"goljufije" s hrano

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Mene to osebno ne moti, vsak ki se ne zaveda, da so trgovine s prehrano tam zaradi dobička, je naiven in malce neumen.

Me pa moti to, da se tudi "pri kmetu" več ne dobi prave hrane, ker tudi oni začenjejo strmeti samo k dobičku, itd in da moraš biti prekleto previden, da še te oni ne nategnejo. Torej me moti to, da se skoraj nikjer več ne da dobiti "taprave" hrane...še svežih jajc ne, brez da se kur ne bi futralo s koruzo/sojo, to pa me zelo moti.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Meni je povsem jasno, da trgovine so zaradi zaslužka...
Bolj, kot jih država stiska z davki, bolj goljufajo, da imajo tisto svojo maržo realizirano!
Enako je s kmeti in ostalimi pridelovalci...

Ravno ZATO pa bi rada, da bi bila na etiketah napisana RESNICA!!

Potem naj se pa vsak odloči, kaj bo kupoval in česa ne.
Sedaj pa v dobri veri kupiš nekaj, ker je kao na etiketi napisano kako odlično in 100% in bio in ne vem kaj vse še je... Resnica pa je povsem drugačna!

To velja tako za trgovine, kmete, "bio" pridelovalce,...itd.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
. Tuna v olivnem olju v konzervi NI ne tuna, ne v olivnem olju...
Kaj pa je, če ni tuna?

Nemesto tune radi dajejo not manj kvalitetne ribe. Jih barvajo, obdelujejo, solijo, preparirajo z nešteto kemikalijami... Tista obdelana stvar (če ji sploh še lahko rečemo riba) potem plava v 99% sojinem olju in 1% olivnem olju
uf-1.gif


Pozabila sem že, katero ribo dajejo namesto tune. Zapomnila sem si samo, da namesto lososa (ki je kvalitetna riba) uporabljajo aljaškega polak-a ali tako imenovanega saj-a...ki ga obdelajo, da zgleda kot omenjena riba
frown-1.gif


Kaj se dogaja z ribami,: http://belonacrnem.wordpress.com/2012/04/01/katere-ribe-kupiti/
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Dejstvo je, da brez dokaza lapaš v prazno. Da tuna ni tuna, da je notri 99% sojino olje, bo treba še kaj več, kot le "sem nekje slišala".

Za imitacije xyz izdelka(rakove klešče, ribje palčke itd) lepo piše katere neumnosti so uporabljene. Če tega na deklaraciji ne piše in to veš, lahko z vsem veseljem in pravico poskrbiš, da se izdelek umakne iz prodaje, ter da pade kakšna kazen.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Joj, smo naivni
wink-1.gif

Malo preberi celo temo...pa ti bo kar jasno kako in kaj...če ti že prej ni bilo.
Včeraj je dal nekdo link do "raziskave o SLO mleku". DOKAZALI so, da v embalaži NI to kar PIŠE ZUNAJ!
Pa bo kdo kaj ukrenil???

Ne bo. Četudi bi kdo kaj ukrenil, so zadaj tako labava pravila in tako močni lobiji, da se bo zgodilo kaj? NIČ. Žal.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.767
6.751
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Keber, bližnji kmet, od katerega se občasno vzame sveže mleko pravi da ni frke met tudi 2 dni v hladilniku, pa bo kul?
2 dni neprekuhan v hladilniku? Ajde, drugo jutro še mogoče, naslednji večer se že skisan. Kaj je narobe s prekuhanim mlekom, še nihče ni umrl od njega.
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Seveda je mleko pasterizirano. Sveže mleko kot sveže pač ne zdrži več kot nekaj ur, tudi v mlekomatih ne kaj dosti dlje.
na prejšnji strani ga serješ o maščobi, sedaj o svežini.
Kako za vraga naj bo v trgovini sveže mleko, če pa ga pri kmetu pobirajo vsake dva dni, kmet pa molze 2x dnevno. Se pravi že pri kmetu je dela mleka star 36 ur. Potem pa transport v večji tovornjak, ta potem v mlekarno , (po možnosti v tujino), obdelava, pakiranje, dostava v skladišče, prevoz v trgovino, (vmes je še vikend, ko tovornjaki ne smejo biti na cesti) pa je en teden okoli ko ga ti v šalco naliješ doma.
 

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
če pa ga pri kmetu pobirajo vsake dva dni,

(vmes je še vikend, ko tovornjaki ne smejo biti na cesti) pa je en teden okoli ko ga ti v šalco naliješ doma.

