"goljufije" s hrano

I

Izbrisan uporabnik #9334

Prav. Lahko da se motim, ampak eno od teh dveh olj v hladilniku, torej pri kakih 4 st.C kristalizira in po tem ju ločiš. V spominu imam, da je to sojino olje.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.132
7.021
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hja in kako naj meščan pride do svežega mleka, eko mleka, dnevno (al pa na vsake 2 dni)? Ker kakor hitro je homogenizirano pa spet ni gut. Zato so mlekomati gut ideja, a se je izkazalo da ni za zaupat tem kmetom.
Kaj da fak je narobe s homogeniziranim mlekom

Naj ne bi bilo čisto gut, oz pač ne tako zdravo, kot surovo mleko, ni pa nič narobe z njim, da ne bo pomote.

PS, sveže mleko, ki nam ga je pripeljal kmet v sredo popoldan je bilo še danes užitno, hranjeno v hladilniku.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

grin1.gif
, hvala, enostavno nisem našel na guglu tega pravila. Vem pa zanj od nekdaj.

Pravilno je torej, da olivno olje v hladilniku kristalizira, sojino pa ne. Tako ločiš, koliko procentov vsebine steklenice je pravih, koliko pa fejk.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Res sem včeraj kolebal, katera varianta je pravilna, tako da sem dal "štamperle" olivnega v hladilnik, za vsak primer. Zjutraj, pred mojim pisanjem, ni bilo še nič, no - danes opoldne je bil pa kristaliziran.
V bistvu mi ni bilo do sedaj nikoli treba tega preverjati, ker imam 100% - nega človeka tam dol.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kaj pa vem. Olje ima drugačno entalpijo kot voda. Moja praksa na to temo je pa tudi že precej daleč, tako da se še spomnil nisem sprva.
Za tisti "štamperle" okoli 18 ur. Za flašo 1 liter pa, ... en dan bo premalo.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Meni je povsem jasno, da trgovine so zaradi zaslužka...
Bolj, kot jih država stiska z davki, bolj goljufajo, da imajo tisto svojo maržo realizirano!
Enako je s kmeti in ostalimi pridelovalci...

Ravno ZATO pa bi rada, da bi bila na etiketah napisana RESNICA!!

Potem naj se pa vsak odloči, kaj bo kupoval in česa ne.
Sedaj pa v dobri veri kupiš nekaj, ker je kao na etiketi napisano kako odlično in 100% in bio in ne vem kaj vse še je... Resnica pa je povsem drugačna!

To velja tako za trgovine, kmete, "bio" pridelovalce,...itd.

Krepko pretiravaš. Zanesljivost, da je na deklaraciji zapisano točno to, kar je tudi notri je precej visoka, tam okoli 90-97 %, odvisno od države. Pa še tu gre potem za malenkostna odstopanja. Ker so tudi kazni, če te dobijo precej visoke, da ne govorimo o zgubljenem zaupanju, ki se finančno še bolj pozna kot visoka kazen.

Ma ga ni proizvajalca, ki bi napisal, da konzerva vsebuje 100 % meso tune, notri bi ga bilo pa samo za par procentov. Je pa treba brat deklaracije, ker lahko pa da na konzervi piše tunina pašteta, pa jo je notri samo par %, ampak to piše. Ravno tako kot piše češnjev sok, pa so notri večinoma jabolka, ampak to je zapisano med sestavinami.

Ravno tako bio, eko in organic oznake. Se ve, kakšni so pogoji za pridobitev, zraven znaka mora biti obvezno šifra urada oz. laboratorija, ki je ta znak odobril in zlorab je zelo malo, vsaj med temi, ki so certificirani.

Če pa verjameš vsakemu, ki se samookliče za bio, oz. eko pridelovalca, ja sori, potem si si pa sam kriv.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
. Tuna v olivnem olju v konzervi NI ne tuna, ne v olivnem olju...
Kaj pa je, če ni tuna?

Nemesto tune radi dajejo not manj kvalitetne ribe. Jih barvajo, obdelujejo, solijo, preparirajo z nešteto kemikalijami... Tista obdelana stvar (če ji sploh še lahko rečemo riba) potem plava v 99% sojinem olju in 1% olivnem olju
uf-1.gif


Pozabila sem že, katero ribo dajejo namesto tune. Zapomnila sem si samo, da namesto lososa (ki je kvalitetna riba) uporabljajo aljaškega polak-a ali tako imenovanega saj-a...ki ga obdelajo, da zgleda kot omenjena riba
frown-1.gif


Kaj se dogaja z ribami,: http://belonacrnem.wordpress.com/2012/04/01/katere-ribe-kupiti/

Samo, to da gre za saja piše na etiketi, res da bolj na majhno, ampak piše. Samo prebrati je treba. Seveda gre za neke vrste zavajanje, ker ti v glavo butne napis losos in vse kar piše zraven enostavno prezreš (piše pa navadno alaska seelachs) in ker izgleda kakor losos, potem veliko ljudi sklepa, da gre za lososa, samo med sestavinami je pa navedeno, da gre za polaka oz. saja.

Evo primer:
http://trgovina.mercator.si/market/dimljeni-nadomestek-lososa-v-rezinah-ice-land-100g-4046846663142

In isto velja za tuno in olje v katerem plava.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.610
3.051
113
v lokalni ostariji
no no

vem za primer, ko se sedaj buckajo ker vsebina ni taka kot piše na deklaraciji... ključne sestavine je manj kot jo je deklarirane! namesto 60% jo je samo10%;)
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
no no

vem za primer, ko se sedaj buckajo ker vsebina ni taka kot piše na deklaraciji... ključne sestavine je manj kot jo je deklarirane! namesto 60% jo je samo10%;)

A ga lahko prosim deliš z ostalimi? Ker drugače smo še vedno na nivoju rekla-kazala.
 

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Milka ni hrana
wink-1.gif

Tud čokolada ne....zame ni čokolada nič pod 70-80% kakava. Ne pa da v te "čokolade" mečejo vse drugo sam kakava ne.
 

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Saj nazadnje bo folk le ugotovil da je najboljša hrana tista, ki zraste na domači njivi/vrtu: repa, zelje, fižol, krompir. Pa kakšno "ukradeno" jajce izpod domače kure in postrv iz prvega grabna.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
To folk ze dolg casa ve, sam cajta in volje ni... Ce bi se pa kmetje organiziral pa omogocal dostavo na dom, s tem da ne bi goljufal, bi pa marsikdo posegel po domaci hrani...
 
Nazadnje urejeno: