"goljufije" s hrano

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Ja, le pazi, da te ne ugrabijo
smirk-1.gif
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
To folk ze dolg casa ve, sam cajta in volje ni... Ce bi se pa kmetje organiziral pa omogocal dostavo na dom, s tem da ne bi goljufal, bi pa marsikdo posegel po domaci hrani...
WTF pa dostava na dom. Prava pot je recimo nekaj takega kot je tržnica na Vrhniki ali pa Mlekarna Krepko v Lazah pri Logatcu. Še več takih projektov pa bo bolje.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.132
7.021
113
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Niso glih vsi na paleo dieti ane?

Rekel si kako bodo na koncu ugotovili, da je najbolje....in "paleo" je najbolje (če si že poimenoval tako), zadnje čase se že pojavlja vse več strokovnjakov, ki podpirajo tak način prehranjevanja, back to the roots, meat and fats.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
To folk ze dolg casa ve, sam cajta in volje ni... Ce bi se pa kmetje organiziral pa omogocal dostavo na dom, s tem da ne bi goljufal, bi pa marsikdo posegel po domaci hrani...
WTF pa dostava na dom. Prava pot je recimo nekaj takega kot je tržnica na Vrhniki ali pa Mlekarna Krepko v Lazah pri Logatcu. Še več takih projektov pa bo bolje.

In zakaj nebi kmetje dostavljal na dom? Eni namest nakupovanja raj pocnemo kej druzga... Hvala bogu v razvitem svetu to pocnejo... Pa zgleda da je tud v slo ene srecala pamet http://www.zeleni-zabojcek.si/zz/nasi-kmetje/ . K to je precej hud biznis...
 

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Moraš vedet da je ogromno ljudi lenega in nenavajenega po šihtu še kaj naresti in konec koncev bi skoraj vsak lahko imel svoj vrtiček, in bi si vsaj zelenjavo pridelal (beri to tudi tako da čas za v shoping center imajo, prav tako za pivo,dve tri v lokalu, + fuzbal,formulo gledat in na kavču ležat). In s samooskrbo bi vsak dosti ceneje skozi mesec s hrano prišel, teli zabojčki so že za tiste ki se jim ne da nič početi, imajo pa denar (večina ga pa nima in si ne more to privoščiti-vrtičkati se jim pa ne da), saj sem prepričan da je konec koncev zale zabojček zadeva kar dražja (in seveda kvalitetnejša) od tistega kar dobimo v trgovinah.
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
To folk ze dolg casa ve, sam cajta in volje ni... Ce bi se pa kmetje organiziral pa omogocal dostavo na dom, s tem da ne bi goljufal, bi pa marsikdo posegel po domaci hrani...
WTF pa dostava na dom. Prava pot je recimo nekaj takega kot je tržnica na Vrhniki ali pa Mlekarna Krepko v Lazah pri Logatcu. Še več takih projektov pa bo bolje.

In zakaj nebi kmetje dostavljal na dom? Eni namest nakupovanja raj pocnemo kej druzga... Hvala bogu v razvitem svetu to pocnejo... Pa zgleda da je tud v slo ene srecala pamet http://www.zeleni-zabojcek.si/zz/nasi-kmetje/ . K to je precej hud biznis...
Ne vem no. "Razviti svet" je pravzaprav tudi sinonim za "goljufije" s hrano in pomoje res ni treba da vsako bedarijo uvozimo (ponavadi) z zahoda. Recimo da bi bilo bolje, če bi malo decentralizirali trgovino (manj glomaznih trgovskih centrov), več manjših štacun razpršenih naokoli, več nadzora in večja osveščenost ljudi. No, saj pravzaprav se že dogaja nekaj v tem stilu, vsaj na območju kjer sam živim.
Predvsem pa se tema navezuje tudi na zdravje in bi pričakoval, da je lastna pridelava (če so seveda možnosti) bolj zdrava kot dostava na dom, če drugega ne pa vsaj zaradi zmerne fizične aktivnosti. Tako da se tukaj strinjam s predhodnikom.
Navsezadnje - če bi bili aditivi (ojačevalci okusa, ....kemija v hrani skratka) tako zelo zdravi, se najbrž nihče ne bi pritoževal nad tem.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Moraš vedet da je ogromno ljudi lenega in nenavajenega po šihtu še kaj naresti in konec koncev bi skoraj vsak lahko imel svoj vrtiček, in bi si vsaj zelenjavo pridelal (beri to tudi tako da čas za v shoping center imajo, prav tako za pivo,dve tri v lokalu, + fuzbal,formulo gledat in na kavču ležat). In s samooskrbo bi vsak dosti ceneje skozi mesec s hrano prišel, teli zabojčki so že za tiste ki se jim ne da nič početi, imajo pa denar (večina ga pa nima in si ne more to privoščiti-vrtičkati se jim pa ne da), saj sem prepričan da je konec koncev zale zabojček zadeva kar dražja (in seveda kvalitetnejša) od tistega kar dobimo v trgovinah.

Ne bos verjel, ampak obstajmo ljudje, ki cas po sluzbi namest na kavcu, v gostilni, v stacuni, zapravlamo za sport, muzeje al pa sexamo... In nm nekak ni na njivi se enga sihta oddelat zato da bi mel pet svezih korenckov v hladilniku...
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Moraš vedet da je ogromno ljudi lenega in nenavajenega po šihtu še kaj naresti in konec koncev bi skoraj vsak lahko imel svoj vrtiček, in bi si vsaj zelenjavo pridelal (beri to tudi tako da čas za v shoping center imajo, prav tako za pivo,dve tri v lokalu, + fuzbal,formulo gledat in na kavču ležat). In s samooskrbo bi vsak dosti ceneje skozi mesec s hrano prišel, teli zabojčki so že za tiste ki se jim ne da nič početi, imajo pa denar (večina ga pa nima in si ne more to privoščiti-vrtičkati se jim pa ne da), saj sem prepričan da je konec koncev zale zabojček zadeva kar dražja (in seveda kvalitetnejša) od tistega kar dobimo v trgovinah.

Koliko kvadratnih metrov rabiš za samooskrbo? Ljubljana ima nekaj manj kot 300 tisoč prebivalcev. Mnogi niti ne znajo več delat na vrtu ker so par generacij že v mestih. Kje so še slabe sezone, škodljivci, itd...Vrtičkarstvo je bolj hobi kot pa resno prehranjevanje.

Lani sem se malo pogovarjal z starejšim možakarjem ki ima skoraj plantažo jabolk. Rekel je da dokler nakupi gajbice vloži delo, sortira jabolka po velikosti ni kaj pa vem kaj še trgovine zahtevajo, da ni več konkurenčen. Raje uživa v penziji. Sem pa probal eno njegovo jabolko, res ni izgledalo nevem kaj ampak okus je bil pa super. Sicer pa kaj bi kupci raje izbrali, lepo rdeče jabolko za malo denarja, ali nekaj malega pikastega za več denarja? Teško je bit konkurenčen ''industrijskim'' proizvajalcem.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.132
7.021
113
Saj se ne gre temu, da bi bil konkurenčen, folk je pripravljen plačati več za "domače" ali pa "bio/eko", problem je da tudi "domače" ni več domače, oz da se mora potrošnik prekleto potrudit da pride do taprave domače zadeve.

Me pa še nekaj zanima glede mleka. Dejali ste, da je mleko direktno izpod krave ponavadi 4+ mlečne maščobe. V trgovinah pa potem imajo t.i. sveže mleko s 3.5%, katero naj ne bi bilo homogenizirano. Kar je torej nateg, ker samo s pasterizacijo ne morejo kontrolirati nivoja maščob, edino če "posnamejo" smetano in potem od oka dodajo nazaj v mleko? Ali kako bi sploh lahko naredili sveže mleko s 3.5% maščobe, če ima original mleko 4%+ ?
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.076
113
Za "domače" je potrebno mal pogledat okoli take kmetije oz pridelovalca..Recimo pojavljajo se domače marmelade iz marelic in bla bla ki jih prodjajo kmetje, pa če greš kmetu domov, pa nima ene marelice okol bajte. Seveda ne, ker kupi poceni marelice pri Tušu preden gredo iz prodaje ITD. ( To je resnični primer).
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj se ne gre temu, da bi bil konkurenčen, folk je pripravljen plačati več za "domače" ali pa "bio/eko", problem je da tudi "domače" ni več domače, oz da se mora potrošnik prekleto potrudit da pride do taprave domače zadeve.

