inox mojstri

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
KSZ in morda že izpeto, a še moj vidik.
Razumem: premalo vas je, dela imate vrh glave in zakaj bi računali 1, če lahko 2 ali 3 ali 5 in bo dela še vedno preveč, drži? Najbolje je še to, da se vmes najdejo taki loleki, da še vse posvinjajo, ne le naredijo, potem pa vseeno računajo 5, zraven so pa ljudje še srečni, da so jih sploh dobili, ker jih drugače ni možno dobiti.

No, sedaj pa nazaj k temi: v zadnjem času sem imel žal spet priložnost iskat obrtnike, itd.. Pa začnimo: sestavljanje pohištva: tip od Alplesa zamudil 10 minut, s tem da je pol ure pred dogovorjeno uro poklical in se opravičil. Dogovorjeno je naredil odlično, čeprav je kar precej trajalo. Dobil je kosilo, žal je mrknil preden sem mu stisnil še kakšen EUR v roko, čeprav je bilo vse že plačano. Ocena: čista desetka.
Potem gremo k Svei: pride monter z enodnevno zamudo, seveda prej nič klical, sem moral jaz klicat. Začne nekaj sestavljat, ugotovi, da nekaj ne štima, pobere orodje in gre. Zakon, a ne? Odličen poslovni odnos. Pride naslednji monter točno, dela cel dan in potem še naslednji dan (čeprav je bilo dogovorjeno, da bo v enem dnevu). Nimam pripomb, razen zamude in pa seveda še nekaj ni šlo skupaj, tako da še sedaj čakam na ene kose. Računal 25 EUR za montažo dodatnih stvari, dobil 40 EUR. Vse ostalo bilo že plačano.
Na črno poklical vodovodarja, da mi priklopi določeno stvar: ni hotel obljubit, ker ni vedel, če bo lahko. Je rekel le, da naj ga pokličem določen dan in če bo šlo, se bo oglasil. Se je, in to ob dogovorjeni uri. Pošlihtal stvari kot je treba, se ubadal s tem eno uro, računal 20 EUR, odšel s 30 EUR, vsi zadovoljni. Zraven povedal zgodbico, da je bil ravno pri stranki, h kateri je en vodovodar prišel EN MESEC prej, razpakiral stvari, rekel, da pride čez urco nazaj in ga ni bilo več. Na klicih, ja pridem, takoj, čez urco, itd... In tako en mesec. No, je potem on to zrihtal.
Na črno tip vgradil banjo skupaj s poličko, delal dve nedelji cel dan in potem še en popoldan med tednom. Zadovoljen, kasiral 200 EUR, odšel z 220 EUR in seveda vsakič s kosilom. Vsi zadovoljni.

Naslednje: imam 3 drsna vrata brez vratnih kril. Za tri ušiva vratna krila (navaden les, ČISTO NIČ POSEBNEGA), VSE okovje, ogrodje, itd. je že vgrajeno, torej LE vratna krila, mi je tip upal izstavit predračun 1500 EUR in to s POPUSTOM
stupid-1.gif
. No, ker se mi je le zdelo ''malce'' preveč, sem se obrnil malce naokrog in našel renomiranega mizarja, ki mi bo zrihtal stvar za cca. 600 EUR.

Hotel vgradit tempomat v svojo kanto: tip mi ponuja za 150 EUR na črno. Slučajno jaz preverim še na pooblaščenem servisu, kjer me stane z računom 140 EUR.
confused-1.gif

Menjava kompleta gum: bližnji vulkanizerski servis mrtvo-hladno računa 34 ali 38 EUR, a ni to stalo še v tolarjih 5k SIT? No, vulkanizerski servis oddaljen 7 km z računom računa 24 EUR.
confused-1.gif
A je to normalna razlika ali morda smrdi na...?

Torej, še enkrat. Vsekakor imate vso pravico zahtevat 500 EUR za uro dela in žal (za nas stranke) jo boste verjetno tudi dobili, ker vas je premalo. Ampak oprostite, precej vaših soobrtnikov je takih nategunov, lenuhov, itd. da si tudi 10 EUR na uro ne zaslužijo. Imajo srečo, da situacija na trgu dela v njihov prid, sicer bi vsi pocrkali verjetno. Kot je pa razvidno iz mojih vrstic zgoraj, pa obstajajo dejansko obrtniki, ki so vredni tega imena, škoda le, ker so tako redki. Hvala bogu, sem več ali manj zaključil z deli (upam da, za čimveč let), vsekakor pa upam, da bom imel v prihodnje še opravka z dobrimi obrtniki (če že bom moral imeti). Definitivno so pa zgoraj omenjeni dobri obrtniki dobili v meni eno referenco, ki ga bo omenila pri vseh znancih, itd... Seveda vemo kako bo tudi obratno.

In se strinjam z vsemi, ki trdijo za pošteno delo pošteno plačilo. Ne pa za zamujanje in pocasto opravljeno delo kraljevsko plačilo. In dokler vam za pošteno delo uspeva dobiti kraljevsko plačilo pač uživajte. Nisem vam fovš, upam pa, da vas bo morda ob pogledu (ne na softija očitno, ker si on pripravlja kraljevsko rezidenco
grin1.gif

Aja, pa še opomin na običajno prakso obrtnikov: pride v kakšno boljšo bajto ali stanovanje in cena je + 100%. A to vas v vaši zbornici naučijo ali kako? A je npr. vgradit kopalno kad v luksuznem stanovanju težje kot v navadnem stanovanju? Namreč zaračunate že več. Vsa čast izjemam.

Morda je bilo tole malce nestrukturirano zapisano, ampak upam, da ste dojeli bistvo.
Hebat ga, ko ne bo več možno hladit riti v klimatiziranih prostorih in premetavat brezvezne kupe papirja, bomo pa zagrabili za dejansko delo in se vozili s SUV-i, a ne? Saj vem, če se fizično ne oznojiš, potem to ni delo, a ne?
grims-1.gif

Sam (za razliko od večine vas, za katere je edino delo fizično delo) spoštujem vsako delo. Od čistilke, do predsednika republike. In sem takoj za pošteno plačilo za pošteno delo. Ampak vsaj polovica mojih izkušenj z obrtniki je žal izrazito negativna. Se mi pa zdi, da je že cifra nekaj na to temo pisal (vgradnja varovalk ali kaj že). In dokler se bodo ovce pustile strič, bodo taki nateguni lepo živeli. Če bi bilo več softičev, mene in ciframoža, potem bi že spustili cene, že zato, da bi preživeli.
tongue-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.611
713
113
KSZ:

Vse kar ste napisali bi lahko strnili v dva stavka:

1) Cena je odraz razmerja povpraševanje proti ponudbi.
2) Neumne ovce je lahko striči.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
še en stavek.

obleka dela človrka.

softi dela rezidenco in tmeu primeren je odnos. vse cene narastejo, ko se najdemo pre dobjektom.

glede zamujanja. včeraj bi moral nekdo priti an reklamacijo. se je sam najavil za čas med 16-17. sem potrdil, naslednji dna, včeraj, pa mi je hodilo anrobe ko sam hudič. ob 18-tih ga še ni bilo in 15 minut pozneje smo šli po opravkih. ob 18:45 model kliče, d aje mal zamudu, če lahko pride.

kupil sem eno dražjih kuhinj in skupaj z veliko metri je cena ogromna. monter bi v drugo (seveda so narobe pripeljali in ni bilo v prvo konec) moral priti ob osmih. vzel sem dan dopusta, zato, da je monter prišel ob dveh popoldne. delal je do 23. v tretje je jamral, d aje anzadnje delal pozno v noč.

mtl.

ne glede na to, a delaš rezidenco ali abrako, si si nekje nekaj odtrgal. sam imam kar imam, ker delam, ker se odpovedujem marsičemu. izvjalcem rad rečem, da če bi delal z denarjem kot si oni predstavljajo (gled ena rast cen, kvaliteto dela) ne bi imel garaže. in da 'grad' ni plod razmetavanja denarja. za to sem še premlad.

izvajalec za ograjo se še išče. ata so baje našli enega, ki bo naredil kose, po ubijalskih cenah, potem zvaril skupaj in bo baje vseeno vsaj 500€ ceneje od konkurenčnih, ki 2 metra ročaja na dveh stebrih računajo 500€.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz sem šel tudi zadnjič v diskont, kupil šteko piva in smo jo spili s prijatelji doma. Prišlo me je 4x ceneje kot v bifeju. Noro ! Prevaranti ! Grebatorji !

