Hofer in slovenske susene mesnine

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.092
7.015
113
Torej nitrit je problematičen, ker se pri segrevanju nad 120 stopinj tvorijo rakotvorne snovi.

Če je to potem edini problem, potem problema itak ni, ne bom suhe salama še pražil al kaj?
smile-1.gif
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
evo, lahko si sam doma narediš salamo ali pa hrenovko
wink-1.gif
http://bobinehronocarolije.blogspot.si/2016/01/domaca-pileca-salama-potrebne-namirnice.html

Je pa tudi res kot je nekdo omenil, tudi domači dajejo salamurin-razsol notri. Dajo ga pa zato, ker če se vsaj pol leta jeb...eš, da pujcke sfotraš, da nardiš koline, da vse spakiraš, dimiš, sušiš... na koncu, ko bi pa rad narezal, pa vidiš, da niti v biološke smeti ne moreš vržt...
Ni to 10kg al pa 20€, pa si rečeš, mah k.. pač ni ratalo. To je 100+kg mesa, pa kolk še €... Tle se pa več ne greš zafrkavat pa sprobavat in uporabiš pač preverjen recept oz sestavine:(
In ljudje tudi nimajo časa niti volje, da bodo pa enga zaklal, pa probal en recept z neta, pa kar bo pa bo.
Ko si enkrat zelo vpleten v cel proces, ti je na koncu mal bolj jasno zakaj tako.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej nitrit je problematičen, ker se pri segrevanju nad 120 stopinj tvorijo rakotvorne snovi.

Če je to potem edini problem, potem problema itak ni, ne bom suhe salama še pražil al kaj?
smile-1.gif

Ni edini - nitrite ti telo predela v nitrate, ti pa z aminokislinami tvorijo nitroazimine, ki pa so rakotvorni.

Seveda vse skupaj postane nevarno, če se pretirava - tako kot tudi voda lahko ubija ob preveliki zaužiti količini, tako nitriti postanejo nevarni ob neustrezni prehrani.

Si pa ti s tvojo ultra keto dieto pravi kandidat za p.izdarijo si zakuhat.
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.884
6.182
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej "domače" salame so ok, samo meso, mast/loj, sol in poper?
Malo je domačih majstrov, ki obvladajo konzerviranje domačih mesnin samo s soljo. Tako kot je zelo malo domačih govejih juh od mam in babic narejeno izključno iz mesa in zelenjave.

Pri meni je tako pri mesninah kot pri župi.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.092
7.015
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej nitrit je problematičen, ker se pri segrevanju nad 120 stopinj tvorijo rakotvorne snovi.

Če je to potem edini problem, potem problema itak ni, ne bom suhe salama še pražil al kaj?
smile-1.gif

Ni edini - nitrite ti telo predela v nitrate, ti pa z aminokislinami tvorijo nitroazimine, ki pa so rakotvorni.

Seveda vse skupaj postane nevarno, če se pretirava - tako kot tudi voda lahko ubija ob preveliki zaužiti količini, tako nitriti postanejo nevarni ob neustrezni prehrani.

Si pa ti s tvojo ultra keto dieto pravi kandidat za p.izdarijo si zakuhat.

Zakaj
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.092
7.015
113
Gledam zdaj tiste eko hrenovke, ko prej nalimal. Vsebujejo na nitrtite, pod 50mg / kg. Je to dosti, malo, čisto ok?

Moram res čez vikend prečesati mercator, tam znajo imet dosti "kao" domače robe in iz zadrug, me res zanima ponudba.

Poročam, če bo koga zanimalo
wink-1.gif
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.884
6.182
113
blizu močvirne prestolnice
Zakaj ne kupiš domačo? To vse kar je eko, in tiste velike kmetije katere prodajajo na veliko ni NIČ domače.Jaz imam doma svoje salame mešane s svinjino on kozjim mesom. Folk jo je pograbi v trenutku. Pa pujs je bil futran tako kot je Roberto napisal, koze so se pasle. Letos bom delal goveje, seveda špeh bo svinjski ostalo bo govedina.Govedo se pase zunaj.
 
Nazadnje urejeno:

Generik

Guru
14. maj 2011
3.896
1.274
113
Tako jedilna (NaCl) kot nitritna sol imata izjemno pomembno vlogo pri izdelavi mesnin. Njuna primarna vloga je podaljšanje obstojnosti, saj preprečujeta ali zavirata rast mikroorganizmov. Dodatni učinki so manj pomembni, vendar zaželeni; zaradi dodatka nitritov se razvije značilna rožnato rdeča barva mesnin, tako navadna kot nitritna sol prispevata tudi k oblikovanju tipičnega okusa izdelka. Zaradi polemik o škodljivih učinkih soli in nitritov, se pojavljajo težnje po njihovi zmanjšani uporabi.
http://crp2014.kis.si/crp2014/images/10_-_nitriti.pdf

Zakonsko je tudi omejeno koliko nitritne soli se lahko da na kg mesa...

Sicer pa lahko na kakšna vprašanje v zvezi s HACCP in zakonodajo okrog klanja in predelave mesnih izdelkov kaj povem... sem postavil celoten sistem kakovosti za klavnico in predelavo mesnih izdelkov. S tem, da je predelava še keks kar se tiče nadzora (minimalen), je pa pri klavnici zato bolj strogo (ne more imeti lih vsak klavnice, ki ima 5min časa).
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.884
6.182
113
blizu močvirne prestolnice
Ne nakladaj, jaz dam samo navadno sol. Veš da tisti s putiko lahko jejo take salame, dočim s tisto soljo ne morejo. Kar se tiče klanja, vseskozi se je doma klalo, pa zaradi tega ni nihče umrl, sedaj ste naredili da se kolje v klavnice, pa še drago pride, pa so vseeno propadle. Verjem da se požre več svinjarije iz industrijske proizvodnje tako živali kot kasnejše predelave, kot iz domače.
 

Generik

Guru
14. maj 2011
3.896
1.274
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ne nakladaj, jaz dam samo navadno sol. Veš da tisti s putiko lahko jejo take salame, dočim s tisto soljo ne morejo. Kar se tiče klanja, vseskozi se je doma klalo, pa zaradi tega ni nihče umrl, sedaj ste naredili da se kolje v klavnice, pa še drago pride, pa so vseeno propadle. Verjem da se požre več svinjarije iz industrijske proizvodnje tako živali kot kasnejše predelave, kot iz domače.

What? A sem jaz pisal zakonodajo na slovenski in evropski ravni?
bonk.gif

Prvo prosim loči med tem
1.)kdo piše zakonodajo in
2.) med tem kaj pomeni sistem kakovosti, torej skladnost s predpisano zakonodajo, da sploh lahko uradno imaš klavnico in predelavo mesnih izdelkov.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ne nakladaj, jaz dam samo navadno sol. Veš da tisti s putiko lahko jejo take salame, dočim s tisto soljo ne morejo. Kar se tiče klanja, vseskozi se je doma klalo, pa zaradi tega ni nihče umrl, sedaj ste naredili da se kolje v klavnice, pa še drago pride, pa so vseeno propadle. Verjem da se požre več svinjarije iz industrijske proizvodnje tako živali kot kasnejše predelave, kot iz domače.

Že marsikdo je umrl, ko je jedel izdelke domačih mesarjev. Če ti še nisi slišal za trihinozo, še ne pomeni, da je ni.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.964
6.860
113
pri taščici
Aha, dobimo govedo iz klavnice, pojemo del jeter, čez nekaj dni pa pošta, da moramo jetra zavreci, da niso užitna.
Klanje govede je v klavnici 200+ evrov.
Včasih smo to naredili doma popoldne po sihtu.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če si še živ, jetra niso bila kaj hudo strupena. Je pa v klavnicah vse meso veterinarsko pregledano, kar pa pri domačem klanju verjetno ni. Pa še to se dogaja, če je kmetu kaka krava zdravstveno sumljiva, se jo hitro zakolje in meso na črno proda.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.964
6.860
113
pri taščici
Brez veze se ukvarjat s tvojim odgovorom. Tako glede jeter, kot klanja na črno.
Kar probaj danes goved (ostevilceno) zakalati na črno.
 

Generik

Guru
14. maj 2011
3.896
1.274
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Aha, dobimo govedo iz klavnice, pojemo del jeter, čez nekaj dni pa pošta, da moramo jetra zavreci, da niso užitna.
Težko verjamem, ker gredo ključni deli goveda na analizo. Vzorce vzame uradni veterinar / inšpektor UVHVVR in jih preda certificirani inštituciji. Rezultati analize pridejo v roku parih ur, pred tem se mesa ne sme dati v prodajo - in ga niti ne moreš, ker se mora čim hitreje ohladiti po zakolu. V tem času pa že dobiš rezultate analize...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.964
6.860
113
pri taščici
Škoda ker najbrž tistega pisma ni nikjer več. Je tega že najbrž kakšnih 10 let.
Pa ni bila neka vaška klavnica. Ker takrat jih še ni bilo v vsaki občini tako kot so sedaj.