Me pa še nekaj zanima glede mleka. Dejali ste, da je mleko direktno izpod krave ponavadi 4+ mlečne maščobe. V trgovinah pa potem imajo t.i. sveže mleko s 3.5%, katero naj ne bi bilo homogenizirano. Kar je torej nateg, ker samo s pasterizacijo ne morejo kontrolirati nivoja maščob, edino če "posnamejo" smetano in potem od oka dodajo nazaj v mleko? Ali kako bi sploh lahko naredili sveže mleko s 3.5% maščobe, če ima original mleko 4%+ ?

Nič ni od oka.
smile-1.gif


Pasterizacija, homogenizacija in tipizacija maščobe so trije ločeni postopki.

In kot si prav ugotovil, mleku, ko pride v mlekarno odvzamejo vso maščobo (oz vsaj večino) in jo potem dodajo nazaj toliko, da dobijo % maščobe, ki je zapisan na embalaži. Tako v bistvu ni neke razlike med polnim in posnetim mlekom v tehnološkem smislu, razen da so v prvega vrnili več maščobe kot v drugega. Potem ga pa lahko še homogenizirajo ali pa ne.

Višek maščobe gre pa za smetano in maslo.
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
RE: Razviti svet:

http://www.abelandcole.co.uk/

Jebes vrticek. Naj raje Paul prinese enkrat na 14 dni.
smile-1.gif
Naslednji teden bo:

Cherry Tomatoes
Cucumber
Potatoes
Purple Sprouting Broccoli
Red Onions

Chicken Leg, Diced, Free Range (400g avg)
Pork Loin Chops, Bone In, Free Range, 400g (pack of 2)
Wild Venison, Diced (500g)
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.610
3.051
113
v lokalni ostariji
seveda tudi kmetje niso imuni za goljufije... tudi eko ni nujno vse eko:)

jest5 dej ne bodi pameten!določene stvari enotavno niso za na forum. če ti delaš za trakom in je največja "poslovna skrivnost" ki si jo deležen predviden čas za malico in odmor nismo vsi v enakem položaju...
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
RE: Razviti svet:

http://www.abelandcole.co.uk/

Jebes vrticek. Naj raje Paul prinese enkrat na 14 dni.
smile-1.gif
Naslednji teden bo:

Cherry Tomatoes
Cucumber
Potatoes
Purple Sprouting Broccoli
Red Onions

Chicken Leg, Diced, Free Range (400g avg)
Pork Loin Chops, Bone In, Free Range, 400g (pack of 2)
Wild Venison, Diced (500g)

To je TO!

jst mam pa tele: http://homeorganics.ie/fruit-vegetables/

in res nevem zakaj nebi kmetje v slo vpeljal takele resitve...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Saj jo. Partnerske kmetije. Dostava je pa stvar dogovora.
Ampak to zahteva resnost na obeh straneh. Tak način dela podrazumeva drugačne cene kot so v Lidlu. Bojim se da to ni jasno predvsem kavčarjem.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.076
113
ja, vsak bi se šel tole, če bi lahko to tudi plačal... žal. Če pri nas ne bi bila degenrirana kmetijska politika s subvenicjami in tudi gospodarstvena - posledično, bi hrana bila dosti dražja in zadeve bi se tudi bolj cenile in sledljivost bi se avtomatsko izboljšala, na račun previdnosti, znanja itd. Tako pa...ravno včeraj sem ob odpiranju delikatestnih kumaric od podravke se mi zdi al kolinske , ne vem na pamet, res drobne, dobre za cca 2 € glaž. In razmišljal, da jih sam vzgojiš, in obereš, spučeš, nato pa še vložiš..pa da bi to naredil za 20 glažev (pod 40€)..ni niti osnovne različice kako bi lahko to naredil ceneje in bolj kvalitetno.