"goljufije" s hrano

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.643
1.037
113
BDW

Kolikor sem seznanjen (laično)

Nitrati polek vse škode, ki jo naredijo našemu telesu preprečujejo tudi srčni infarkt.

Zdej smo pa tam.
smile-1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.610
3.050
113
v lokalni ostariji
piše ne nikjer...

no povej jest5 kaj so 50 let nazaj dodajali doma razen soli, popra, česna v salame in klobase? zapik ter salamurin? ok tisti "napredni" ki so "našli" t.i. "angleško sol" ampak redko redko. prav takotudi sedaj eni ne uporabljamo drugega kot morsko sol....
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.016
113
Še pred 20 let moj dedek ni dodajal nič drugega zraven, pa so nastajale super domače klobase, t.i. "kot".

zdaj pa že vsak kmet meče not kemikalije, da bi ja boljše prodal zadevo, "pravega" domače skoraj več nikjer ni, kmeti še samo gledajo na profit in kako bi dobili subvencije (tisti, ki se bavijo s kmetijstvom kot dejavnostjo, oni ki pa imajo za preživetje pa so še old kul, ker sebe pa ne bodo zastrupljali, kakopak)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.753
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
piše ne nikjer...

no povej jest5 kaj so 50 let nazaj dodajali doma razen soli, popra, česna v salame in klobase? zapik ter salamurin? ok tisti "napredni" ki so "našli" t.i. "angleško sol" ampak redko redko. prav takotudi sedaj eni ne uporabljamo drugega kot morsko sol....
KNO3 ima že dolgo, dolgo svoje mesto v klobasah in še kje. Domače
wink-1.gif

Jasno ga ne uporabljajo vsi...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Salamurin, nitrat, nitrit.... Se še ni našel v naših salamah in klobasah. 5 zadev je notri(česen, sol, poper, sladkor in vino) pa se vse pokvari, če ne prej pa čez leto in pol (na mizo pride nepokvarjeno).
In ja zaenkrat z zavezanimi očmi ločim domačo salamo od industrijske/obrtniške
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.610
3.050
113
v lokalni ostariji
jest5 ja obstaja že dolgo... sj konc kocnev 50 let nazaj je zelooo intenzivno laufala recimo agroemona;)

vendar PRAVE domače klobase/salame pač ne vsebujejo nobene take "kemije".
 

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.870
3.494
113
Kmetje gledajo samo še na profit, če bi bil pa ti kmet bi pa gledal na izgubo ali kako? Če prav razumem, bi ti delal samo zato, da bi imel nulo ali iz meseca v mesec večji minus? Izvoli poskusit tako delat pa bodi potem pameten o dobičkih.

Sicer jaz poznam tudi kakega, ki ve delati domače klobase tudi brez kemije, pa še dobre so.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
S to pa je res. Domača salama ni nikdar tako lepo rožnato rdeča kot tista ”z dežele”. Sicer naj bi to delno izboljšal sladkor ampak to je nepreverjena fora.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.753
113
Kaj že?
KNO3(ter drugi nitrati/nitriti) se načrtno uporablja od začetka 19-tega stoletja. Tudi v domači pripravi mesnin. Pred tem se je pa tudi, ampak le naključno, če si uporabljal soli, ki so imele že original višjo vsebnost nitratov/nitritov.
Sicer pa ni hec samo lepa barva, ampak tudi daljša obstojnost.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Uh, ne vem, no ! ...
V onih časih, ko sem se še aktivno ukvarjal s kemijo in bil prisoten v industriji, ki je izdelovala te pripravke za mesarje, se KNO3 za to ni uporabljal. Je grenkega okusa in ni higroskopičen. Natrijev nitrat pa je higroskopičen in zato bolj primeren ... pa tudi tistega izrazito grenkega okusa nima.

NaNo3 se dodaja v salamuro za vezavo vode v mesu in preprečevanje oksidacije (temnenje mesa).
 
Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Drugače je pa treba kemijo pri teh zadevah vzeti v zakup. Brez solitra bi imele suhe mesnine življenjsko dobo par mesecev do pol leta. Včasih, ko je bilo treba živeti brez hladilnikov in v bistvu s premalo hrane, (nekje je bilo, da se stopnja civilizacije lahko meri s količino pridelave hrane na prebivalca in po moje bo kar držalo), torej, - je bil kar problem obdržati meso dobro konzervirano. S solitrom se je življenjska doba mesnin podaljšala za par mesecev. Pa še meso je imelo lepši in bolj svež videz! NaNo2 je še bolj učinkovit, ampak strupen in kancerogen!!!
Polifosfate se dodaja k slabemu mesu, ki gre v mletje in predelavo, da veže (umili) maščobe. Hrenovke npr. spadajo sem. Pa še marsikaj se dodaja, ampak je bolje, da se ne ve preveč.
tongue-1.gif
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Salamurin, nitrat, nitrit.... Se še ni našel v naših salamah in klobasah. 5 zadev je notri(česen, sol, poper, sladkor in vino) pa se vse pokvari, če ne prej pa čez leto in pol (na mizo pride nepokvarjeno).
In ja zaenkrat z zavezanimi očmi ločim domačo salamo od industrijske/obrtniške

izdaš recept in potem še naprej postopek kako jih shranjuješ, sušiš, dimiš... ??
bi tudi pri nas radi probal brez salamurina, pa nimajo jajc
crazy1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Pridi probat če ti bo všeč. Brez zveze dajati recept, če ti potem ”barva” ne bo vpeljali kaj drugega.
Sicer pa ima svak težave s salamami saj nekje naredi napako in ima pogosto salamo votlo in sivo v notranjosti.
V čem je fora še ne vemo, po vsej verjetnosti pa je povezano z dimljenjem ali pa sušenjem.

Sicer pa: približno 3/4 svinjine, četrtina govedina (to lahko delaš najbrž poljubno razmerje), 2,2(2,5)dkg soli na kg mesa, poper (cel, mleti...)po želji, česen in vino v mikser, še kako žlico sladkorja in je to to za cca 50kg mesa.
Kose mesa premešamo z rokami, potem pa zmeljemo. Nafilamo s topom cim bolj na trdo v ovitke (morali bi jih namakati, pa jih ne), obesimo na ražnje in za nekaj dni v raufkamro. Potem pa za mesec ali dva obesimo na podstrešje ki ni diht zaprto. Pred vročino pa v vrečo in v skrinjo. Sedaj se tudi že vakumiranje prakticira, vendar...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici


Malo za dražit, najbrž komu ne bo okusno servirano....ampak najboljša je glavnina z malo soli in čebule preden gre v krvavice
1995431-Koline2010005(Small).jpg
 

Priponke

  • 1995431-Koline2010005(Small).jpg
    1995431-Koline2010005(Small).jpg
    61,9 KB · Ogledi: 1.181
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Samo za cvingo, da znamo tudi na fužinah še kaj drugega kot bmw krasti...
1995450-Koline2010007(Small).jpg
 

Priponke

  • 1995450-Koline2010007(Small).jpg
    1995450-Koline2010007(Small).jpg
    76,5 KB · Ogledi: 1.227