Greta

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.361
3.425
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Ne resno no... daj mi razloži.
Zelo resno - ne morem, ker imaš tako močno usidrano svoje mnenje tako da te nič ne premakne...
Preberi:
Voda iz ledenika je napajala Savo, torej...
Madžarsko pusti, seveda ne gre zraven...
Pa vem, da ne boš spremenil mnenja...
Jaz sem v zadnjih par letih službeno bil na par kongresih o taljenju ledenikov (na islandiji, Norveškem, Italiji in Avstriji, Francija ni želela) in vsi znanstveniki pravijo enako - VELIK problem. Jaz jim verjamem, ti pač ne. OK, tvoje mnenje...

• Objave ne odobravam
Reactions: jendomen

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Treba bo več delati na tem, da voda ostane na območju, kjer pade v obliki padavin. Dosedanji način gospodarjenja ljudi z vodami je usmerjen v to, da voda ob padavinah čimprej območje zapusti. Razen tam, kjer narava ne dovoli, da bi se to zgodilo in to je ledenik. Zato je preplah zaradi tega. Vemo, da delamo narobe in poskušamo vplivati na topljenje ledenikov, kjer imamo možnosti za uspeh, ki limitirajo proti 0. Ko so padavine, je vode za naše predstave hitro preveč. Način dela bo treba spremeniti in večina Evrope še zlepa ne bo imela težav za vodo. Manjšanje porabe vode je prej negativno kot pozitivno. Če vodo vzamemo iz reke in zalivamo kmetijske površine, bo voda dalj časa ostala na območju in bo splošna oskrba z vodo prej boljša kot slabša. Problem je, da v ostalih primerih porabe vode, to praviloma spravimo v kanale in naj že nekam odteče od nas, ker je ne rabimo več. Iz čistilnih naprav ne bi smela teči v vodotoke, temveč se vrniti razpršena na zemljišča, da se skozi naravne procese še dodatno prečisti in da ostane na lokaciji. To je glavni naš problem pri porabi vode.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.687
5.867
113
Zelo resno - ne morem, ker imaš tako močno usidrano svoje mnenje tako da te nič ne premakne...
Preberi:
Voda iz ledenika je napajala Savo, torej...
Madžarsko pusti, seveda ne gre zraven...
Pa vem, da ne boš spremenil mnenja...
Jaz sem v zadnjih par letih službeno bil na par kongresih o taljenju ledenikov (na islandiji, Norveškem, Italiji in Avstriji, Francija ni želela) in vsi znanstveniki pravijo enako - VELIK problem. Jaz jim verjamem, ti pač ne. OK, tvoje mnenje...

Vem, samo sem malenkost bolj razgledan kot tile ki barvilo zlivajo v triglavski ledenik.

Če se v tem trenutku cel ledenik stopi, ta voda (brez Savinih dotokov) steče po strugi v roku nekaj ur. Kaj pa naslednji dnevi? Skušam ti povedat, da jasno ledeniki so vir vode, so pa le tolik, kot vidiš tisti potoček izpod njega in čisto nič drugega. Vse ostalo so meteorne vode. Da ne omenjam precej ozelenele države, ki nimajo problemov z vodo, pa ledenikov niti povohajo ne.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.361
3.425
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Vem, samo sem malenkost bolj razgledan kot tile ki barvilo zlivajo v triglavski ledenik.

Če se v tem trenutku cel ledenik stopi, ta voda (brez Savinih dotokov) steče po strugi v roku nekaj ur. Kaj pa naslednji dnevi? Skušam ti povedat, da jasno ledeniki so vir vode, so pa le tolik, kot vidiš tisti potoček izpod njega in čisto nič drugega. Vse ostalo so meteorne vode. Da ne omenjam precej ozelenele države, ki nimajo problemov z vodo, pa ledenikov niti povohajo ne.
OK, delno imaš prav...
Izpod ledenikov so reke, ne potočki. Če so ledeniki takšni, kot bi morali bit...
Savini dotoki pa dobijo vodo iz snega, ki se topi v visokogorju pomladi. A ga je zapadlo dovolj? Zadnjih 10 zim?
Meteorne vode, deževnica, recimo, je tudi pogojena s tem, koliko vode gre v ozračje. Če vode, ki bi šla v ozračje ni, kaj potem? Spet suša, kot lani? Italijani so v paniki zaradi reke Pad. Suša kot nikoli prej...
Podtalnica pa vedno nižja in prazna - spomni se, kaj je bilo pri nas...

