni šlo zadaj ven. Zašije kravo dol, seže odzadaj, da bi dal tablete not in ga samo vidiš kako zavije z očmi in se zdere... štrike... Ostali prisotni so seveda mislili, da se zajebava in so se smejali, kar ga je malce vznejevoljilo. No epilog je bil, bila sta dvojčka.
 

B81

22. jul 2007
37.652
10.948
113
back to topic malo offtopic, dobim kurjo kožo ko slišim da nekdo nima časa ko krava pometava, pri večini primerov se kmetom mudi, da se ne bi blo treba kje slučajno ponoči vstat...odkar pomnim je na leto prišlo po 5-10 tamalih na svet pa nikoli ni bilo primera "da ne bi šlo"...res pa da se je ponoči hodilo gledat in zbudit soseda da smo bli trije, takrat še brez onih vilic, kamor štrike navežeš...imeli smo samo 2 carska reza.
Nekateri pa norijo in na silo ven vlečejo...butli, če krava ne pomaga, ne bo nič.
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.016
3.669
113
Ne gre to na silo, delaš samo škodo. Dostikrat je veliko bolje, če pustiš, da sama naredi kolikor le lahko in potem pomagaš po potrebi. Imam tudi kamero v porodnišnici, da sredi zime ponoči ne hodim ven prej, kot je potrebno.
Pri nas jih sicer pride na svet približno 30 in so že bili primeri, da ni šlo. Enkrat smo zraven veterinarja spravili tele do kolkov, naprej pa nikakor. 8 konkretnih za vleči, potrgali vse štrike, vrteli tele, nič. Na koncu je moral dati inekcijo telici, tele se je že prej zadušilo. Tega je sicer že kako desetletje nazaj. Tisto je bil verjetno najhujši primer, kar smo ga imeli. Večinoma bolj ali manj padajo sami iz krav, ker so razmeroma razgibane, saj še zmeraj pasemo poleti.
 
  • Žalosti me
  • Všeč mi je
Reactions: aljoman in Hanzi