Habanero feferoni

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Slike?

Plesen ponavadi paprike ne napada, vsaj ne tako kot paradižnik/krompir. Če jih je napadla plesen potem dobiš klasičen vzorec "peg" ki postopoma porumenijo list, pojavijo se pravilno spodaj in se širijo navzgor. Lahko preventivno uporabiš kak blag fungicid. Rastline daj na "zračen" in sončen prostor, ne smejo se dotika med sabo, ne smejo se dotikat drugih rastlin in predmetov. Vsake toliko obrni položaj lonca, tako da bo rastlina dobila direktno sonce z vseh smeri.

Poleg zalivanja z gnojilom (na 14 dni v 10l loncih za velike rastline je malce malo če mene vprašaš) dodaj še železo (tekoče železo), lahko tudi poškropiš prvič po listih da bo hitreje prijelo. Mogoče manjka tudi kak mineral, pri paradižniku se v tem primeru uporabi "zdrobljene posušene jajčne lupine".
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Bom poslikal popoldan. Nekih vidnih peg ni videti na listih, samo počasi postajajo čedalje bolj rumeni, pa nekaj spodnjih je tudi že odpadlo.
V lončkih imam tudi precej jajčnih lupin (predvsem zaradi polžev).
Dokler niso začeli cvetovi odpadati se nisem pretirano sekiral, zdaj pa je že kriza. Bom šel danes po tekoče železo in od zdaj naprej gnojil tedensko namesto na 14dni.

Hvala za nasvete.
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Jaz jim dodajam na vsake tri dni tekoče gnojilo za paradižnike. Dva pokrovčka v 5l vodel. Zalivam pa vsak dan po malem, ker so celi dan na pripeki.
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.915
654
113
Če uporablja istega kot jaz potem ni panike, ker je iz morskih alg...
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ne vem kako meni potem uspevajo, če pa nič dodatno ne gnojim? Ko sem jih presadil sem dal dosti gnoja v zemljo zdaj pa samo vsak dan ali vsak drug dan zalijem, pa so čiliji POLNI.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
čestitke, to je fajn potem za konzumatorje :D čim več gnojit
smile-1.gif
Ne mešat fitofarmacevtskih sredstev in gnojil, sploh tistih naravnega izvora...
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
In kaj potem delate s čiliji, kako jih uporabite??


Okej ena varjanta je da jih posušiš in zmelješ, druga varjanta je da sveže uporabiš pri kuhi....

jst sm na Filipinih pobral idejo, da jih namečeš v kis in potem je kis rahlo pekoč, fino paše skuhan riž in čez prelit tak kis...
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
ali pa v olivno olje, pa maš pekoče... filipinska ideja se pa pri nas kupuje v obliki tabasca
wink-1.gif
 

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
jaz delam takole...

in je ok do naslednje sezone

aja pridelek je pa od tu:


par jih bo še romalo v olje, ostalo pa posušit in zmlet/fino narezat in shranit za posip...
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Uporabnik MAKY_ pravi:
jaz delam takole...

in je ok do naslednje sezone

aja pridelek je pa od tu:


par jih bo še romalo v olje, ostalo pa posušit in zmlet/fino narezat in shranit za posip...

Zdaj se pa raztrosi z navodili za pripravo olja
aplauz.gif

Numex Twilight imam namen prerezati po dolžini. Za liter olja jih planiram nekje 8-10kom. Jaz sem mislil kupiti steklenico olja in ga nekaj malega odliti in jih kar tam noter nafilat, zapret in postavit nekam na hladno, najraje v klet, za en mesec. Recept za tak pripravek sem že enkrat nekje zasledil, bi pa poizkusil še kaj drugega. Te tvoje steklenice so dobre, kje si to kupil ?
 

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
dost podobno kot si že napisal...
s tem da jih jaz par narežem na kolobarje in potem še kakega po dolžini. najprej nafilam flaške in šele potem olje čez lijak.
jaz uporabljam olivno olje, važno da je kvalitetno, da nima grenkobe. ko narediš flaško, daš v temno in razmeroma hladen prostor. jaz jih vsak teden malo pretresem da se olje premeša med seboj in da se dobesedno cel napoji in porazdeli.
prvo leto nisem nič mešal in na začetku nisi nič čutil, ko pa sem bil bolj proti koncu je pa začelo žgat.
za naslednje (ki jih še nisem pobral) bom probal z arašidovim oljem.


točno tele flaške se mi zdi da v metroju. mam jih pa še par od tule: http://www.vitrum.si/prodajni-program/druge-steklenice
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
za tiste, ki maste radi čili in obožujete temno čokolado, tole bo direkt za vašo dušo
cheer.gif


jumm jumm, orgazmično!





Prodajajo v Hoferju...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Če zalivaš tako kot opisuješ, potem ti rastlina umira zaradi pomanjkanja vode. Zemlja mora biti ves čas vlažna. Ko začne rastlina očitno veneti, se že dogajajo težko popravljive fiziološke spremembe.
Vsekakor pa ne bo škodil kakšen dodatek foliarnih mikrohranil. Lahko tudi kalcij od ruš.

Pod črto; bolezen (vsaj po opisu sodeč) to ni. Res pa je, da s fungicidom rastlini ne boš naredil škode. Ampak pomagal pa (zelo verjetno) tudi ne bo.
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Danes sem po enotedenskem dopustu šel malo obrat čilije. Na spodnji sliki je oranžen Bolgar, rdeča sta Nepalčka, katera sta se v tednu, ko me ni bilo doma, zelo lepo obarvala (dva enaka sta še na grmičku), mali pa so Bolivijci.


Drugače pa zorita tudi dva Naga Morich, birds eyes, neki mehiški so tudi že rahlo oranžni,..., tako da delajo na polno.
cheer.gif
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Zbiram korajžo, da bi probal tole. Naga Morich 1.300.000 SHU




Ha-ba-ne-ro
cheer.gif

 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ok, danes sem bedak sprobal habanerota.

Nikol več. Najprej sem ga ponudil svaku, ki ga itak skor nikol nič ne peče. In odreže čist mali špiček in reče nič ni, pa ga probam še jaz in....

... res ni bilo nič
grin1.gif


odrežem počez na pol, potem polovičko še na pol in še četrtinko na pol, pa ni hotel probat. Pa vzamem jaz tisto osminko (al pa še malo manj) in ugriznem. Jebeni tekoči požar po ustih od enega ugriza, nisem niti grizel več naprej ampak samo izpljunil. Po tričetrt litra mleka je potem situacija postala vzdržna in se po 10-15 min umirila.