"goljufije" s hrano

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Danes ob 21 uri na rtv slovenija - zvijače živilske industrije - nemška dokumentarna oddaja. Bo verjetno za pogledat

Nisem utegnila pogledat... kako je bilo?
wink-1.gif
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Nič pretresljivo novega. V šunki je zmiksano in zlepljeno meso več živali, v gobovi juhi iz vrečke je le pol gobe, losos ni losos ampak pobarvan aljaški saj, sir ni sir ampak substitut poln rastlinskih beljakovin in ostale šare, v češnjevem jogurtu je češenj le par % precej večji delž pa odpade na npr. jabolka ali hruške, pakirano meso vsebuje umetno atmosfero polno kisika, da meso na površini dlje časa ostane rožnate barve, znotraj pa bljak, povsod so ojačevalci okusa, barvila in konzervansi... ampak proizvajalci se izogibajo tem *dodatkom* in rajši uporabljajo *sestavine* (substitute, ki ne spadajo med dodatke), ker lahko nalimajo na živilo nalepko "BREZ umetnega česarkoliže" (primer je bil sok rdeče pese namesto umetnega barvila ali pa ekstrakt kvasa namesto glutaminata kot ojačevalec okusa) in nasploh iščejo substitute za razne E-je, ki jih potrošniki ne odobravamo.

Zanimiva mi je bila recimo izdelava domače "zlepljene šunke". Kupili so umetni encim, dobiš ga z navodili, baje ima ogaben vonj po kemikaliji, vanj so namočili koščke svinjine, jih zarolali v "rolado" iz gospodinjske folije in postavili v hladilnik za čez noč. Naslednji dan: normalna "sestavljena" šunka, ki se lepo reže, neprijeten vonj je izginil.
 

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Mah eno samo jamranje. Dokler kupuješ od znanih pridelovalcev, ki jim zaupaš, vse to sranje odpade.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ne vem če so takšni pri nas...že navadn kmet futra govedo s sojo al koruzo izven sezone...

Žal nismo v takšnem podnebnem pasu, da bi bila celo leto na voljo trava
 

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
In kaj je problem, če se krmi s koruzo ali dodaja sojine tropine? Ekstenzivne reje še vedno največ uporabljajo silažo.

Sicer pa dokumentarec ni nič kaj posebnega, pač proizvajalci izkoristijo luknje v zakonih. Hrana je biznis in nič drugega.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Citat:
Uporabnik Lateral pravi:
In kaj je problem, če se krmi s koruzo ali dodaja sojine tropine?

nič, razen tega,da krave, par 10 let nazaj tega sploh niso poznale...Da govedo tega ne prebavi dobro,da je potem kup posledic,je drugotnega pomena..važno da je krma poceni
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Poleg tega, kar si že omenil, pa tudi to, da vprašanje kaj vsebuje potem ta krma. Pred cca 2 mesecema je bil na gorenjskem problem s mlekomati, ker je kmet nabavil koruzo iz hrvaške, katera pa je vsebovala nek toxin, ki se je potem lepo prenesel v mleko.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
avstrijci že imajo "blagovno znamko" mleka kjer krave jedo samo travo in seno. Tako se to dela. Mi bomo pa krmili s sojo in ostalim sranjem.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Samo če je potem to mleko uht, je spet jebeštrga
smile-1.gif


V ameriki so pravi hit "grassfed" izdelki, pri nas pa itak ja....pa bi si mislil da ni problem najt nekaj kar je čisto naravno, pol pa ugotoviš da futrajo živino s sojo ipd...končni izdelek pa je bio/eko
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Kar je neka proizvodnja za prodajo nemore biti domače. Domače je pri kmetu kjer ima dve kravi in 4 prašiče, futr sam pridela in sojo sam požanje, ne pa prepiranje če je mleko iz ljubljanskih mlekar od slovenkskih krav, če pa iz njega nemoreš pobrati smetane ker je že toliko predelano kot tista šunka zgoraj. Kot je zgoraj napisano trgovci nam prodajo kar kupci iščemo, če je to poceni pršut ali pa slovensko mleko od slovenskih krav ki so jedle uvoženo koruzo ali pa sojo uvoženo iz južne amerike.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kdor pozna malo zgodovino pridelave mleka v zadnjih 20 letih, mora vedeti, da je do tega mlečnega sranja prišlo predvsem zaradi takšnih in drugačnih predpisov o vsebnosti maščob v mleku. Če futraš kravo na stari način, torej samo s senom, bo pridobljeno mleko precej mastno. Pa so potem prišle razne zdravstvene direktive in so morali kmetje zmanjšati vsebnost maščob. In če so ga hoteli prideli več, da niso imeli izgube, so morali pač poseči po takšnih in drugačnih dodatkih. In sedaj tudi če greste h kmetu, bo imeli "originalno" mleko le še tisti, katerih krava se pase na gorskih pašnikih - ki pa, kdo bi si mislil, zdravstveno ni sprejemljivo za oddajo mleka. Vsi ostali kljub paši na odprtem vseeno uporabljajo to in ono, in je čisto vseeno, ali je potem mleko direkt izpod krave ali pa kasneje zapakirano v mlekarni.

Pa še to:
>>> Domače je pri kmetu kjer ima dve kravi in 4 prašiče, futr sam pridela in sojo sam požanje,
Kakšno sojo? Kaj naj kmet z njo?
 

