inox mojstri

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
hanzi težko je soditi človeka po postih, sploh če ga poznaš:)

ti en zamerim, vsak ga kdaj mimo pihne. kako se švica na hiši vem zelo dobro. gled ekeramičarja pa ti povem, da sem imel vrhunskega za 3500 po kvadratu. ni poceni, ni drago. ampak je človek lepo rekel.tri emsece me ni..pridem, en mesec naredim vse in pol meni. februarja ga kličem za balkon..knec aprila, začetek maja. in to je to. ne pa inox. pa bi to, pa bi ono, pa roke zamujajo, denarja hočjo pa k zlatarji. naj delajo komur hočjo. glede na to kako delajo, dolgo ne bodo.

še vedno pa iščem dobrega mojstra, ki bo naredil za normalnop ceno in v roku.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
ne-ne-1.gif

Kupec naj bi bil kralj, ti imaš pa izvrženo mišljenje o obrtniških storitvah in njihovi vrednosti.
Le zakaj siliš v nesrečo, ko pa sam vidiš, kako te odirajo?

Prav radi in precej delamo v okolici Ljubljane, ker se tam intenzivno gradi. Takih strank, kot si ti, se vsi bojimo, ker bo slej ko prej nastal problem. Nikoli ne vzamem denarja vnaprej, čeprav me prijatelji opozarjajo, vendar se nimam za kupleraj!
Običajno se dogovorimo o obliki ograje, naredim risbo izvedbe v merilu in jo popravljam, dokler stranka ni zadovoljna, sledi kalkulacija - cena celotne ograje. Ker na tekoči meter se pri individualnih hišah ne da pogovarjati. Vsak vogal, krivina, zaključek, ... je komplikacija, ki porabi za izvedbo svoj čas in je v klasičnem dolžinskem metru ograje ni. Do tu je za stranko zastonj.
Potem je izdelava in postavitev ograje, obračun, kot je bil dogovor. Če so dodatna dela, se jih pač prikaže in obračuna, običajno oz. z normalnimi strankami ni problemov. Bistvo je, da so na koncu vsi zadovoljni : stranka in jaz.
Pri tvojem koleričnem načinu razmišljanja bo pa (po izkušnjah) najverjetneje postal problem čisto na koncu, pri obračunu, ko te bo zabolel žep, čeprav si vnaprej vedel za ceno.
Naša delavnica ni do danes še nikoli doživela pripombe na kvaliteto izdelave, tu in tam pa se najde tudi takle primer in hvalabogu, jih ni veliko. Ker bolijo!
Razpisal sem se
write.gif
in to je tudi konec te teme, vsaj zame.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Sem malo prebral kako opravljas(-te) storitve. Super, zrises, naredis kalkulacijo in se dogovoris s stranko za posel. Da mi pa pol zacnes morit kako si za vsak [censored] porabil se tisto in tisto pa kaj me boli [censored], ce si se zakalkuliral to ni moj problem in ti nimam placevati se za vsako tvojo tezavo pri delu.

Ko se jaz dogovorim za posel in recem stane x, nimam pol kaj tezit stranki ja veste je imela luna cuden polozaj pa ne vem kaj vse je se vplivalo na moje delo in sem ga opravil z veliko vec napora kot sem na zacetku pricakoval in vam bom zaracunal x+y.

In o tem mislim da softi govori, obrtniki mislite da se lahko zmisljujete. Kaj me briga, ce si se zajebal to ni moj problem. Al daj na zacetku tolk visjo ceno pa odiraj stranke (kar je vprasanje ce ze ne pocnete) al pa ne seri pol z raznimi bedarijami pa da mi zaracunas vsak drek, ki je kao neplanirano povzrocil vec dela. Folk raj sprejme visji predracun pa ga pol preseneti z 10% nizjo ceno ne pa da ga pol usekas se dodatno zarad nevem cesa ze. In ja, koristim obrtnike in jih placujem brez pripomb in sikanja, sam se pogovarjam z njimi preden zacnejo in takrat hocem vedeti vse. Placati pa ne mislim vec kot je na predracunu.

LP

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sem napisla roman. pa sem ga zbrisal.

vi probate nategnt, pol pa pravte, da bolijo denarnice. in to so tako tipični primeri.

podobno je ko gradiš hišo na štuk, pa dobiš predračun..se zmeniš, vse ok, pol pa opaziš, da stopnic pa ne delajo. zakaj ne, ker jih ni v predračunu. čeprav ne vem kako greš gor, če ni šteng.

ali pa fasada, kjer naročiš z vsem, pol pa se dodatno zaračuna oder, vogalniki, vgradnja polic, pač kar se da.

ali pa ograja. kjer se vidi situacija, se pomeri, se zmeni, pol pa se ugotovi, da je montaža zajebana ker je na višini. al pa ker je treba podaljšek potegnt, ali pa ker se ne da dvignt na roke, ker rabiš vitel, dvigalo.

take jaz najraje počakam do predračuna oz obračuna po zaključenih delih, pol pa steram v tri pm, da ne vedo kje so doma. drži se predračuna, ne nabijaj novih, očitnih postavk in ne me jebat, ker jebem ali jaz, ali jebanja ni.

če si se spoznal v zgornjih opisih, potem sva zaključila, če se nisi, maš 24 metrov ograje, enostavne, za normalen denar za narest. rok je za eno mesec, za drugo do konca poletja.

Nazadnje urejeno:

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
A ti veš, kaj so "dodatna dela"? To so dela, ki jih stranka naknadno naroči : "Ko ste že ravno pri hiši : pa mali nadstrešek tam, pa obešalniki za bicikle tu, pa sončne kolektorje bi tam gor obesili ... ko ste že tukaj".
Saj je jasno, nekaj od tega se šenka, vse pa največkrat pač ne. Niti jaz niti stranka ne moreva zatajiti, da so to dodatna dela. Kake probleme imam pa z izvedbo dogovorjenega posla, je pa čisto moj problem !
Res ne vem, kake izvajalce najemate pri svojih delih, da si delate take strahove. Ko sem se jaz učil življenja in dela, je obstajal izrek : moška beseda. Če se greš zaresen posel, je to še vedno sveto. Če se pa greš muho enodnevnico, je pa to vajin scenarij, zgoraj. To se je prekrasno videlo v 90. letih.

In : Ne, ne zanima me !

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kar ne morem verjeti, da te ne zanima 30 metrov ograje. in to te toliko ne zanima, da še pogledat ne prideš.

tko na uč. bojiš se, d abi te nategnil, ker se ne bi pustil nategnit.

oteh nadrsteških, kolesih in jajcih pa ne klobasaj. to niso dodatna dela, ampak 'dodatni projekti', ki jih sigurno ne šenkaš, ker vi ne šenkate matice, kaj šele nosilec za kolesa.

vaša dodatna dela so v stilu. ja gospa je blo treba poštemat, še bolje. da bi ograjo pritrdili smo rabili po dve luknji več od pričakovanega. ali pa. tukaj je bil pa res problem ograjo dosdatvit na mesto. si nismo predstavljal da bo tok zajeban.

in pol gredo tarife 100 * x, odvisno od smotanosti stranke.

če slučajno nisi tega tipa, pol nisi podjetnik, obrtnik. edina šola, ki obrtnika odvadi tega 'guženje' je delo za veliko firmo, ali tujina.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik softi pravi:

edina šola, ki obrtnika odvadi tega 'guženje' je delo za veliko firmo, ali tujina.

Točno o tem ti že ves čas govorim in to je tudi edina tvoja misel, v kateri se oba strinjava.
Da imaš pa take slabe izkušnje z obrtniki, bo pa najverjetneje krivo to, da krčevito in na vsak način iščeš najcenejšega izvajalca.
Najcenejša so pa samo jajca !
In tu pride tvoj podcenjevalni karakter do izraza. Ne moreš narediti kvalitetno in poceni. Če si visoko izobražen, (sploh v tehničnem poklicu), ti mora biti to kristalno jasno, ali pa je tvoje šolanje zanič.

Vidiš, toliko je vreden strokovni delavec ! 15 - 20 E-jev na uro, odvisno od dela. Fušar, ki ne plačuje državi, kar je njenega, pa ravno kolikor dobi ! In ker je fušar, je tudi njegov izdelek takšen.
Ampak - važno je, da je najcenejše
grims-1.gif
!

(Mislim, da bi se tudi stranke morale iti v Nemčijo učit, ne samo mi ! Državna uprava pa v prvi vrsti ! )

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
spet si se zmotil. daleč od tega da iščem najceneše. iščem kvaliteto. in če imam dve kvalitetni izvedbi izberem cenejšo.

vodovodar je imel dva keramičarja. 2500, pa 3500 po metru. sem vzel 3500 brez pomisleka. sam problem je, ker mnogi svoje delo preveč cenijo, cenite.

da se vrneva na tvoj rejon. če je mater ograje s štangicam na 15 cm, višine en meter 250€, potem ne more biti meter istih dimenzij, s steklom 240€. ker je manj material, da o delu ne govorimo. steklo seveda dobavim jaz. in kle je problem.

če bi izbiral anjcenejše, potem ne bi izvajalci zasijali, ko vidijo kam pridejo. ker vidijo evre povsod kako ležijo in kam vse so se skril.

še enkrat, te vabim, da prideš pogledat ceneno hišo in poveš številke za svoje delo.

gsm številko pričakujem na PM. za cca 12 m ograje, 6*2m med stebri od tega 3 * 4 štange 3* steklo dajem 1400€ za delo. če boš ocenil, da je več, boš povedal koliko je. dela, če ste tako sposobni ni za 40 ur, pa 10 ur montaže. s tem, da na montažo lahko pride en sam z orodjem in se ne bo zadržal več kot 6 ur.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Ni nujno da je fušarjev izdelek slab in poceni. Mogoče se mu trapasto zdi iti na svoje, oziroma ima druge razloge.
marsikater fušar ima stalne strankev svojem območju, nekateri s.p pa bi najraje samo na drugem koncu slo delali pa še to vsako leto pod drugim imenom firme

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Nism brala vse solate, če kdo še rab mojstra za INOX (in krom) naj me kontaktira, dam številko. Oddaljenost od Lj z avtom okoli 20 minut oz manj.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Nism brala vse solate, če kdo še rab mojstra za INOX (in krom) naj me kontaktira, dam številko. Oddaljenost od Lj z avtom okoli 20 minut oz manj.

Le preberi, te bo minilo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
seveda, ko bo videla kako se preseravaš. če si faca, pridi na meritve, butni ceno, ki ni nategunska in začni delat.

sam ne. rajši boš čakal nekoga, da ga antegneš, pa čeprav bo trajalo 14 dni da najdeš primern šupak.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz

Kakorkoli,vedno placas full in nikoli nisi zadvoljen full,vedno se napake najdejo,torej ta slosar ni bil vreden tega dnbarja,dnar moras pa vseeno dat.

Stroski orodja mene ne zanimajo in kot je napisano bi najraje vsi ta orodje odplacali v 2 fusih.

Primer: 1 leto nazaj sem gledal odre za delanje fasad po ljubljani iz starih stang in bosank katere so bile 20 let vredu,danes je vse novo,vsi vse novo kupujejo kar pa placas ti.

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Fantje, tu je prihodnosti ! Vzemite obrt, začnite delati z lastnimi rokami. Res je, veliko je slabih, nestrokovnih, nepoštenih,... obrtnikov. Tako pač je ker imajo še celo najslabši preveč dela. Ni druge kako sam začeti in pokazati tem prascem kako se dela.
V tej državi stane obrtnika dober ključavničar ki zna delati z inoxom vsaj 12 EUR /uro. In tudi če dela pretežno z ročnim orodjem in v majhni firmi brez veliko "birokracije" mora to uro prodati naprej za vsaj 20 EUR. Za 24 ur dela, to pomeni vsaj 500 EUR. Stvari poznam ker imam veliko opravka z inoxom.
Glavni strošek in glavni problem je dober mojster. Ta je drag in bo še dražji. Ekonomisti, pravniki, sociologi,... tega pač ne znajo delati. V NG je na TŠC bilo včasih po 3 oddelke šlosarjev, 2-3 oddelke strojnih tehnikov + mehaniki,... sedaj mislim da komaj spravijo skupaj 1 oddelek iz vsega tega. Mojstri pa prihajajo iz nekdanjih bratskih republik.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
ksz..

berem to klobaso... jao... Softi, če imaš tako slabo sliko o vseh obrtnikih, potem se vprašaj, ali ni mogoče s tabo kaj narobe? Tudi sam končujem hišo in imam izkušnje s firmami, obrtniki, fušarji. Zaenkar samo pozitivne. Cena je, kaka je - običajno se pozanimam, dobim ponudbe in izberem nekaj srednjega. Nikoli se ne spuščam na tako nizki nivo, da bi se cenkal z izvajalcem, saj spoštujem njegovo delo (konec koncev tudi jaz cenim svoje delo in se mi zdi žaljivo, če se kdo hoče cenkat). Druga je, če ponudbo optimiziraš - mogoče kaj poenostaviš, pomagaš, sam pripraviš....Če mi je pa predrag, ga pač ne najamem.

In glede tvoje ograje - bolje, da narediš železno, ker bi rostfraj očitno rad dobil šenkan. Ali pa kot si rekel - da si jo napraviš sam, to metodo je marsikdo od nas probal in kaj profitiral, ali pa tudi ne.

Tvoji nenehni pozivi Kari, da naj pride na ogled, so že patetični. Jasno je, da si bo vsak, ki si bo prebral ta post, ustvaril določeno sliko o tebi. In jaz (pa verjetno večina solidnih obrtnikov) ti nebi šel nič delat ter za noben denar. Ker kdo me ima že v osnovi za prevaranta, njegov denar zame ni zadosti dober, da bi ga vzel. In tudi obratno, če jaz katerem od izvajalcev nebi v startu zaupal, je ni cene, za katero bi se zmenila za posel.

Pa brez zamere!

Upam da boš spremenil mnenje o obrtnikih, kakor tudi da ugodno rešiš ograjo!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz tudi spremljam tole temo že dlje časa in mi je prav zabavna.

Sem obrtnik in se ne premaknem nikamor za pod 20€ na uro, zadnje čase imam kar srečo z objekti in dosegam še več.

Tu pa benti nekdo, ki zase trdi da ima diplomo, pa si ne zna nazaj zračunati, koliko obrtniku dejansko ostane od tega denarja. Očitno še ni slišal za prispevke, DDV, davke, kup stroškov ki nam jih navesi država, poslovnih stroškov in ostalega.

Njemu se zdi 10€ za nekoga s srednjo šolo preveč, meni se zdi pa premalo. Preveč bi bilo za njegovo sedenje v pisarni, fizično delo je pa nekaj drugega. Zakaj vsak, ki zapravi tiste 4 leta več v šoli, misli da je upravičen do 5x večjega zaslužka ?

