Greta

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.361
3.425
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net

Službeno sem vsaj parkrat na Islandiji in Norveški... Sam vidim, kako se krčijo ledeniki iz leta v leto...
Domačini pravijo, poklapani: Norveška: døende, Islandija: deyja
Oboje pomeni "umiranje". Vprašanje je samo, koga...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.100
5.009
113
Nuku`Alofa

Službeno sem vsaj parkrat na Islandiji in Norveški... Sam vidim, kako se krčijo ledeniki iz leta v leto...
Domačini pravijo, poklapani: Norveška: døende, Islandija: deyja
Oboje pomeni "umiranje". Vprašanje je samo, koga...

Ampak umikanje ledenikov se je začelo pred sto leti... še ni bilo hude industrializacije...
V srednjem veku je bilo topleje

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.100
5.009
113
Nuku`Alofa

Toplo obdobje, ki ga sodobni klimatologi zanikajo, ker se jim podre agenda in dobro plačane službe

Ledeniki so se začeli topiti ko se je končala zadnja ledena doba, le da se pri milijonih kubikov ledu tisoč kubikov nikjer ne vidi, pri deset tisoč se pa tisoč še kako vidi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Gavran in kajpace : previdno s svojimi trditvami, lahko bi vama kdo verjel. Lani sem bil na ledeniku Morteratsch. Tam so postavljene table s točkami, do kod je bil ledenik v preteklosti. Začne se pri 1860, potem pa hodiš par km do sedanjega stanja. Na začetku je dolina precej podobna naši Logarski dolini. Ledeniki se topijo in zmanjšujejo že lep čas.
Kdaj se stopil ledenik, ki je oblikoval Logarsko dolino? Kaj so naši predniki skurili, da je šel po gobe?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
b/ - Random » Thread #850725959

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.361
3.425
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Gavran in kajpace : previdno s svojimi trditvami, lahko bi vama kdo verjel. Lani sem bil na ledeniku Morteratsch. Tam so postavljene table s točkami, do kod je bil ledenik v preteklosti. Začne se pri 1860, potem pa hodiš par km do sedanjega stanja. Na začetku je dolina precej podobna naši Logarski dolini. Ledeniki se topijo in zmanjšujejo že lep čas.
Kdaj se stopil ledenik, ki je oblikoval Logarsko dolino? Kaj so naši predniki skurili, da je šel po gobe?
Ti se kar tolaži...
Včasih, pri manjši populaciji (kot si napisal, konec 19. stoletja), to ni bilo kritično...
Zdaj pa gre za pitno vodo, ki jo ledeniki sproščajo in če jih ne bo več, kaj bo? Ne mi o plastenkah vode, prosim...
Desalinizacija morske vode pa je "zelo draga" in si je mnoge države ne morejo privoščit.

To je zate tudi BV:

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.361
3.425
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.100
5.009
113
Nuku`Alofa

Točno tako, ledeniki so se začeli topiti ob koncu zadnje, male ledene dobe. Brez takoimenovanega "antropogenega" CO2. Le zakaj, le zakaj???. Nekaj sto let nazaj pa je bilo topleje kot danes, prav tako brez takoimenovanega "antropogenega" CO2 in brez kurjenja premoga, industrializacije in kravjih prdcev. Le zakaj, le zakaj???

Nekdo pameten je nekoč izjavil, da so edina stalnica v življenju spremembe.
inteligentni se prilagodijo, ostali pa jokajo za preteklostjo.
Dh5N0AqW0AEvpq0.jpg

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Ti se kar tolaži...
Včasih, pri manjši populaciji (kot si napisal, konec 19. stoletja), to ni bilo kritično...
Zdaj pa gre za pitno vodo, ki jo ledeniki sproščajo in če jih ne bo več, kaj bo? Ne mi o plastenkah vode, prosim...
Desalinizacija morske vode pa je "zelo draga" in si je mnoge države ne morejo privoščit.

To je zate tudi BV:
Nisi razumel. Gre zato, da človek ne more veliko storiti proti segrevanju planeta, ki se je segreval tudi takrat, ko je človek imel povsem nepomemben vpliv na ekosistem. Izpusti CO2 imajo nek vpliv, ampak zmanjšanje bo le kapljica v morju. Če bi lokalno hoteli imeti bolj stabilno preskrbo z vodo in stabilnejše vreme, bi enostavno morali površino pogozditi nazaj. Kje in kako pa bomo živeli? Hecno je, da se kot ena od najbolj prilagodljivih vrst proti spremembam poskušamo boriti z zaviranjem sprememb, ki je boj z mlini na veter, namesto s prilagajanjem spremembam.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.687
5.867
113
Ups, še to:
V članku se vprašujejo kam teče voda? Ja fakno... to ve že vsak triletnik. Po hribu navzdol....

Kot drug bister savek: Še kako pomembno je torej opozarjanje na preudarno rabo pitne vode oz. na njeno manjšo porabo, saj bi se s tem zmanjšala tudi pojavnost poplav, suš, onesnaževanje okolja ter izboljšalo blagostanje, vse to pa bi pomagalo blažiti tudi podnebne spremembe.

Torej če bom porabil manj pitne vode, bo manj poplav na eni strani in manj suše na drugi... Mater, sami mužganski trusti. Ali spet eno golobovo društvo za mešanje megle... pardon, za mešanje vode...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.687
5.867
113
Ti se kar tolaži...

To je zate tudi BV:
Iz katerega ledenika se napaja Slovenija, Hrvaška, Bosna, Srbija, Mađarska.... Zelo me zanima.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: jendomen in kajpace