gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Po mojem je velik problem stanovanj v Sloveniji situacija v Ljubljani. V Ljubljani je pri cenaj precej vseeeno ali si v strogem Centru, na Kodeljevem ali v BS3. V tujini cene padejo ko prideš v določenem mestu izven obvoznice, pa Ljubljani pa je od Brezovice, Škoflljice do Gameljn vse enako drago.

BI razumel to situacijo, če bi bili ljudlje vezani na javni promet, pa se večina vozi z avti. Zanimivo mi je, da je npr Naklo, Skofja Loka, Vrhnika bistveno cenejša.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Hehehe... s tem dvigujejo ceno tistim blokom z več parkirnimi mesti :evil: :evil:
Vem.. takih je res malo.
Ce imas dovolj denarja za vec avtov in vec parkirnih mest, ne zivis v “normalnem” bloku.

Parkirno mesto v Franfurtu, Berlinu, Munchnu ali Parizu je 30-45.000 eur. 2 parkirna mesta bi bila že velik delež 50 m2 dvosobnega stanovanja…

• Všeč mi je
Reactions: Zanzibar

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Ce imas dovolj denarja za vec avtov in vec parkirnih mest, ne zivis v “normalnem” bloku.

Parkirno mesto v Franfurtu, Berlinu, Munchnu ali Parizu je 30-45.000 eur. 2 parkirna mesta bi bila že velik delež 50 m2 dvosobnega stanovanja…
No no… tok pocen 50m2 stanovanja tudi tam niso

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
No no… tok pocen 50m2 stanovanja tudi tam niso

V tujini je cena m2 odvisna od mikro-lokacije in opreme. Talno gretje? Električe žaluzije? Smart Home? Energijski razred?....
Predvsem pa so cene v zadnjem letu občutno padle.

16548.JPG

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Najcenejsi kvadrat po tej tabeli je 2850

si preprican da je v tem kraju parking 40k? Al je to bolj podatek za mesto kjer je kvadrat 8k?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Meni je pa največja svinjarija, da se recimo v MB med Strossmayerjevo, Mladinsko in Kamniško poruši stara vila, na njenem mestu pa zraste za 50% večje skrpucalo sestavljeno iz "Lego kock", seveda z ravnimi strehami, izpostavljenimi kubusi in glomaznimi nadstreški za 3-5 limuzin ali max SUVov.

Lepo, tudi jaz bi to staro fajhnobo takoj porušil če bi imel priliko. Jebatga, nisno več v letu 1895, treba iti dalje. In vsaka taka hiša je samo popestritev v kempu starih razpadajočih vil.

• Objave ne odobravam
Reactions: B81 in Samo Svoj

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Cene nepremičnin v Sloveniji kažejo strukturne probleme Slovenske družbe.

Manjka enostavnih, poceni stanovanj za socialno ogrožene in (oprostite izrazu) tiste s "podpovrecnimi" dohodki in brez premoženja. Rešitev poznamo iz starih časov (Fužine, Štepanjc). Morda bi bilo treba graditi več na "slabih" zemljiščih, imeti tam bolj gosto poselitev - stolpnice in graditi poceni (podstandardno, brez garaž...)

Po pameti bi bilo treba sprostiti gradnjo na "dobrih" zemljiščih, kjer bi si lahko gornji srednji sloj privoščil življenje po svojih predstavah.

Demografska situacija tudi kaže staranje in zelo verjetno se bodo v 10 letih sprostilo veliko starih nepremičnin. Potrebujemo strategijo kaj z njimi - gre za 250 m2 velike samostojne hiše z pogosto neuporabni tlorisi ali energijsko neustrezne bloke. Morda bi bilo pametno cele četrti pozidati na novo.

V tujini imajo tudi hibridne modele financiranja stanovanj za mlade. Zanimiv pristop se mi zdijo krediti z obrestno mero, ki raste med odplačevanjem. To da mladim motivacijo in možnost,da skoraj brez obresti odplačajo svojo prvo garsonjero v 5-7 letih in se potem preselijo naprej, ta garsonjera pa je na trgu za naslednjo generacijo.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Demografska situacija tudi kaže staranje in zelo verjetno se bodo v 10 letih sprostilo veliko starih nepremičnin. Potrebujemo strategijo kaj z njimi - gre za 250 m2 velike samostojne hiše z pogosto neuporabni tlorisi ali energijsko neustrezne bloke. Morda bi bilo pametno cele četrti pozidati na novo.

Predvsem v našem okolišu to ni problem. Odkupi hiši "fasadersko" podjetje, preuredi v 8 stanovanjsko enoto in naseli 8 družin. Sklepam, da se bo to dogajalo povsod, kjer bo vsaj malo dišalo po bližini Lj...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Predvsem v našem okolišu to ni problem. Odkupi hiši "fasadersko" podjetje, preuredi v 8 stanovanjsko enoto in naseli 8 družin. Sklepam, da se bo to dogajalo povsod, kjer bo vsaj malo dišalo po bližini Lj...
No ampak to se dogaja ker imamo zgreseno politiko spremembe cetrti… ce so vse hise v ulici ze predelane v vecstanovanjske in v vseh stanovanjih po 6 stidentov potem je vztrajanje na obmocju “enostanovanjske” gradnje jasna neumnost. Pa nima veze a fasaderji delajo al pa Marjan Novak za sirso familijo

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in guardy

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
No ampak to se dogaja ker imamo zgreseno politiko spremembe cetrti… ce so vse hise v ulici ze predelane v vecstanovanjske in v vseh stanovanjih po 6 stidentov potem je vztrajanje na obmocju “enostanovanjske” gradnje jasna neumnost. Pa nima veze a fasaderji delajo al pa Marjan Novak za sirso familijo

Se strinjam. Tukaj recimo v rangu 300m okoli mene sta zrasli dve taki hiši (btw: so ostale klasične hiše od zunaj), obe sta edini taki večstanovanjski v celi ulici.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Zelo lep članek...

Samo me je zmotilo: "Ljubljana največji in najbolj razvit trg stanovanjskih nepremičnin v državi, ki posledično narekuje trende na slovenskem nepremičninskem trgu."

Ta pristop pogojuje probleme: "Rok" iz članka ima na voljo izbiro med nakupom stanovanja v LJ in 2x večjega stanovanja v okolici. Če bi se več "Rokov" odločilo za preselitev izven LJ, bi Cene v LJ padle.

Pozabljamo, da "Roku" več pomeni možnost iti v nočno življenje v mestu, ali v kino, Ali v različne restavracije, kot pa npr možnost se iti rekreirat na Lubnik, če bi stanoval v Škofji Loki. Legitimna izbira, ampak tudi če grem na ribo na žaru namesto na burek, je legitimno, ampak me boste vsi čudno gledali če bom hotel plačati za ribo samo toliko kot za burek

• Všeč mi je
Reactions: msenjur

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Cene nepremičnin v Sloveniji kažejo strukturne probleme Slovenske družbe.

Manjka enostavnih, poceni stanovanj za socialno ogrožene in (oprostite izrazu) tiste s "podpovrecnimi" dohodki in brez premoženja. Rešitev poznamo iz starih časov (Fužine, Štepanjc). Morda bi bilo treba graditi več na "slabih" zemljiščih, imeti tam bolj gosto poselitev - stolpnice in graditi poceni (podstandardno, brez garaž...)

Po pameti bi bilo treba sprostiti gradnjo na "dobrih" zemljiščih, kjer bi si lahko gornji srednji sloj privoščil življenje po svojih predstavah.

V tujini imajo tudi hibridne modele financiranja stanovanj za mlade. Zanimiv pristop se mi zdijo krediti z obrestno mero, ki raste med odplačevanjem. To da mladim motivacijo in možnost,da skoraj brez obresti odplačajo svojo prvo garsonjero v 5-7 letih in se potem preselijo naprej, ta garsonjera pa je na trgu za naslednjo generacijo.

Zgrešeno. Preddispozicija za ustvarjanje slabih sosesk. Res pametno. Graditi soseske in spodbujati v smislu financiranja za nakup in vzpostaviti najemniski trg. Hkrati rigorozno izvajati hišni red in zakon. V nasprotnem primeru nasvidenje. To pa zato, da poskrbiš za bolj premozne lastnike in spodbujaš integracijo ostalih.

Malo naduto delujes, ceprav verjetno nisi. Ce hoces svoj mir ga bos nasel, vendar bos moral kar dobro odpreti mošnjiček.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Zgrešeno. Preddispozicija za ustvarjanje slabih sosesk. Res pametno. Graditi soseske in spodbujati v smislu financiranja za nakup in vzpostaviti najemniski trg. Hkrati rigorozno izvajati hišni red in zakon. V nasprotnem primeru nasvidenje. To pa zato, da poskrbiš za bolj premozne lastnike in spodbujaš integracijo ostalih.

Malo naduto delujes, ceprav verjetno nisi. Ce hoces svoj mir ga bos nasel, vendar bos moral kar dobro odpreti mošnjiček.

Cenim tvoje mnjenje in imaš prav, da je težko se izogniti slabim soseskam. Poznamo veliko primerov "banlieus" v Franciji in pristop, kot si ga napisal v prvem odstavku so izvajali ni Nizozemskem, pa šli stran od tega, ko so soseske postale "preslabe". Če bi se lahko zanesel na hišni red in zakone bi marsikdo investiral in oddajal. (Čeprav poznam iz Nemčije še bistveno bolj oderuške najemnine in pogosto ljudje plačajo polovico dohodkov za najem, če nimajo sreče).

Nisem hotel delovati naduto. Mogoče sem se preveč navzel liberalnega razmišljanja v letih v Švici in ZDA in logike "pomagaj si sam in bog ti bo pomagal" namesto "država - daj mi".

Poudaril bi rad mojo zadnjo točko: "V tujini imajo tudi hibridne modele financiranja stanovanj za mlade. Zanimiv pristop se mi zdijo krediti z obrestno mero, ki raste med odplačevanjem. To da mladim motivacijo in možnost,da skoraj brez obresti odplačajo svojo prvo garsonjero v 5-7 letih in se potem preselijo naprej, ta garsonjera pa je na trgu za naslednjo generacijo."

Moja ideja je bolj praktična: Prvo stanovanje naj bo mala garsonjera (20-25 m2), naj stane okoli 100.000. Starši naj se odrečejo novemu avtu in "špendirajo" otroku 30.000. Preostanek naj financira kredit. 50.000 v petih letih brez obresti (subvencija države) bi bilo približno 800 na mesec...Treba je vzpodbujati, da garsonjera pride na trg po 5-7 letih za naslednjo generacijo - odpraviti dobiček na prodajo svojega prvega stanovanja po kratkem času, po drugi strani odreči subvencijo za obresti če boš po 7 letih še vedno lastnik prve nepremičnine.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Cenim tvoje mnjenje in imaš prav, da je težko se izogniti slabim soseskam. Poznamo veliko primerov "banlieus" v Franciji in pristop, kot si ga napisal v prvem odstavku so izvajali ni Nizozemskem, pa šli stran od tega, ko so soseske postale "preslabe". Če bi se lahko zanesel na hišni red in zakone bi marsikdo investiral in oddajal. (Čeprav poznam iz Nemčije še bistveno bolj oderuške najemnine in pogosto ljudje plačajo polovico dohodkov za najem, če nimajo sreče).

Nisem hotel delovati naduto. Mogoče sem se preveč navzel liberalnega razmišljanja v letih v Švici in ZDA in logike "pomagaj si sam in bog ti bo pomagal" namesto "država - daj mi".

Poudaril bi rad mojo zadnjo točko: "V tujini imajo tudi hibridne modele financiranja stanovanj za mlade. Zanimiv pristop se mi zdijo krediti z obrestno mero, ki raste med odplačevanjem. To da mladim motivacijo in možnost,da skoraj brez obresti odplačajo svojo prvo garsonjero v 5-7 letih in se potem preselijo naprej, ta garsonjera pa je na trgu za naslednjo generacijo."

Moja ideja je bolj praktična: Prvo stanovanje naj bo mala garsonjera (20-25 m2), naj stane okoli 100.000. Starši naj se odrečejo novemu avtu in "špendirajo" otroku 30.000. Preostanek naj financira kredit. 50.000 v petih letih brez obresti (subvencija države) bi bilo približno 800 na mesec...Treba je vzpodbujati, da garsonjera pride na trg po 5-7 letih za naslednjo generacijo - odpraviti dobiček na prodajo svojega prvega stanovanja po kratkem času, po drugi strani odreči subvencijo za obresti če boš po 7 letih še vedno lastnik prve nepremičnine.

V osnovi se strinjam, vsekakor pa ne bi iskal "drzava daj mi", temveč drzava spobujaj, vzdrzuj in ohrani. S slednjimi mislim predvsem blaginjo. Do tvojega praktičnega primera se tezko opredelim, rabil bi bolj tehten premislek ter se kaksno izmenjavo pro/contra. Sem pa zato, da se pomaga pri prvi nepremičnini v smislu financiranja, pogojev in v končni fazi tudi zavezi v smislu bildanja skupnosti. Potreben bi bil tudi premislek glede lastništva v smislu kopičenja. Vzpostaviti sistem prioritetnih skupin.

Siroka tema, ki se lazje resi v gostilni s prijatelji :)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.242
2.518
113
Prva napaka: garsonjera ne SME stat 4 - 5.000€/m2, vsaj ne "prva" za mlad par;
druga: 30.000 + 50.000 = 80.000€ kar je 20% manj kot je potrebno plačati;
tretja: izhajaš iz solidno plačanih "ljubljančanov". 800 €/krede na mesec je dovolj za 150.000 € kredita na daljši rok, kaj si lahko za ta denar kupiš "na periferiji" 30+ km iz egocentra pa veš sam.
Ja mogoče si res predolgo bival v ZDA in/ali Švici. K sreči nismo ne ene ne drugo.

• Všeč mi je
Reactions: B81