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Poleg tega, kar si že omenil, pa tudi to, da vprašanje kaj vsebuje potem ta krma. Pred cca 2 mesecema je bil na gorenjskem problem s mlekomati, ker je kmet nabavil koruzo iz hrvaške, katera pa je vsebovala nek toxin, ki se je potem lepo prenesel v mleko.

Ta toksin je aflatoksin, ki je hepatotoksičen, zato je tudi stroga regulativa glede vsebnosti v krmi in živilih. Velike probleme z njim imajo Madžari, predvsem v koruzi in bi bilo pametno dati uvoženo krmo v mikološko analizo, ampak to stane. Tudi pri kmetu s 5 kravam in doma pridelano krmo se brez problema pojavi aflatoksin. Da raje ne omenjam oreščke na policah trgovin, ki so perfektno gojišče, sploh arašidi. Mlekomati so pa itak dvorezen meč.

Sojine tropine se uporablja kot vir surovih beljakovin in so čisto normalno prebavljive. Ne vem zakaj vam gredo toliko v nos, močnih krmil pa nihče ne omenja, pa znajo biti res škodljiva za prebavni sistem in poslabšajo kakovost mleka. Visokoproizvodno govedo pač zahteva malo drugačno prehrano, posledično je končni produkt cenejši. Kdor želi sveže mleko, naj kupi od ekoloških kmetij, kjer so stroga pravila in redni pregledi.

Sicer se nekateri grozno obremenjujejo s krmo govedi, da bo mleko in meso najboljše, po drugi strani pa vsak dan bašejo vase procesirano hrano.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Kdor pozna malo zgodovino pridelave mleka v zadnjih 20 letih, mora vedeti, da je do tega mlečnega sranja prišlo predvsem zaradi takšnih in drugačnih predpisov o vsebnosti maščob v mleku. Če futraš kravo na stari način, torej samo s senom, bo pridobljeno mleko precej mastno. Pa so potem prišle razne zdravstvene direktive in so morali kmetje zmanjšati vsebnost maščob. In če so ga hoteli prideli več, da niso imeli izgube, so morali pač poseči po takšnih in drugačnih dodatkih. In sedaj tudi če greste h kmetu, bo imeli "originalno" mleko le še tisti, katerih krava se pase na gorskih pašnikih - ki pa, kdo bi si mislil, zdravstveno ni sprejemljivo za oddajo mleka. Vsi ostali kljub paši na odprtem vseeno uporabljajo to in ono, in je čisto vseeno, ali je potem mleko direkt izpod krave ali pa kasneje zapakirano v mlekarni.

Pa še to:
>>> Domače je pri kmetu kjer ima dve kravi in 4 prašiče, futr sam pridela in sojo sam požanje,
Kakšno sojo? Kaj naj kmet z njo?

O čem ti to?
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Poleg tega, kar si že omenil, pa tudi to, da vprašanje kaj vsebuje potem ta krma. Pred cca 2 mesecema je bil na gorenjskem problem s mlekomati, ker je kmet nabavil koruzo iz hrvaške, katera pa je vsebovala nek toxin, ki se je potem lepo prenesel v mleko.

Tale toxin je naravnega izvora. Oziroma nastane zaradi plesni ki se razvije v silaži, če ta ni pravilno skladiščena. Ne gre za kako dodano kemikalijo, le za poceni kupjeno krmo, ki ni bila pravilno skladiščena.

Ne rečem da to ni sporno, je pa dejstvo da so nevede kmeta hrvati preprosto naf00kali.
 
Nazadnje urejeno:

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Sojine tropine uvažajo it južne amerike kjer imajo samo gso seme, torej so sojine tropine gso hrana ki se lahko prodaja in s katero fotrajo govedo prašiče perutnino ribe kot vir proteinov to kar jih nahitro nabilda na določeno težo.

Lahko jo pa sami doma sejejo ampak jo je potrebno termično obdelati.
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Poleg tega, kar si že omenil, pa tudi to, da vprašanje kaj vsebuje potem ta krma. Pred cca 2 mesecema je bil na gorenjskem problem s mlekomati, ker je kmet nabavil koruzo iz hrvaške, katera pa je vsebovala nek toxin, ki se je potem lepo prenesel v mleko.

Tale toxin je naravnega izvora. Oziroma nastane zaradi plesni ki se razvije v silaži, če ta ni pravilno skladiščena. Ne gre za kako dodano kemikalijo, le za poceni kupjeno krmo, ki ni bila pravilno skladiščena.

Ne rečem da to ni sporno, je pa dejstvo da so nevede kmeta hrvati preprosto naf00kali.


Hrvati so prodali frišno koruzo, kupila jo je sloga na gorenjskem, zdaj koliko časa je potovala do njih in kdo jo je sušil ne vem,kmet jo je kupil od sloge...
 

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Zdaj pa pomisli... Imamo gensko spremenjeno govedo, katerega krmimo z gensko spremenjeno krmo. Takšna krava je ziher strup za ljudi
bonk.gif


Še vedno ni nihče napisal argumenta, zakaj nekaj ni dobro oz. zakaj je.
Dejstvo je, da bo vsaj 90% potrošnikov v trgovini kupilo cenejšega piščanca, kljub temu, da je dražji počasneje priraščal, ni imel pohabljenih nog in malo bolje živel svojih 41 dni.