Srečujem precej izobraženih ljudi, je veliko realnih, takih ki so okusili tudi kakšno delo kdaj. Žal je pa tudi precej izobražencev, ki so pa žal povsem nerealni, napumpani s strani staršev in sistema, da je visoka izobrazba vse. Potem pa slišim kup izjav, da če bi to vedeli, da bi šli sami delati v gradbeništvo. Izvolite, samo bo treba dvignit rit iz klimatizirane pisarne, si umazati manikirane nohte in zvečer tudi kaj pokazati narejenega, ne pa le prekladati papirjev.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Men je ta tema tudi precej zabavna in to predvsem zaradi tega ker se ne morem nacuditi vam obrtnikom in vasemu pametovanju. Kje naj zacnem? Se vsi strinjamo, da moramo biti dobro placani za delo? Ok, we are on the same page. Obrtniki ste verjetno bili pridnih rok, a v solo vam se ni dalo hoditi kaj prevec, kajne? Ste se zaposlili pri nekomu, kjer ste delali 10+ ur za jebenih 700-800€ ajde tudi za 1000, ker ste naklepali veliko ur. In ste bili nezadovoljni s tem, prisparali nekaj denarja in se sli s.p.-ja. Super, s tistim svojim zacetnim vlozkom ste si kupili nekaj orodja oziroma cesarkoli ze, kar ste potrebovali za svoje delo, recimo temu osnovna sredstva. In pol se tu zgodba zakomplicira. Obrtnik, ki se mu zdi hoditi na fax bedarija, da on pa ja ne bo pol cele dneve papirja prelagal, ker to delo ni vredno nic, saj skoraj nic ne presvicas, pa se rit si hladis v klimatsko urejenem prostoru. Pa je ta obrtnik kdaj slisal za besedo amortizacija in amortizacijske stopnje? No ce je, naj mi pove kaksne so amortizacijske stopnje za njegova osnovna sredstva? Ce jih pozna, naj mi potem pove se naslednjo stvar, kaksen mora biti po njegovem ROI? Verjetno mu te zadeve niso najbolj jasne, jasno pa mu je da mora tisti svoj vlozeni denar cimprej notri prinesti, v smislu... Mejduš zdaj mi bo eno leto skripalo in bom delal kot zivina pol bo pa luksuz, si bom po 2 letih lahko kupil se nov kombi, pa zamenjal opremo, po 3 letih se SUV, da bom frajer in tako po 10 letih se do hise z bazenom itd. Ja pa ste normalni? In softi ima cisto prav ko se kurci na vas. Sem preprican da je placal dosti obrtnikov in je srecal tiste, s katerimi je bil zadovoljen in bi jih spet, ko jih bo potreboval. Samo ne ga srat fantje. Bodite malo realni, kaj zdaj ce si pa ti handy man pa si übermensch? Ma Mejduš povejte mi koliko si po vasem zasluzi racunovodkinja, ki vam vodi vse racune, bilanco itd. Koliko jo placujete? Pa saj ona sam svojo debelo rit v pisarni hladi ob klimi in premetava tiste racune, sigurno je manj vredna od vas. Ce potrebujete doma racunalnicarja, da bo zrihtal racunalnik za vase mulce, da bodo lahko igrice nabijali pa surfali po internetu itd. boste poklicali sosedovega mulca, ki je dober z racunalniki, pa nekaj studira, pa dela z racunalniki, bo vse zrihtal in vam rekel gotovo je, dajte placat. Koliko ste pripravljeni dat? Bo 20€ na uro dovolj? Vec kot dovolj mar ne? Saj je sam sedel pa tam tipkal pa nic od njega. Inzinerska ura je rahlo vec vredna kot obrtniska, a ne to vam obrtnikom nikakor ne kapne. Pa tudi ce inziner samo papirje prelaga in ne presvica. Eni majo v glavi, drugi pa pac v rokah.

Davke pa vse ostalo mora pa placati vsak drug in ne samo obrtnik tako da tukaj je brezpredmetno jokati. Malo zdrave pameti je potrebno imeti in razumeti neke osnove podjetnistva, ce se ze greste podjetnike. Saj vem, s podjetniskega vidika je to super ker tako oddirate ovcke in ste super dobickonosni in vse. Sam na kaksen nacin, ah saj je vseeno mar ne? Kaj so pa vsi studirali in zdaj prekladajo papirje, vi jih pa lahko oddirate ker doma neznajo vec kot zarnice zamenjat?

Evo se drug pogled na zadevo. Nocem krega in nisem hotel nikogar osebno uzaliti a bi rad argumentirano debato, ce je mozna.
smile-1.gif