Skratka fantje, nekaj drugega je če nekaj doma naredite sami po šihtu, ali pa če date nekomu da vam naredi, če vam še ni jasno.

Je pa veliko slabih obrtnikov - če sploh imajo obrt, je pa tudi veliko dobrih. Prav tako je tudi veliko nesposobnežev po pisarnah - kar spremljajmo malce medije kaj vse zafrknejo, je pa tudi veliko dobrih, samo dobri verjetno ne tolerirajo nizke plače in jamrajo čez cene, ampak gredo na svoje ali zahtevajo kar jim gre za svoje dobro opravljeno delo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pm je odposlan. izvajalec še ni izbran. ata so na dopustu, cifro pa so nekam dali, kjer jo bog ne najde. in pol on ***** čez mamo, kako zalaga stvari.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Da še jaz dodam nekaj na temo obrtnikov....
Doma imamo podjetje, obrt, ukvarjamo se tudi s predelavo nerjaveče pločevine, vendar ne s "šlosarijo". Iz lastnih izkušenj ti povem, da predelava nerjaveče pločevine niti približno ni predelava črne pločevine, pa lahko rečeš kar hočeš. RF zahteva drugačne postopke in drugačen pristop, kar posledično pomeni več časa in denarja za isti izdelek, kot recimo iz črne pločevine. Če želiš ograjo iz RFa, jo boš plačal drago, vendar jo boš imel in boš ponosen nanjo (sosedje ti bodo verjetno pa zavidali).
Če ti ponos in zavidanje sosedov ne odtehta cene ograje iz RFa, si naroči ograjo iz črne pločevine in jo vsakih nekaj let prebarvaj. Drugače pa ne jamraj na forumu čez obrtnike, ker očitno nisi sam še čisto nič probal, ampak znaš (kot večina mlajših nabavnikov iz slovenskih podjetij) samo nabijati, kako je cena visoka in da izdelek ne prenese take cene!

Pa še nekaj - vsi delamo zato, da preživimo, imamo nekaj od tega, lahko napredujemo (tudi v privat življenju), ne pa da bomo celo življenje jedli suh kruh in si vsakih nekaj let kupili nove hlače in le-te ponosili do konca...

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
če to leti name, spoštovani Chimay, si malce brcnil mimo. Ne poznava se in verjetno sem skoraj enkrat starejši od tebe, pa tudi sprobal sem določene stvari za katere marsikdo še slišal ni. 'Nabavništvo' in prodaja (še iz časov ko so bili to trgovski potniki, danes so itak vsi prodajni managerji) in podobni kravatarji pri meni niso zelo visoko rangirani. Nekaj malega (poudarjam malega) vem o obdelavi in cenah nerjavnega jekla - moj dober prijatelj se ukvarja s tem, tudi nekaj izdelkov premorem, tako da, lahko neskromno rečem da nisem ravno nepopisan list papirja.

Sem pa, priznam, eden tistih debeluhov ki samo sedijo v pisarni in nič ne delajo, razen da skačejo od veselja če se 'majstr' javi na telefon. Pač se mi ne da več polagat tlakovcev, opaža, mešat betona, menjat pip in podobnih zadev - po 20-ih letih se počasi naveličaš, pa še križ me daje, ja starost.
Ampak to pa še zaregistriram če mi izvajalec (pri rabatu ki ga ima) hoče prodati izdelek ali vgrajen materjal po višji ceni kot je v maloprodaji (pa če pozabimo razliko v stopnji DDV). Ja, tudi taki se najdejo.