2. jul 2020
5.016
6.548
113

Klima na planetu se spreminja. Delaj vrtine na arktiki in se vidi v sondiranem ledu. Tudi če bi imeli brezoglično družbo, bi se svet še vedno spreminjal. Vedno smo imeli cikle ledenih dob in otoplitev.

Toplejša vremena. Topljenje ledu - več vode (in CO2 ujet v ledu kar povzroči verižni efekt), ta voda gre v atmosfero, nastane pogostejša oblačnost in deževja, sonce manj segreva planet, ohlajanje planeta. Hladnejše vreme. Voda in sneg zamrzujeta, nekaj CO2 se ujema v led, planet se začne segrevati...

Nafta, plin, premog... ti ogliki so včasih bili del živih bitij, kot so drevesa ali enocelični in večcelični organizmi in niso kar iz nekje prišla pod zemeljo.

VELIK problem je, ker hočete ohraniti normalnost, kot je v zadnjih 100 letih. Sahara je bila 8000-4000 let zelena...

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.361
3.425
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Klima na planetu se spreminja. Delaj vrtine na arktiki in se vidi v sondiranem ledu. Tudi če bi imeli brezoglično družbo, bi se svet še vedno spreminjal. Vedno smo imeli cikle ledenih dob in otoplitev.
Vrtine na Antarktiki so pokazale marsikaj... Med ostalm to, da imamo problem...
Toplejša vremena. Topljenje ledu - več vode (in CO2 ujet v ledu kar povzroči verižni efekt), ta voda gre v atmosfero, nastane pogostejša oblačnost in deževja, sonce manj segreva planet, ohlajanje planeta. Hladnejše vreme. Voda in sneg zamrzujeta, nekaj CO2 se ujema v led, planet se začne segrevati...
In nas čaka naslednja ledena doba...
Nafta, plin, premog... ti ogliki so včasih bili del živih bitij, kot so drevesa ali enocelični in večcelični organizmi in niso kar iz nekje prišla pod zemeljo.
Uporaba je vprašljiva, ne poreklo...
VELIK problem je, ker hočete ohraniti normalnost, kot je v zadnjih 100 letih. Sahara je bila 8000-4000 let zelena...
A ti nisi za to, da se ohrani "normalnost"? Pomisli na zanamce...
Ja, OK kar se tiče Sahare, tudi večina Evrope je bila pod ledenim pokrovom v tistem času... In?

• Objave ne odobravam
Reactions: roCkY in jendomen

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.687
5.867
113
OK, delno imaš prav...
Izpod ledenikov so reke, ne potočki. Če so ledeniki takšni, kot bi morali bit...
Savini dotoki pa dobijo vodo iz snega, ki se topi v visokogorju pomladi. A ga je zapadlo dovolj? Zadnjih 10 zim?
Meteorne vode, deževnica, recimo, je tudi pogojena s tem, koliko vode gre v ozračje. Če vode, ki bi šla v ozračje ni, kaj potem? Spet suša, kot lani? Italijani so v paniki zaradi reke Pad. Suša kot nikoli prej...
Podtalnica pa vedno nižja in prazna - spomni se, kaj je bilo pri nas...

To pa je dejstvo, da se planet segreva. Poletja so vsebolj vroča, ne rečem. Nekaj se sigurno dogaja, zdaj če so Norveški ledeniki tak problem, pa ne vem. Lokalno verjetno so. Globalno, kaj pa vem...

Gozdna meja se tudi vse bolj viša, kar niti ni slabo.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen
2. jul 2020
5.016
6.548
113
A ti nisi za to, da se ohrani "normalnost"? Pomisli na zanamce...

Tako so tudi rekli neandertalci, ko so s sulicami lovili mamute.

Tudi če bi imeli brezoglično družbo, se spremembam ne bi upali izogniti. Paničarji imate 101 razlog, je dokazano, da se zemlja segreva že od konca zadnje mini ledene dobe, katera se je končala okoli leta 1700. Ali industrija to pospešuje? Da. Koliko to pospešuje? Ne vemo.

Znanstveniki so že desetletja nazaj pisalo, kako bo zmanjkalo nafte, kako bo poplavilo obalna mesta, kako bodo nastajale puščave... do leta napisanega članka + 50 let. Koliko se je od tega zgodilo? NIČ. Na koncu si bolj papšeki od papeža. Izbruhne mega vulkan, udari meteorit, nek norec pritisne rdeči gumb... pa smo nazaj v času pred dinozavri. Tudi če pogledaš planet Mars. Nekoč je imel vodo, verjetno kakšne enocelične organizme. Sedaj pa je mrtvi planet. Pa ni nobeno bitje (verjetno) za to odgovorno.

Tukaj smo napačen naslov. Na zanamce naj raje mislijo na kitajskem in indiji, kjer večina izpustov tudi nastaja.

piagolo

Guru
22. nov 2009
6.959
3.651
113
Tako je. Dokler Kitajci in po novem že Indijci exponentno svinjajo planet, si lahko mi mirne duše privoščimo V6 motorje, če ne V8 in se nebo spremenilo v ozračju nič. Zatko ker smo kot narod postali minorni del na tem planetu.
Dobro oni vedo, da mi še za njih rešujemo planet.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Točno tako, ledeniki so se začeli topiti ob koncu zadnje, male ledene dobe. Brez takoimenovanega "antropogenega" CO2. Le zakaj, le zakaj???. Nekaj sto let nazaj pa je bilo topleje kot danes, prav tako brez takoimenovanega "antropogenega" CO2 in brez kurjenja premoga, industrializacije in kravjih prdcev. Le zakaj, le zakaj???

Nekdo pameten je nekoč izjavil, da so edina stalnica v življenju spremembe.
inteligentni se prilagodijo, ostali pa jokajo za preteklostjo.
Dh5N0AqW0AEvpq0.jpg
Zakaj ni Ötzi že pred stoletji pokukal iz ledenika, če je bilo topleje kot danes? Pa mamuti iz permafrosta? Le zakaj, le zakaj?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Zato, ker se ledenik topi postopoma. Pojdi malo po svetu, ti bodo razložili v živo na primerih še obstoječih ledenikov. Tudi, če bi danes čudežno za 100 let povprečna temperatura zemlje zmanjšala za 2 stopinji, bi se večina ledenikov še naprej zmanjševala. Novi vsekakor še ne bi nastajali. Samo tempo zmanjševanja bi bil nekoliko drugačen. Trenutno smo že več kot 10.000 let v ciklu, ko se ledeniki zmanjšujejo in umikajo. Malo verjetno, da se bo ta cikel končal za časa našega življenja.

• Všeč mi je
Reactions: Morgoth in Matey

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Zato, ker se ledenik topi postopoma. Pojdi malo po svetu, ti bodo razložili v živo na primerih še obstoječih ledenikov. Tudi, če bi danes čudežno za 100 let povprečna temperatura zemlje zmanjšala za 2 stopinji, bi se večina ledenikov še naprej zmanjševala. Novi vsekakor še ne bi nastajali. Samo tempo zmanjševanja bi bil nekoliko drugačen. Trenutno smo že več kot 10.000 let v ciklu, ko se ledeniki zmanjšujejo in umikajo. Malo verjetno, da se bo ta cikel končal za časa našega življenja.
Če bi se že 10.000 let zmanjševali tako, kot se v zadnjih 30 letih, na zemlji že zdavnaj ne bi bilo nobenega ledenika. Ali res še nisi videl nobenega dokumentarca na to tematiko, ali ga pač nočeš videti, ker nasprotujejo tvoji agendi.
Naravna nihanja se dogajajo tako počasi, da niti v desetih generacijah ne bi opazil nobene spremembe.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.100
5.009
113
Nuku`Alofa
Ja, OK kar se tiče Sahare, tudi večina Evrope je bila pod ledenim pokrovom v tistem času... In?

In kdaj se je začel ledeni pokrov umikati in zakaj? - Hint - takrat se je začelo globalno segrevanje, brez industrije in kravjih prdcev. Sedaj pa prosim resno razlago, zakaj točno isti mehanizmi ne delujejo danes?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Očitno tudi tebi ni jasno, da so se te spremembe dogajale v tisočletjih in ne v desetletjih, kot opažamo v sedanjem času.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.886
-8.592
113
Očitno tudi tebi ni jasno, da so se te spremembe dogajale v tisočletjih in ne v desetletjih, kot opažamo v sedanjem času.
Ma saj večini je jasno(žal se nekaj kretenov, ki trdijo drugače, najde tudi na tem forumu), da se trenutno segreva hitreje, kot se je pred nekaj stoletji.

Ampak... Glede tega, koliko % je pri tem naš prispevek, pa tudi jaz ne bom gladko zagrabil za reklamo aktivistov in ostalih prisklednikov, ki se napajajo iz kupčka, ki ga producirajo s svojimi katastrofalnimi napovedmi.
Nismo brezmadežni. Ma jebat ga, nismo pa tudi odgovorni za 100% teh sprememb, kot nabijajo nekateri.