Pri kmetu v vasi pobirajo redno dnevno - tudi ko je oddajal v A je imel dnevni odvoz pa četudi ni bila polna cisterna.
Tovornjaki, ki vozijo pokvarljivo robo - kar mleko je - lahko vozijo non stop.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Bla, bla, bla, zarota, lobiji, bla, bla, bla
hysterical-1.gif

Podpri svoje trditve z dokazi in mimogrede še koga prijavi. Saj to ne bo težko, če imaš dokaze ane?
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mleko se pobira na dva dni.
Maščobe v surovem svežem mleku je okrog 4 %, par desetink gor ali dol. Če % bistveno odstopa navzdol, ga možakar pošteno serje s prehrano, kar povzroča acidoze vampa kar posledično povzroča somatske; torej izguba na celi črti. Noben kmet pri zdravi pameti ne bo krmil goveda samo z žiti - je enostavno predrago, sploh ko se prištejejo še posledice.
Drži, da na vsebnost maščob vpliva funkcionalna vlaknina v krmi (vlaknina ki ni krajša od določene dolžine). Ta vpliva na razmerje med ocetno in propionsko kislino v krvi, ta pa potem na proizvodnjo maščobe.
Kakšnih hudih procentov maščobe v mleku ni, ne vem če sploh zleze na 5 ali čez. Torej se tule par strani preklate okrog 1 procenta.
Maščoba definitivno ni nek hud pokazatelj kakovosti krme. Samo seno definitivno ni kakovostna krma.
Paša pa je nekaj popolnoma drugega, seno niti slučajno ni nadomestek paše. potegne pa paša za seboj zajedalce ...
Mleko ohlajeno pod 4 stopinje drži precej dolgo. Kako dolgo pa je odvisno od zdravja živali (somatske celice), higiene pri molži in rokovanju z mlekom (mikrobi) in hitrosti ohlajanja. Lahko pa seveda precej hitro skisa tudi v hladilniku.
Vsa krma v prometu se ne kontrolira, ker je to enostavno predrago. Okuženo žito pa se da dobiti tudi iz tako opevane švabije.

Sicer pa bi se še dalo v tej smeri ...
 

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
....ne vem kje ti živiš?
confused-1.gif


Pa saj ni skrivnost, da sta farmacija in prehrambena industrija največja lobija...in tudi to ni skrivnost, da en brez drugega ne moreta....

Ampak ja...vse je v redu....žrtje plastične hrane in žrtje pest tablet vsak večer....v redu je, ker je to danes normalno
bonk.gif
 

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hja in kako naj meščan pride do svežega mleka, eko mleka, dnevno (al pa na vsake 2 dni)? Ker kakor hitro je homogenizirano pa spet ni gut. Zato so mlekomati gut ideja, a se je izkazalo da ni za zaupat tem kmetom.
Kaj da fak je narobe s homogeniziranim mlekom
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
. Tuna v olivnem olju v konzervi NI ne tuna, ne v olivnem olju...

Nemesto tune radi dajejo not manj kvalitetne ribe. Jih barvajo, obdelujejo, solijo, preparirajo z nešteto kemikalijami... Tista obdelana stvar (če ji sploh še lahko rečemo riba) potem plava v 99% sojinem olju in 1% olivnem olju
uf-1.gif

Bi znalo držati. Če daš olivno olje v hladilnik, kristalizira, medtem ko sojino olje ne. (Tako preveriš, koliko so te nategnili v Dalmaciji, ko kupuješ pri domačinih olivno olje.)
Kar veliko konzerv, vzetih iz hladilnika, ni kristaliziranih.
 
Nazadnje uredil moderator:

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Bi znalo biti res da ni samo tuna. Enkrat sem kupil konzervo tune za mačke, vsebina je bila na pogled ista kot tista za ljudi. Vendar je na deklaraciji pisalo, vsebuje 10%, in 90 % XY, (sem že pozabil katere ribe)
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Bi znalo držati. Če daš sojino olje v hladilnik, kristalizira, medtem ko olivno olje ne . (Tako preveriš, koliko so te nategnili v Dalmaciji, ko kupuješ pri domačinih olivno olje.)
Kar veliko konzerv, vzetih iz hladilnika, je kristaliziranih, sploh Rio Mare.
To niti slučajno ni res. Olivno olje se na hladnem zgosti/kristalizira in ravno po tem ga ločiš od fejk olivnega olja
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ce se prav spomnim, kristalizira samo hladno stiskano olivno olje. Tisto, ki je pridobljeno po vecinsko uporabljanem postopku pa ne.