pa lep dan

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zanimivo, da eni želijo za ograjo 3600, eni 2400 in potem pride štajerc in nardi za 1400.

to je podobno kot cene alpskega mleka ljubljanskih mlekaren v sparu, mercu, tušu.

me pa veseli, da s eje najdel nekdo, ki bo naredil, ne poceni, ampak naredil za ceno, ki en bo ubila, to kar se pričakuje. in če bo naredil kot je dogovorjeno, bo delal še nekaj metrov pri meni in še mnogo pri drugih.

da se vrnem nazaj.
ko so anredili notrnajo, semr ekel za zunanjo. pa so rekli da z veseljem. ko smo se pregovarjali okoli tega kaj so naredili in kako bom plačal, sem videl, da je mal slabe volje in sme plačal, kar so iskali. vprašal sem, ali bodo delali balkon, so rekli da ja. in potem sme dva meseca klicaril, pa se niso oglasili. vedel sem zakaj, a sem hotel slišati. no potem pa mesec dni nisem klical, zadnjič pa ga dobim na telefon. ograjo ne bi delal, ker ni bil zadovoljen s plačilom. zadovoljen pa ni bil, ker je na hitro nameril 12 metrov ograje, potem je je bilo pa 9. čudno, da ni anhitro dal previsoke cene. in ali sem jaz kriv, ker sem rekel, d aza 12m je cena sprejemljiva, za 9 pa nikakor ne.

temu ejst rečem [censored]. tip je bil jezen od začetka a brez jajc, da prizna. in na koncu misli, da je mene nategoval, ker se ni oglasil. nategnil je sebe, ke rpri drugih bi lahko dleal, tak odnos pa žal ne morem priporočiti.

in ja, če bi plačal vse, spet ne bi delal, ker bi vedel, da vem, da me je nategnil in bi se bal kako ga bom jaz nategnil pri naslednjem poslu.
in še to. prijatelj gre v gradnjo. kljub nasvetom in opozorilom se bo nategnil, ker ga bodo nategnili super obrtniki. prvi ga bo še ta teden.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
KSZ

Da še jaz dodam nekaj na temo obrtnikov....
Doma imamo podjetje, obrt, ukvarjamo se tudi s predelavo nerjaveče pločevine, vendar ne s "šlosarijo". Iz lastnih izkušenj ti povem, da predelava nerjaveče pločevine niti približno ni predelava črne pločevine, pa lahko rečeš kar hočeš. RF zahteva drugačne postopke in drugačen pristop, kar posledično pomeni več časa in denarja za isti izdelek, kot recimo iz črne pločevine. Če želiš ograjo iz RFa, jo boš plačal drago, vendar jo boš imel in boš ponosen nanjo (sosedje ti bodo verjetno pa zavidali).
Če ti ponos in zavidanje sosedov ne odtehta cene ograje iz RFa, si naroči ograjo iz črne pločevine in jo vsakih nekaj let prebarvaj. Drugače pa ne jamraj na forumu čez obrtnike, ker očitno nisi sam še čisto nič probal, ampak znaš (kot večina mlajših nabavnikov iz slovenskih podjetij) samo nabijati, kako je cena visoka in da izdelek ne prenese take cene!

Pa še nekaj - vsi delamo zato, da preživimo, imamo nekaj od tega, lahko napredujemo (tudi v privat življenju), ne pa da bomo celo življenje jedli suh kruh in si vsakih nekaj let kupili nove hlače in le-te ponosili do konca...

A ponos in zavidanje sosedov je razlog za visoko ceno rostfrej ograje?!?!
hysterical-1.gif
Tipičen slovenski obrtnik, torej.

P.S. Silno rad bi spoznal človeka, ki je sposoben nekomu zavidati par kg rostfreja! Pa tistega tudi, ki je ponosen na svojo ograjo! Kje taki živijo?!? V umobolnici?
sprasujem se.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
taki so okoli nas.

ko sem rekel, da bi imel top klaso stikal so mi rekli..to daj v dnevno, kuhinjo, predsobo, ne dajat v zgornje spalnice, itak noben ne bo videl.

ko sem hotel boljši sanitarno kermaiko so rekli to daj v spodnjo kopalnico, kamor bodo gostje hodili, gor daj to cenejšo.

da ne govorimo o tem, da naj dam prvo klaso parketa spodaj, kjer bodo gostje videli, zgoraj pa če že, samo na vidne dele. pod posteljo in omare drugo ali tretjo.

in potem sem razlagal, da stikala hočem taka, ker so meni všeč. da si ne želim celo življenje ponoči hoditi štuk nižje na boljšo školjko. in da mislim, da ne bom imel pohištvo skoz na istem mestu, še manj pa se želim kregat z izvajalcem kje je kater parket.

taki so okoli nas.

sam je en problem.
sosedje niso ravno revni in mi nimajo kaj zavidati. verjetno so danes bogatejši od mene. upam, da bom jutri imel toliko kot oni.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

@lemar - ni letelo nate, samo zadnji si bil in sem odgovoril nate...(zato kratica KSZ na začetku posta). To, da sem med mlajšimi uporabniki foruma ne bom zanikal, imam pa že nekaj izkušenj z nabavniki in prodajniki.

@ziggy - ni "ponos" in zavidanje sosedov razlog za višjo ceno RF ograje - razlog za to je, kot sem že rekel (in so povedali tudi ostali), specifika postopkov obdelave ter cena samega materiala, kateri se je v zadnjem času (kot vse surovine) zelo podražil. "ponos" na ograjo in zavidanje sosedov zna biti ponekod stranski "produkt" RF ograje...

@all- se opravičujem, če sem koga užalil z mojim postom. Ni letelo direktno na kogarkoli (niti ne nate, softi), ampak mi je pa zavrelo, ko sem bral, kako ste vsi šimfali obrtnike in njihovo delo, češ, zaslužim lahko samo jaz, ostali lahko pa delajo zastonj in crknejo!
Kar se pa tiče različnih cen pri različnih izvajalcih - hvalabogu za svobodno konkurenco in svobodno voljo za odločanje pri izbiri ponudnika.

Pa brez zamere prosim...

Aja, pa še to...hvala za zbijanje zvezdic, komurkoli sem že stopil na žulj
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zvezde ti nisem kaltil, ti pa še enkrat pšovem.

če je amortizacijska doba fleksa 5 let, ne ciljat, da se odplača pri dveh strankah.

ker če je amortizacijska doba lulčka 50 let, verjetno ne boš vesel, če ti ga druga fafačica v življenju odgrizne.

upam, da sem povedal dovolj razumljivo.

in izbira fafačic je prosta na trgu. sam kako račlunajo amortizacijo pa nikoli ne izveš.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Razburjanje je bilo predvsem čez nečloveških zneskov, ki jih postavi večina obrtnikov. Očitno bi radi v parih letih zaslužili dovolj za upokojitev.
Ko sem jaz delal ograjo se je izkazalo, da je ceneje, če kupim malo fleksarico, varilni trafo, elektorde inn ostale malenkosti in naredim sam za 20% cene, ki mi jo je postavil "mojster" pa še orodje mi na koncu ostane. A je to normalno? Isto se je zgodilo z večino gradbenih podvigov okoli mojega doma.
Rostfrej pa tudi ni nek bavbav, niti obdelava, niti nabavna cena ne odtehtata. Je pač "in" , vsi bi ga radi imeli in cene grejo v nebo...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Seveda ko so zavohal kako na "izi" služijo
Tisti gradbinci ki niso "ekonomisti" zaslužijo pod 500 evrov na mesec, delajo pa ko črne živine ne glede na vremenske razmere.
Dvomim da bi ekonomisti za en mesec zamenjali službo za gradbeno, pa čeprav bi dobili "ekonomsko" plačo....

Pa ne mi o "šolanju" ... ker sem ravno nekje vmes med grabenikom in ekonomistom "ostal"

Sicer pa zgoraj se rola baner za zasluæek 80 E na uro
tongue-1.gif
Toliko jih gradbenik dobi na teden (60 ur)

Nazadnje urejeno: