Influenferke - Generacija JAZ in nategovanje

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.729
9.506
113
Komentiral sem prispevek neposredno nad mojim. Menda je to jasno. Ce ni, sem ti sedaj razlozil. In ja to da bi nekoga ubili (ja ko nekoga evtanaziras ga ubijes, lahko to v vato zavijes 6x pa si mu se kar vzel zivljenje) zato da svojci ne bi trpeli je blesavo.
Mi je bilo jasno preden si razložil, pa vseeno nisi rabil uporabit besede pobijanje, podobno kot zgoraj nisi rabil uporabit besedne zveze "vzel življenje", ker evtanazija po mojem mnenju ni jemanje življenja, ampak končanje muk v paliativnem stanju. Sem videl dva na grdo umret in imam to zelo ponotranjeno. Mi je pa jasno, kaj si mislil in se strinjava glede svojcev in odločanju o evtanaziji.

darwin

Majstr
17. avg 2007
597
374
63
V tem primeru pa ne govoriva o evtanaziji ampak o tem da ti zdravstvena stroka pove da osebi ni vec pomoci. In ker se sama ne more odlociti se moras odlociti ti. O tem se napise dokument, zadnji podpis je tvoj.

Jaz sem podpisal slabega pol leta nazaj. Tko da imam dileme ki jih opisujes zelo ponotranjene in pri sebi razcisceno glede obcutkov svojcev.
"Problem" je tudi, da je zdravstvo včasih preveč dobro. Imamo v daljni družini primer mladega možakarja, ki se je ponesrečil in dobil hude poškodbe glave. Rekli so, da je šlo za sekunde, ampak so ga uspeli obdržati pri življenju (oživljanja ni bilo). Zdravniki so bili veseli, da jim je uspelo nemogoče. Kakšno življenje ima? Iznekažen brez smisla rahlo trza s prsti na rokah.
In po nekaj tednih so domačim povedali, da je stabilen in naj ga odpeljejo domov. Naredili so, kar si lahko in kar mu je pripadalo. Nobene nadaljne terapije niso predvidene, ker izboljšanja ni pričakovati. Očitno mu služi edino imunski sistem, ker že nekaj let čaka, da dobil infekt, ki bi dokončal tisto, česar nesreča ni.
So ga res rešili? Mar bi kirurg preden je začel, zmolil eno zdravomarijo za njegovo dušo, pa bi imel vmes prestano.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.329
1.558
113
Da, to je spet svoj problem, ki ne spada v debato o evtanaziji. Podobno kot ali je splav sprejemljiva rešitev, če se pokaže genska okvara na zarodku in bi bilo življenje otroka podobno zgornjemu opisu. Tukaj tudi sam govorim iz svojih izkustev in izoblikovanih mnenj na tej podlagi, tako kot nekateri ostali.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.329
1.558
113
Odločitev ali se nekdo evranazira mora sprejeti vsak sam. Ne svojci. Ker v trenutku ko dovolimo sa odločajo svojci se znajo začeti dogajati svinjarije.

Če palitativna nega odpove in neodvisna zdravstvena stroka pove, da ni več rešitve, kakšna svinjarija se lahko zgodi, če na koncu da tisti žegn svojec namesto pacienta?
Sedaj svojec lahko podpiše, da odklanja umetno ohranjanje pri življenju in oseba strada do smrti. Je to bolj humano?

• Všeč mi je
Reactions: sad

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.062
113
Dal si primer ki je izjemno malo verjeten. Oseba ki je terminalno bolna in v takem stanju da sama ne more sprejeti odlocitve ima marsikatero drugo tezavo in ne le hranjenje. Torej bo umrla prej od cesa drugega kot od lakote.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.240
2.821
113
Lublana
Obišči stran
Ni šlo za maščevanje, model je čustveno popolnoma odpovedal, to na koncu je bila "zgolj" kaplja čez rob zaradi katere je reagiral v afektu, brez čakanja in razmišljanja, nekako tudi letom primerno (star je bil okoli 20, točno cifro sem že pozabil). Ne poznaš celotne zgodbe. Pa ni ravno "pa kaj", če zalotiš babo z drugim, za ogromno ljudi je to hud udarec, res pa to po mojem mnenju niti približno ni vredno končanja lastnega življenja.
Seveda je odpovedal. To je povsem jasno, saj je naredil samomor. Ampak, glede na to kar si napisal jaz v tem vidim nekakšno maščevanje na bolan način. Obesil se je pred njeno bajto. Tako, da ste vsi, ki ste poznali njega in njo, pa še vsi sosedje, ki pojma niso imeli kdo je, zvedeli, da se je obesil zaradi nje. Zaigral je ubogo žrtev in mučenika in tako je vso krivdo za vse želel prevaliti na žensko. Zato, da bi jo potem vsi grdo gledali in krivili za njegovo smrt, ona pa bi ga morala imeti na vesti. Bednik. Pa tudi, če je bila za čisto vse sranje v njuni vezi kriva ona, si je čisto sam bil kriv, da enostavno ni že prej zaključil in živel naprej. Ampak, ker je bil seronja je naredil kar je naredil.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.729
9.506
113
"Problem" je tudi, da je zdravstvo včasih preveč dobro. Imamo v daljni družini primer mladega možakarja, ki se je ponesrečil in dobil hude poškodbe glave. Rekli so, da je šlo za sekunde, ampak so ga uspeli obdržati pri življenju (oživljanja ni bilo). Zdravniki so bili veseli, da jim je uspelo nemogoče. Kakšno življenje ima? Iznekažen brez smisla rahlo trza s prsti na rokah.
In po nekaj tednih so domačim povedali, da je stabilen in naj ga odpeljejo domov. Naredili so, kar si lahko in kar mu je pripadalo. Nobene nadaljne terapije niso predvidene, ker izboljšanja ni pričakovati. Očitno mu služi edino imunski sistem, ker že nekaj let čaka, da dobil infekt, ki bi dokončal tisto, česar nesreča ni.
So ga res rešili? Mar bi kirurg preden je začel, zmolil eno zdravomarijo za njegovo dušo, pa bi imel vmes prestano.
Ko smo ravno pri samomoru. Če bi mojega tasta oživeli (oživljala sta ga moja in svak, kasneje NMP) je bilo veliko možnosti, da bi bil tetraplegik. Tu on neke izbire ni imel glede oživljanja, niti je ne bi imel kasneje. Tko da je samomor z obesanjem, ki ne rata lahko pot v veliko trpljenje.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.959
113
v lokalni ostariji
Če palitativna nega odpove in neodvisna zdravstvena stroka pove, da ni več rešitve, kakšna svinjarija se lahko zgodi, če na koncu da tisti žegn svojec namesto pacienta?
Sedaj svojec lahko podpiše, da odklanja umetno ohranjanje pri življenju in oseba strada do smrti. Je to bolj humano?
Še vedno se za evtanazijo lahko odloči dovolj zgodaj. Svojcem te pravice ne bi dal. Raje da se uvede neka "kartica" kot za darovalca. Da se odločiš za čas življenja kaj in kako

• Všeč mi je
Reactions: jendomen
5. apr 2015
1.416
727
113
Ja, a pa je bil samomor? Sklepamo lahko, da je bil. Če bi bila nesreča, bolezen, bi verjetno še bolj uporabljali socialne medije za to žalost.. Samomor take ženske je pa že tabu.. Kao kaj je pa njej manjkalo.. Vprašajo moža, hčerke, domače.... In zadeva ni tako influenserska kot pa so jo prodajali.

Žalostno kakorkoli, da ni našla pomoči,če je bil samomor.

dask

Majstr
21. sep 2023
480
548
93
Ko smo ravno pri samomoru. Če bi mojega tasta oživeli (oživljala sta ga moja in svak, kasneje NMP) je bilo veliko možnosti, da bi bil tetraplegik. Tu on neke izbire ni imel glede oživljanja, niti je ne bi imel kasneje. Tko da je samomor z obesanjem, ki ne rata lahko pot v veliko trpljenje.
Tudi pri nas v žlahti tak primer... naslednje jutro je reševalec (ga poznam osebno) rekel, da če bi vedeli, da gre za obešanje, gredo raje malenkost počasneje na intervencijo. Žal so posledice pomanjkanja kisika hude in trenutno je v tej familiji že nekaj let še hujša situacija, kot bi bila, če bi šlo do konca. Kruto za vse ostale, izboljšanje ni varianta, čeprav upanje umre zadnje. Lahko je pa usodna vsaka infekcija.