bom hiter.
diploma je postranska stvar. delam v firmi, ki prodaja svoje izdelke. kaj je ddv in ostalo poznam zelo dobro.
zdej pa k bistvu.
za dobro delo plačujem dobro, za slabo ne plačujem, razen če je bilo prej dogovorjeno, da bo slabo. imam 10m ograje narejene za 600€. ni the best of, ampak z malo dela jo bom spravil v red.
na drugi strani, za veliko bolj enostaven izdelek, nekdo hoče 1500€. lahko, sam ma da je ko iz mame.
kako delate obrtniki. ko pedri. kdor mi reče, da je naredil bajto in ima same pozitivne izkušnje ima:
- kolibo, uto, garažo
- smisel za humor
- ne ve kaj je dobro
da nadaljujemo z inox mojstrom. kot sem že rekel. načrtoval je x metrov, narejenih je bilo 3/4 x, cena je bila pa seveda ista. da ni x metrov ograje je bil opozorjen takoj. potem je ceno spustil in dvignil nos, namesto, d abi delal naprej. če bi plačal original ceno, ga pa spet ne bi bilo, ker gre osel samo enkrat na led in bi mogoče pri naslednjem poslu jaz poračunal, kar je tudi en izmed načinov.
pa pejmo na fasaderje. zamujal so dva meseca. da je za stanovanjel tekel kazenski rok in penali jih ni ganilo. da sem bager plačal in tako rezerviral za termin, ko se ni dalo dleati, jih ni zanimalo. bagerist je sicer vrnil pol denarja, več pa tudi nisem hotel, saj ni pošteno do njega. ko sem fasaderjem to obračunal, so dvignili nos.
vsi obrtniki cenite sebe, svoje delo, svoje orodje. mnogi mečete čike kjer pade, čeprav nikjer ne vidite ogorka. in kot zadnje, ne držite se rokov in kavlitete. moto in geslo sta: 'Gospod, ne more bit 100%', čeprav zahtevate 100% plačilo.
in onega spet vabim, da pride, pogleda, oceni, če se zmeniva nardi. sam mu manjka jajc oz raje bo nategoval drugje. je lažje in boljše.
pa še okol ddv, pa tega. ga ni ker se ne bi ansmejal, ko mu rečeš, da ne rabiš računa. potem pa ekonomija umre. dobiš ali isto ceno, ali anjveč ddv popusta. da pa sam ne plača davek na dobiček, pa preskoči.
ps
zanimivo je, d aimam kar nekaj obrtnikov s katerimi dobro sodelujem in še bolj zanimivo je, da po pol leta ne pridejo po denar. ker vedo, da smo del naredili, del še bomo in bodo kasirali pač kasneje. se noben ne boji, da se bom naredil francoza.
dokler je dela za vse 'levoruke' bo stanje kot je. seveda pa se grabi 'oberučki'.